Hrátky s kompaktem

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
hamr
Věk: 66

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Tak mi dneska dorazil kompakt ;D. Vyměnil jsem Canon Powershot A 430 za 720 s 6xzoom a 15s závěrky. Nedočkavě jsem to šel aspoň zkusit i když je u nás trochu mlhavo. Cvaknul jsem M45, Taurus, Auriga. Vím, že pro většinu z Vás je to úplně běžné foto, ale já z něj mám radost, že to aspoň trochu jde. Něco takového jsem dřív se starým kompaktem vyfotit nemohl ;). Takže mám zas "novou hračku" a budu moct podnikat další pokusy a i přes dalekohled. Hlavní funkcí foťáku zůstanou nadále planety a Měsíc, k tomu účelu byl pořízen, ale bude se s ním dát "blbnout" i jinak, aspoň ty souhvězdí.
Vím, že to šumí a k dokonalosti má daleko, ale jde to i foťáčkem za v podstatě "babku" (na klik větší):

Na druhém obrázku je koukám kromě Býka a Plejád i letadlo. Bude ještě zajímavé v budoucnu zkusit složit víc expozic, toto jsou jen ty 15ti vteřinovky.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Zkusil jsem z těch fotek vytáhnout ty "pidiPlejády" a překvapilo mě, že jsou tam vidět i ty slabší hvězdy, třeba ten řetízek hvězd pod zadními koly toho minivozu:). Příští pokusy budou přes dalekohled ;). Horší je, že nemám pohon, tak uvidím co z toho bude?

vlastofka

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od vlastofka »

to hamr:
jen si hraj, kdo si hraje, nezlobi :]
Ale obavam se, ze bez pohonu to s tvyma ohniskama moc nepujde. Kdyz jsem fotil bez pointace sigmou Holmese, tak pri ohnisku 125mm jsem mel protazeny hvezdy uz za 6 sec.
Ale muzes pres dalekohledy fotit startrails, nebo polarku :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Konihlav »

hamr: nahodou pekny fotky, vyborny, me se moc libi. Presne jako kdyz jsem si hral s prvnim focenim souhvezdi - viz sekce snimky/souhvezdi - ostatne bys tam ty fotky mel umistit, protoze jsou opravdu hezky nazorne (demonstrativni) co to na ty obloze vlastne je (videt okem)... Ta A720 urcite u Tebe najde uplatneni, spis se bojim, ze je to v Tvych rukach "mocna zbran", to budes muset prefotit vsechny planety co uz mas (teda vsechny)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Roman (Rick) »

Luděk, pekné názorné signle shoty, myslím, že sa s tým budú dať pekne fotiť súhvezdia, po zložení viacerých fotografií. Fotoaparát má vcelku malý šum (veď, canon sa nezaprie :D), takže s citlivosťou určite na maximum.

PS: teším sa na prvé snímky planét, som zvedavý, aký bude rozdiel oproti predošlému fotoaparátu.
hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Pro Rick,
citlivost jsem dal jen 200, příště zkusím víc. Byl to jen "první" nástřel, bylo fakt docela hnusně a byl jsem venku snad jen minutku. Těším se až bude pěkná obloha na další pokusy :).
Abych se přiznal, čekal jsem to skoro horší, takhle jsem spokojen. Třeba za pár let skončím nakonec u té zrcadlovky, jako většina ostatních,  taky ::) ;D. Třeba pak budou (ty foťáky) už skoro zadarmo ;D ;D.

Pro Vlastofka,
no budu muset něco vymyslet, jak to nějak aspoň 2x po těch 5s pošťouchnout :-/. Uvidím, budu nějak experimentovat.

Pro Konihlav,
jo, jo pamatuju si na ty Tvoje snímky :).
Regulus

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Regulus »

Díky moc za ty snímky! Výhledově uvažuju o něčem podobném k podobnému účelu - PS 590 IS. Ještě by mě zajímalo co to souhvězdí udělá, když se složí více snímků ???
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Na to som tiež zvedavý, čakám že po zložení viacerých fotografií tam vylezie podstatne viac detailov.
Napr. tu je ukážka jedného snímku s exp. 1min @ISO1600 a vedľa zloženina 20 expozícií:

hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Pro Regulus,
na tu 590ku jsem taky koukal a nakonec zvolil 720ku, protože má 6x zoom, což bude lepší na to afokální foto planet. Jinak parametry měly myslím stejné, taky měl těch 15s ;).

Pro Rick,
no to je sakra rozdíl :o, skládání jsi dělal v čem? Jde to taky v Registaxu nebo se člověk bude muset pídít po Registaru??
stana

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od stana »

To Hamr: Když já na těch dvou fotkách vidím akorát tmu... ;D ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
hamr

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od hamr »

Pro Stana,
zkoušels na ně kliknout? Když ani potom nic, máš asi moc natmavo nastavený monitor. Jsou tam vidět hvězdy (v tom větším provedení), asi tak jako je vidím okem ;).
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

hamr napsal:
Pro Rick,
no to je sakra rozdíl :o, skládání jsi dělal v čem? Jde to taky v Registaxu nebo se člověk bude muset pídít po Registaru??
Všetky snímky som len hodil do DSS bez nejakých nastavovaní a v PS som poťahal za krivky a upravil úrovne.

----
edit
V Registaxe som to neskúšal, keďže nebere Raw formát, ale môžem ich skúsiť uložiť ako tif a spracovať.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Hodil som to do Registaxu, ale výsledok je o dosť horší, ako pri spracovaní v DSS. Obrázok po spracovaní obsahuje oveľa viac šumu a dynamika je omnoho nižšia:

DSS (a podobné programy) sú zrejme oveľa vhodnejšie na spracovanie takýchto obrázkov.
Rob_B

Hrátky s kompaktem

Příspěvek od Rob_B »

hamr:
Registax si podla mna velmi s tymto neporadi, nie je urceny na skladanie hviezdnych poli, je urceny na skladanie planet a snimok Mesiaca. Registax vie robit len posuny a ak mas na snimkoch stacanie pola, urcite sa to prejavi, hviezdy na seba nebudu pasovat, iba ak v oblasti, kde je povedzme nejaky objekt, podla ktoreho sa bude robit alignment, ostatne naokolo bude stocene.
Ak nechces pouzit Registar (ktory je snad najlepsi na registraciu podla hviezd), odporucam pouzit jednoznacne Deepskystacker alebo nieco podobne, ak to chces cisto automaticky naskladat..hodis mu tam vsetko potrebne (darky, flaty, biasy) a on ti vyhodi nejaky vysledok, ktory mozes dalej upravovat v PS a pod.
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Hrátky s kompaktem

Robo, samozrejme máš pravdu, chcel som len demonštrovať, ako bude vypadať obrázok spracovaný cez Registax.

Samozrejme tento program nie je na takéto "hrátky" určený, preto som aj doporučil ten DSS, kôli jeho jednoduchosti.
Odpovědět