Digitálne foťaky v astrofotografii.
-tak jsem objednal fotoadaptér na digiťák, až přijde a budu mít něco nafoceno, tak to vystavím (tím Digimaxem od Samsunga)
-adaptér by měl umožňovat fotit za 2" i za 1,25" okulárem
PS:nemáte někdo nápad jak s tím pointovat (teda kromě dalšího dalekohledu)
-adaptér by měl umožňovat fotit za 2" i za 1,25" okulárem
PS:nemáte někdo nápad jak s tím pointovat (teda kromě dalšího dalekohledu)
Jestli ma fotak video-out tak pres nej. Nejspis ale uvidis jen velmi jasne hvezdy a moc presne to nebude (male rozliseni). Za vyzkouseni ale nic nedas.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Video out jako výstup do TV/PC?To boužel nemá.Má to vzadu LCD displej, ale to je nepoužitelné.Pointaci jsem myslel manuální
MP napsal: Ad Olympusy 740 a 750 : parametry vyhovuji, manualni ovladani take, objektiv se samozrejme vysroubovat neda. Vidim u nich dve nevyhody : vpredu neni zadny zavit a nedela se k nim dalkove ovladani. Dalkove ovladani se da nahradit casovou prodlevou pred expozici, takze se fotaku nedotykate. Navic k Olympusum rady 700 existuje nejaka redukce, ktera se nasroubuje (nebo nasadi) mezi pohyblivou a pevnou cast objektivu, takze muzete vesele fotit. Videl jsem to v katalogu a chystam si to poridit.
Elektrotechnika
Tak to asi zbyva jen mimoosovy hledacek ktery popisuje MMys na svych strankach v sekci vybaveni: http://www.hvbo.cz/foto_astronomy_cz/vyb.htm .
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
nad napsal:
Dalkove ovladani se da nahradit casovou prodlevou pred expozici, takze se fotaku nedotykate. Navic k Olympusum rady 700 existuje nejaka redukce, ktera se nasroubuje mezi pohyblivou a pevnou cast objektivu, takze muzete vesele fotit. Videl jsem to v katalogu a chystam si to poridit.
O te redukci k 700 jsem uz take neco cetl, k 750 je snad i to dalkove ovladani. Nahrada samospousti ale nevyhovuje - dalekohled se po rucnim stisknuti spouste trese moc dlouho.
Dalkove ovladani se da nahradit casovou prodlevou pred expozici, takze se fotaku nedotykate. Navic k Olympusum rady 700 existuje nejaka redukce, ktera se nasroubuje mezi pohyblivou a pevnou cast objektivu, takze muzete vesele fotit. Videl jsem to v katalogu a chystam si to poridit.
O te redukci k 700 jsem uz take neco cetl, k 750 je snad i to dalkove ovladani. Nahrada samospousti ale nevyhovuje - dalekohled se po rucnim stisknuti spouste trese moc dlouho.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Co to máš za dalekohled ??? Samospoušť je obvykle tak na 10-15 sec. To se ti dalekohled opravdu třese tak dlouho ? Tak to s ním v tom případě stejně moc nevyfotíš, to bude zralé na tužší stativ.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
OAG je ale jen na závit (aspoň si to myslím), a můj foťák právě závit nemá, proto kupuju tenhle hybridní adaptér.Dálkové ovládání už mám, takže to by mělo být v pohodě.To už snad zbývá jen ten pointační dalekohled ???
MMys napsal: Co to máš za dalekohled ??? Samospoušť je obvykle tak na 10-15 sec. To se ti dalekohled opravdu třese tak dlouho ? Tak to s ním v tom případě stejně moc nevyfotíš, to bude zralé na tužší stativ.
GS600 zatim s puvodni montazi i stativem. Takze asi dobre vis, jak je to stabilni. Ono se to netrese moc, ale treba na fotce planety pres 2.5mm okular by to 10 sekund po stisknuti spouste bylo videt. Pritom s dalkovym ovladanim v ruce to je bez problemu.
GS600 zatim s puvodni montazi i stativem. Takze asi dobre vis, jak je to stabilni. Ono se to netrese moc, ale treba na fotce planety pres 2.5mm okular by to 10 sekund po stisknuti spouste bylo videt. Pritom s dalkovym ovladanim v ruce to je bez problemu.
Zdravím! Znovu se vracím k tématu vyžití DF v astrofotografii. Nemá někdo zkušenosti s požitím DF Olympus řada C7XX ? Koupil jsem O C750. Zde uvádíte, že vzdálenost objektivu fotoaparátu od okuláru by měla být asi 2cm. To mi ještě fungovalo např. u Marsu. Když jsem se ale pokoušel zachytit velké objekty jako Měsíc a Slunce, které vyplňují téměř celé zorné pole, tak se mi na LCD a posléze na snímku nikdy nevykreslí celé zorné pole, ale jen jeho malá část a obraz v této části je rozmazaný. Stává se to ikdyž přisunu objektiv těsně k okuláru. Napadlo mě jestli to není způsobeno třeba malým očním reliéfem okulárů ( GS 9mm a 4mm na dalekohledu GS600), nebo se fotoaparáty ultrazoom k takovému použití nehodí??
Nemam sice Olympus, ale problem s vinetaci ( zastinenim okraju zorneho pole ) bude u vsech podobnych zoomu stejny. Takze me zkusenosti :
1. Muj Nikon 880 s okularem Plossl 9mm ( a kratsimi ) na GS600 vinetuje i pri maximalnim zoomu. Cely Mesic se tam nedostane.
2. Zadny podobny problem neni s Plosslem 25mm. Zoom jde nastavit tak, aby se tam Mesic nebo Slunce akorat vesly.
3. Nejlepsi jsou okulary s dlouhym ocnim reliefem. S Vixen LV jsem mel ve fotaku skoro cele zorne pole i pri ohnisku 2.5mm !
Jeste dodatek : ty 2cm od okularu jsou nesmysl. U zoomu digitalniho fotaku je rovina objektivu "utopena" hluboko uvnitr konstrukce. Takze sundat z okularu gumovou ocnici, utahnout zavity na adapteru a cim blize, tim lepe.
1. Muj Nikon 880 s okularem Plossl 9mm ( a kratsimi ) na GS600 vinetuje i pri maximalnim zoomu. Cely Mesic se tam nedostane.
2. Zadny podobny problem neni s Plosslem 25mm. Zoom jde nastavit tak, aby se tam Mesic nebo Slunce akorat vesly.
3. Nejlepsi jsou okulary s dlouhym ocnim reliefem. S Vixen LV jsem mel ve fotaku skoro cele zorne pole i pri ohnisku 2.5mm !
Jeste dodatek : ty 2cm od okularu jsou nesmysl. U zoomu digitalniho fotaku je rovina objektivu "utopena" hluboko uvnitr konstrukce. Takze sundat z okularu gumovou ocnici, utahnout zavity na adapteru a cim blize, tim lepe.
Ano,je to tak. Objektiv je utopený dost hluboko. Toho jsem si před tím nevšiml. Každopádně mám objednaný vixen LV 5 mm, tak doufám,že širší oční reliéf pomůže. U okulárů, které jsem použil, je potřeba oko dát skoro až na okulár, abych viděl celé zorné pole. Dík za tip.
Antares napsal: ... Napadlo mě jestli to není způsobeno třeba malým očním reliéfem okulárů ...Nejprve snad krátké vysvětlení o možnostech fotografování s dalekohledem. Foto v primárním ohnisku přeskočím (s ohledem na tvůj digitál), takže zbývá:
1. Fotografie projekcí za okulár - dalekohled je trošku rozostřen (okulár povisunut ven), fotoaparát zaostřen na konečnou vzdálenost.
Zde velikost výsledného obrazu závisí na ohn. vzdálenostech objektivu dal., okuláru a objektivu fotoaparátu + vzdálenosti mezi okulárem a fotoaparátem. To asi nebude tvůj případ (s ohledem na minimální vzdálenost mezi okulárem a objektivem), vzdálenosti bývají přeci jen o trošku větší (od několika cm až po jejich desítky podle toho, jak velký objekt fotografuji).
2. Fotografie s dalekohledem coby afokální předsádkou - dalekohled i fotoaparát zaostřeny na nekonečno. (Tedy konfigurace, jakou jsi pravděpodobně použil ty).
Zde by měla být nejlépe výstupní pupila dalekohledu shodná se vstupní pupilou fotoaparátu. U fotoobjektivů ale velmi často není vstupní pupila v rovině první optické plochy, ale buď utopena uvnitř soustavy (krátkoohniskové objektivy), nebo naopak vysunuta před ní (např. teleobjektiv). Připočteme-li k tomu malý průměr výstupní pupily dalekohledu při větších zvětšeních je problém na světě. Dopadne to přesně tak, jak to dopadlo, resp. jak píše MP.
Takže aspoň nějaká rada:
- použij větší ohniskové vzdálenosti okulárů (dostaneš větší průměr výstupní pupily a je obvykle i dále);
- vhodnější jsou širokoúhlé okuláry (lépe se vypořádají se šikmými paprsky, což zvýši ostrost zobrazení, pro zvětšení výsledného obrazu je pak lépe využít metodu projekcí za okulár. Tvůj fotoaparát musí ale umožňovat manuální ostření, což např. můj Canon A60 bez problémů zvládá, ostatně tvoje digizrcadlovka O750 rovněž);
- pro focení s využitím okuláru jsou vhodnější 2" okuláry (podstatně menší vinětace).
Zdenek.
1. Fotografie projekcí za okulár - dalekohled je trošku rozostřen (okulár povisunut ven), fotoaparát zaostřen na konečnou vzdálenost.
Zde velikost výsledného obrazu závisí na ohn. vzdálenostech objektivu dal., okuláru a objektivu fotoaparátu + vzdálenosti mezi okulárem a fotoaparátem. To asi nebude tvůj případ (s ohledem na minimální vzdálenost mezi okulárem a objektivem), vzdálenosti bývají přeci jen o trošku větší (od několika cm až po jejich desítky podle toho, jak velký objekt fotografuji).
2. Fotografie s dalekohledem coby afokální předsádkou - dalekohled i fotoaparát zaostřeny na nekonečno. (Tedy konfigurace, jakou jsi pravděpodobně použil ty).
Zde by měla být nejlépe výstupní pupila dalekohledu shodná se vstupní pupilou fotoaparátu. U fotoobjektivů ale velmi často není vstupní pupila v rovině první optické plochy, ale buď utopena uvnitř soustavy (krátkoohniskové objektivy), nebo naopak vysunuta před ní (např. teleobjektiv). Připočteme-li k tomu malý průměr výstupní pupily dalekohledu při větších zvětšeních je problém na světě. Dopadne to přesně tak, jak to dopadlo, resp. jak píše MP.
Takže aspoň nějaká rada:
- použij větší ohniskové vzdálenosti okulárů (dostaneš větší průměr výstupní pupily a je obvykle i dále);
- vhodnější jsou širokoúhlé okuláry (lépe se vypořádají se šikmými paprsky, což zvýši ostrost zobrazení, pro zvětšení výsledného obrazu je pak lépe využít metodu projekcí za okulár. Tvůj fotoaparát musí ale umožňovat manuální ostření, což např. můj Canon A60 bez problémů zvládá, ostatně tvoje digizrcadlovka O750 rovněž);
- pro focení s využitím okuláru jsou vhodnější 2" okuláry (podstatně menší vinětace).
Zdenek.
Antares napsal: ... širší oční reliéf ??? ...Jen ještě taková malá poznámka: "oční reliéf" je nesprávný název (otrocký překlad z angličtiny) pro vzdálenost výstupní pupily (tj. vzdálenost mezi poslední optickou plochou okuláru a výstupní pupilou). Hovořit zde o šířce asi nebude to pravé. Pravděpodobně jsi měl na mysli právě průměr výstupní pupily (?).
Zdenek.
Zdenek.
zdenek napsal: Tvůj fotoaparát musí ale umožňovat manuální ostření, což např. můj Canon A60 bez problémů zvládá)jen bych chtel dodat ze fotim bez problemu projekci za okularem i s autofokusem (staricky DF olympus C2000). canon A60 jsem nevidel, jak se tam ostri manualne - pouze kontrolou na displeji, to mne prijde dost nepresne... peta
petr(zavinac)fajkos.com