Mlhovina IC 1848 - duše

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Sasa3 »

Jak píše MMys, z hlediska vignetace by to mělo fungovat i v téhle kombinaci. Moje zkušenost s Baader Ha filrem je ale taková, že čím dál je od chipu, tím víc zhoršuje kresbu. I pouhé přehození 15mm nastavovacího kroužku (a tedy přiblížení filtru k chipu kamery o 15mm) vedlo k viditelným změnám v pološířkách hvězd. Zkus to a uvidíš.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
LuKo78

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od LuKo78 »

to Sasa:

Určitě to zkusím. Jinak mi pak nezbýva jiná možnost, než zkusit jiné filtry (Astronomic, Astrodon) co s tím udělají.
MilAN
Věk: 76

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od MilAN »

Pánové, trochu jsem nepochopil vaši diskusi. Reduktor musí mít předepsanou vzdálenost od čipu. A filtr, jako každý jiný optický prvek, čím dále od ohniska, tím větší vliv. V případě planparalelního filtru se projevuje rovněž jeho neplanparalelnost, a to tím více, čím je dále od ohniska.Nic jiného v tom nehledejte.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od MMys »

Pokud tedy změna polohy o nějakých 15mm u Baader filtru je vidět na hvězdách, musí ten filtr být opticky docela bídný.

Já když dám 13nm Astronomik H-alfa u svého Borga zhruba 40mm od senzoru (do redukce pro kameru) a nebo na vstup druhého členu reduktoru pro Borg někde ve třetině dalekohledu, kolem 15cm od fokální roviny, nepozoroval jsem ve výsledku rozdíl.

Nicméně, koukal jsem, že Baader filtr je celkem výrazně levnější. Že by bylo šterřeno na optické kvalitě podložky  :'(
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Konihlav »

Abych "vyprovokoval" ;D nesnasece nepravych barev, rozhodl jsem se extravagantne zpracovat 3 hodiny duse v Ha (stejne jsem snimek spatne komponoval a tak, nez data zahodit ci smazat, nebo prezentovat nudnou monochromatickou H-alfu, je lepsi (doufam) tato verze):

tak a ted me ukamenujte, ze si dovoluji prezentovat obrazek, ktery svymi barvami zcela neodpovida realite :-)

P.S.:
- slunce v dusi
- vezte (obzvlaste zdejsi citaci a neprispivaci), ze zijeme ve svobodnem svete, kde muzete fotit co chcete, jak chcete a nikdo Vam nemuze rikat, co nesmite (pokud je to v souladu se zakonem)
MP

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od MP »

:) nu coz.
Jak uz tu pisu po nekolikate, H-alpha caru stejne v pravych barvach nezobrazis, protoze to monitory ani tiskarny proste neumi - nemaji tak "dlouhovlnnou" cervenou, ta barva je mimo jejich barevny prostor. A to je dobre, protoze kdyby to umely, videli bychom ty obrazky stejne mizerne, jako okem v dalekohledu. Takze zobrazeni H-alpha v barevnych fotkach je jen a pouze zalezitosti vkusu nebo umeleckeho zameru autora  ;)

-----------------

Jinak moc hezka fotka, spousta detailu, mozna na muj vkys zbytecne zvyraznenych, ale vypada to pekne.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Konihlav »

MP: diky za komentar. Ja si myslim to same co Ty ;-)
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Bíba75 »

Ahoj na foru ;)
Dovoluji si jeden snímeček ze včerejší astropárty na Měděnci v Krušných horách. Sice vlhkost byla na hranici únosnosti ale rosnice svůj účel splnili ::) a podmínky na horách jsou prostě jiné kafe.

Něco o snímku
Canon 350Da
Astrograf 200/800
pointace ,AG by MMys ,SW70/500 na montáži NEQ-6
30x480s iso 1600

Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Psion »

Hezký, vždycky si říkám, jak docílíš těch oranžových hvězd v kontrastu s modrými v každém snímku, asi otázka zpracování.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Roman (Rick) »

Mlhoviny veľmi nemusím, ale toto je fakt veľmi pekná fotka. Sprvu som myslel, že je to nejaké foto zo zahraničného fóra :D. Neuveriteľne pohľadné fotky ti z toho padajú :).
Prazan
Věk: 49

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Prazan »

Libore, mlhovina jako taková se mi jeví jako moc hezky prokreslená. Přesto ... mám pocit, že jsi najel na nějakou novou metodu zpracování a už to není ten "přirozený Bíba" jako dřív. Nedokážu to přesně popsat. Něco je s hvězdami - nějak "zvláštně" zmenšené ...
Nevadí, protože každému se líbí něco jiného.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Bíba75 »

že jsi najel na nějakou novou metodu zpracování a už to není ten "přirozený Bíba" jako dřív.Petře asi máš pravdu už to asi opravdu nejsem já, nějak poslední dobou hledám nějaké nové postupy,že by vývoj? Toď dilema, jít dál nebo se vrátit ke kořenům.Sám nevím :-[

Jinak díky za komentáře ke snímku ;)
Libor

Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
GaP

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od GaP »

Podle mě je to stále klasická bíbovina, ten rukopis je nezaměnitelný i přes hledání nových cest ve zpracování. Ty barvy hvězd jsou určitě dodělávané nějakým programem který zároveň přidává kříže. Rozhodně ty barvy jsou moc hezky vyvážené, jenže proti hvězdám s nimiž není manipulováno jsou v drsném kontrastu. U této duše to není tak znát, řekl bych rozumně zkombinováno, ale u některých bíbovin to bylo na hraně třeba nedávno snímek chi a h (NGC884 a NGC869). Přesto se mi líbí jak to Libor dělá už jenom proto že to sám neumím. Navíc, ve snímku vždy barevné a saturované hvězdy s kříži dělají parádu, to nemá smysl zpochybňovat (tedy pro někoho bez křížů - abych nevyvolával nesmyslnou diskusi o tom komu se líbí a komu ne).

Pavel Gaugg
SeeStar_S50
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Sasa3 »

Libore, paradni snimek. Barevne se mi libi, ale opravdu s temi slabsimi hvezdami neco je. Prijde mi, jako kdyby jsi pri odsumovani pritlacil na pilu o trochu vic. Pokud se na obrazovku laptopu koukam z metru, tak je vse bezvadne a fotka desne prokoune. Je fakt bezvadna. Z normalni pracovni vzdalenosti uz ale hvezdy vypadaji jako by byly za zavojem. Ja bych se toho sumu tak nebal, a klidne bych ho tam vic nechal. Pri pohledu zdalky je to stejne jedno a zblizka to bude vypadat prirozeneji.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Mlhovina IC 1848 - duše

Příspěvek od Bíba75 »

To GaP a Saša.
Děkuji za kladné hodnocení snímku a jsem rád že se líbí.

Včera a dnes jsem o všem přemýšlel zda hledat nové cesty ve spracování a nebo se držet zajetého standartu a vychází mi to tak půl na půl Na tomhle sníku i na předešlém byla použita vlastní akce která funguje docela dobře, ale musí se to trochu pohlídat , takže se nejedná o akci univerzální na všechny snímky,budu ji muset ještě poladit aby tolik nevymazávala slabší hvězdy ,což bude asi makačka protože v tvorbě akcí jsem teprve začátečník ale snad to dovedu do zdárného konce ;D
Zde je nová verze snímku tentokrát upravovaný ručně bez akcí,myslím že hvězdy tam jsou tak jak maj bejt ::)

Díky všem za ohlasy jsou pro mě motorem kupředu ;)
Libor.
Odpovědět