Kometa 17P/Holmes
Kometa 17P/Holmes
Zajímavost: Kometa má až do konce listopadu deklinaci blízkou 50 stupňům. Důsledek je ten, že při pozorování z ČR prochází blízko zenitu.
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal: Já myslím, že vzhledem k její dlouhé neaktivitě se u ní spíše projevuje něco jako občasné narušení povrchu na nějakém místě. Když se to jednou za čas stane, tak dojde k zjasnění, jinak je tato kometa jen málo aktivní. Mně to připadá, že se na části povrchu muselo něco vydrolit a vzít to s sebou hodně materiálu z podpovrchových vrstev (možná to přímo prorazilo povrchovou krustu).
Nevím, jestli se to dá vysvětlit jako nějaká epizoda na povrchu. To zjasnění se navenek tedy projevuje zvýšením jasnosti cca 100.000x. Vyčištěním a změnou albeda by se dalo vysvětlit tak zjasnění 10x, ostatní musí notně připadnout na odvržený materiál
Nevím, jestli se to dá vysvětlit jako nějaká epizoda na povrchu. To zjasnění se navenek tedy projevuje zvýšením jasnosti cca 100.000x. Vyčištěním a změnou albeda by se dalo vysvětlit tak zjasnění 10x, ostatní musí notně připadnout na odvržený materiál
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kometa 17P/Holmes
Martine,
též sdílím vyslovený názor Milana, že muselo dojít k narušení konglomerátu jádra komety ta řádová změna v jasnosti komety se nedá jinak ani vysvětlit. Proto jsem psal, že bude zajímavý pozorovat příští návrat komety 17P/Holmes do perihelia. Nejednalo se o outburst, ale superoutburst.
Habl
též sdílím vyslovený názor Milana, že muselo dojít k narušení konglomerátu jádra komety ta řádová změna v jasnosti komety se nedá jinak ani vysvětlit. Proto jsem psal, že bude zajímavý pozorovat příští návrat komety 17P/Holmes do perihelia. Nejednalo se o outburst, ale superoutburst.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Kometa 17P/Holmes
Pri tých vzdialenostiach vo vesmíre sa to javí možno nepravdepodobné, no podľa mňa do nej niečo narazilo. Nejaký bludný balvan, malý asteroid, ... Pri svojej vzdialenosti do slnka (cez 2.4 AU) je podľa mňa príliš ďaleko, aby takúto aktivitu mohlo vyvolať slnečné žiarenie.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Kometa 17P/Holmes
MilAN napsal:
Upřesňuji, že kometa zjasnila na současné hodnoty z jasnosti 17.8 mag ... takže se jednalo o 1 000 000 násobné zjasnění.
Pokud si někdo prohlédne fotku s izofoty, může si všimnout absence jakéhokoliv jetu, nebo asymetrie v komě, takže se jednalo pravděpodobně o nějakou destruktivní událost týkající se celého povrchu jádra.
J. Bortle uvádí jeden možný model, který může takováto zjasnění zapříčinit a to zmenou hustoty komety, kdy se celá vnější krusta najednou zhroutí a propadne, kometa následně příjde o několik procent hmotnosti, ale zůstane celistvá.
Upřesňuji, že kometa zjasnila na současné hodnoty z jasnosti 17.8 mag ... takže se jednalo o 1 000 000 násobné zjasnění.
Pokud si někdo prohlédne fotku s izofoty, může si všimnout absence jakéhokoliv jetu, nebo asymetrie v komě, takže se jednalo pravděpodobně o nějakou destruktivní událost týkající se celého povrchu jádra.
J. Bortle uvádí jeden možný model, který může takováto zjasnění zapříčinit a to zmenou hustoty komety, kdy se celá vnější krusta najednou zhroutí a propadne, kometa následně příjde o několik procent hmotnosti, ale zůstane celistvá.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Kometa 17P/Holmes
FunTomas napsal: Pri tých vzdialenostiach vo vesmíre sa to javí možno nepravdepodobné, no podľa mňa do nej niečo narazilo. Nejaký bludný balvan, malý asteroid, ... Pri svojej vzdialenosti do slnka (cez 2.4 AU) je podľa mňa príliš ďaleko, aby takúto aktivitu mohlo vyvolať slnečné žiarenie.
No kometa 29P prodělává zjasnění v řádu 5 magnitud a to je více než 5.5 AU od Slunce a s ničím se nesráží.
No kometa 29P prodělává zjasnění v řádu 5 magnitud a to je více než 5.5 AU od Slunce a s ničím se nesráží.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Kometa 17P/Holmes
FunTomas napsal: Pri tých vzdialenostiach vo vesmíre sa to javí možno nepravdepodobné, no podľa mňa do nej niečo narazilo. Nejaký bludný balvan, malý asteroid, ... Pri svojej vzdialenosti do slnka (cez 2.4 AU) je podľa mňa príliš ďaleko, aby takúto aktivitu mohlo vyvolať slnečné žiarenie.
Ono s kometou 17P/Holmes je zajímavé to, že podobný, ale řádově menší outburst již proběhl po průchodu komety periheliem v lednu 1893, kdy kometa zeslábla na 10m, ale 16. ledna prudce zjasnila na 6m a při dalších návratech ke Slunci měla již jen 18m a nebo i nižší. Co bylo příčinou tohoto chování nelze zatím jednoznačně odvodit. Zda to bylo způsobeno srážkou s vnější menší planetkou (což se mne zdá málo pravděpodobné) a nebo endogeními silami v porézním konglomerátu jádra komety při sublimaci plynů v jádře komety. Ještě by jsem raději vyčkal na další vývoj komety zda nedojde k rozpadu jádra. Pokud zůstane jádro komety celistvé a zmenší se pouze jeho hmotnost, svědší to o jakémsi vnitřním procesu v jádře a nikoliv o vnější destrukci srážkou.
Habl
Ono s kometou 17P/Holmes je zajímavé to, že podobný, ale řádově menší outburst již proběhl po průchodu komety periheliem v lednu 1893, kdy kometa zeslábla na 10m, ale 16. ledna prudce zjasnila na 6m a při dalších návratech ke Slunci měla již jen 18m a nebo i nižší. Co bylo příčinou tohoto chování nelze zatím jednoznačně odvodit. Zda to bylo způsobeno srážkou s vnější menší planetkou (což se mne zdá málo pravděpodobné) a nebo endogeními silami v porézním konglomerátu jádra komety při sublimaci plynů v jádře komety. Ještě by jsem raději vyčkal na další vývoj komety zda nedojde k rozpadu jádra. Pokud zůstane jádro komety celistvé a zmenší se pouze jeho hmotnost, svědší to o jakémsi vnitřním procesu v jádře a nikoliv o vnější destrukci srážkou.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
-
M.Adamovsky
Kometa 17P/Holmes
podle poslednich zprav to vypada,ze kometa castecne ztratila stelarni vzhled-tzn. uz je u ni pozorovatelna vetsi koma okolo 3´. Drzi si pritom ale priblizne konstantni jasnost okolo 2.3 mag.
Kometa 17P/Holmes
To je dobra sprava, pretoze tu v Prahe sa vyjasni asi az v nedelu 
Slovak Organisation for Space Activities
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Tak pánové Hable a Milane, já myslím, že naše názory na to, co způsobilo zjasnění jsou stejné, jenom nejsme u sebe a tak mi nerozumíte. Já chápu, že zjasnění způsobilo velké množství prachu uvolněné do okolí jádra. Jenže já psal, podobně jako Kaos, že spekuluji spíše o narušení části povrchu, z níž se uvolnilo velké množství prachu (narušení povrchové krusty kryjící prach). Vy zase naznačujete možný rozpad jádra či ulomení kusu jádra, je to tak? U Habla to tak asi bude. Myslím, že je to jedno, jen se mi nezdá, že by muselo jít nutně o rozpad, zvláště tak daleko od Slunce je to vůbec podivné chování.
Jinak koma má určitě už nejméně 6´měřil jsem to na několika fotografiích, nejlepší asi od Jägera s Rhemanem z 26.10. 3:10 SELČ kde má přesně 6´. V triedru 10x50 už prý nevypadá jako hvězda, ale jako mlžný objekt.
Já ji viděl sice jen krátce v 10x50 na čisté obloze, ale jako hvězda se tehdy jevila zcela určitě. Na to jsem měl času dost. To že na fotce už je pak za mraky je dáno tím, že jsem nejdřív koukal a pak zkusil fotku. Než sem to dal na stativ, byla díra pryč.
Jinak koma má určitě už nejméně 6´měřil jsem to na několika fotografiích, nejlepší asi od Jägera s Rhemanem z 26.10. 3:10 SELČ kde má přesně 6´. V triedru 10x50 už prý nevypadá jako hvězda, ale jako mlžný objekt.
Já ji viděl sice jen krátce v 10x50 na čisté obloze, ale jako hvězda se tehdy jevila zcela určitě. Na to jsem měl času dost. To že na fotce už je pak za mraky je dáno tím, že jsem nejdřív koukal a pak zkusil fotku. Než sem to dal na stativ, byla díra pryč.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
Já jsem nesouhlasil s tím , že se jedná o epizodu na některé části jádra , jak jsi psal. S tím bych souhlasil, pokud by se jednalo o zjasnění o několik mag, tak jak se to běžně kometám při průchodu přísluním stává a při němž jsme u vytržení, co se s kometou děje. Za několik mag. zjasnění považuji zjasnění řádově o 3-4 mag , což představuje zjasnění cca 30x. Tady jsme však svědky zjasnění, které tuto hodnotu překračuje ještě 30.000 x !!
lepší rada žádná než špatná
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
MilAN napsal: Já jsem nesouhlasil s tím , že se jedná o epizodu na některé části jádra , jak jsi psal. S tím bych souhlasil, pokud by se jednalo o zjasnění o několik mag, tak jak se to běžně kometám při průchodu přísluním stává a při němž jsme u vytržení, co se s kometou děje. Za několik mag. zjasnění považuji zjasnění řádově o 3-4 mag , což představuje zjasnění cca 30x. Tady jsme však svědky zjasnění, které tuto hodnotu překračuje ještě 30.000 x !!Jasně, ale jak si to tedy představuješ ty, jedna oblast na jádře komety by toto nezvládla vyprodukovat? Je jich více? Došlo k odtržení kusu jádra?
Kometa 17P/Holmes
Ja by som par dni pockal, ked si ju budeme moct pozriet z boku uvidite tie fragmenty.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
No, zatím nejsou vidět fragmenty ani na snímcích 1-m na Pic du Midi. Ale je tam vedle zjasnění u jádra vidět odvrhnutý oblak světlejší než okolní koma..
http://astrocometas.elpalmar.tv/fotografias/holmes.jpg
Spíše to vypadá, že oblast co způsobila zjasnění je stále aktivní, nemyslíte? Jinak čas ukáže, to je jasný.
http://astrocometas.elpalmar.tv/fotografias/holmes.jpg
Spíše to vypadá, že oblast co způsobila zjasnění je stále aktivní, nemyslíte? Jinak čas ukáže, to je jasný.
Kometa 17P/Holmes
Čau MaG-u.
Přesně to, co je na tom odkazu, ktrý jsi poslal, jsem před chvíli viděl na vlastní oči. Již v triedru 15x70 to je nepřehlédnutelná koule s jasným středem a v MAKu 150
úplná bomba . Kdybych nevěděl, že je to kometa, tak bych sadil na to, že jde o planetárku s centrální hvězdou.
fidler
Přesně to, co je na tom odkazu, ktrý jsi poslal, jsem před chvíli viděl na vlastní oči. Již v triedru 15x70 to je nepřehlédnutelná koule s jasným středem a v MAKu 150
úplná bomba . Kdybych nevěděl, že je to kometa, tak bych sadil na to, že jde o planetárku s centrální hvězdou.
fidler