A dál vymýšlím něco na malé zvětšení , Nagler 31 je moc drahý takže co třeba Panoptic 35 ? Dá podobné zorné pole a je určitě taky výborný (viz test na POSEC ). Nebude se u 300 / 1500 ( s Paracorr tedy 1725 mm ) ukazovat sekundár v obraze ? Teď používám Scopos 30 a je to dobré . Výstupní pupila by byla taky na hraně . Má někdo zkušenosti ? A omlouvám se za můj složitý sloh
Okuláry Televue
Okuláry Televue
Tak jsem dal dohromady Naglery 13 , 7 a 5 mm ( tu 5ku dávám na 80ED ). Ale teď přemýšlím o Paracorru ,který jsem původně považoval za zbytečný ( MiLAN mě z toho vyvedl a měl pravdu ) , jenže to budu asi potřebovat ještě 9mm (to Vla - už jsem na to taky přišel , ale ta 5ka od tebe je taky využívaná ) , protože Paracorr má 1,15xzvětšení a se 7mm to už je většinou moc , takže se nejspíš finančně zrujnuju .
A dál vymýšlím něco na malé zvětšení , Nagler 31 je moc drahý takže co třeba Panoptic 35 ? Dá podobné zorné pole a je určitě taky výborný (viz test na POSEC ). Nebude se u 300 / 1500 ( s Paracorr tedy 1725 mm ) ukazovat sekundár v obraze ? Teď používám Scopos 30 a je to dobré . Výstupní pupila by byla taky na hraně . Má někdo zkušenosti ? A omlouvám se za můj složitý sloh
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Okuláry Televue
Koho TeleVue uchvati, toho uz nenavrati ;D Sice se to sem mezi ortodoxni fanousky TV nehodi, ale nezapomen ze existuje treba WO UWAN 28mm, zhruba za 1/2 toho co stoji 31mm Nagler. Jeste jsem ho nevidel, ale jedna pani povidala... ;D
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Okuláry Televue
O tom okuláru UWAN28 mm jsem taky přemýšlel , taky je pěkná novinka Celestron Axiom LX 31 mm 82° u pana Zahajského . Těžké rozhodování .Chci si pořídit něco co už nebudu měnit . Prosím o vaše zkušenosti a třeba porovnání Televue Nagler 31 mm a Panoptic 35 mm .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Okuláry Televue
yamaha napsal: O tom okuláru UWAN28 mm jsem taky přemýšlel , taky je pěkná novinka Celestron Axiom LX 31 mm 82° u pana Zahajského . Těžké rozhodování .Chci si pořídit něco co už nebudu měnit . Prosím o vaše zkušenosti a třeba porovnání Televue Nagler 31 mm a Panoptic 35 mm .
Tady je takové srovnání:
http://posec.astro.cz/view.php?cislocla ... OP_okuláry
Tady je takové srovnání:
http://posec.astro.cz/view.php?cislocla ... OP_okuláry
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Okuláry Televue
yamaha napsal: .Chci si pořídit něco co už nebudu měnit Byl bych dost opatrný s těmi dlouhými ohnisky. Ne tak kvůli kvalitě ( to se dá vybrat) , ale hlavně kvůli jejich využití. Z vlastní zkušenosti vím, že použití zvětšení, při nichž je výstupní pupila přes 4 mm, je mizivé ( vyjma případů v kombinaci s OIII filtrem nebo vynikající oblohou) Pole je sice větší , ale DSO i hvězdy jsou utopeny ve světlejším pozadí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Okuláry Televue
yamaha napsal: Těžké rozhodování .Chci si pořídit něco co už nebudu měnit . Prosím o vaše zkušenosti a třeba porovnání Televue Nagler 31 mm a Panoptic 35 mm .
Co se týká Nagleru 31 a Panoptiku 35. Mám Pan35 a koukal jsem se i přes Nagler 31. Nedávno je porovnával Zdeněk Řehoř ve svém výše uvedeném testu na Posecu. Podle laboratorních měření mu Panoptic vyšel o fous lépe.
Já osobně ač spokojený majitel Panoptiku 35, tak kdybych volil znovu, dal bych předost Nagleru 31. Má při větším zvětšení větší reálné zorné pole (a tedy tmavší pozadí a vyšší kontrast), použitelnější výstupní pupilu pro obvyklé relativní otvory světelných dalekohledů. Ale je taky o dost dražší což může hrát roli. Ale i Panoptic 35 je skvělý okulár.
Jinou alternativou je vynikající Nagler 26T5, který při jen o málo užším zorném poli nabízí užší výst. pupilu se všemi výhodami s tím souvisejícími.
Jinak to není moc těžké rozhodování - v žádném případě nebudeš litovat.
Co se týká Nagleru 31 a Panoptiku 35. Mám Pan35 a koukal jsem se i přes Nagler 31. Nedávno je porovnával Zdeněk Řehoř ve svém výše uvedeném testu na Posecu. Podle laboratorních měření mu Panoptic vyšel o fous lépe.
Já osobně ač spokojený majitel Panoptiku 35, tak kdybych volil znovu, dal bych předost Nagleru 31. Má při větším zvětšení větší reálné zorné pole (a tedy tmavší pozadí a vyšší kontrast), použitelnější výstupní pupilu pro obvyklé relativní otvory světelných dalekohledů. Ale je taky o dost dražší což může hrát roli. Ale i Panoptic 35 je skvělý okulár.
Jinou alternativou je vynikající Nagler 26T5, který při jen o málo užším zorném poli nabízí užší výst. pupilu se všemi výhodami s tím souvisejícími.
Jinak to není moc těžké rozhodování - v žádném případě nebudeš litovat.
Okuláry Televue
Ten Nagler 26 by mohl být rozumný kompromis mezi velikostí pole a výstupní pupilou .Ta vyjde na 5,2 mm což je pořád dost ale pole bude ještě 1,4° . Co vy na to ?
Okuláry Televue
yamaha napsal: Ten Nagler 26 by mohl být rozumný kompromis mezi velikostí pole a výstupní pupilou .Ta vyjde na 5,2 mm což je pořád dost ale pole bude ještě 1,4° . Co vy na to ?
Myslím, že pupila 5.2mm je OK. Zejména pro místa s tmavou oblohou.
Myslím, že pupila 5.2mm je OK. Zejména pro místa s tmavou oblohou.
Okuláry Televue
michal.b napsal: Koho TeleVue uchvati, toho uz nenavrati ;D Sice se to sem mezi ortodoxni fanousky TV nehodi, ale nezapomen ze existuje treba WO UWAN 28mm, zhruba za 1/2 toho co stoji 31mm Nagler. Jeste jsem ho nevidel, ale jedna pani povidala... ;D
Já jsem na začátku pořídil právě WO28 a musím říct, že se s ním kouká moc pěkně. V mém N200/800 už je samozřejmě patrné ztmavení centrální části obrazu ale v těch refraktorech je to moc hezký pokoukání. Jen si ho člověk nesmí pustit na nohu
Jinak pro ED80 jsem si pořídil starý Nagler 4.8 - je to tak akorát, zvětšení 125x, obraz samozřejmě excelentní.
Já jsem na začátku pořídil právě WO28 a musím říct, že se s ním kouká moc pěkně. V mém N200/800 už je samozřejmě patrné ztmavení centrální části obrazu ale v těch refraktorech je to moc hezký pokoukání. Jen si ho člověk nesmí pustit na nohu
Jinak pro ED80 jsem si pořídil starý Nagler 4.8 - je to tak akorát, zvětšení 125x, obraz samozřejmě excelentní.
Okuláry Televue
michal.b napsal: Koho TeleVue uchvati, toho uz nenavrati ;D
Tak musim přiznat, že je to pravda. Právě mi dorazil Nagler 31 Je to tedy pořádný kousek hardware.
Větší a těžší než Ethos 13. Chtěl jsem to hned zkusit aspoň v lídláku, jelikož mám dobsona na chatě, ale lídlák nemá 2" výtah:( Stejně to vypadá divně, když čočka u okuláru je skoro stejně velká jako primár lídláku ;D
Jinak Ethos 8mm je již ve finančním plánu
Tak musim přiznat, že je to pravda. Právě mi dorazil Nagler 31 Je to tedy pořádný kousek hardware.
Větší a těžší než Ethos 13. Chtěl jsem to hned zkusit aspoň v lídláku, jelikož mám dobsona na chatě, ale lídlák nemá 2" výtah:( Stejně to vypadá divně, když čočka u okuláru je skoro stejně velká jako primár lídláku ;D
Jinak Ethos 8mm je již ve finančním plánu
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Okuláry Televue
Provokatér... ;D 
"Planetární" Nagler zatím nedorazil... :-/
Ve výhledu už pak jen Panoptic 24...Holt 2" filtry jsou už moc drahé a ty 2'' dlouhoohniska přímo cenová sebevražda... a tak jsem zvolil cestu 1,25 " okulárů..
Panoptic 24...1500/24=62,5 x a výstup 4,8 mm...
Takže 214 x, 113 x a 62,5 x...
"Planetární" Nagler zatím nedorazil... :-/
Ve výhledu už pak jen Panoptic 24...Holt 2" filtry jsou už moc drahé a ty 2'' dlouhoohniska přímo cenová sebevražda... a tak jsem zvolil cestu 1,25 " okulárů..
Panoptic 24...1500/24=62,5 x a výstup 4,8 mm...
Takže 214 x, 113 x a 62,5 x...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- kesi
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Okuláry Televue
Nechci ti do toho kecat, ale budu
, mám Radian 18mm+TV Barlow 2 a TV Barlow 3×
Tzn. 67×/133×/200× a za jakou cenu?
6000+3000+3000=12000kč ::)
Uvidíme jak do budoucna....zatím mám nulové zkušenosti, pač, když bylo hezky, tak sem byl furt v práci a teď to počasí radši nekomentovat >:((když mám volno->to je k vzteku), ovšem od zítřka mám do neděle volno, jdu mrknout na předpověď a běda vám, jak nebude JASNO, běda vám! ;D 8)
Tak dneska má bejt u nás jasno a já se pomalu a s odporem chystám na noční,kua tohle už někdo musí dělat schválně!!! >:(
Tzn. 67×/133×/200× a za jakou cenu?
6000+3000+3000=12000kč ::)
Uvidíme jak do budoucna....zatím mám nulové zkušenosti, pač, když bylo hezky, tak sem byl furt v práci a teď to počasí radši nekomentovat >:((když mám volno->to je k vzteku), ovšem od zítřka mám do neděle volno, jdu mrknout na předpověď a běda vám, jak nebude JASNO, běda vám! ;D 8)
Tak dneska má bejt u nás jasno a já se pomalu a s odporem chystám na noční,kua tohle už někdo musí dělat schválně!!! >:(
Zeiss Victory SF 10x42
Okuláry Televue
Nechci ti do toho kecat, ale chybí ti panoramatický okulár s výstupní pupilou 4-5 mm... ;D 
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
stana napsal: Matoušek trošku zlevnil TV okuláry... 
/stejně jsem bez peněz../
Kterej, Pepa, Míra, Jarda !!! ???
Nebo pan Matoušek od fy Dalekohledy? :'(
/stejně jsem bez peněz../
Kterej, Pepa, Míra, Jarda !!! ???
Nebo pan Matoušek od fy Dalekohledy? :'(