Paprsky bych take daval do souvislosti s clonou. Prestoze jsem nikdy nic podobneho nevidel.
Co mne ale fascinuje je velmi pekna kresba v celem poli, specialne u tohoto levneho zoom objektivu. Nevidim tam zadnoubarevnou vadu, ktera by stala za rec a vsechny hvezdy i v rozich vypadji docela "kulate".
Napis vic informaci jak jsi to fotil a pripadne zpracovaval, ohniska/clona/expozice
To vypadá, jak kdyby byla nějaká poškozená clona, "vysypaná" každá lamela trčící jiným směrem do svazku paprsků.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
6-ti ramenná clona nikdy nazajistí kruhovou vstupní aperturu, ale tady to je opravdu hodně( a řejmě tam vznikají velké "zoubky" - alespoň při začátku clonění. To by ale mělo být vidět při podívání se skrze objektiv proti světlu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já sem dám ještě další obrázky i s údaji, protože stejnou vadu mě dělají dva různé objektivy.
Jinak te obrázek je výřez z prostředka fotografie, ale dám se celý obrazek i s údaji :
Tento je focen přes objektiv Super Takumar 1.4/50, 4 clona, 6 min, eos 350da
U toh Super Takumaru to je při cloně 4 tak nějak v toleranci, co lamely dělají, U toho Canonu při cloně 5,6 to je už vyloženě vadné. Zkus si ho prohlédnout.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mám taky Super Takumar, takže vidím chybu v těle a ne v objektivu. On má tu chybu i na fotkách Takumarem - můj je tam nedělá. Hledal bych to třeba právě u toho filtru, šachty apod.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Přijde mi to podobné - Betelgeuse nahoře má přídavný paprsek doleva nahoru zatímco Saif (vpravo dole) jej má doleva dolů. Alnitak v pásu vypadá, že má jeden vpravo nahoru. U mně je to ale tak slabé, že jsem to ani doteď neviděl. Větší paprsky mi vznikaj u fotek EDčkem80, kde si vybavuji největší při focení bez reduktoru (chovaj se mi tam podobně jako tvoje), třeba to někomu napoví, co máme já u ED a ty u objektivů špatně):
nkvd: jenže já tam ty paprsky mám jen bez reduktoru na ED. Objektivem je tam v podstatě nemám a s reduktorem taky ne. Teď jsem skoukl třeba fotky pásu Oriona a že by tam něco bylo jsem si nevšiml.
U mně to může bez reduktrou způsobovat prodlužovací tubusek, nebo nějaký šroubek v cestě, kterému jsem nevěnoval pozornost. Koukám, že šroubek na přidržení 1,25" okuláru tam mohl zasahovat, jde sice vyšroubovat, ale nevšiml jsem si ho. S reduktorem, kde logicky šroubek není je to OK.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod