Hledáček RED DOT

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Lukemon
Věk: 46

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Lukemon »

Pri pouziti reddotu zamerujes obema ocimaTed nevím jestli jsem to dobře pochopil.
Zaměřuješ že jedním okem přes Red Dot a druhým přímo na hvězdu a obraz se sjednotí,nebo přímo oběma očima přes Red Dot ?
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MilAN
Věk: 77

Hledáček RED DOT

Příspěvek od MilAN »

Do jednoho paprsku dvě oči nenacpeš :)
jedním okem skrz RD, druhým přímo. Je úplně jedno, jestli skrze RD vůbec vidíš.
Pokud je rosa ( což je skoro vždy), mán na RD ze předu dokonce dekl., a přesto s tím jde normálně mířit.
Tohle můžeš zároveň brát jako můj příspěvek k součaným diskusím o vytápění dalekohledu a příslušenství :) Okuláry jsou v kapse u bundy, RD zakrytován....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michal.b

Hledáček RED DOT

Příspěvek od michal.b »

Obema ocima zaroven? To by musel bejt zatracene velkej hledacek ;D
Jednim primo, druhym pres hledacek. Do nejake 5. magnitudy se da orientovat uplne bez problemu.

Pokud je rosa ( což je skoro vždy), mán na RD ze předu dokonce dekl., a přesto s tím jde normálně mířit.Jo, to delam taky :)
Lukemon

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Lukemon »

:)No to ta propustnost Red Dotu není tak důležitá a jde tam jen o ten červené bod který se promítne i do druhého oka. :)
Ted je to jasný a jdu do SS III za cca 500,-kč. tak dík.
A jak je to s tou regulací jasu bodu,svítí dost i na minimu?fungoval by i vypnutý jako průhledový hledáček?
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Psion »

No to ta propustnost Red Dotu není tak důležitá
No ta je právě důležitá, jinak přes něj vidíš houby, obzvlášť když ho máš blízko očí
MilAN

Hledáček RED DOT

Příspěvek od MilAN »

to lukemon:
Ne, ten bod se promítne jen do jednoho. Mozek spojí oba obrazy  ( ten s puntíkem a ten bez něho). A když bod vypneš, uvidíš oběma očima oblohu a nevidíš, kam to míří - není to podle čeho určit . Proto tam je přeci ten bod.  Zrovna tak, jako nepoznáš kam Ti míří  samo oko
MilAN

Hledáček RED DOT

Příspěvek od MilAN »

to Psion : příspěvek 31 :)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Psion »

Já RD používal jako průhledový hledáček, jinak by stačily dvě různobarevné ledky jako mířidlo :)
MilAN

Hledáček RED DOT

Příspěvek od MilAN »

Pepo, to nefunguje. v RD je bod zaostřen tak, že Ti padne  do oka z nekonečna. Čili máš oči zaostřené na nekonečno. V případě LED ek  ho máš zaostřené na velmi blízko a nevidíš  zároveň ostře LEDky a hvězdy.  A hlavně -musíš LEDky  a oko umístit do jedné přímky. V případě RD  a zrovna tak Telradu můžeš okem i hlavou pohybovat a bod míří na obloze stále do stejného míst a svítí Ti z nekonečna. Výhoda většího RD  je  právě v tom že to oko  stačí dát jen přibližně do osy a do jakákoliv vzdálenosti. . To je výhoda kolimátoru. A výhoda dražšího je v tom, že jak pohybuješ hlavou, tak se bod opravdu nepohybuje, zatím co u laciných tak dobře nesedí- prostě laciný nebo dražší meniskus se projeví....
Psion
Kontaktovat uživatele:

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Psion »

Já jsem si právě koupil ten větší s velmi dobře průhledným sklem a malým bodem a meniskem a tedy vidím zkrz hledáček přímo hvězdy a místo kam mířím - příšlo mi to celkem v pohodě. Nyní ale používám raději malý optický hledáček s širokým polem a záměrným křížem.
Lukemon

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Lukemon »

Měl jsem hodně času přemýšlet jaký Red Dot koupit,nakonec vyhrál tento,protože víc než 540,-kč jsem do toho nechtěl investovat:
http://www.supra-dalekohledy.cz/phpscri ... dzb=873401

Jedinou nevýhodou je že je z plastu,ale aspon je lehký.Překvapil svou velikostí ikdyž jsem věděl že jeho "objektiv" má průměr 3 cm a to je jeho velká výhoda oproti malému Star Pointeru,do Sky Surfru III se dívá opravdu lépe a lehce.
Sky Surfer III od baaderu ma lepší propustnost,jsou přes něj vidět opravdu i ty slabší hvězdy kde v Star Pointeru zmizely,své udělá i ty 3cm.Pravda je že by červený bod mohl být o něco slabší,ale i tak lehce s ním najíždím na slabé hvězdy.
Zatím jsem spokojen a koupě nelituji.
Tau_Ceti

Hledáček RED DOT

Příspěvek od Tau_Ceti »

Dobry den, vlastnim RED DOT hledacek od William Optics, rad bych se zeptal kolegu vlastnicich nejlepe take dalekohled od WO jak ji drzi konzolka pro prichyceni tohoto hledacku v tele dalekohledu. Je to pouze na jeden sroub, ac je skutecne pevne dotazen, konzolkou je mozne pohnout napr. pri zmene zamerneho obrazce hledacku. Dale bych rad presne znal ucel ustavovacich prvku UP a R. A jak " spravne " do hledacku koukat. Za odpovedi dekuji, Tau_Ceti
Odpovědět