Perseidy 2007

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
zach.jiri

Perseidy 2007

Příspěvek od zach.jiri »

milan1960 napsal: Neboj u nás se to už začíná protrhávat ;D .Snad to aspoň chvíli vydrží!Ahoj MilanUvidim, spíš než s počasím začínám bojovat s únavou.
milan1960

Perseidy 2007

Příspěvek od milan1960 »

Na únavu budeš mít zase celý rok ;D Milan
ladis
Věk: 45

Perseidy 2007

Příspěvek od ladis »

V Jicine skoro jasno a krasne divadlo behem 01-02h. Lita to doslova po cele obloze

Jen skoda, ze v 7h musim vstavat a jet do Prahy do prace, takze to jiz balim a ani jsem kvuli nedostatku casu nejel mimo mesto. Jen jsem se natahnul na zahrade na lehatko a pozoroval souhvezdi a jako tresnicku na dortu i meteority, z nichz nektere zanechavaly nadherne svitive stopy
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
zach.jiri

Perseidy 2007

Příspěvek od zach.jiri »

ladis napsal: V Jicine skoro jasno a krasne divadlo behem 01-02h. Lita to doslova po cele obloze

Jen skoda, ze v 7h musim vstavat a jet do Prahy do prace, takze to jiz balim a ani jsem kvuli nedostatku casu nejel mimo mesto. Jen jsem se natahnul na zahrade na lehatko a pozoroval souhvezdi a jako tresnicku na dortu i meteority, z nichz nektere zanechavaly nadherne svitive stopy Tak to závidím, mraky mi dneska připravili opravdu "krásnou" podívanou.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Perseidy 2007

Příspěvek od MaG »

Nějakým zázrakem bylo v Jablonci vcelku hezky, místy i jasno, jinak se občas na chvíli ukazovaly na části oblohy mraky. Ve čtyři se začla padat z kopců nízká oblačnost a než jsem se vzpamatoval, padla mlha.

Nicméně díky náhlé změně počasí k lepšímu jsem zažil pěkné Perseidy. Subjektivně nejvíce jich padalo mezi 23:30 a 0:30, kdy jsem viděl v průměru 1 meteor za minutu. (20 minut interval 15 perseid, 25 minut interval 19 perseid). Další zvýšená aktivita se jevila kolem 3. ráno a pak po 3:15. Vyloženě slabé to bylo po 2. hodině.

Co jsem to zběžně prozkoumal, tak z meteorů co jsem si myslel, že je vidím a budou i na fotce, tak jsem zachytil jediný a ten má smysl vložit. Ostatní jsem sice většinou viděl, ale buď netrefily pole nebo padly mezi snímky. Nejhezčí byl -3 mag se stopou cca 15° v Labuti, který dvakrát zjasnil než pohasl. Asi 10 zanechalo zřetelné stopy.

Ne, já si vážně nemám nač stěžovat, bylo to doslova neuvěřitelné, že nevyšel ani jeden model (Medard, Aladin, ICM i GFS se sekly..) No jak teď koukám na záběry z Meteosatu tak mi to připadá, že buď se nad Jabloncem ta oblačnost nějak záhadně trhala, nebo nebyla moc patrná, protože bylo dost často úplně jasno a to tam nevidím ani na jednom záběru.

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
KaPr

Perseidy 2007

Příspěvek od KaPr »

U nas se to zacalo protrhavat uz kolem 22.00, ale k necemu to bylo az ve 23.00. Dal jsem si lehatko na zahradu, k tomu studene pivko (pozdeji jsem zjistil, ze to mel byt spise teply caj), zapnul rybi oko s web kamerkou a koukal. Na to, ze bydlime kousicek od Berlina, tak jsem jich videl dosti. V dobe 23.00 az 1.45 s prestavkami, ktere cinili asi 20% jsem napocital 31 Perseid, z toho pres deset s kourovou stopou. V pameti mi zustal zvlaste jeden povedeny - a mam pocit, ze to byl ten samy, co videl MaG: -3 v Labuti, 2x vyrazne zjasnil. Pokud si dobre vzpominam, mohlo byt asi 23.25 SELC. Jen si neumim vysvetlit, ze se nam promital do stejne oblast, kdyz jsme byli od sebe tak daleko. Mozna jen shoda. Pak tam byly jeste 3 ks jiznich Aquarid, 5 ks k-Cygnid a 5 sporadickych (mozna z toho 2 alfa Capricornidy). Rychly nahled nasnimaneho materialu prozradil, ze 1, tam neco opravdu zaznamenano je a 2, ze budu muset vyresit padajici rosu - asi nejakym ofukovanim. Az prijdu z prace domu, hodim sem nejaky snimek. Takze suma sumarum: spokojenost.
KaPr
zach.jiri

Perseidy 2007

Příspěvek od zach.jiri »

Letošní Perseidy byli jedny z mých prvních pozorování meteorů. Chtěl jsem je sice vyhlížet už po setmění, ale počasí bylo proti. Uspokojivé podmínky nastali až kolem třetí hodiny ranní a protože to stále na jasnou oblohu nevypadalo, ustoupil jsem z plánu vyjít ven za město. Spokojit jsem se tedy musel s verzí výhledu z balkonu na severní a severovýchodní stranu. Samotné souhvězdí Persea bylo už mimo moje zorné pole. A teď k výsledkům. Po nehorázně otravném budíku na 03:00 jsem zakempil a zvedl hlavu vzhůru. Začátek pozorování byl celkem slušnej. 2 jasné perseidy během první minuty jako by mě chtěli říct, že se je ještě na co koukat. Když to sečtu, tak za cca 30 minut jsem spatřil 16 Perseid a 3 meteory buď sporadické nebo z nějakého jiného roje. Řekl bych, že kolem 03:30 to asi padalo nejvíc. Žádný z těchto meteorů bych neoznačil jako bolid. Na druhou stranu jsem neměl šanci vidět slabší meteory, páč ve městě, navíc k tomu ještě za přítomnosti cirrovité oblačnosti, k tomu prostě podmínky nebyli. S přibývajícím časem začalo svítat a já to pro dnešek zabalil. Pokud bude dneska, respektive zítra ráno, počasí OK, zkusim ještě pár Perseid zahlídnout. A co se týká fotek, to sem měl fakt smůlu. Pokaždý, když se po exponování spustil proces odšumování atd, tak zrovna něco letělo. Bylo to na nervi. Docela mě ale nemile překvapil fakt, že meteory, o kterých jsem si byl jist, že na fotce budou, jsem následně hledal na tý fotce fakt dlouho, než sem jeho dráhu našel. Hold záznam meteoru na fotce se asi nedá srovnat se známými Iridium flares, které dosahují až -8mag. Teď si jdu rovnat krk a záda :D
M.Adamovsky

Perseidy 2007

Příspěvek od M.Adamovsky »

Dobry den vsem...

Letosni perseidy se opravdu vyvedly.my meli na nasem tradicnim astronomickem praktiku poradanem plzenskou hvezdarnou pomerne slusne jasno...MHV okolo 6.2 vetsinu noci. Ja osobne jsem videl 180 meteoru za asi 4.5 hodiny cisteho pozorovacicho casu...letalo to opravdu hodne a ani jsem neusnul ( coz se mi kdysi vzdy stavalo ). Nejjasnejsi meteor..tedy spise bolid mel okolo -5 mag a zanechal za sebou krasnou stopu, ktera byla videt asi 30 sec. nez zmizela. Take jsme zkouseli fotit....neco jsme chytli, tak to sem snad casem dame....
M.Adamovsky

Perseidy 2007

tak tady je muj vcerejsi ulovek...meteor mel asi 0 mag a je krasne zeleny.foceno pres Canon EOS 350D a 10-22 mm objektiv..jedna se o vyrez...

muj dik patri Ondrovi Trnkovi za pujceni fotaku..

makalaki

Perseidy 2007

Příspěvek od makalaki »

Ten bolid se stopou byl opravdu skvostny:)

Stejne jako letosni Perseidy. Nelituji, ze jsem se s kamosema vydal na 300km cestu. Model predpovidal jasno od zapadu a tak sme se sebrali a z Hradce Kralove valili po dalnici na zapad, pres Plzen az k Primde na nemeckych hranicich. Nu a vyplatilo se:) Behem noci sem se venoval statistickemu sledovani pro IMO a za 5 hodin cisteho casu napocital 194 Perseid.

M.Adamovsky napsal: Dobry den vsem...

Letosni perseidy se opravdu vyvedly.my meli na nasem tradicnim astronomickem praktiku poradanem plzenskou hvezdarnou pomerne slusne jasno...MHV okolo 6.2 vetsinu noci. Ja osobne jsem videl 180 meteoru za asi 4.5 hodiny cisteho pozorovacicho casu...letalo to opravdu hodne a ani jsem neusnul ( coz se mi kdysi vzdy stavalo ). Nejjasnejsi meteor..tedy spise bolid mel okolo -5 mag a zanechal za sebou krasnou stopu, ktera byla videt asi 30 sec. nez zmizela. Take jsme zkouseli fotit....neco jsme chytli, tak to sem snad casem dame....
milan1960

Perseidy 2007

Příspěvek od milan1960 »

To M.Adamovsky.Krásný úloveks letošních Perseid.To u nás se oblačnost začala trhat až k ránu tak že Tebe je "0" velikost meteoru a u mne je "0" počet viděných včera :(
Ahoj Milan
ivanmsk

Perseidy 2007

Příspěvek od ivanmsk »

Miesto animacie preletov perzeid si mozem spravit tak maximalne animaciu preletov oblakov...
V Bratislave a okoli vyzeralo pocasie asi takto:  >:(
(zabery maju 78° x 59°)
22:07:52 SELC

04:27:43 SELC
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Perseidy 2007

Příspěvek od MaG »

Výborná fotka. Jestli si schválně komponoval do snímku ty stromy a on ti tam spadl takovýhle kousek, pak nemám slov o tvé klice..
M.Adamovsky napsal: tak tady je muj vcerejsi ulovek...meteor mel asi 0 mag a je krasne zeleny.foceno pres Canon EOS 350D a 10-22 mm objektiv..jedna se o vyrez...

muj dik patri Ondrovi Trnkovi za pujceni fotaku..

Mám za to, Martine, že jestli si neclonil na 2,8 a méně tak toto nemohl být v žádném případě 0 mag meteor. Já jsem včera odhadl jeden na -1 a foto viz. výše. I kdybych se sekl v odhadu, dovolil bych si předpokládat, že se svými zkušenostmi již rozliším meteor 0 a -4 mag a ten tvůj je ve srovnání s mým tak jasný, že musel být jasnější.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
M.Adamovsky

Perseidy 2007

makalaki napsal: Ten bolid se stopou byl opravdu skvostny:)

Stejne jako letosni Perseidy. Nelituji, ze jsem se s kamosema vydal na 300km cestu. Model predpovidal jasno od zapadu a tak sme se sebrali a z Hradce Kralove valili po dalnici na zapad, pres Plzen az k Primde na nemeckych hranicich. Nu a vyplatilo se:) Behem noci sem se venoval statistickemu sledovani pro IMO a za 5 hodin cisteho casu napocital 194 Perseid.

tak to je taky moc slusne..ja jsem zvedavy jeste na dnesni noc, jak budou litat...my mame zatim docela jasno..tak jsem zvedavy...a 194/5hodin...parada :)
M.Adamovsky

Perseidy 2007

MaG napsal: Výborná fotka. Jestli si schválně komponoval do snímku ty stromy a on ti tam spadl takovýhle kousek, pak nemám slov o tvé klice..
Mám za to, Martine, že jestli si neclonil na 2,8 a méně tak toto nemohl být v žádném případě 0 mag meteor. Já jsem včera odhadl jeden na -1 a foto viz. výše. I kdybych se sekl v odhadu, dovolil bych si předpokládat, že se svými zkušenostmi již rozliším meteor 0 a -4 mag a ten tvůj je ve srovnání s mým tak jasný, že musel být jasnější.

ahoj Martine..diky za pochvalu...klika to byla naprosto neskutecna...delal jsem zkusebni snimek, jesli mam dobre zaostreno...fotil jsem totiz pred tim na louce, ale protoze padala rosa tak, ze za 3 min byl objektiv totalne zaroseny a vyhrivani nemam, rozhodl jsem se, ze ho zkusim s fotakem posadit na okraj lesa pod stromy, pod kterymi to nepada...a na prvni snimek tam byl..byla to sakra nahoda...

co se tyce jasnosti...fotil jsem zacloneno na f4 a protoze ostatni lide na louce delali statisticke pozorovani, z protokolu jsem vycetl 0 mag odhad. Osobne jsem ten metas videl a tipoval bych asi vic...spis -1, -1.5..ale v zapisu to bylo napsano takhle...kazdopadne dneska neni jeste nic ztracene.,.vypada to, ze bude jasno, takze koukejte a fotte :)..a kdyz bude padat rosa, tak pod stromy :)
Odpovědět