2009 - Medzinárodný rok astronómie

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Selene

Příspěvek od Selene »

To, že Bratislava nemá hvezdáreň, je naozaj hanba a malo by sa s tým niečo urobiť...Ak by aj nebolo hneď planetárium, tak aspoň hvezdáreň...Chcem len ešte povedať, že Bratislava tak celkom bez astronómie nie je, existuje tam fungujúci Astronomický klub Bratislava s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý preberá všetky funkcie hvezdárne- vrátane krúžku pre deti, pozorovaní pre verejnosť a organizovaní rôznych akcií, hoci zatiaľ nie vo vlastných priestoroch. Ak máte niekto záujem dozvedieť sa viac: www.vesmir.sk :)
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

To Milan: Že to napsat můžeš, to jsem si všiml, ale s klidným svědomím vůbec ne. Kdyby toto fórum mělo pravidla a kdyby tato pravidla platila pro všechny a ne jen pro někoho, už by Ti to moderátoři museli smazat. Ale jak vidím, tak nic.

MilAN napsal:
Mohu to napsal s klidným svědomím, protože jsem se dlouhé hodiny o tom bavil s lidmi,  kterých se to týkalo. Nakonec se dá o celém problému dočíst i   v některých článcích. A pokud Tě budou zajímat podrobnosti, určitě se tu najde několik členů, kteří Tě rádi seznámí  s onou historií , jíž byli sami účastni.

- - -

To Selene: máš naprostou pravdu. Na to, že je to největší město Slovenska a hlavní město, tak by mělo mít takovou instituci. Hvězdárny a planetária totiž plní mimo jiné výukovou funkci. Přitom školy Bratislava má, to ano - že?
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

ceres napsal:

Mate vsetci pravdu a zaroven sa vsetci mylite... Problem je v tom, ze spolocnost musi byt dostatocne vyspela na to, aby

1. dokazala rozoznat, ze treba investovat do buducnosti
2. mala dostatok prostriedkov na to, aby si to mohla dovolit

Obavam sa ale, ze stadium prvotnopospolneho kapitalizmu, v ktorom sa prave nachadzame, nesplna ani jednu z tychto podmienok. Cize, bud si treba pockat, alebo ist na to z tej komercnej stranky - presviedcat investorov ich jazykom. Ako sa vravi, kto chce s vlkmi byt, musi s nimi vyt...

A este mala poznamka: velmi sa mi priecia militantne aktivity typu greenpeace, antiglobalistov a pod. Nie pre ich ciel, ale pre sposob, akym sa presadzuju. Casto je totiz v takychto pripadoch cielom nie vysledok, ale cesta k nemu a sposob "boja". Agresivny pristup k problematike nikdy neviedol k jej posunutiu ziadanym smerom a vzdy bol kontraproduktivny...

Myslim si teda, ze dosiahnut ziadany vysledok mozno len za predpokladu dosledneho poznania realii. Je produktivnejsie respektovat vychodzie podmienky, ako sa ich snazit zmenit. To totiz casto vedie k zmene mety, ktoru chceme dosiahnut...
O tom ze Greenpeace je militantna organizacia pocujem prvy krat To si kde zobral ??? ?

1. zasada greenpeace je nenasilie. Ak si si vsimol tak vsetky ich aktivity maju upozornovaci vyznam, t.j. pridu na miesto problemu a zotrvavaju tam "pasivne" alebo protestuju miernymi prostriedkami... v porovnani s mierou rizika, ktore podstupuju (a masinerii proti ktorej stoja).
... a agresivni ? bez posunu ziadanym smerom ?
Greenpeace vdacime za mnohe veci, ktore sa podarilo zacat riesit na celosvetovej urovni a niektore aj vyriesit.

(sorry dost ma to zdvihlo zo stolicky
pridavam este linku zo zasadami http://www.greenpeace.org/international ... ore-values )
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

To Homer: bohužel si myslím, že je etické se negativně vymezit, navíc si myslím, že etika není zrovna to, co by ti v současné době zaručilo profit a přežití... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Horovi k vysvětlení dodám, že příspěvek č. 9 od Milana je dle mého názoru k tématu a zazněl od člověka, který je do toho zasvěcen. Pokud tys do toho zasvěcen nebyl, neměl si reagovat, protože Milanovi pak nezbylo, než ti to v dalším příspěvku vysvětlit. Pravidla pro něj tedy platí. Protože je do problému zasvěcen, musel ti vysvětlit jak se věci mají, aby tu nebyly šířeny fámy, nejasnosti, nepřesnosti či pomluvy...

Tolik názor můj jako jednoho z moderátorů. Píši to sem veřejně, aby bylo jasné, že téma moderováno je, ale neviděl jsem důvod nic mazat, leda by došlo k dalším osobním výpadům. Pište mi prosím připomínky do SZ. Díky.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MIZ

Příspěvek od MIZ »

Pavuk_ napsal: O tom ze Greenpeace je militantna organizacia pocujem prvy krat To si kde zobral ??? ?Všichni tzv. ekologičtí teroristé jsou militantní, vč. těchto. Nesuďme - klidně i psaná - slova, suďme činy: Vnikání na neveřejné pozemky a do neveřejných objektů, omezování dopravy, šíření poplašných zpráv... Původní zakladatelé od toho dali dávno ruce pryč, zejména se jim nelíbí masivní podpora uhelných elektráren. Ale je to OT a víc už o tom zde nebudu psát.
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
ceres

Příspěvek od ceres »

MIZ napsal:
Všichni tzv. ekologičtí teroristé jsou militantní, vč. těchto. Nesuďme - klidně i psaná - slova, suďme činy: Vnikání na neveřejné pozemky a do neveřejných objektů, omezování dopravy, šíření poplašných zpráv... Původní zakladatelé od toho dali dávno ruce pryč, zejména se jim nelíbí masivní podpora uhelných elektráren. Ale je to OT a víc už o tom zde nebudu psát.
Ja by som to zjednodusil z mojho pohladu na takuto definiciu: kazdy, kto za nieco bojuje, je militantny ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Vejr

Příspěvek od Vejr »

To aby se prestalo bojovat proti svetelnemu smogu... ;D
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Selene napsal: To, že Bratislava nemá hvezdáreň, je naozaj hanba a malo by sa s tým niečo urobiť...Ak by aj nebolo hneď planetárium, tak aspoň hvezdáreň...Chcem len ešte povedať, že Bratislava tak celkom bez astronómie nie je, existuje tam fungujúci Astronomický klub Bratislava s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý preberá všetky funkcie hvezdárne- vrátane krúžku pre deti, pozorovaní pre verejnosť a organizovaní rôznych akcií, hoci zatiaľ nie vo vlastných priestoroch. Ak máte niekto záujem dozvedieť sa viac: www.vesmir.sk :)
Vsetky funkcie hvedarne nemoze preberat (kezde nie je hvezdaren), ale je to skvela prilezitost pre mladez ako zmyslupne travit volny cas.
Preklikal som si tu stranku, hlavne galerie z akcii. Z tych fotiek vyzaruje pohoda a vidno, ze je to zohraty team. Musim povedat, ze mi to silne pripomina moje skautske casy. Myslim, ze tieto akcie sa nesu v podobnom duchu.
Je skvele , ze existuje tento klub (jediny oficialny a fungujuci v Bratislave) a ze Peter (raz sme sa stretli osobne a par krat mailovali) dokazal zrealizovat tolko projektov s astronomickou tematikou pre deti. Dokonca som tam spoznal jedneho kruzkara z byvaleho kruzku v PKO.
Selene ty si clenkou AKB ?
Selene

Příspěvek od Selene »

Pavuk_ napsal:

Vsetky funkcie hvedarne nemoze preberat (kezde nie je hvezdaren), ale je to skvela prilezitost pre mladez ako zmyslupne travit volny cas.
Preklikal som si tu stranku, hlavne galerie z akcii. Z tych fotiek vyzaruje pohoda a vidno, ze je to zohraty team. Musim povedat, ze mi to silne pripomina moje skautske casy. Myslim, ze tieto akcie sa nesu v podobnom duchu.
Je skvele , ze existuje tento klub (jediny oficialny a fungujuci v Bratislave) a ze Peter (raz sme sa stretli osobne a par krat mailovali) dokazal zrealizovat tolko projektov s astronomickou tematikou pre deti. Dokonca som tam spoznal jedneho kruzkara z byvaleho kruzku v PKO.
Selene ty si clenkou AKB ?
No, jasne, nie všetky funkcie hvezdární klub preberá, ale minimálne tú, že propaguje astronómiu v očiach verejnosti ano
Ano, ja som členkou klubu, momentálne vraj jedna z vedúcich akcií Klubové akcie sú úplne skvelé, okrem starých členov sa k nám pridávajú aj noví a rýchlo zapadnú :)
"Verejnosť často nechápe, čo za podujatie je veda. Mne to pripomína, akoby sme kráčali v Kolumbových šľapajách" Tod Lauer&&
Odpovědět