Aka je vasa najoblubenejsia hviezda a preco?
od mala som sa vzdy rad dival na Prokyon (alfa CMi) no a ako aj moj nick napoveda blizky vztah mam ku hviezdam Kastor a Pollux (alfa a beta Gem), ktore maju z hladiska jasnosti ako jedni z mala hviezd na oblohe opacne priradenie greckych pismen (jasnejsi Pollux je beta) 
Newton 300/1700; MEADE 90/1000; SkyMaster 25x100; HEQ-5 Pro SynScan
LbA napsal:
To je ešte dosť ďaleko od svetového pólu. Achernar je 9. najjasnejšia hviezda na oblohe...
dovolim si malu opravu.. desiata.. aj nase Slnko je len celkom obycajnou a pre nas velmi dolezitou hviezdou na oblohe
To je ešte dosť ďaleko od svetového pólu. Achernar je 9. najjasnejšia hviezda na oblohe...
dovolim si malu opravu.. desiata.. aj nase Slnko je len celkom obycajnou a pre nas velmi dolezitou hviezdou na oblohe
Newton 300/1700; MEADE 90/1000; SkyMaster 25x100; HEQ-5 Pro SynScan
Mojou najoblubenejsou hviezdou je ORION - COKOLADOVA HVIEZDA ;D
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Moji hvezdou je Albireo. Mam k ni takovy az "intimni" vztah. V dobe, kdy moji vrstevnici balili holky na sbirku odznaku ci LP desek od Zagorove ja na to sel pres hvezdy. V te dobe jsem "delal" astronomii uz mnoho let (moje mama rika, ze jsem s tim zacal votravovat uz ve trech letech, kdy jsem tvrde vyzadoval hooooooodne velkej dalekohled a pry jsem ukazoval rozpazene ruce a rikal "asi takhle velkej" a nezajimalo mne, ze pry stoji hodne penez). Nakonec jsem tu holku dostal, trvalo to ale par mesicu .... Albireo bylo proste "nase". No, z lasky po nekolika letech seslo, z astronomie taky. Pred asi ctyrmi lety jsem s ni zacal znova (tedy s tou astronomii, ne s tou slecnou - tu jsem uz asi dvacet let nevidel), ale priznam se, na Albireo se casto nekoukam. Kdyz tak stojim pod nadhernou letni oblohou si jen obcas na vse vzpomenu a mrazi mne prijemne v zadech. Jak zpiva Karel Plihal v pisni Olomouc: " jen vzpominek je stale vice a prijemne boli ...." .
KaPr
- Roman Manak
No, u mě to bude ró Persei. Hezká proměnná hvězda, snadno se hledá a kdysi jsem u ní udělal obrovské množství odhadů jasnosti 
http://halo.kvalitne.cz&&http://top.astronomie.cz
Ja bych se primluvil za nejjasnejsi hvezdy v Plejadach... Atlas,Alcyone,Merope, Electra a Maia byly vubec to prvni, co jsem jako kluk na obloze pouhym okem poznal. A potom prirozene prvni objekt pro prvni dalekohled... A jeden duvod pro hlasovani:
Romanticky hav, ktery jim propujcuje reflexni NGC 1435
Romanticky hav, ktery jim propujcuje reflexni NGC 1435
dobson 10´´, setové plossly 10,25, hyperion 8,13,HRplanetary 5,ultima 2*,triedr bushnell 8x42
Moje oblibene hvezdicky moc jasne nejsou, zato jsou urcitym zpusobem nejak zajimave. Navic pozorovatele potesi, kdyz v zornem poli objevi nejakou novou promennou hvezdu, kterou pred nim nikdo nepozoroval
Prvni z nich je CzeV245 v souhvezdi Panny, jde o predstavitelku kratkoperiodickych pulzujicich typu RRab. Dalsi moji oblibenou hvezdou je CzeV270 v souhvezdi Labute. Vypada to na velmi zajimave teleso - zakrytova dvojhvezda se stacenim primky apsid.
Prvni z nich je CzeV245 v souhvezdi Panny, jde o predstavitelku kratkoperiodickych pulzujicich typu RRab. Dalsi moji oblibenou hvezdou je CzeV270 v souhvezdi Labute. Vypada to na velmi zajimave teleso - zakrytova dvojhvezda se stacenim primky apsid.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Moje oblíbenáhvězda je Slunce asi není víc co komentovat 
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Albireo, moje druhá rozlišená dvojhvězda.
Lectorem iustus...
Nevím proč,ale já mám nejraději Vegu 
A mě se líbí Regulus :D (zavání to sice astrologií, ale jsem ve znamení Lva...)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
[ch946]2 Cyg líbí se mi její temná modrá barva
SW 200/1200mm 8” DOBSON
BDP 35,Hyperion 21,13,8,Omegon 6,seťáky 25 a 10,SW 5, trieder Meopta 7x50,Astronomic UHC profi,Nikon D7000......
BDP 35,Hyperion 21,13,8,Omegon 6,seťáky 25 a 10,SW 5, trieder Meopta 7x50,Astronomic UHC profi,Nikon D7000......
U mě je to Vega (první hvězda, jejíž jméno jsem znal a uměl ji vyhledat), Betelgeuse (první hvězda, u které jsem zjistil, že existuje něco jako veleobr), Mizar (moje první dvojhvězda) a Albireo (u které mě uchvátil barevný kontrast složek).
-
astrodiver
Mizar a Alcor, hviezdy ktoré mám najradšej. Slúžili mi odjakživa ako prvý test vždy, keď som sa pozrel na oblohu cez novú techniku.
<div class=
Polárka, z praktických důvodů při ustavování montáže
. A jinak epsilon Lyr, poté co se mi konečně podařilo rozlišit její čtyři složky.
Neoblíbený naopak Kochab, který jsem si jednou při přecházející oblačnosti spletl s Polárkou a ustavil montáž na něj ;D.
Neoblíbený naopak Kochab, který jsem si jednou při přecházející oblačnosti spletl s Polárkou a ustavil montáž na něj ;D.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50