Okulár k 250/1200 dobsonu
- Honza Ebr (honza42)
stana napsal: Ne ne, jsem reagoval na Honzu a ta čísla u jeho nicku jsem zapomněl...
To bude asi na mně:) Mám 2" UHC Astronomik profi (značku jsem si vybral tak, že mě do ní vkecal kamarád) a jak jsem popsal, díky redukci se dá použít i s 1,25" okuláry, které mám všechny kromě té 33ky. Cena je skoro přesně 2x větší, než u 1,25" verze, takže tady je potřeba přemýšlet. Na druhou stranu 33 mm je pro 1,25" už hodně a díky tomu mi není známá žádná použitelná varianta ve slušné ceně - nejspíš kdyby člověk sháněl takový okulár, ztratí asi tolik, kolik by ušetřil na menším filtru, takže je to jedno a 2" filtr dlouhodobě portabilnější řešení (kdybych se třeba zbláznil a pořídil si jiný dalekohled).
Každopádně o filtrech se toho na fóru nažvanilo asi hodně, já ti ho můžu jenom doporučit, bez ohledu na průměr (sazmořejmě pokud to není 5 cm:)) na městské obloze je to hotový zázrak, ale i tady na venkově hodně udělá. Pokud se to podaří zařídit, možná se mi tu sejde hromádka různých UHCček a pár dalekohledů a uděláme komparativní (leč subjektivní) test pro Astropis.
To bude asi na mně:) Mám 2" UHC Astronomik profi (značku jsem si vybral tak, že mě do ní vkecal kamarád) a jak jsem popsal, díky redukci se dá použít i s 1,25" okuláry, které mám všechny kromě té 33ky. Cena je skoro přesně 2x větší, než u 1,25" verze, takže tady je potřeba přemýšlet. Na druhou stranu 33 mm je pro 1,25" už hodně a díky tomu mi není známá žádná použitelná varianta ve slušné ceně - nejspíš kdyby člověk sháněl takový okulár, ztratí asi tolik, kolik by ušetřil na menším filtru, takže je to jedno a 2" filtr dlouhodobě portabilnější řešení (kdybych se třeba zbláznil a pořídil si jiný dalekohled).
Každopádně o filtrech se toho na fóru nažvanilo asi hodně, já ti ho můžu jenom doporučit, bez ohledu na průměr (sazmořejmě pokud to není 5 cm:)) na městské obloze je to hotový zázrak, ale i tady na venkově hodně udělá. Pokud se to podaří zařídit, možná se mi tu sejde hromádka různých UHCček a pár dalekohledů a uděláme komparativní (leč subjektivní) test pro Astropis.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- kesi
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
michal.b napsal: Moderni AR vrstvy aplikovane na sklo jsou velmi odolne. Nosim bryle s vicenasobnymi AR vrstvami - biologicke znecisteni musi snaset v nezanedbatelnem mnozstvi. Cistim je kazdy den tak, ze vezmu cisty papirovy kapesnik nebo mikrouterku a proste je dukladne "vydrhnu". Za cca 3 roky, co mam tyhle skla, jsem zadne naruseni AR vrstev nezaznamenal. Podobny postup aplikuji i na sve okulary a objektiv fotaku. Tim samozrejme nechci tvrdit, ze je to spravny postup cisteni (protoze neni) ;)
Tak snad se nic nestalo(jak sem okulár ofukoval ionizovaným proudem vzduchu), když jak píšeš, že dnešní AR vrstvy sou odolné, neměl sem v plánu to hned nějak čistit, ale ten Radian přicestoval ušmudlaný(velké mastné otisky prstů) a od prachu!!! >:( >:(
Měl sem v rukou i čistící tužku na optiku(LENSPEN) - z jedné strany výsuvný jemný štěteček na ometení hrubých nečistot, na druhém konci houbička na setření jemných nečistot, ale ta houbička trošku černila, je to normální ???
Tak snad se nic nestalo(jak sem okulár ofukoval ionizovaným proudem vzduchu), když jak píšeš, že dnešní AR vrstvy sou odolné, neměl sem v plánu to hned nějak čistit, ale ten Radian přicestoval ušmudlaný(velké mastné otisky prstů) a od prachu!!! >:( >:(
Měl sem v rukou i čistící tužku na optiku(LENSPEN) - z jedné strany výsuvný jemný štěteček na ometení hrubých nečistot, na druhém konci houbička na setření jemných nečistot, ale ta houbička trošku černila, je to normální ???
Zeiss Victory SF 10x42
Ten vzduch tomu určitě neublížil. Ale podívejte se u někoho na okuláry tak 5 roků staré a uvidíte, jak vypadá oční čočka okuláru. A protože se na ni dávají krytky, je to všechno jen od biologického náletu a rosy na AR.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
jo, houbička trochu černí
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
SKLP napsal: jo, houbička trochu černí
Je to velký problém s tím černěním houbičky? Chtěl jsem si lenspen koupit a teď váhám, abych si tím nějak nezadělal okuláry...
Je to velký problém s tím černěním houbičky? Chtěl jsem si lenspen koupit a teď váhám, abych si tím nějak nezadělal okuláry...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
- kesi
- Kontaktovat uživatele:
No, teďko sme ji zkoušeli na sklo a žádné černění se nekonalo, ale když ji třeba jen lehce přimáčkneš na bílý papír tak černí, tomu sem se právě divil, proč tomu tak je ale nevím, snad to tady někdo vysvětlí 

Zeiss Victory SF 10x42
Chef napsal:
Lenspen si určitě kup, je to taková skvělá věcička. Okuláry krásně vyčistí. Jinak jsem nepozoroval žádné "zadělání" okulárů, problém v tom nebude.
Lenspen si určitě kup, je to taková skvělá věcička. Okuláry krásně vyčistí. Jinak jsem nepozoroval žádné "zadělání" okulárů, problém v tom nebude.

Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Je to výborná věc. Ten černý prášek v té houbičce právě pohlcuje tu mastnotu. Jestě lepší výsledky jsem dosáhl přetřením po omlžení plochy dýchnutím.
Je fakt, že se občas nějaký prášek uvolní (hlavně při naražení houbičky třeba na na hranu), ale jde ofoukat nebo omést. Čistím tím i filtry do DSLR před montáží.
Rozhodně doporučuju.
Je fakt, že se občas nějaký prášek uvolní (hlavně při naražení houbičky třeba na na hranu), ale jde ofoukat nebo omést. Čistím tím i filtry do DSLR před montáží.
Rozhodně doporučuju.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Nakonec jsem objednal v Supře Praha Planetary TMB 7 mm a Lens pen a vymalováno.. Filtr až příště a bude to nejspíš ten ostrý UHC Profi 1.25''! 
Planetární okulár čistě na planety a 7 mm mi doporučil prodejce, i když jsem váhal trochu nad 6 mm ohniskem..
Éto vsjo a snad teda souhlasíte.. ;D

Planetární okulár čistě na planety a 7 mm mi doporučil prodejce, i když jsem váhal trochu nad 6 mm ohniskem..
Éto vsjo a snad teda souhlasíte.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- kesi
- Kontaktovat uživatele:
Ethos+Barlow by bylo asi pěkný monstrum, že? :)Ten LENSPEN mám taky a je SUPER!
Zeiss Victory SF 10x42
kesi napsal: Ethos+Barlow by bylo asi pěkný monstrum, že? :)Ten LENSPEN mám taky a je SUPER!První dotaz na prodejce mířil tímto směrem a nějak se na to netvářil..Od kolegů z fóra se na tento "čočkosuk povýšený o Paraccor" názory různí.. A šachovat v noci s tím, co patří do čeho by mi asi zamotalo hlavu..To ještě nemluvím o filtru...

P.S. Dnes vypadá počasí dost příznivě!! I smog je fuč!!
Vyzkoušej ten filtr a dej resumé..
P.S. V noci supr obloha i na město!! Dokonce kulovky ve Škopiónovi (M4 a M 80) a Střelci (M54) a Omega!

P.S. Dnes vypadá počasí dost příznivě!! I smog je fuč!!

Vyzkoušej ten filtr a dej resumé..

P.S. V noci supr obloha i na město!! Dokonce kulovky ve Škopiónovi (M4 a M 80) a Střelci (M54) a Omega!

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
dovolim si otvorit tuto temu opat. okrem dodanych okularov 25 a 10 mm k dobson sw 254/1200 chcem dokupit ako prvy nejaky s kratkym ohniskom na planety a mesiac. na zaciatok nie som ochotny dat viac ako 60-70 euro, nemusi byt sirokouhly, nepouzivam (ani skoro neplanujem) barlow. takze mi vychádza sw planetary 4-6. a tu sa chcem spytat na prakticke skusenosti resp. rozdiely medzi patkou a stvorkou v porovnani so sestkou. o sestke sa toho popisalo dost, ale o tych kratsich moc nie. prosim nazor niekoho, kto to videl, skusil, porovnal. zaroven ma hlavne zaujima ako casto sa tieto jednotlive okulare daju vobec pouzit (seeing). je zbytocne, ak stvorka kresli krasne raz za rok.
eventaulne ak mi dokaze niekto doporucit nieco podobne i od inej znacky - ale v danej cene.
videl som porovnanie TS planetary oproti SW planetary, kde vychadza TS trochu lepsie odrazmi (aj ked ono je to asi to iste), ale neviem ci sa este niekte na SR / CR predavaju.
presiel som prakticky vsetky prispevky v tejto sekcii a odpoved na toto som nenasiel - vacsinou sa pozornost sustredi na polemiku ci nagler, ethos alebo pentax - co sa sice dobre cita, ale zatial nad tym neuvazujem - alebo na strednu kategoriu hyperionov a podobnych, ktoré sa mi zdajú tiez este o chlp drahsie ako by som chcel.
dakujem.
eventaulne ak mi dokaze niekto doporucit nieco podobne i od inej znacky - ale v danej cene.
videl som porovnanie TS planetary oproti SW planetary, kde vychadza TS trochu lepsie odrazmi (aj ked ono je to asi to iste), ale neviem ci sa este niekte na SR / CR predavaju.
presiel som prakticky vsetky prispevky v tejto sekcii a odpoved na toto som nenasiel - vacsinou sa pozornost sustredi na polemiku ci nagler, ethos alebo pentax - co sa sice dobre cita, ale zatial nad tym neuvazujem - alebo na strednu kategoriu hyperionov a podobnych, ktoré sa mi zdajú tiez este o chlp drahsie ako by som chcel.
dakujem.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
keby si mal cestu do KE, tak sa cez nich mozes kludne u mna pozriet. zial tazko je mi ich hodnotit, kedze na vacsie zrkadlo stale cakam... zatial len 76mm ::) subjektivne sa mi z rady 4-5-6-9(8) najviac pozdava 6mm
SW ED100 + AZ-4; ES UL 305/1524;
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
O okulárech sw planetary tu pár příspěvků taky je. Sám jsem je měl v ruce jednou, až na ty odlesky je to dobrý poměr cena výkon. Někdo tuším psal že 6ka a 7ka je na tom s odlesky trochu líp než ostatní?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
O SW Planetary jsem tady na AF už něco psal,ale už bych to asi nenašel.
Když jsem si kupoval v Supře ty okuláry rozmýšlel jsem i o těch TS které v té době byli dražší,pan Zahajský mě doporučil právě SW protože jsou skoro totožné s TS které jsou asi pouze o chlup lepší.
Nejlepší z řady SW Planetary mě vychází 7 a 6mm,nemají takové odlesky oproti ostatním ohniskům,které i tak mě osobně nerušili tak jak SW UW 9 a 6mm.
Zrovna 5 a 4mm z řady Planetary mě přijdou na odlesky horší,ale v tom takovou tragédii nevidím.Když jsem za supr seeingu s těmito okuláry pozoroval Saturn se zv. 240 a 300x tak jsem žádné odlesky nevnímal,fakt krásný Saturn.Tyto zv. 240 a 300x jsem letos na Saturnu použil pouze 2-3x a to byl vysoko nad obzorem.Takže tyto krátká ohniska moc nevyužívám,ale investice kolem 1000,-kč se vyplatí.No a nakonec ten 6mm (200x) taky není pokaždé ve výtahu.
V ED80/600 jsem porovnával 7mm SW Planetary s Naglerem 7mm na Slunci.Nagler vykreslil granulaci lépe ale je 6x dražší.V dané ceně,parametrů nemá SW Planetary asi konkurenta.Taky používám SW 254/1200.
Když jsem si kupoval v Supře ty okuláry rozmýšlel jsem i o těch TS které v té době byli dražší,pan Zahajský mě doporučil právě SW protože jsou skoro totožné s TS které jsou asi pouze o chlup lepší.
Nejlepší z řady SW Planetary mě vychází 7 a 6mm,nemají takové odlesky oproti ostatním ohniskům,které i tak mě osobně nerušili tak jak SW UW 9 a 6mm.
Zrovna 5 a 4mm z řady Planetary mě přijdou na odlesky horší,ale v tom takovou tragédii nevidím.Když jsem za supr seeingu s těmito okuláry pozoroval Saturn se zv. 240 a 300x tak jsem žádné odlesky nevnímal,fakt krásný Saturn.Tyto zv. 240 a 300x jsem letos na Saturnu použil pouze 2-3x a to byl vysoko nad obzorem.Takže tyto krátká ohniska moc nevyužívám,ale investice kolem 1000,-kč se vyplatí.No a nakonec ten 6mm (200x) taky není pokaždé ve výtahu.
V ED80/600 jsem porovnával 7mm SW Planetary s Naglerem 7mm na Slunci.Nagler vykreslil granulaci lépe ale je 6x dražší.V dané ceně,parametrů nemá SW Planetary asi konkurenta.Taky používám SW 254/1200.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP