FunTomas napsal: Libor, perfekné. Konečne vidím riadne vytunenú fotografiu, na ktorej sú vidieť mračná prachu medzi hviezdami. Jednoznačne najlepšia fotografia v tomto vlákne!!
A nezdá se Vám Fun Tomasi a Libore, že je to až moc přetuněné, viz MaGem zmiňované pruhy a taky je to nějak vyhlazené. Jasně, to je otázka vkusu. Jen si myslím, že to drastické zpracování je zbytečné, protože se mi zdá, že snímek je sám o sobě hodně dobrý. Přesto ale u mě v tomto vlákně vede MMysův pokus .
FunTomas napsal: Libor, perfekné. Konečne vidím riadne vytunenú fotografiu, na ktorej sú vidieť mračná prachu medzi hviezdami. Jednoznačne najlepšia fotografia v tomto vlákne!!
Díky za uznání moc si toho vážím!!!
A nezdá se Vám Fun Tomasi a Libore, že je to až moc přetuněné, viz MaGem zmiňované pruhy a taky je to nějak vyhlazené. Jasně, to je otázka vkusu. Jen si myslím, že to drastické zpracování je zbytečné, protože se mi zdá, že snímek je sám o sobě hodně dobrý. Přesto ale u mě v tomto vlákně vede MMysův pokus ;).
Pavel GauggNo mě se to moc přehnané nezdá!!Prostě snímek prošel mou stadartní úpravou bez jakého koliv vyhlazování (to už jsem se udnaučil používat)a drastických úprav. A tohle z toho vylezlo.Nemohu za to že to tam je takhle nasímané. :D
Pozrel som si tu velku snimku v PS na Eizo monitore a musim povedat, ze este zdaleka na nej nie je ukazane vsetko, co sa nasnimalo. Nemyslim si, ze by to bolo nejako drasticky spracovane, skor naopak, autor sa trochu zlakol jemnych odtienov v tych tmavych oblakoch a nechal ich vsetky skoro splynut s pozadim. Tu si treba uvedomit, kde vlastne sa ten IRIS nachadza a aka je jeho podstata - je to vlastne tmava jaskyna v prachovom udoli s mladou hviezdou, celkom rovnaky princip, ako NGC2023 vedla Konskej Hlavy....
Mne sa skor zda, ze tie hviezdy v pravej casi obrazka su nejake "ujete", teda pretiahnute smerom hore doprava, v lavej casti to nie je az take markantne. To su ale len chybicky krasy, inak je to celkom podareny obrazok...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Taky se mi Liborova fotka moc líbí.
Pokud jde o ty šikmé pruhy, vznikají na snímcích z 300D (možná i dalších) kvůli pruhovanému vzoru v Bias signálu a to tehdy, pokud je mezi expozicemi pravidelný konstantní drift (typicky když jede autoguider nepřetržitě během všech expozic). Je zvlášť dobře vidět ve větších plochách bez hvězd. Je to nějaký druh aliasu a zbavuje se ho hrozně těžko. Technické detaily přesně nevím, informace pochází od autora DSS, se kterým jsme to dlouho řešili na DSS fóru. Síla efektu závisí na periodě vzoru v bias signálu a periodě driftu, takže někdy je vidět víc, jindy míň. Často jsou to soustředné kruhy se středem v pointační hvězdě (když je drift způsoben pomalým stáčením pole).
A nezdá se Vám Fun Tomasi a Libore, že je to až moc přetuněné...Myslím, že nie. Na Liborovej fotke je pekne vidieť jemné odtiene resp. prelivy tmavej a svetlej hmoty v prachovej obálke. Martinova snímka ich možno obsahuje tiež (použil podstatne lepšiu techniku) ale nie sú zviditelnené. Môj súkromný názor je, že Libor tu predviedol zatiaľ ukážkovú fotku. Možno ho niekto prekoná, stále sú tu rezervy, ale zatiaľ je to špica.
FunTomas napsal:
Myslím, že nie. Na Liborovej fotke je pekne vidieť jemné odtiene resp. prelivy tmavej a svetlej hmoty v prachovej obálke. Martinova snímka ich možno obsahuje tiež (použil podstatne lepšiu techniku) ale nie sú zviditelnené. Môj súkromný názor je, že Libor tu predviedol zatiaľ ukážkovú fotku. Možno ho niekto prekoná, stále sú tu rezervy, ale zatiaľ je to špica.
Dobře, dobře, přemlouvat vás nebudu
Škoda ale těch pruhů, dost ten snímek kazí. Poprvé jsem si jich všiml u snímků Davida Krafta. Já jsem je osobně ještě ve snímku neměl, ale vzhledem ke Zbyňkovu osvětlení jejich podstaty mě třeba tato zkušenost teprve čeká.
FunTomas napsal:
Myslím, že nie. Na Liborovej fotke je pekne vidieť jemné odtiene resp. prelivy tmavej a svetlej hmoty v prachovej obálke. Martinova snímka ich možno obsahuje tiež (použil podstatne lepšiu techniku) ale nie sú zviditelnené. Môj súkromný názor je, že Libor tu predviedol zatiaľ ukážkovú fotku. Možno ho niekto prekoná, stále sú tu rezervy, ale zatiaľ je to špica.
Což o to, ono by to tam asi bylo, ale já to mám podstaně kratším ohniskem, takže ty okolní zase světlejší části temné mlhoviny jsou už mimo záběr.
Jinak, ty šikmé pruhy vznikají driftem v nějakém směru (vlastně způsobené stáčením pole), a následně nekokonalým odečtením DF. Ten u snímku z DSLR nikdy dokonale nesedí, a bydou nějaké artefakty. Po zregistrování na hvězdy pak vytvoří nějaký vzor.
Ad "odšumění" - na můj vkus trochu přehnané. ale asi nebylo jiné cesty. Dokážu si představit, co tam asi bylo po razantním zatahání za křivky...
Jinak ale pěkný snímek. Asi to někdy zkusím ještě jednou kratším ohniskem (ale na Šumavě).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Když jsme u těch pruhů - pomohlo by to, že by se třeba po každých 2 expozicích velice mírně posunulo pole někam o pár pixelů? Zatím mně toto netrápí, ale zaujalo to.
K těm detailům - možná by stálo za to zdůraznit, že pokud odhlédneme od těch pruhů v temné části, má tam Libor opravdu pěkněvytažené detaily i v samotné temné mlhovině. Jak správně naznačuje ceres, takhle nějak má přece temná mlhovina vypadat, sám jsem si to vyzkoušel např. u temných pruhů ve Štíru, i když i já jsem se tam snažil o až moc drastické úpravy aby to vůbec vylezlo. Libor má u mně v tomhle za 1.
Problém bylo asi i nalézt kompozici. Všimněte si, že by se to dalo fotit s posunem o něco níže, ale nakolik by snímku toto prospělo, když by vám zase zmizela hvzda vlevo nahoře, že?
Prostě je to moc pěkné a doufám, že případně Libor nasnímá totéž s posunem trochu níž kvůli té temné mlhovině a třeba to složí do jedné fotky..
P.S. když jsme u toho odšumnění. Já myslím, že s tím šumem a pruhy je to vlastně ok, na film, když se fotilo, bylo to kolikrát mnohem horší, nemusí to být vždy tak hladké, jak to padá třeba Martinovi, Davidovi a dalším, kteří nafotí desítky fotek a šum tím do značné míry zničí (za což mají můj obdiv za výdrž).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Mě se pruhy dělaly, když jsem používal málo dark-framů. Pak jsem přešel na systém, kdy jsem po každých čtyřech normálních snímcích pořídil jeden dark a tyhle artefakty zmizely (další dark snímky jsem pak dofotil později). Tím dark snímkem jsem rozhodil pointaci a tak jsem vastně nevědomky dělal to, co navrhuje MaG.
Stačilo by mezi expozicemi na chvilku vypnout autoguider. Tím tam zavedeš náhodný posun. Artefakty tam sice pořád budou, ale nebudou pravidelné a nebudou tak "dráždit" mozek k hledání vzorů. Problém je v konstantnosti driftu, jakákoliv vnesená náhodnost to spraví nebo aspoň vylepší.
Já osobně mám ale problém v tom, že když dalekohled fotí tak většinou spím a nemůžu do snímků vnášet náhodné posuny ;D.
Stím posunem snímku vůči sobě o pár pixelů má Martin pravdu. Zrovna jsem tento způsob snímání vyděl u Libora Šmída ve Čbánu a každopádně to budu muset příště vyzkoušet, jsem zvědav jestli to bude mít vliv na kvalitu snímku. Jinak je jasné čím více snímku tím méně šumu
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance