24. slnečný cyklus - najväčší z najväčších
MilAN napsal: Jesli ale těm vědcům nezamotala hlavu ta planeta X ;D ;D
Bohužel, planeta X v podobě, jak je nám prezentováno (srovnatelné s Neptunem) určitě neexistuje, ale koncentrovaná hmota asi ve formě malých planet za drahou Neptuna určitě existuje. Mi vyšlo, že největší z nich by měla mít velikost cca 2 MZemě a její vypočtená poloha by mohla být okolo 1000 AU, což je natolik daleko, že dosud ještě nemohla být opticky zjištěna. Teoreticky mi tam vycházejí cca 4 "planety" s těžištěm, které má nyní oběžnou dobu cca 6000 let okolo Slunce.
Bohužel, planeta X v podobě, jak je nám prezentováno (srovnatelné s Neptunem) určitě neexistuje, ale koncentrovaná hmota asi ve formě malých planet za drahou Neptuna určitě existuje. Mi vyšlo, že největší z nich by měla mít velikost cca 2 MZemě a její vypočtená poloha by mohla být okolo 1000 AU, což je natolik daleko, že dosud ještě nemohla být opticky zjištěna. Teoreticky mi tam vycházejí cca 4 "planety" s těžištěm, které má nyní oběžnou dobu cca 6000 let okolo Slunce.
Fajn, ale jaký je gravitační vliv na Slunce z takové dálky? To fakt není nula? ???
Já se jen "těším", až se donese astrologům, že postavení planet má vliv na sluneční činnost a tím i na člověka...
Já se jen "těším", až se donese astrologům, že postavení planet má vliv na sluneční činnost a tím i na člověka...
Astrologové o tom, že planety mají vliv na Slunce, už dávno vědí, to jen naše oficiální věda toto vehementně popírá i za cenu tvorby nereálných hypotéz a modelů typu perpetum mobile. Bohužel. 
Dokonce někteří vědci byli postiženi "Berufsverbotem", když psali to, co už je více než zřejmé. Dr.Landscheitd na konci své kariéry přesedlal z klimatologa na astrologa a s velkými úspěchy.
Dokonce někteří vědci byli postiženi "Berufsverbotem", když psali to, co už je více než zřejmé. Dr.Landscheitd na konci své kariéry přesedlal z klimatologa na astrologa a s velkými úspěchy.
Pavel_K napsal: Astrologové o tom, že planety mají vliv na Slunce, už dávno vědí, to jen naše oficiální věda toto vehementně popírá i za cenu tvorby nereálných hypotéz a modelů typu perpetum mobile. Bohužel. 
To Pavel_K: Sice úplně nechápu, na co přesně reagujete, ale připadá mi to nějaké zvláštní. Jak to, že nějací astronomové popírají, že planety mají vliv na Slunce? Vždyť přece:
- Silové působení dvou těles je vždycky vzájemné. To se učí už na základní škole.
- Na základě vlivu planet na polohu hvězdy je založena spektroskopická metoda detekce exoplanet, většina exoplanet - a je jich dnes známo cca 200 - byla takto objevena.
A to se držím elementarit. Nezabíhám do žádných složitostí...
V. K.
To Pavel_K: Sice úplně nechápu, na co přesně reagujete, ale připadá mi to nějaké zvláštní. Jak to, že nějací astronomové popírají, že planety mají vliv na Slunce? Vždyť přece:
- Silové působení dvou těles je vždycky vzájemné. To se učí už na základní škole.
- Na základě vlivu planet na polohu hvězdy je založena spektroskopická metoda detekce exoplanet, většina exoplanet - a je jich dnes známo cca 200 - byla takto objevena.
A to se držím elementarit. Nezabíhám do žádných složitostí...
V. K.
Exoplanety byly objeveny většinou na základě Dopplerovského posunu nebo proměnnosti hvězdy vlivem blízké planety typu hot-Jupiter. U našeho Slunce většina astronomů ještě dnes neumí určit vztah mezi polohami planet a jeho aktivitou. Skutečně to není jednoduchý vztah a proto se většina slunečních astronomů přiklonila k modelu samoreverzního slunečního dynama. Proto většina astronomů i dnes tvrdí, že planety sice mají gravitační vliv, ale neřídí činnost Slunce. A o tomto vlivu jsem mluvil.
Reagoval jsem na MIZe, který se obával předání této informace astrologům.
Reagoval jsem na MIZe, který se obával předání této informace astrologům.
Tak tomu už rozumím. Slunce svoji činnost řídí samo, a jak se zdá, planety nemají na sluneční činnost významný vliv (pokud vůbec nějaký).
Samozřejmě z hlediska nebeské mechaniky - poloha Slunce a planet - je to něco jiného. Dobře ...
V. K.
P. S.: astrologů bych se nebál nic nedělají
Samozřejmě z hlediska nebeské mechaniky - poloha Slunce a planet - je to něco jiného. Dobře ...
V. K.
P. S.: astrologů bych se nebál nic nedělají
VK napsal: Tak tomu už rozumím. Slunce svoji činnost řídí samo, a jak se zdá, planety nemají na sluneční činnost významný vliv (pokud vůbec nějaký).
Nemyslel to Pavel_K přesně opačně ?...
Nemyslel to Pavel_K přesně opačně ?...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Myslel jsem to přesně opačně, tedy skutečně ze vzájemných poloh planet a jejich časové derivace je možno odvodit budoucí sluneční aktivitu. Maxima počtu skvrn jsou v obdobích, kdy je spojnice těžiště celé Sluneční soustavy a středu Slunce co nejblíže Jupiteru (se zpožděním, daným rotací Slunce). Minima aktivity jsou právě když je Jupiter téměř kolmo na tuto spojnici.
Toto je opravdu moc zajimave tema i pro cloveka jako ja, ktery astronomii a matematickofyzikalnim jevum zas tak moc nerozumi, ale fascinuje me to - diky moc.
Prosim vas mohou tyto deje mit vliv na nynejsi zmeny klimatu na nasi maticce Zemi - jak vlastne reaguje CO2 /jestli tedy vubec reaguje/na castice prichazejici do nasi atmosfery ze Slunce?
Jestli jsem uplne mimo tak pardon :-X
Prosim vas mohou tyto deje mit vliv na nynejsi zmeny klimatu na nasi maticce Zemi - jak vlastne reaguje CO2 /jestli tedy vubec reaguje/na castice prichazejici do nasi atmosfery ze Slunce?
Jestli jsem uplne mimo tak pardon :-X
Pavel K-konečne pár rozumných viet o fyzikálnom prepojení Slnka a planét,...veď je to logické a do oči bijúce. Nejaké (hoci ofic. vedou podporované) samoreverzné Slnečné dynamo- je "nepodložená" hypotéza.
nezvyčejná silná aktivity Sl. juž pólu v minime 11r. cyklu?! Tepelné zmeny naznačujúce blízke prepólovanie Slnka, prečo asi,...?!
pri prílete Planéty X (Nibiru-Fénix) tiež boli pozorované (pred pár tisíc rokmi) supersilné výrony hmoty na Slnku a pozornými umelcami aj obrazne-symbolicky zachytené
pozorované napr.takýmto ďalekohľadom:
nezvyčejná silná aktivity Sl. juž pólu v minime 11r. cyklu?! Tepelné zmeny naznačujúce blízke prepólovanie Slnka, prečo asi,...?!
pri prílete Planéty X (Nibiru-Fénix) tiež boli pozorované (pred pár tisíc rokmi) supersilné výrony hmoty na Slnku a pozornými umelcami aj obrazne-symbolicky zachytené
pozorované napr.takýmto ďalekohľadom:
pacal napsal: pri prílete Planéty X (Nibiru-Fénix) tiež boli pozorované (pred pár tisíc rokmi) supersilné výrony hmoty na Slnku a pozornými umelcami aj obrazne-symbolicky zachytenéAch jo :-/.
A čím prosím vás ty výrony hmoty pozorovali?
A čím prosím vás ty výrony hmoty pozorovali?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Tak to by stačilo. Nehodlám si zasviňovat témata. Doufám, že se to nebude muset hned smazat. MaG
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- astropintr
To PACAL:
Nerad bych, aby došlo zde k omylu. Pavel K již napsal dříve, že na žádnou planetu X nevěří. Ale nejsou vyloučeny velká tělesa v Kuiperově pásu planetek o velikosti Země. Jak z jeho teorie vyplývá, opravdu se zdá, že poloha planet má vliv na sluneční dynamo a tedy i na sluneční aktivitu. Ale prosím, nezavádějme tu zbytečné řeči na planetu X. Toto téma je sluneční cyklus.... nikoliv planeta X.
Pavel
Nerad bych, aby došlo zde k omylu. Pavel K již napsal dříve, že na žádnou planetu X nevěří. Ale nejsou vyloučeny velká tělesa v Kuiperově pásu planetek o velikosti Země. Jak z jeho teorie vyplývá, opravdu se zdá, že poloha planet má vliv na sluneční dynamo a tedy i na sluneční aktivitu. Ale prosím, nezavádějme tu zbytečné řeči na planetu X. Toto téma je sluneční cyklus.... nikoliv planeta X.
Pavel
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MaG napsal:
Nejvíc by mně zajímalo, jak tento model napasovat na minimum aktivity v 17. století. Nicméně zajímavé dílko. Zdá se být dost korelující s pozorovanými daty.
Myslím, že docela jednoduchá odpověď je na stránce Vladimíra Ladmy: Jedná se o rázy Jupitera a Saturna vůči Uranu a Neptunu. Ten posuv cca 20 let za milénium je způsoben postavením vůči dalším tělesům, které mají též vliv na těžiště celé Sluneční soustavy. Více je možno si přečíst na : http://www.sweb.cz/vladimir_ladma/czech ... verlap.htm .
Ještě delší cykly, tzv Milankovičovy (25-tis, 41-tis. a 110-tis let) jsou přímou odezvou na změnu precese zemské osy a mají s postavením planet mnoho společného.
Pavel
Nejvíc by mně zajímalo, jak tento model napasovat na minimum aktivity v 17. století. Nicméně zajímavé dílko. Zdá se být dost korelující s pozorovanými daty.
Myslím, že docela jednoduchá odpověď je na stránce Vladimíra Ladmy: Jedná se o rázy Jupitera a Saturna vůči Uranu a Neptunu. Ten posuv cca 20 let za milénium je způsoben postavením vůči dalším tělesům, které mají též vliv na těžiště celé Sluneční soustavy. Více je možno si přečíst na : http://www.sweb.cz/vladimir_ladma/czech ... verlap.htm .
Ještě delší cykly, tzv Milankovičovy (25-tis, 41-tis. a 110-tis let) jsou přímou odezvou na změnu precese zemské osy a mají s postavením planet mnoho společného.
Pavel
skúsil niekdo zistiť aký je precesný pohyb-jeho perióda Marsu, Jupitera, Saturna,...snáď z nejakých 100,200,300 ročných záznamov by sa to dalo vyzistiť a mohlo by to potvrďiť teóriu o precesnej periode Zeme (cca 25700r.) ako dôsledok protipohybu Sln. sústavy voči vzdialenému telesu, ktoré sa točí okolo nás vo vzd. rádove 150mld km- s periódov cca 26000rokov. Alebo snáď sa Sln. súst. a okolité hviezdy točíme okolo nejakej čiernej diery do 10LY od nás s hmotn. 50000Ms s periódov tých cca 26000r.
Rozloženie -vektory rýchlosti blízkych hviezd by tomu aj nasvedčovali,...ktoho vie,...
Rozloženie -vektory rýchlosti blízkych hviezd by tomu aj nasvedčovali,...ktoho vie,...