Filtry pro pozorování Slunce
- David Svatoš
já Chemoprenem..
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Mně právě taky napadla ta oboustranná páska. Tak dík za typ.
SW Dobson 200/1200; SW Plössl 25mm, 10mm; BDP Hyperion 24mm, 13mm, 8mm; SW Planetary 6mm; Omegon LE 5mm; měsíční filtr BDP ND=0.9 (T=12.5%); Bresser 10x50
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Pokud by mi "uletěl" chromový filtr před objektivem při pozorování slunce, asi bych se vyhnul operaci šedého zákalu. ;D
Proto vždy pevně připevním filtr k tubusu, aspoň lepící páskou.
I některé okuláry, zvláště u větších vstupních pupil při promítání obrazu slunce nevydrží tepelné namáhání.
Ja práve riešim dodatočné upevnenie na ďalekohľade aby som si bol fakt istý, že mi nezletí, čo by som fakt nechcel. Mám síce ešte jedno oko ale lepšie sa mi díva na svet v stereo zostave. Zrejme to zatiaľ budem riešiť izolačkou na kraji filtra v štyroch bodoch
Proto vždy pevně připevním filtr k tubusu, aspoň lepící páskou.
I některé okuláry, zvláště u větších vstupních pupil při promítání obrazu slunce nevydrží tepelné namáhání.
Ja práve riešim dodatočné upevnenie na ďalekohľade aby som si bol fakt istý, že mi nezletí, čo by som fakt nechcel. Mám síce ešte jedno oko ale lepšie sa mi díva na svet v stereo zostave. Zrejme to zatiaľ budem riešiť izolačkou na kraji filtra v štyroch bodoch
Já si nechal udělat objímku ze silonu (nebo něčeho takového) nasazovací místo rosnice, ale je to tak přesně, že jsem po ohřátí dalekohledu měl problém objímku sundat
.
Objímku zasouvající se do tubusu je obrobek ze slitiny hliníku a po obvodě mám nalepenou sametku, která nedovolí i při vodorovné poloze uvolnění filtru, aby vypadl.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Poradte prosim vhodny slnecny filter pre dobson 10" FT? Z precitaneho na AF mi vychadza Baader ASTRO SOLAR FOLIE A4 , hustota ND=5.0 a dorobit uchytenie kartonom.
Aky velky otvor zvolit pri astrofolii Baader ASTRO SOLAR pre newton 10"?
V navode k astrofolii je uvedene: Pri zrkadlových astronomických teleskopov väčších priemerov je lepšie vyrobiť slnečný filter len pre mimoosový otvor, nie pre celý priemer tubusu zrkadlového teleskopu. Tento mimoosový ovor je vlastne otvor v prednom kryte tubusu o priemere asi 6cm. Obraz je tak kvalitneší a ostrejší. http://www.astronyx.sk/index.php?option ... &Itemid=51
V navode k astrofolii je uvedene: Pri zrkadlových astronomických teleskopov väčších priemerov je lepšie vyrobiť slnečný filter len pre mimoosový otvor, nie pre celý priemer tubusu zrkadlového teleskopu. Tento mimoosový ovor je vlastne otvor v prednom kryte tubusu o priemere asi 6cm. Obraz je tak kvalitneší a ostrejší. http://www.astronyx.sk/index.php?option ... &Itemid=51
Zde je návod na zhotovení mimoosového slunečního filtru pro 10" zrcadlo:
http://www.jotabout.com/portuesi/astro/ ... ilter.html
Habl
Habl
Zde je návod na zhotovení mimoosového slunečního filtru pro 10" zrcadlo:
Habl
Týká se to prosím o SCTček, nebo jen newtonu ?
Habl
Týká se to prosím o SCTček, nebo jen newtonu ?
Mimoosé filtry se především řeší u Newtonů, které mají tzv. pavouka a pro f/4 až f/8.
Habl
Habl
- Honza Ebr (honza42)
Mimoosé filtry se především řeší u Newtonů, které mají tzv. pavouka.
Habl
V tom moc neviím logiku, čemu ten pavouk vadí? Já měl vždycky zato, že smyslem mimoosýho filtru je, že nechci dělat filtr na "celou díru", ale nemůžu ho udělat uprostřed, protože mi vadí sekundár.
Habl
V tom moc neviím logiku, čemu ten pavouk vadí? Já měl vždycky zato, že smyslem mimoosýho filtru je, že nechci dělat filtr na "celou díru", ale nemůžu ho udělat uprostřed, protože mi vadí sekundár.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Pro Honza Ebr
Difrakce má i při pozorování skvrn na Slunci vliv na kvalitu obrazu především kontrast/brilanci... Více se zhošený kontrast projeví při fotografií detailů... Zde má vliv i vznikající turbulence uvnitř tubusu...
Jinak nechápu tvoji prudérní otázku vadí/nevadí...
Habl
Difrakce má i při pozorování skvrn na Slunci vliv na kvalitu obrazu především kontrast/brilanci... Více se zhošený kontrast projeví při fotografií detailů... Zde má vliv i vznikající turbulence uvnitř tubusu...
Jinak nechápu tvoji prudérní otázku vadí/nevadí...
Habl
Takže ani tak nevadí sekundár ale ten upínací systém zrcátka?
To by znamenalo, že pro SCT může být klidně klasický otvor přes celé ne ?
Neboje teda lepší udělat 6cm díry mimososovou ?
Díky za radu
To by znamenalo, že pro SCT může být klidně klasický otvor přes celé ne ?
Neboje teda lepší udělat 6cm díry mimososovou ?
Díky za radu
Nemusíš míti obavy u SCT pokud použiješ před korekční deskou folii Astrosolar s ND 5,0... Může se použít i centricky s menší plochou cca na 1/2 průměru s kloboučkem na celý průměr... Pro pozorování Slunce by jsem zbytečně navystavoval dlouho přístroj přímým vlivům slunečního záření...
Habl
Habl
Silně doporučuji využít celý A4 formát a ponechat jen nějaký ten centimetrový či kolik nutný okraj k bezpečnému uchycení a na mimoosou taškařici se vytento.. 
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...