Koníček No.1, No.2, No.3 ....

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

George_CZ napsal:

:D :D
Nesmej se, mam proste trochu jiny poradnik nez vetsina z Vas ;)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Habl

Příspěvek od Habl »

Pořadník koníčků může se i měnit podle životních priorit. Když jsem byl mladší vedl jsem i Astronomický klub a postavil stabilní dalekohled v pozorovacím domečku.

Později v důchodu jsem se k astronomii vrátil a je to pro mne nyní též i využití volného času.
Je též zajímavé porovnávat co se během těch 15 let změnilo v amatérské astronomii po roce 1990.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Axel_Wers

Příspěvek od Axel_Wers »

Čaute.

Ja som sa o astronómiu celkom vážne zaujímal pred mnohými rokmi, okolo 8 rokov, už neviem presne.
Skončilo to okolo roku 1999 keď už nastúpili iné povinnosti, takže astronómii sa venujem už len rekreačne.
Napriek tomu od r. 1996 pravidelne odoberám Astronomické ročenky (SÚH Hurbanovo) až doteraz.

Moja výbava nie je bohviečo, dva triédre 10x50 a 16x50 a vlastním hviezdne mapy Atlas Coeli Novus 2000 (formát A2 myslím).

Čo sa týka pozorovaní najviac som sa sústredil na pozorovanie planét (okrem Pluta som našiel všetky) a najmä hmlovín a hviezdokôp.
George_CZ

Příspěvek od George_CZ »

SKYMASTER napsal:
Nesmej se, mam proste trochu jiny poradnik nez vetsina z Vas ;)Já se nesměji (probůh, jaký bych to asi byl charakter??), to byly úsměvy/smajlíci oceňující, že se mi to moc líbí, že je to skvělé pořadí.
Risben

Příspěvek od Risben »

SKYMASTER napsal:

Nesmej se, mam proste trochu jiny poradnik nez vetsina z Vas  ;)Já myslím, že většina z nás nemá jiný pořadník :). Já své koníčky považuji za poněkud sobeckou věc, která v rámci rodiny přináší v různých směrech potěšení a odreagování hlavně mě ;), ale když jde o rodinu jdou všechny mé koníčky okamžitě stranou, v tom případě je automaticky rodina prioritou č.1 :D.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

Koukám, že jste tady všichni odborníci na spoustu věcí kolem techniky, počítačů .... z vás by se dal (čistě teoreticky) postavit velmi schopný tým ;)

Chce to jen schopného motivátora. ;D ... ten tady chybí.

Četl jsem totiž asi před 10 lety v Kozmosu nebo někde, že největší amatérský dalekohled na světě je asi 3metrový dalekohled, už jsem zapomněl kde. Složili se na něj amatéři. Vytvořili jakési sdružení a podle nějakých pravidel tam členové toho sdružení mají nárok na pozorovací čas.

To by v ČR šlo napodobit Že jo?
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

No a uz prave ta prvni vec: Pridelenej pozorovaci cas. Se svym vlastnim dalekohledem me omezuje jen pocasi a muj vlastni cas. Sice to neni trimetr, ale jsem naprosto svobonej. Spolecny vlastnictvi jsou problemy. A cim vic lidi, tim vic problemu.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

To je sice pravda, ale čím větší to vlastnictví je, i když společné, tím je pozorování s ním lepší a dává větší mosžnosti. Profesionální astronomové taky nejsou majitelé těch dalekohledů, se kterými pozorují, ale pozorují. Tam to funguje.

Tak proč by to nemohlo fungovat i tady?
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Hora, trochu odbočuješ od tématu, ne? ;)

Představ si, jak mi nějakej "spoluvlastník" metru říká, proč se chci dnes dívat na M 57, když on by udělal křivku supernovy, která zas mně je ukradená. Obojí má stejnou prioritu, je dnes dobrý seeing. A teď babo raď. Napsal to už Martin, fungovat to může, ale spíše ne. A není to už o koníčcích tak prosím vytvoř, Horo, samostatné téma, chceš-li pokračovat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Astronomie je asi c.1, ale tezko rict. Hudbou se zivim, jinak bych ji napsal jako konicek taky. Jinak stara auta (ted mam Felicii r.v.1960 a spartaka r.v.1959), stare motorky(Manet 1963, Jawa 35O a pionyr), vystudovanej jsem fotograf, takze fotografie (striktne klasicka CB, negativ 4x5"), psani, sbiram trakturky na klicek,dale asi jazyky, psani kurentem atd. Ale to uz jsou drobnosti.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
M.Adamovsky

Příspěvek od M.Adamovsky »

to mame podobne...astronomie a hudba na prvnich mistech...hudbou si privydelavam :)
eastman

Příspěvek od eastman »

Těžko říct, co je No.1, No.2 a..., ale astronomie mě bavila od základky společně s filmem. Taky si skočím na ryby. Mám rád fotbal, hokej a četbu naučných knih. Rád jedu na kole a fotím.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Horovi - mas jiste pravdu, ale proc porad tolik astroamateru trpi timhle komplexem "byt uzitecny". Proc bychom meli mit nejake "vysledky"? Proc bychom meli mit nejaky vyhrazeny "pozorovaci cas"? Ackoli proti gustu zadnej disputat. Ja bych nechtel mit podil na nejakem trimetru ani nahodou.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
MP

Příspěvek od MP »

Achernar napsal: Ja bych nechtel mit podil na nejakem trimetru ani nahodou.Moje rec. To by byl nejlepsi zpusob, jak vetsine z nas tohoto konicka znechutit. Mne na tom bavi prave to, ze kdyz zjistim, ze mam zrovna chvilku casu a je jasno, nahazu do auta, co mne napadne ( na MHV jsem tam mel 7 dalekohledu, montaz a spoustu elektroniky ) a postavim si malou "hvezdarnu", kde mne zrovna napadne. Pokud mi to nekdo chcete organizovat, varuji vas - zbrojak nemam, ale strilet umim.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Achernar napsal: ale proc porad tolik astroamateru trpi timhle komplexem "byt uzitecny". Proc bychom meli mit nejake "vysledky"?.Škoda, že tu nemáš kolonku na podpis, hned bych se pod to také podepsal :D

Podle mne to jsou 2 typy lidí.
1/ Ti, kteří na co sáhnou, z toho musí být užitek ... - to je ale už spíš choroba
2/ Ti, kteří ještě nikde ničeho nedosáhli  , z ničeho nemají uspokojení, a tak to musí být právě zde

Jen si myslím, že ani jeden z těch typů lidí  nemá astronomii jako hobby, že z toho nemohou mít žádnou zábavu ani jim to neslouží k relaxaci a oddychu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět