Binokulární nástavec WO SET 2x20mm, 1.6x Barlow
Už jsem to popisoval někde jinde, tak se omlouvám, že se opakuji. Při pozorování Měsíce, ale dokonce i např. Saturnu problémy nemám. Oko (resp. mozek) se má čeho chytit a obrazy okamžitě splynou. Při pozorování dvojhvězd při velkém zvětšení (300x) se mi ale občas stává, že obraz vidím rozdvojen. Vzájemná poloha obou obrazů ale není v čase stálá, takže zřejmě nejde o chybu nástavce. Oči (mozek) se nemají čeho chytit, aby obrazy splynuly.
Binonástavec si ale nemůžu na Měsíc a planety vynachválit. Když pak přivřu jedno oko, tak si uvědomuji ten obrovský rozdíl. Mám sice pouze mikroskopický nástavec upravený na Zeissovy orthoskopické okuláry (průměr 24,5 mm) O 10mm, O 6mm a O 4mm, ale je to pokoukání.
Binonástavec si ale nemůžu na Měsíc a planety vynachválit. Když pak přivřu jedno oko, tak si uvědomuji ten obrovský rozdíl. Mám sice pouze mikroskopický nástavec upravený na Zeissovy orthoskopické okuláry (průměr 24,5 mm) O 10mm, O 6mm a O 4mm, ale je to pokoukání.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
- milan kuhejda
takže situace se opakovala,opět obraz přeskakoval a po 5-10 min.to bylo v pohodě.Takže zbývá asi upravit mozek 2-3 silnými ranami do zadní části hlavy.
čau bafan
čau bafan
Doporučoval bych dvě věci.
1) Nechat se kouknout i nějaké další lidi (třeba ve dne) a zkoušet různá zvětšení (zda roste rozdvojení úměrně se zvětšením). Nechci strašit, ale pokud by rozdvojený obraz viděli i ostatní, je možné, že bino opravdu není v pořádku. U některých je souosost stavitelná. Mozek může něco dorovnat, ale proč se trápit.
2) Pokud by ale jiní pozorovatelé viděli obraz nerozdvojený, pak by mohl pomoci trenink.
1) Nechat se kouknout i nějaké další lidi (třeba ve dne) a zkoušet různá zvětšení (zda roste rozdvojení úměrně se zvětšením). Nechci strašit, ale pokud by rozdvojený obraz viděli i ostatní, je možné, že bino opravdu není v pořádku. U některých je souosost stavitelná. Mozek může něco dorovnat, ale proč se trápit.
2) Pokud by ale jiní pozorovatelé viděli obraz nerozdvojený, pak by mohl pomoci trenink.
Kafka
Ty brďo,asi si to časem taky pořídím,vypadá to podle vašich reakcí na parádní pokukání.Jen nerozumím tomu proč chcete řezat trubku na lidlskopu 70/700,můžete mě někdo zasvětit?Jsem celkem zaátečník,
díky.
díky.
SCT Celestron C6S 150/1500 , montáž EQ-5 , Triedr Bresser 10X50
Mam v umyslu si ho poridit , ale poradte , jake okulary si prikoupit. Domnivam se , ze jakesi SWA by stacily - ale ohnisko ? 10 nebo 11 , nebo 12 mm ? Ale v tom rozmezi nic sem za prijatelnou cenu nenasel .
Mam m.in. meade 8,8mm / dokoupit druhy ? / , ale zda se mi ze obraz by byl prilis tmavy a okular je pomerne tezky. Myslel jsem tez na WO SWAN 9 mm .
Nakup bude sice v USA prostrednictvim pribuzneho a bez cla, VAT-u a dopravy / stehuje se zpatky do Polska - duchod / - ale stejne si ne muzu dovolit na drazsi nakup.
Podotykam , ze nastavec bude casto vyuzity " rekreacne " , pro rodinu , znamych atd. Stejne nejblizsi leta nebudou priznive na pozorovani Jupitera, Saturna a i Marsa . Tak hlavni aktery to przedevsim Mesic a otevrene hvezdokupy...
Na maly power prikoupim pravdepodobne druhy Vixen PL 32mm.
Tak poradte !

Na okraji : zvetseni kolem 130x na Marsa dava stejny zdanlivy prumer , jak Mesic jen ocima. Sice ne dival jsem se binem , ale ne domnivam se , by to byl tak krasny pohled jako ocima na Mesic . Ma ten nas mozek a oci jakousi adaptivni optiku? Nebo to dela seeing a spousta skla na ceste od planety do oka ?
Zdravim !
Mam m.in. meade 8,8mm / dokoupit druhy ? / , ale zda se mi ze obraz by byl prilis tmavy a okular je pomerne tezky. Myslel jsem tez na WO SWAN 9 mm .
Nakup bude sice v USA prostrednictvim pribuzneho a bez cla, VAT-u a dopravy / stehuje se zpatky do Polska - duchod / - ale stejne si ne muzu dovolit na drazsi nakup.
Podotykam , ze nastavec bude casto vyuzity " rekreacne " , pro rodinu , znamych atd. Stejne nejblizsi leta nebudou priznive na pozorovani Jupitera, Saturna a i Marsa . Tak hlavni aktery to przedevsim Mesic a otevrene hvezdokupy...
Na maly power prikoupim pravdepodobne druhy Vixen PL 32mm.
Tak poradte !

Na okraji : zvetseni kolem 130x na Marsa dava stejny zdanlivy prumer , jak Mesic jen ocima. Sice ne dival jsem se binem , ale ne domnivam se , by to byl tak krasny pohled jako ocima na Mesic . Ma ten nas mozek a oci jakousi adaptivni optiku? Nebo to dela seeing a spousta skla na ceste od planety do oka ?
Zdravim !
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Pôvodne som plánoval si pod vianočný stromček zakúpiť 2x Nagler 11.0mm Type 6 aj s nejakým bino nástavcom na pozorovanie planét a oblohy, ale ako som sa tu dočítal, asi to nie je dobrý nápad.
Chcem sa len teda spýtať, či niekto neskúšal Naglery v binonástavci na pozorovanie oblohy, či sa vôbec dá to zorné pole využiť (vignetácia) a či obloha príliš nestmavne.
Ak je táto kombinácia a využitie hlúposť, tak mi prosím poraďte nejaký binonástavec na pozorovanie planét. Zatiaľ ako druhú možnosť by som bral ten WO SET.
Za reakcie vopred vďaka
Chcem sa len teda spýtať, či niekto neskúšal Naglery v binonástavci na pozorovanie oblohy, či sa vôbec dá to zorné pole využiť (vignetácia) a či obloha príliš nestmavne.
Ak je táto kombinácia a využitie hlúposť, tak mi prosím poraďte nejaký binonástavec na pozorovanie planét. Zatiaľ ako druhú možnosť by som bral ten WO SET.
Za reakcie vopred vďaka
rick01 napsal:
Za reakcie vopred vďaka
No v podstatě co se českých prodejců týče, jsou možné nádstavce:
- TeleVue, asi bude skvělý, ale stojí 25 000kč ;D
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=315
- Baader MaxBright který se podle této recenze také vydařil: http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006091201
- právě WO bino set. Ten mám a jsem s ním spokojen, používám hlavně na planety. Trochu vadí odlesky a taky jsem zjistil že není dobré čistit ty otické plochy před okuláry, páč tam napadal nějaký bordel ze závitů a je to hrší než to bylo :-/ Ale naštěstí to nejde při pozorování poznat. Jinak naprostá spokojenost
.
Jinak pár odkazů, které se můžou hodit:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... olver.html
http://www.cloudynights.com/category.ph ... =41&pr=2x9
http://www.astromart.com/articles/list. ... gory_id=37
http://www.buytelescopes.com/product_list.asp?t=215&m=
Za reakcie vopred vďaka
No v podstatě co se českých prodejců týče, jsou možné nádstavce:
- TeleVue, asi bude skvělý, ale stojí 25 000kč ;D
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=315
- Baader MaxBright který se podle této recenze také vydařil: http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2006091201
- právě WO bino set. Ten mám a jsem s ním spokojen, používám hlavně na planety. Trochu vadí odlesky a taky jsem zjistil že není dobré čistit ty otické plochy před okuláry, páč tam napadal nějaký bordel ze závitů a je to hrší než to bylo :-/ Ale naštěstí to nejde při pozorování poznat. Jinak naprostá spokojenost

Jinak pár odkazů, které se můžou hodit:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... olver.html
http://www.cloudynights.com/category.ph ... =41&pr=2x9
http://www.astromart.com/articles/list. ... gory_id=37
http://www.buytelescopes.com/product_list.asp?t=215&m=
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Vďaka za informácie i linky, idem sa na to pozrieť 

Po několika dnech pozorování Saturnu a Měsíce s binonástavcem WO na novém dalekohledu Orion optics OMC 140 ho můžu jen doporučit . Nejvíc se mi líbí kombinace se dvěma Naglery 13 . Větší zvětšení zatím už nebylo kvuli seeingu tak dobré .Včerejší pozorování měsíce ( oblasti měsíčního povrchu kolem Plato , mare Imbrum , vycházející Koperník a třeba catena Davy atd atd ) s binem mi úplně bralo dech . Je to prostě jiná dimenze pozorování , měl jsem si to bino pořídit už dřív . Moc pěkné !!!
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Jojo, Měsíc je super, narozdíl od planet mi na Měsíčku v binu při 10cm objektivu nechybí světlo, takže se dá naložit větší zvětšení a pak se jen kochat z oběžné dráhy měsíce 

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Bojuju s pořízením bina k R110/660 s okuláry 20mm, 70st.,33x. Zajímalo by mě je výkon takové sestavy srovnatelný s klasickým binokulárem 25x100?? Posbírá ten klasický binokulár víc světla, když jsou tam dva objektivy průměr 100mm, oproti tomu jednomu cca 100mm (přesně těch 110mm) s binokulárním nástavcem?? Možná to tu kdysi někde padlo, jsem ale špatný hledač. Měl to někdo možnost porovnat nebo vyzná se někdo v teorii natolik, aby to zodpověděl?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Pokud dobře počítám, tak plocha průměru u 110ky je stejná jako zhruba 2x78čky. Takže když se neuvažují ztráty (asi určitě nějaké budou - myslím u toho nádstavce) tak v klasickém binu na jedno oko připadne 10cm objektiv, tady u WO zhruba 78 mm objektiv. Myslím, že v tom binaru by byl obraz světlejší, osobně na moji aperturu 10 cm ten WO nádstavec moc na DSO nepoužívám (i když by jsi na tom byl trochu líp - menší zvětšení a větší zorné pole = ne tak tmavý obraz). Zato na Měsíc a planety je to bomba :D (ale to zas asi ten světelný refraktorek moc nedává :-/) PS: dodávané fungující okuláry jsou 20mm/66°,snad by to těch 20mm/70° zvládlo bez vinětace.
Bino nástavec by mohl být zajímavý u tříkila..Baj voko dostane každé oko něco jako dvoustovku objektiv.. 
Zkoušel to někdo?

Zkoušel to někdo?
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Bino nástavec by mohl být zajímavý u tříkila..Baj voko dostane každé oko něco jako dvoustovku objektiv.. Smiley
Zkoušel to někdo? A navíc by byla větší rozlišovací schopnost... Na dobsnech to zkoušeli ale nevím jestli zrovna na tom tříkile. Jinak to kombinace je můj sen do budoucna :D Akorát nevím, jestli by to šlo zaostřit i na SW 300ce, na SW 254 to po jistých úpravách (které už tu byly zmíněny) jde.
Zkoušel to někdo? A navíc by byla větší rozlišovací schopnost... Na dobsnech to zkoušeli ale nevím jestli zrovna na tom tříkile. Jinak to kombinace je můj sen do budoucna :D Akorát nevím, jestli by to šlo zaostřit i na SW 300ce, na SW 254 to po jistých úpravách (které už tu byly zmíněny) jde.
A do kélu..To bych potřeboval dva okuláry a to/na to/ nemám.. :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...