AstroBASTL
AstroBASTL
Také jsem se pustil do výroby kufříku do kterého bych narovnal co nejvíce různého herberku. Pokud jsem chtěl doposud odjed večer ven, musel jsem dalekohled tahat 64 schodů na třikrát. 1. dalekohled, 2. montáž + závaží, 3. stativ + notebook. Mám v úmysl vše trošku zlehčit a tak jsem zkusil vyrobit kufřík. Dále mám v plánu nějakou bedýnku na montáž do které se vejde ještě závaží a adaptér, a něco na tubus dalekohledu.
U toho mám ale podmínku aby přepravní futrál či bedna byla co nejlehčí ale nadruhou stranu bitelná, aby neměl obavy že se mi dalekohled okulý v nákladovém prostoru dodávky. Docela jsem zvědavý jak tyhle věci zkloubím dohromady. :question
Zde můj výtvor:
U toho mám ale podmínku aby přepravní futrál či bedna byla co nejlehčí ale nadruhou stranu bitelná, aby neměl obavy že se mi dalekohled okulý v nákladovém prostoru dodávky. Docela jsem zvědavý jak tyhle věci zkloubím dohromady. :question
Zde můj výtvor:
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
AstroBASTL
Kdes koupil tu vystýlku?
Furt nějak nevím, kde se to dá koupit.. :-/
Je to pěna nebo co to je?
Furt nějak nevím, kde se to dá koupit.. :-/
Je to pěna nebo co to je?
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
AstroBASTL
Vespodu mám "to bílé" izolační pěnu kterou jsem vypreparoval z slektrických garážových vrat. a to modré jsem si vybrečel v jedné firmě kde vyrábějí vystýlky do hokejové výstroje. Je to něco jako silná karimatka, nebo jak bych to popsal. Ve finále pěna. Ale je to zatrest vyřezávat. Vlní se to,kudla jsem asi po třetím říznutí ztupil a blbnul jsem s tím tři dny...
AstroBASTL
Vyřezával někdo polstrování z karimatky? Čím je to asi nejlepší dělat? Žiletkou?
Je tlustá 12 mm, tlustější neměli, tak to budu na sebe nějak vrstvit a slepím lepidlem..
Je tlustá 12 mm, tlustější neměli, tak to budu na sebe nějak vrstvit a slepím lepidlem..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
AstroBASTL
Rovné hrany asi žiletkou, vyřezávacím (lámacím) nožem, kulaté stočeným plechem , kazetou od filmu atd nějak upnutým do vrtačky. Žádné zuby, vše hladké ostří, jinak se to bude trhat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
AstroBASTL
Dík!
No okuláry budou naležato, takže nějaké zatáčky by se konat neměly..
Pro jistotu mám karimatky dvě, takže nějaké zmetky a druhé pokusy nebudou snad tak "bolet"..
Lupenkovou pilkou to asi zkoušet teda nebudu..
No okuláry budou naležato, takže nějaké zatáčky by se konat neměly..
Pro jistotu mám karimatky dvě, takže nějaké zmetky a druhé pokusy nebudou snad tak "bolet"..

Lupenkovou pilkou to asi zkoušet teda nebudu..

AstroBASTL
ziletka je moc tenka a brzo se otupi, idealni je ulamovaci nozik, s tim to jde perfektne, navic si muzes nastavit delku cepele 

Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
AstroBASTL
jo jo, taky jsem se žiletkou moc neuspěl. Byla strašně pružná a tupila se. Vyřezával jsem větší rovné části ulamovacím nožíkem a menší, drobnější věci dobře naostřeným skalpelem.
AstroBASTL
O.K. Ulamovací nožík někde najdu.. 

AstroBASTL
Po prvních pokusech o focení s Malokukem a Canonem 720is-15s expozice, jsem slíbil, že do ATM dám obrázek toho zbastleného pochystátoru
. Tak tady to je, určitě zkusím nějaké další foto jasnějších DSO i když ne na špičkové úrovni
. Na klik větší:
M82 vyfocená toto sestavou - složeno jen asi 15 expozic - byl to první pokus - příště zkusím víc - žádnou díru do světa tím neudělám - hrát si ale člověk může - i primitivní technikou:

M82 vyfocená toto sestavou - složeno jen asi 15 expozic - byl to první pokus - příště zkusím víc - žádnou díru do světa tím neudělám - hrát si ale člověk může - i primitivní technikou:
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
AstroBASTL
Tak to je perfektni ulovek na kompakt!!! Gratulace 

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
AstroBASTL
Bastlím, bastlím a už mě to nebaví..Je to hrozná piplačka vrstvit na sebe 12 mm desky z karimatky a vykrajovat nožíkem ty kulaté otvory..No kulaté moc nejsou, spíš takové brambory.... ;D :-/
Ale rozhodně lepší je dát navysoko, než jak jsem původně chtěl že naležato..Takto při samovolném otevření se aspoň nevykutálí na dlažku, páč jsou tam zasazené jak mrkev..A budou víc a začnou naskakovat i otvory pro kratší okuláry..
Nahoru na spodek víka ani nemusím dávat/lepit polstrování..Jsou lehce zamáčknuté po zavření truhly do spodního plného 12 mm karimatkového vypolstrovaného dna..Takže i když mi kufr vypadne z ruk na beton, tak je tam ještě nějaká nárazová zóna-plastové dno a 12 mm PE pěnové "hadry"..Ty otvory jsou až ve vyšších patrech.. ;D
P.S. Jestli budete bastlit nějakou schránku na okuláry, tak toto není špatné řešení..A jak říkám, oproti hliníkovému kufříku nehrozí po samovolném otevření, že se okuláry budou sypat ven a tu plasto-truhlu za 150 korun z Lídlu můžete klidně postavit i do kaluže.. ;D
Ono jak se dívám 2 strany zpět, kde Ondra P má okuláry naležato v placatém kufříku, tak začne hlodat ten červík v hlavě, že co kdyby se mi špatně zavřený kufr otevřel.. ;D
Tak už jsem dobastlil..
P.S. Stačila jedna karimatka a ještě ji kouset zbylo..
P.S.2. A "padací zkouška" dopadla na výbornou! Po simulovaném "samovolném" otevření plasto-kufru vypadla akorát volně ložená baterka! Okuláry zůstaly tam kde mají..
Ale rozhodně lepší je dát navysoko, než jak jsem původně chtěl že naležato..Takto při samovolném otevření se aspoň nevykutálí na dlažku, páč jsou tam zasazené jak mrkev..A budou víc a začnou naskakovat i otvory pro kratší okuláry..
Nahoru na spodek víka ani nemusím dávat/lepit polstrování..Jsou lehce zamáčknuté po zavření truhly do spodního plného 12 mm karimatkového vypolstrovaného dna..Takže i když mi kufr vypadne z ruk na beton, tak je tam ještě nějaká nárazová zóna-plastové dno a 12 mm PE pěnové "hadry"..Ty otvory jsou až ve vyšších patrech.. ;D
P.S. Jestli budete bastlit nějakou schránku na okuláry, tak toto není špatné řešení..A jak říkám, oproti hliníkovému kufříku nehrozí po samovolném otevření, že se okuláry budou sypat ven a tu plasto-truhlu za 150 korun z Lídlu můžete klidně postavit i do kaluže.. ;D

Ono jak se dívám 2 strany zpět, kde Ondra P má okuláry naležato v placatém kufříku, tak začne hlodat ten červík v hlavě, že co kdyby se mi špatně zavřený kufr otevřel.. ;D

Tak už jsem dobastlil..

P.S. Stačila jedna karimatka a ještě ji kouset zbylo..
P.S.2. A "padací zkouška" dopadla na výbornou! Po simulovaném "samovolném" otevření plasto-kufru vypadla akorát volně ložená baterka! Okuláry zůstaly tam kde mají..

- Martin Vyskočil
- Věk: 44
AstroBASTL
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 546951/0#0][splithere][/link][splithere_end]
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
AstroBASTL
Diskuzi o pantovém stolku jsem vytvořil samostatné téma zde
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
AstroBASTL
Provizórne uchytenie môjho fotoaparátu na fotografický statív.
Je to tak prichytené lebo som musel vybrať pôvodný šroub kvôli montáži Firstscopu:
Je to celkom stabilné, len treba chvíľu počkať kým sa to ustáli.
Detail na nový šroub (vyrobené zo stavebnice Merkur :)), ktorý drží OLYMPUS na mieste pri nakloneni:
Je to tak prichytené lebo som musel vybrať pôvodný šroub kvôli montáži Firstscopu:
Je to celkom stabilné, len treba chvíľu počkať kým sa to ustáli.
Detail na nový šroub (vyrobené zo stavebnice Merkur :)), ktorý drží OLYMPUS na mieste pri nakloneni:
Celestron Firstscope 76/300
H20mm, H12.5mm, H6mm, SR4mm, Celestron OMNI 4mm PLÖSSL
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30
H20mm, H12.5mm, H6mm, SR4mm, Celestron OMNI 4mm PLÖSSL
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30