Tohle by byl asi nesmysl, kdo má Pixi, tak má k dispozici mnoho pluginů, mimo jiné i PIMagic, i když je AS 2.0 výrazně rychlejší..
Astro Stacker 3.0 - skládání astronomických snímků
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 1.6 - skládání astronomických snímků
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pro srandu jsem udělal plugin do Pixi a fakt to funguje. Jenže to potřebuje pro běh nainstalovaný Python a to je pro spoustu lidí nepřekonatelný problém
Umí použít i GPU a je to nejrychlejší skládání v Pixi, včetně Debayeringu, aplikace Dark, Flat a Bias.
- Přílohy
-
- Plugi AS.png (190.91 KiB) Zobrazeno 1141 x
Ahoj Pepo,
Tak jsem to vyzkoušel na 46 Ha snímcích z ASI2600MM a nějak jsme se nedohodli.
Nejdříve mne překvapil při náhledu barevný šum na Fitu z BW kamery (asi to dělá automatický debayer?).
A pak na 44% progresu skládání to padlo...
Druhý pokus s vybranými 20 snímky, doběhl do 100%, OK.
Třetí pokus zase 46 snímku tentokrát spadl zase na issufficient system resources již v 19% progress.
CPU si bublalo okolo 30-40% (nemam NVIDIA/CUDA), ale zřejmě to padlo na paměť, postupně to dolezlo na 100% dostupné (24GB) a bác...
Aktuálně stažená verze ze včera. Na Windows...
Chceš to nějak pomoct oddebugovat?
V logu máš pouze opakující se sekvenci:
Tak jsem to vyzkoušel na 46 Ha snímcích z ASI2600MM a nějak jsme se nedohodli.
Nejdříve mne překvapil při náhledu barevný šum na Fitu z BW kamery (asi to dělá automatický debayer?).
A pak na 44% progresu skládání to padlo...
Druhý pokus s vybranými 20 snímky, doběhl do 100%, OK.
Třetí pokus zase 46 snímku tentokrát spadl zase na issufficient system resources již v 19% progress.
CPU si bublalo okolo 30-40% (nemam NVIDIA/CUDA), ale zřejmě to padlo na paměť, postupně to dolezlo na 100% dostupné (24GB) a bác...
Aktuálně stažená verze ze včera. Na Windows...
Chceš to nějak pomoct oddebugovat?
V logu máš pouze opakující se sekvenci:
CuPy import OK: 14.0.1 PyTorch import failed: Traceback (most recent call last): File "astro_stacker_app.py", line 191, in <module> ModuleNotFoundError: No module named 'torch'
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Log se týká pouze grafiky a hlásí, že PyTorch určený pro Apple nenašel, tedy vše OK. U Apple verze to zase bude obráceně. Pád programu jsem nikdy nezaznamenal, evidentně to bude kvůli nedostatku systémových prostředků, odhaduji to na RAM. Zkus to otestovat po restartu notebooku.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Díky za info, mrknu na ten debayering, minulý týden jsem dodělával opravu čtení hlavičky, možná tam je špatně logika vyhodnocení u náhledu, mrknu na to. Každopádně se to dá nastavit i ručně.
Co se týká RAM, Apple si s tím poradí, zřejmě na to jsou Windows citlivý, udělám tam ochranu RAM, aby to bylo ošetřený.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Nová verze s přidanými funkcionalitami a ochranou systémových prostředků ke stažení na stejném místě pro WIN. Prosím, můžeš otestovat.
Na pamet to tentokrat nepadlo. V nahledu jednotlivych snimku byl porad barevny sum. Ve vysledne slozenine nikoliv, nicmene i slozenina z mono snimku se uklada jako barevny fit...
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zvolil jsi volbu "Bayer FIT" na Mono/ do not Bayer? Ještě prosím vystav někde ten jeden FIT z kamery, já mám 2600MC, tam je to jasné.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem mrknul na kód a mohlo se stát, že z nějakého řetězce identifikoval Bayer, opravím to a jakmile nenačte zcela jasnou Bayer masku přepne do mono režimu. Mám 3 Mono snímky z různých kamer, u jedné to zlobilo u dvou ostatních ne.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 2.2 - skládání astronomických snímků
Opravil jsem otevírání FIT, aby čtení hlavičky bylo bezproblémové, zvýšil jsem ještě rychlost hodnocení snímků, robustnost alignment RANSAC, tedy je rychlejší a přesnější a přidal ukládání hodnocení snímků na disk a v případě opakovaných skládání stejných snímků jen načte již hotové hodnocení.
Další změna - po vyhodnocení snímků lze proces pozastavit, ručně vybrat obrázky, které se mají nebo nemají skládat a pak pokračovat dál. Pak nějaké menší, ale důležité změny
Co program umí
Další změna - po vyhodnocení snímků lze proces pozastavit, ručně vybrat obrázky, které se mají nebo nemají skládat a pak pokračovat dál. Pak nějaké menší, ale důležité změny
Co program umí
- Skládání Light snímků ze složky.
- Podpora FIT/FITS, běžných RAW formátů fotoaparátů a obrazových formátů JPG, BMP atd..
- Volitelná automatická nebo ruční kalibrace pomocí Flat, Bias a Dark snímků.
- Zarovnání posunem, ECC, robustně podle hvězd přes RANSAC nebo podle komety.
- Automatický nebo ruční výběr referenčního snímku.
- Filtrování nejlepších snímků podle skóre kvality.
- Diagnostická tabulka kvality snímků.
- Ruční kontrola snímků před skládáním a možnost vyřadit snímky mezerníkem.
- Mazání cache kvality snímků a cache zarovnaných snímků pro aktuální složku.
- Uložení a načtení profilů nastavení.
- Náhled s histogramem, křivkami, barvami, vyvážením pozadí a funkcí Balance.
- Plynulý zoom myší.
- Export lineárního FIT 32 bit nebo vizuálně upraveného PNG/TIFF.
- Spouštění wrapperu pro PixInsight.
- Přílohy
-
- AS22.jpg (370.67 KiB) Zobrazeno 638 x
Porodni problemy odladeny. Paradni programek, rychly jednoduchy funkcni.
Asi pomalu prejdu z Nebulosity.
Dekuji!
Asi pomalu prejdu z Nebulosity.
Dekuji!
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Taky moc díky za testování. Chybka se nějaká ještě najde, ale to tak u SW je 
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pracuji na nové verzi 2.3, kde jsem přidal funkci Satelitní stopa. Pokud je zapnuta, označí algoritmus hodnocení snímků stopu letadla nebo satelitu v daném snímku, tedy jej nevyřadí, jen označí pro kontrolu. Letadlo je samozřejmě při skládání nejhorší. Algoritmus jsem v AI natrénoval na soubor snímků se satelitem či letadlem a dokáže to celkem slušně vyhodnotit.
Při skládání stovek snímků byla práce přes CPU na můj vkus pomalá (ve srovnání s GPU), tak jsem urychlil i tento proces (vylepšil paralelním mód) pro ty, kteří nevlastní grafickou kartu či MacOS, který má od CPU M1 GPU integrovanou. Samozřejmě musím myslet na majitele Windows a ochranu RAM, Apple nic takového nepotřebuje. Skládání přes CPU je nyní 3,5x rychlejší.
Protože program má již spoustu funkcí a někdo potřebuje opravdu jen jednoduché rozhraní - vyhodnotit, kalibrovat a poskládat Vymyslel jsem dva mody programu, Simple a Advanced. Je to čistě o nastavení GUI, vnitřně zůstává nastavení a algoritmy stejné, tedy lze mezi nimi jednoduše přepínat dokonce i během spuštěných procesů.
Při skládání stovek snímků byla práce přes CPU na můj vkus pomalá (ve srovnání s GPU), tak jsem urychlil i tento proces (vylepšil paralelním mód) pro ty, kteří nevlastní grafickou kartu či MacOS, který má od CPU M1 GPU integrovanou. Samozřejmě musím myslet na majitele Windows a ochranu RAM, Apple nic takového nepotřebuje. Skládání přes CPU je nyní 3,5x rychlejší.
Protože program má již spoustu funkcí a někdo potřebuje opravdu jen jednoduché rozhraní - vyhodnotit, kalibrovat a poskládat Vymyslel jsem dva mody programu, Simple a Advanced. Je to čistě o nastavení GUI, vnitřně zůstává nastavení a algoritmy stejné, tedy lze mezi nimi jednoduše přepínat dokonce i během spuštěných procesů.
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2026-05-29 v 8.29.53.png (621.47 KiB) Zobrazeno 482 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 2.3 - skládání astronomických snímků
Verze 2.3 je hotová. Ještě bylo do programu doplněno rychlé paralelní skládání kalibračních snímků (BF,DF,FF), pokud jich jsou desítky, práce se výrazně urychlí a přidáno ukládání jejich Master verzí pro opakované skládání jinak zvolených snímků. Ukládání Masters je fajn, protože se dají ručně použít na dalších objektech focené stejnou sestavou. Od verze 2.1 došlo k výraznému zrychlení složení výsledného FIT snímku, ale i pohodlnější práce při opakovaných kalibrací snímků apod.
Běh jsem ověřoval i na slabém notebooku s Intel Core i7 a 16 GB RAM. Samozřejmě dnes je pro práci s podobnými programy ideální základ Intel Core Ultra 5 nebo Ryzen 7 Pro a 32GB RAM, případně Apple M3 Pro - což je kolem 25000-30000 CPU Mark.
Běh jsem ověřoval i na slabém notebooku s Intel Core i7 a 16 GB RAM. Samozřejmě dnes je pro práci s podobnými programy ideální základ Intel Core Ultra 5 nebo Ryzen 7 Pro a 32GB RAM, případně Apple M3 Pro - což je kolem 25000-30000 CPU Mark.