Kvantová provázanost, aneb všechno je asi jinak.

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
armichael
Věk: 54

Re: Kvantová provázanost, aneb všechno je asi jinak.

Příspěvek od armichael »

Jaryman píše: 01. 11. 2025, 10:52
dvader píše: 01. 11. 2025, 10:41 Nepoužívejte proboha AI pro takovéto věci, nastudujte si to sami v důvěryhodných zdrojích!
Moje příspěvky prosím berte jen jako alternativní pohled, ne jako finální tvrzení.
Budu naopak rád, když je někdo rozebere a klidně rozcupuje na kousky – pokud k tomu ale přidá konkrétní argumenty, které zatím bohužel chybí.
V tom prípade sú to alternatívne pohľady na iné alternatívne pohľady :-D To je dobré!!

Aprpopo, všimli ste si niekto, že to čo v TU Vien objavili je zatiaľ len simulácia v programe? Žiaden experiment zatiaľ, ten bude nasledovať. Je teda predčasné vyvodzovať z toho akékoľvek dôsledky. Ona aj tá simulácia je poplatná tomu kto a s akými vedomosťami ju naprogramoval. Netvrdím, že je chybná, to by som si nedovolil.

A tkatiež by bolo vhodné pomlčať o "obelhávaní" Obelhávajú spravidla tí, čo to najhlasnejšie vykrikujú.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Jaryman

Příspěvek od Jaryman »

2 Vicky:
Bohužel se musím přiznat, že jsem se toho chytil já osobně a odpověděl ti až po konzultaci s ní.
Mrzí mě, že ztrácíš trpělivost — nemám v úmyslu tě rozčilovat, jen jsem nechtěl, aby to někdo další pochopil stejně špatně jako já.
Díky za vysvětlení.
Naposledy upravil(a) Jaryman dne 01. 11. 2025, 11:31, celkem upraveno 2 x.
Jaryman

Příspěvek od Jaryman »

Asi máte pravdu, možná tu jen vířím vodu nesmysly. Pokud vám některé mé příspěvky přijdou zavádějící raději je prosím smažte.
Pokud jsou, nebyl to záměr, ale spíš neznalost. Pardon.
Přišel jsem sem s očekáváním, že tu budeme zkoumat, zpochybňovat, přemýšlet, stavět i bořit. Ale zdá se, že jsem to odhadl špatně. Je to moje chyba – spletl jsem si tohle fórum s jakýmsi vědeckým klubem. Teď už chápu, že jde především o sdílení ověřených informací, a budu se podle toho řídit
seestar

Příspěvek od seestar »

Vítej v realitě.
Jaryman

Příspěvek od Jaryman »

Na závěr svého dojímaní dodávám, že jsem se AI nikdy neptal, co vám mám odpovědět. Nejprve jsem reagoval sám a teprve potom jsme odpověď formulovali společně, aby byla pro ostatní plynulejší a bez chyb. Takže navzdory některým předsudkům jsem byl tím hlupákem hlavně já. A i když jsem zde nenašel to co jsem hledal, byla to pro mě zajímavá zkušenost a toho si vážím.
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

At si každý udělá názor sám - dle mě už je to více filozofická bažina než praktická a užitečná věda.
Rozhovor s jedním pánem z Cernu - chudák moderátorka. Nechtěl jsem s tímhle svinstvem plevelit doporuč odkaz.

„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

vicky79 píše: 05. 11. 2025, 07:00 Rozhovor s jedním pánem
To je vše, co je na tom pravda. Pán totiž vůbec není ani profesor ač to o sobě v TV říká.
Univerzita, jež uvádí že na ni získal profesuru toto popřela.
Informace mám z osobní diskuze se skutečným profesorem Petrem Kulhánkem.
(takže si o těch, jež jej používají k utvrzení ve svých (a jeho) bludech udělejte názor sami.)
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Zcela vynechám co jste dopsal do závorky - k ničemu by to nevedlo. Vystačím si s dostupnými fakty.
Že je profesorem tvrdí DVTV a ne já. (já to nevím - každý tvrdí něco uplně jiného)
Myslím že DVTV je o něco důvěryhodnějším zdrojem, než nějaký klučík z vašeho videa - i když s ním v hodně věcech souhlasím.
Každopádně Rak je RNDr. a Ph. D. a je jaderný a kvantový fyzik - už to o něčem svědčí a proto jeho názory také posuzuji v kontextu s kvantovou fyzikou.
V Česku i Finsku kde byl Rak jmenovám do zaměstnaneckého poměru zůstává titul profesor celoživotně, i když už nemáte zaměstnanecký poměr.. - a POZOR - podle některých zdrojů zase ne pokaždé.
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Profesor
Takže jste možná uvedl nepravdu a pokud to tvrdí i pan Kulhánek jak uvádíte, tak uvedl možná nepravdu i pan Kulhánek.
Každopádně chaos nad chaos a ta bažina je možná ještě hlubší než jsem prvotně čekal.
Zkuste ověřit fakta.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 05. 11. 2025, 11:58, celkem upraveno 13 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

vicky79 píše: 05. 11. 2025, 11:29Myslím že DVTV je o něco důvěryhodnějším zdrojem, než nějaký klučík z vašeho videa
a to je ten hlavní problém. (někdy je dobré rozkliknout si zdroje u videa) A co se týče prof. Kulhánka, nemám sebemenší důvod mu nevěřit.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

vicky79 píše: 05. 11. 2025, 11:29 (...)
V Česku i Finsku kde byl Rak jmenovám do zaměstnaneckého poměru zůstává titul profesor celoživotně, i když už nemáte zaměstnanecký poměr.. - a POZOR - podle některých zdrojů ne pokaždé.
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Profesor
(...)
To víte, nebo si to myslíte? V ČR je hodnost profesor skutečně doživotní, je na to zákon o vysokých školách, ale ve Finsku? Pan Rak zjevně nemá českou habilitaci a tedy v ČR není profesorem. Jeho užívání této ak. hodnosti je tedy přinejmenším ne příliš vhodné. To pochopitelně neznamená, že nemůže mít dobré argumenty. Ale bylo by asi skutečně lepší, kdyby se tu "profesurou" neoháněl.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Stanislavxyz píše: 05. 11. 2025, 11:58 To víte, nebo si to myslíte? V ČR je hodnost profesor skutečně doživotní, je na to zákon o vysokých školách, ale ve Finsku? Pan Rak zjevně nemá českou habilitaci a tedy v ČR není profesorem. Jeho užívání této ak. hodnosti je tedy přinejmenším ne příliš vhodné. To pochopitelně neznamená, že nemůže mít dobré argumenty. Ale bylo by asi skutečně lepší, kdyby se tu "profesurou" neoháněl.
Souhlasím Stanislavxye
https://www.professoriliitto.fi/profess ... ori-nimike
Příjemné čtení - překlikněte nahoře do AJ. Je to složitější téma a myslím že to nerozlouskeme.
Jestli by měl a nebo neměl já nevím - vím jen, že by se mu měli, už jen za jeho větu v DVTV, že fyzikální zákony se neustále mění sebral i jeho tituly - RNDr. - Ph. D.
Já co jsem Raka poslouchal, tak se s ním shoduji jen v tom, že BB je jen hypotéza.
Odpovědět