2006 VV2
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
2006 VV2
Tak tady v HK to dneska nevyšlo. Chtěl jsem nasnímat průchod kolem M81 a M82, ale byl příšerný zákal, přes který jsem viděl sotva nějjasnější hvězdy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
2006 VV2
Cassi napsal:
Ahoj, je to možné! Hlásím se po pozorování u Ořechu u Prahy. Měl jsem sice vytištěnou mapku, ale tiskárna mi nevyjela ty nejslabší hvězdy (12 a 13mag), tak jsme planetku hledali způsobem "zjisti, která hvězda se hýbe".
Planetka byla vidět slušně v dobsonu 250mm pár kilometrů za Prahou i s Měsícem po první čtvrti na obloze.
Planetka jevila pohyb již po jedné minutě koukání do dalekohledu, pěkný zážitek
Chci poděkovat Ohajovi a Bartajovi za odvoz, dále děkuju všem zůčastněným (Eastman, Martin Vyskočil, Michal.B)
Těm, kterým to nevyšlo dneska přeju, ať jim to výjde v příštích dnech, planetka bude mít o víkendu 10mag, akorát bude škodit Měsíc v úplňku :-/
To bych nevěřil, že při těch podmínkách co tady odpoledne v Praze byly (kromě mraků hlavně hnusnej opar) vám to k ránu vyjde
. No moje smůla, že jsem to vzdal (třeba to zkusím ještě o víkendu), ale přpadámi, že když nejdu, tak pozorovací podmínky jsou vždy lepší
.
Risben
Ahoj, je to možné! Hlásím se po pozorování u Ořechu u Prahy. Měl jsem sice vytištěnou mapku, ale tiskárna mi nevyjela ty nejslabší hvězdy (12 a 13mag), tak jsme planetku hledali způsobem "zjisti, která hvězda se hýbe".
Planetka byla vidět slušně v dobsonu 250mm pár kilometrů za Prahou i s Měsícem po první čtvrti na obloze.
Planetka jevila pohyb již po jedné minutě koukání do dalekohledu, pěkný zážitek
Chci poděkovat Ohajovi a Bartajovi za odvoz, dále děkuju všem zůčastněným (Eastman, Martin Vyskočil, Michal.B)
Těm, kterým to nevyšlo dneska přeju, ať jim to výjde v příštích dnech, planetka bude mít o víkendu 10mag, akorát bude škodit Měsíc v úplňku :-/
To bych nevěřil, že při těch podmínkách co tady odpoledne v Praze byly (kromě mraků hlavně hnusnej opar) vám to k ránu vyjde
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
2006 VV2
To se ti opravdu jen zda. Ono to pocasi nebylo zas tak idealni. Ten opar tam byl.
Ale musim priznat, ze chybelo malo a taky jsem to odpiskal. Vstavat v jednu rano po dvou hodinach spanku (a jednom petipivu) byl neskutecnej masakr. Ale ted uz ty neprijemny zazitky odeznely a zustavaj jen ty pekny.
Musim podekovat Cassimu, ze nam tu planetku nasel. Nejsem si jistej, jestli bych to sam zvladnul.
Ale musim priznat, ze chybelo malo a taky jsem to odpiskal. Vstavat v jednu rano po dvou hodinach spanku (a jednom petipivu) byl neskutecnej masakr. Ale ted uz ty neprijemny zazitky odeznely a zustavaj jen ty pekny.
Musim podekovat Cassimu, ze nam tu planetku nasel. Nejsem si jistej, jestli bych to sam zvladnul.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
2006 VV2
Taky jsem se musel vybičovat v noci, ale procházka k Ohajovi mě probrala. Tím mu děkuji za odvoz. Nakonec se mi podařilo planetku spatřit, ale jednoduché to nebylo Jinak to byla fajn podívaná. Díky všem, co tam byli 
K ránu ty podmínky stály už za prd.
K ránu ty podmínky stály už za prd.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
2006 VV2
Našel jsem web, kde by měla jít vyjet efemerida pro určitou stanici MPC, tedy např. Kleť. Myslím, že odchylka této efemeridy od skutečnosti bude nízká ne? Vyzkouším to..
http://asteroid.lowell.edu/cgi-bin/koehn/asteph
-----------
Podařilo se mi dát dohromady snímek a animaci z pohybu planetky nedaleko galaxií UMa. Je to strašně nekvalitní, ale jsem rád i za to
na kliknutí výřez 1:1 ze složeniny 10 snímků. Při skládání mi to dost potlačuje planetku - Poraďte, jak to složit, aby byla méně potlačena ??? Tify k dispozici
Odkaz na flash animaci v plné velikosti
-----------
Podařilo se mi dát dohromady snímek a animaci z pohybu planetky nedaleko galaxií UMa. Je to strašně nekvalitní, ale jsem rád i za to
na kliknutí výřez 1:1 ze složeniny 10 snímků. Při skládání mi to dost potlačuje planetku - Poraďte, jak to složit, aby byla méně potlačena ??? Tify k dispozici
Odkaz na flash animaci v plné velikosti
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
2006 VV2
27.03.2007
Průlet asteroidu 2006 VV2 kolem hvězdy 10,4 mag.
Pole 15´x 15ˇ, mezi expozicemi 230s.
Na proklik obrázku je kompletní VIDEO ( 0,8 MB)
Průlet asteroidu 2006 VV2 kolem hvězdy 10,4 mag.
Pole 15´x 15ˇ, mezi expozicemi 230s.
Na proklik obrázku je kompletní VIDEO ( 0,8 MB)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
2006 VV2
MaG napsal: ...výřez 1:1 ze složeniny 10 snímků. Při skládání mi to dost potlačuje planetku - Poraďte, jak to složit, aby byla méně potlačena ???
To je pochopitelne, ze pri skladani pohybujuce sa teleso zanika... Ked to spocitas, planetka prispeje k vyslednemu snimku vzdy len 1/n-krat, ostatne objekty a obloha n-krat. Cim teda viac obrazkov spocitas, tym slabsia bude planetka na vyslednej snimke. Problem je, ze pri priemerovani to funguje podobne, akurat s inymi vzorcami... Ja sam som s podobnym problemom laboroval, ked som chcel poskladat jeden zaber suhvezdia Cas, ktory sme snimkovali pocas perzeid v roku 2005. Za tri hodiny cez W preletelo 11 lietadiel, 7 druzic a 6 meteorov a chcel som zlozenim ziskat zaber popreskrtavaneho suhvezdia, bolo by to velmi impresivne. Dodnes mam tie snimky nespracovane...
Jedina cesta je podla mna povkladat zregistrovane snimky v PS do vrstiev a skladat ich cez luminosity...
Hadam MMys bude vediet viac
To je pochopitelne, ze pri skladani pohybujuce sa teleso zanika... Ked to spocitas, planetka prispeje k vyslednemu snimku vzdy len 1/n-krat, ostatne objekty a obloha n-krat. Cim teda viac obrazkov spocitas, tym slabsia bude planetka na vyslednej snimke. Problem je, ze pri priemerovani to funguje podobne, akurat s inymi vzorcami... Ja sam som s podobnym problemom laboroval, ked som chcel poskladat jeden zaber suhvezdia Cas, ktory sme snimkovali pocas perzeid v roku 2005. Za tri hodiny cez W preletelo 11 lietadiel, 7 druzic a 6 meteorov a chcel som zlozenim ziskat zaber popreskrtavaneho suhvezdia, bolo by to velmi impresivne. Dodnes mam tie snimky nespracovane...
Jedina cesta je podla mna povkladat zregistrovane snimky v PS do vrstiev a skladat ich cez luminosity...
Hadam MMys bude vediet viac
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
2006 VV2
Existuje jednodussi cesta kterou pouzivam na star-trail. ADD_MAX2 funkce v IRISu, nepocita prumer, ale maximum ze vsech snimku.
Taktez registar umi skladat pomoci prumeru, medianu, maxima a minima.
Taktez registar umi skladat pomoci prumeru, medianu, maxima a minima.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
2006 VV2
MaG napsal: Našel jsem web, kde by měla jít vyjet efemerida pro určitou stanici MPC, tedy např. Kleť. Myslím, že odchylka této efemeridy od skutečnosti bude nízká ne? Vyzkouším to..
Změna polohy tam je, a ne minimální! Doufám, že se Mike Broussard nebude zlobit, že jsem si převzal jeho obrázek ze spaceweather.com
Do fotografie jsem dokreslil dráhu planetky tak jak jsme ji viděli z ČR.
Fotka na kliknutí zde.
Změna polohy tam je, a ne minimální! Doufám, že se Mike Broussard nebude zlobit, že jsem si převzal jeho obrázek ze spaceweather.com
Do fotografie jsem dokreslil dráhu planetky tak jak jsme ji viděli z ČR.
Fotka na kliknutí zde.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
2006 VV2
Změna polohy oproti Kleti, je , jak píše MaG, opravdu minimální. Z Jablonce maximálně 10", z Prahy nějakých 7", a to ještě ve směru pohybu !
2006 VV2
Já jsem to bral jako ČR a USA, rozdíl tam je docela veliký. Mezi Kletí a JBC je minimální.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
2006 VV2
Pozoruje dnes někdo ?
Asteroid je sice pouze nějakých 15° od Měsíce, ale má 10.mag a pohybuje se rchlosí skoro 1´/ minutu
Parádně rychlý pohyb, a alespoň v Dobsonu je výrazný.
Ještě zítra, a je konec !
Asteroid je sice pouze nějakých 15° od Měsíce, ale má 10.mag a pohybuje se rchlosí skoro 1´/ minutu
Parádně rychlý pohyb, a alespoň v Dobsonu je výrazný.
Ještě zítra, a je konec !
2006 VV2
Tady na zapade je (ostatne jako temer vzdy kdyz se neco zajimaveho deje) zatazeno. Mozna k ranu by se snad mohlo vyjasnit :-/
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
2006 VV2
Aktualizoval jsem web a kvůli tomu zapoměl se zeptat, zda se můžu přijít dobsonem podívat 
Tak se aspoň mrkněte, jak mi pomohl MMys planetku "zvýraznit"..
http://udalosti.astro.cz/planetka2006vv2.htm
Tak se aspoň mrkněte, jak mi pomohl MMys planetku "zvýraznit"..
http://udalosti.astro.cz/planetka2006vv2.htm
Martin Gembec, Astronomické události