Úrazy astronomů a jejich techniky

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Risben

Ako som  (takmer) rozbil ďalekohľad

Příspěvek od Risben »

MMys napsal: Tohle je celkem "normální", v paneláku. Už několikrát jsem v tubusu našel sbírku písku, vajglů a popela. A jednou mi tam dokonce natekla voda z přeteklých korýtek po zalití muškátů o patro výš. Nyní když zrovna nepozoruji obracím tubus otvorem dovnitř balkonu.

Tak to je dobrý, dalekohled jako popelnice pro sousedy ;D. Asi bych jim ty vajgly došel vrátit s tím, že děkuji, ale nekouřím ;D.
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Kdysi davno se mi stala nasledujici prihoda..
Mel jsem tenkrat dalekohled zhotoveny z papirove trubky, pekneho objektivu a rady mene peknych, totiz vlastnorucne vyrobenych, okularu. Od taty, ktery se vratil z Australie, jsem tehda dostal nejaky casopis, Southern Sky, nebo tak nejak se to jmenovalo a na obrazcich tam byly ty - tady tehdy nevidane - serie nadhernych okularu s lesklymi chromovanymi konci. A tak jsem si rekl - to si udelam taky. Zacal jsem od strechy - od tech lesklych koncu. Nakrajel jsem pilkou na zelezo chromovanou trubku vodovodniho kohoutku a z velke zasoby cocek jsem pak poskladal vselijake kombinace a vselijak je k te trubce primontoval. A abych kazde z tech malych dilek nejak elegantne a patricne zakoncil - jak jsem to ostatne na tech nadhernych obrazcich videl - pouzil jsem velke kovove podlozky pod srouby namisto ocnic. A prave jedna tahle podlozka byla samou pricinou one - doposud arci nesdelene - prihody.
Takze nyni jiz bez natahovani - pozoroval jsem, bylo osmnact pod nulou (tak silne bylo tehdy me nadseni a tak nezlomna ma vule) a pozoroval jsem Velkou mlhovinu v Orionu. Vydrzel jsem se na ni divat asi hodinu a vubec jsem necitil, ze mi za tu dobu ocni vicko primrzlo k te podlozce. Konecne jsem se pokochal a zvedl hlavu od dalekohledu(ac z papiru byl lomeny, mala vypujcka ze skolniho kabinetu..) a - a vytahl jsem ten okular okem ven. Okular byl ovsem prilis tezky, aby mi na oku zustal viset a spadl. Nez jsem se rozkoukal uz se kutalel smerem ke kraji balkona. Nestacil jsem udelt nic a uz byl v okape. Zarachotilo to tam a podle zvuku jsem poznal, ze po spirale, neustale se otloukaje o jeho steny, leti svislou trubkou dolu na dvorek. To uz jsem se stacil nahnout pres zabradli, abych videl vyusteni roury a tim i konec uprku meho okularu. A pohledl jsem tim smerem prave vcas, abych videl, jak ona trubka vyplivla muj okular kamsi do kopriv. Prisaham - nasel jsem ho az na jare...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
tokarew

Příspěvek od tokarew »

MMys napsal: Tohle je celkem "normální", v paneláku...a to ste nevideli ten cirkus kdyz "nekdo" z horniho patra zjistil ze chodim sledovat na strechu... vymenena fabka a zebrik na vysaci zamek,pritom sem sledoval z mista za tou budkou co je na panelakach na strese protoze tam na me nefoukalo a stal sem vlastne jeste jakoby na spolecne chodbe,ale to uz si necham pro domovni radu,strecha snad patri do spolecneho prostoru ne?
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
3J

Příspěvek od 3J »

samozřejmě, že střecha je součást domu, ale pro změnu užívání tedy na plochu pro chození - pozorování potřebuješ souhlas majitele. Většina starších plochých střech se snadno poškodí i "jen chůzí " prostě můžeš na ipě prošlápnout nějakou bouli - výduť a tudy pak začne zatékat. A i když ne tak to na tebe stejně někdo svede. Jestli máte byty ve vlastnictví obejdi ty lepší sousedy a nech si (od nadpoloviční většiny) od nich podepsat, že proti tomu nic nemají . Pokud možno tak, aby se to nedověděli ti horší a nemohli podniknout protiúder dokud nebudeš mít nadpoloviční účast.
( u nás v domě také máme [glb]pavlačové komando[/glb] - osoby ženského pohlaví v důchodu, žijící samy........
a když je jich v baráku o 26 bytech 5 tak je to peklo )
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Jedna pohadka "O Hloupem Honzovi" s dobrym koncem...
Aneb jak jsem dalkohled, (temer) rozbil, (temer) rozprodal na ND, a pouzivam i nadale

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1172175874

PS:
Kdyz jsem videl ten zajem o dily, skoro by se vyplatilo koupit nejlevnejsiho tvarniho Newtona (cca 4400) a rozprodat jej ATM kutilum po kouskach... ;)

Pavel Vabrousek
Risben

Příspěvek od Risben »

Vabra napsal:
PS:
Kdyz jsem videl ten zajem o dily, skoro by se vyplatilo koupit nejlevnejsiho tvarniho Newtona (cca 4400) a rozprodat jej ATM kutilum po kouskach... ;)

Že by se nakonec ty dalekohledy vyplatilo schválně rozbíjet ;D.
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Pred dovolenou jsem nevydrzel s nervama a rozhodl jsem se vycistit objektivy na moji 15x70tce... Bohuzel se to nepodarilo zrovna podle mych predstav a poskrabal jsem si antireflexni vrstvu na pravym objektivu :-[
Preju vsem pevnejsi nervy nez jaky mam ja...
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Martin Vyskocil napsal: Pred dovolenou jsem nevydrzel s nervama a rozhodl jsem se vycistit objektivy na moji 15x70tce... Bohuzel se to nepodarilo zrovna podle mych predstav a poskrabal jsem si antireflexni vrstvu na pravym objektivu  :-[
Preju vsem pevnejsi nervy nez jaky mam ja...
Taky sem neměl nervy nechat vnitřek rosnice na R120/600 bez polepení tou tmavou fólií a zasvinil jsem si při tom trochu objektiv Dvakrát měř jednou řež...
R
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
moonulka

Příspěvek od moonulka »

Tento víkend jsem byla u babičky v horách no na prázdninách, ale jela jsme tam hlavně za tmou. Jednou takhle k ránu když jsem se vracela z pozorování, postavím dalekohled do domu na zem, otočím se abych zavřela dveře no a slyším ránu. Dalekohled se válel po zemi. Rychle kouknu na zrcadla, jsou v pořádku. Protože už bylo zatažené, nemohla jsem si funkčnost dalekohledu ověřit na hvězdách. Proto jsem hned jak jsem se ten den vzbudila rozhrnula záclonu a PŘES OKNO (!!! ;D ) si zkoušela zaostřit dalekohled na kopec. No samozřejmě že to nešlo, obraz byl úplně rozplizlý a já už si myslela že co nemám s dalekohledem a byla jsem z toho úplně ... Včera jsem se cvičně podívala na Jupiter, jak bude vypdat, najdu ho, a ... zaosřím! Hned jsem letěla se mrknout na kometu a byla jsem ráda že se mu nic nestalo a že jsem to zjistila včas :)
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Monika Ch. napsal: Proto jsem hned jak jsem se ten den vzbudila rozhrnula záclonu a PŘES OKNO (!!!  ;D ) si zkoušela zaostřit dalekohled na kopec. No samozřejmě že to nešlo, obraz byl úplně rozplizlý a já už si myslela že co nemám s dalekohledem a byla jsem z toho úplně ...
Ja cez okno pozorujem bežne a bez problémov. Možno máme lepšie okná. Len by potrebovali častejšie umyť. Keď sa tak nad tým zamýšľam, vysvetľuje to, prečo pri pozorovaní cez okno vídam slnečné škvrny aj v úplne nevhodnej fáze slnečného cyklu. ;D
moonulka

Příspěvek od moonulka »

Eryn napsal:

Ja cez okno pozorujem bežne a bez problémov. Možno máme lepšie okná. Len by potrebovali častejšie umyť. Keď sa tak nad tým zamýšľam, vysvetľuje to, prečo pri pozorovaní cez okno vídam slnečné škvrny aj v úplne nevhodnej fáze slnečného cyklu.  ;D ;D No právě, já myslela že když je okno čisté, tak to všechno půjde jako po másle, ale chyba lávky. Aspoň jsem se poučila, že si na něj musím dávat větší a mnohem větší pozor.
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Zdravím na fóru.

Tak jsem si asi před dvěma hodinami odpálil SkyScan.
:'( :'( :'( >:(

Na detaily se mě neptejte nejraději bych se ....

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Koukám, že poslední příspěvek co tu byl byl zrovna ode mě.
Dnes ráno jsem si složil svou novou montáž a osadil přístrojovým vybavením. Chtěl jsem si označit rybiny abych se pro příště nemusel zdržovat vyvažováním. Své rybinové lišty mám řešené do kříže. Nejdříve jsem si vyvážil dalekohledy protizávažím a pak v příčném směru dalekohledy v rybině montáže Losmandy. Když jsem byl konečně s vyvážením spokojen a koukal na hodiny, že už musím valit do práce protočil jsem osu DE, že ještě zvládnu vyvážit pointační a fotografický dalekohled v podélném směru. BLBEC. Zapoměl jsem utáhnout čelist a oba dalekohledy mě hrkly na zem. Pánové takovou reakci jste neviděli. V momentě jak dalekohledy se sunuly k zemi z rybiny ani nevím jak jsem oba přístroje zachránil jen pár centimetrů nad zemí. I nohu jsem pod 16kg soustavu dalekohledů podstrčil. Krve by se mě nedořezalo jak mi málem praskla pumpa. Ještě že se nic nestalo. Pro příště si musím dát velkýho bacha. Ufff. ještě teď mi je špatně.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To si teda měl z prd**e kliku. To by bylo drahý ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

MartinV napsal: Zdravím na fóru.

Tak jsem si asi před dvěma hodinami odpálil SkyScan.
:'( :'( :'( >:(

Na detaily se mě neptejte nejraději bych se ....

MartinV
no ale mě by to zajímalo jelikož jsem si objednal heq5 synscan tak aby se mi jako začátečníkovy taky náhodou nepovedlo:)

bych tipoval že si zkoušel napojit na zdroj domací výroby
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Odpovědět