Quax napsal: Na aukru se objevila nabídka na hvězdářský dalekohled Tasco 375x114 včetně příslušenství.
Můžete mi poradit, jestli se začátečníkovi, který se pokoušel pro své pozorování neúspěšně sehnat lidlskop vyplatí zakoupení tohoto přístroje. Současné cena je 3000,- Kč. V obchodě stojí +-5300,- Kč.
Zde je odkaz na aukro
http://www.aukro.cz/item204907526_astro ... eskop.html
Zeptam se, co s nim chces pozorovat? Planety nebo Deep Sky Objects (galaxie, mlhoviny, hvezdokupy...)?
Na planety by s odrenyma usima stacil, na DSO, bohuzel, ne. Na DSO je skutecne minimum, abys mel radost z divani se, alespon 150, lepe vsak 200mm prumer, tebou vybrany dalekohled ma pouze 114mm zrcadlo. Navic ma prilis kratke ohnisko primarniho zrcadla, coz by zase byl problem pro vetsi zvetseni na planety, nemluve o znacnem zastineni sekundarem a tim znacnem snizenim kontrastu. ..
Takze moje rada je...radeji nekupovat...
Zkus spise ten Lidlskop, ma delsi ohnisko a je vhodnejsi na planety.
Pokud chces universalni dalekohled, vrele doporucuji dobsona 200 za nejakych 9000Kc. Ano je to drahe, ale ver mi, ze budes NADSENY, stejne jako ja, kdyz jsem jej v prosinci 2006 koupil. Je s nim videt tolik, ze budes ohromeny a nebudes mit duvod DLOUHO kupovat novy dalekohled, ktery bys stejne koupil, pokud bys ted sel do te 114... Co pak s dvema dalekohledy...
Ja jsem kdysi byl presvedceny, ze pro me, jako zacatecnika, bude nejlepsi 130mm newton na chabe paralaktice s hodinovym strojkem. Jeste, ze jsem dny a dny procital toto forum a nakonec na rady zdejsich zakoupil onoho dobsona 200mm! Je bajecny, diky tezke drevene bedne, na ktere "lezi" i velmi stabilni i pri vetru a fakt jsem rad, ze jsem nesel do mensiho prumeru! Mel jsem moznost divat se 130mm zrcadlem a ... oproti 200mm je to SKUTECNE ROZDIL!