Ritchey-Chretien vs Newtonian

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
vaclavII
Věk: 63

Re: Ritchey-Chretien vs Newtonian

Příspěvek od vaclavII »

Pokud budu potřebovat fotografovat menší DSO Newtonem, mohu protáhnout ohnisko násobičem 1.5x nebo 2x. https://www.teleskop-express.de/de/tele ... sign-14538 a https://www.teleskop-express.de/de/tele ... 1-25-16064
sjk

Příspěvek od sjk »

MilAN píše: 02. 06. 2024, 09:59
sjk píše: 02. 06. 2024, 08:16 som si kúpil na pozorovanie 150/750, no chcem Prejsť k foteniu a na to vhodný nie je, preto by som rad kúpil niečo zmysluplné.. 🤔
Nevím typ/provedení toho Newtona, co máš, ale na vyzkoušení focení by určitě šel. Alespoň na to, abys zjistil, co tě vlastně za problémy čeká. Určitě ti to neulehčí dlouhoohniskový RC dalekohled. Podívej se na astrofotky, kolik lidí tady fotí ohnisky přes 1,5m

no...jedna sa o https://www.astroshop.eu/telescopes/bre ... q3/p,62373
a teda ...mozno cez astrokameru to pojde, ale dslr...velmi nie.
sjk

Příspěvek od sjk »

vaclavII píše: 02. 06. 2024, 10:04 Pokud budu potřebovat fotografovat menší DSO Newtonem, mohu protáhnout ohnisko násobičem 1.5x nebo 2x. https://www.teleskop-express.de/de/tele ... sign-14538 a https://www.teleskop-express.de/de/tele ... 1-25-16064
..jasne..no, zvazim..dikes za rady i cas
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Jaky je duvod porad zvetsovat ohnisko dalekohledu ? 750mm je uz dostacujici (nejen) pro zacatky foceni galaxii. Na foceni mlhovin je spise pozadavek na kratsi ohniska. Mame zde i primou vazbu, cim delsi ohnisko tim vice "problemu" a pozadavku na montaz, seeing.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
sjk

Příspěvek od sjk »

nejde mi o dlhsie ohnisko, ale o:

The advantages in a nutshell

hyperbolic mirrors - extremely sharp image, wide field of view with no need for a corrector
quartz mirrors for stable focus, eliminating the need to refocus

RC telescopes have hyperbolic main and secondary mirrors. They do not use spherical mirrors, such as in Schmidt-Cassegrain systems. This great idea is a big advantage to you - take better and sharper astronomy photos and enjoy a wider usable field of view!
... even without using a corrector.
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

A co ses dozvedel o newtonech a jejich zrcadlech ?

1) Jakou mas montaz ?
2) Jak budes pointovat ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
sjk

Příspěvek od sjk »

..ja netvrdim, ze newton je zly, ja len proste citam a porovnavam, chcem najst to, co ovplyvnuje foto, samozrejme, nie je to len zrkadlo..ale aj napr koma a pod...na druhej strane, budget nie je neobmedzeny, asi u nikoho :)
montaz heq5...pointovat, este riesim.. :/
sjk

Příspěvek od sjk »

sam som chcel kupit omegon 203/800...mal byt dostupny v auguste, no uz status sa zmenil, prestali predavat..pri rc sa obavam kolimacie
vaclavII
Věk: 63

Příspěvek od vaclavII »

Pokud máš montáž HEQ5, je Newton 150/750 mm maximum na bezproblémové fotografování, pokud fouká vítr je i 80 mm APO refraktor maximum.
vla

Příspěvek od vla »

Asi takhle, vhodný dalekohled pro začátek focení máš, chybí ti kvalitnější montáž, protože ta dodávaná s dalekohledem na focení opravdu není. Pokud chceš opravdu začít fotit začni i na této nevhodné montáži za bezvětří několika vteřinové snímky, možná i nižší desítky vteřin a začni si hrát se zpracováním. Určitě by to do začátku stačil i nějaký světelnější objektiv kolem 150-200 mm. Na to by i ta tvoje chatrná montáž mohla stačit i bez pointace. Z tvých příspěvků je patrné, že vůbec netušíš o čem astrofotografie je, stejně jako jaké je třeba mít parametry k tomu používané optiky. Hyperbolická optika ti nepřinese ani ostrost, ani kontrast atd. Víš například, že čím větší centrální stínění, tím nižší kontrast? (neboli v této fázi to pro tebe vůbec není důležité) Teprve až začneš doopravdy aspoň takto fotit, zjistíš, že problémy jsou hlavně se zpracováním, kvalitou montáže, možností pointace atd. A jestli fotíš newtonem, nebo hypergrafem na těchto problémech nic nezmění. Omlouvám se za poněkud tvrdší příspěvek, ale honba za dokonalou a drahou optikou z tebe astrofotografa neudělá. Pro to je potřeba začít a na základě výsledků zde konzultovat problémy a aspoň čas od času přimout zdejší rady. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

biker.fm píše: 02. 06. 2024, 09:37 Podstatne slozitejsi kolimace, mensi svetelnost - RC. To vse hovori proti foceni. Ma to sve opodstatnene duvody proc drtiva vetsina astrofoticu se rozhodla pro Newton. Neresime zde reflektor/refraktor.
Řeším něco podobného. Ono taky záleží na tom, jak velký dalekohled člověk chce a co vlastně hodlá fotit nebo pozorovat, jestli bude stabilní pozorovací místo, kde zkolimuje jednou za čas nebo výjezdy za tmou kde to bude dělat vždy. A stejně jde jen o pochopení principu, pak už to jde snadno. U těch 200 mm bych šel asi do newtona. Já plánuju do budoucí pozorovatelny na půdě něco 350-400 mm a tam dám asi přednost RC. Potřebuju vzhledem k omezenému prostoru něco krátkého s okulárem vzadu. Rád se občas mrknu na Měsíc a planety, ale větší centrální zástin mě netrápí.
SCT je taky volba, ale RC má jen dvě odrazové plochy bez korekční desky, zrcadla Quartz, a i ta případná 400 se mi do prostoru 2,5 x 2,5 metru vejde. To je čistý rozměr otevřené střechy pro dalekohled, plocha podlahy bude cca 3x5,5m takže pro obsluhu místa dost.
Pokud to bude 355mm tak na EQ8R, 400 bych nejspíš posadil na JTW P75.
Primárně bude sloužit na EAA galaxií a malých planetárních mlhovin, pozorování supernov, exoplanet a podobných obskurností. Chci nějakou menší mono kameru. Zatím vyhrává ASI533 s reduktorem 0,67x, tedy f/5,36 (případně vláčkem dvou reduktorů na f/<4, malý čip kamery to s jistým omezením na EAA dovolí).
A ano, plně si uvědomuju problémy při focení s dlouhým ohniskem. Nicméně, hodlám tam nainstalovat maximum možného a budu mít spoustu času se pomalu učit. A nemám ambice na desítky hodin na jednom objektu, spíš opravdu EAA.
Pokud zdraví dovolí a nic se fatálně "nepodefekuje", příští jaro se do toho pustím.
midars
Věk: 71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Bez korektoru funguje RC 8 jen do určité uhlopříčky chipu kamery ( tuším pod 19mm - našel jsem to někde na zahraničním fóru). Pro kameru ASI1600MM Pro ( uhlopříčka chipu 21,9mm) jsem korektor už potřeboval.
Potřeba korektoru pro FF se potvrzuje i na stránkách TS TS-Optics 10" f/6,4 RC Teleskop mit Korrektor . Většinu DSO s RC8 jsem fotil s pointací OAG. Tím Ti nechci RC rozmlouvat ;)
Naposledy upravil(a) midars dne 02. 06. 2024, 14:49, celkem upraveno 1 x.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
sjk

Příspěvek od sjk »

vla píše: 02. 06. 2024, 11:07 Asi takhle, vhodný dalekohled pro začátek focení máš, chybí ti kvalitnější montáž, protože ta dodávaná s dalekohledem na focení opravdu není. Pokud chceš opravdu začít fotit začni i na této nevhodné montáži za bezvětří několika vteřinové snímky, možná i nižší desítky vteřin a začni si hrát se zpracováním. Určitě by to do začátku stačil i nějaký světelnější objektiv kolem 150-200 mm. Na to by i ta tvoje chatrná montáž mohla stačit i bez pointace. Z tvých příspěvků je patrné, že vůbec netušíš o čem astrofotografie je, stejně jako jaké je třeba mít parametry k tomu používané optiky. Hyperbolická optika ti nepřinese ani ostrost, ani kontrast atd. Víš například, že čím větší centrální stínění, tím nižší kontrast? (neboli v této fázi to pro tebe vůbec není důležité) Teprve až začneš doopravdy aspoň takto fotit, zjistíš, že problémy jsou hlavně se zpracováním, kvalitou montáže, možností pointace atd. A jestli fotíš newtonem, nebo hypergrafem na těchto problémech nic nezmění. Omlouvám se za poněkud tvrdší příspěvek, ale honba za dokonalou a drahou optikou z tebe astrofotografa neudělá. Pro to je potřeba začít a na základě výsledků zde konzultovat problémy a aspoň čas od času přimout zdejší rady. :)
Ďakujem :) ja som sa tu zareg práve preto, že si rad nechám poradiť, ak by to tak nebolo, nebol by ani dôvod tu byt :) ja momentálne mám a zbieram len teoretické info, nemám praktické skúsenosti a preto aj som tu a rad si prečítam, kto mi co napíše, krdze píše, predpokladám, zo skúsenosti.. ;)
větší centrální stínění, tím nižší kontrast? Áno, som si toho vedomý..a ako som uviedol že mám zwo 585mc Pro, čo he nižšia rada, ale akt chladená, má pri plnom rozlíšení tuším 47fps, zvažujem tak ako nižší príspevok uvádza, občas mrknúť I na planétu..neviem, či robím dobre, preto som tu tému otvoril a som vďačný za každý príspevok I čas, ktorý mi ktokoľvek z vás venuje, lebo skúsenosti a reoria ktorú si človek prečíta, je predsa len niečo iné..
sjk

Příspěvek od sjk »

midars píše: 02. 06. 2024, 13:43 Bez korektoru funguje RC 8 jen do určité uhlopříčky chipu kamery ( tuším pod 19mm - našel jsem to někde na zahraničním fóru). Pro kameru ASI1600MM Pro ( uhlopříčka chipu 21,9mm) jsem korektor už potřeboval.
Potřeba korektoru pro FF se potvrzuje i na stránkách TS TS-Optics 10" f/6,4 RC Teleskop mit Korrektor . Většinu DSO s RC8 jsem fotil s OAG. Tím Ti nechci RC rozmlouvat ;)
Dik..no, mam obj zwo 585mc Pro..viem, sú aj lepšie, ale ... tak ja ak kúpim tak max RC8.. väčší momentálne neuvažujem...a určite ako mi bolo odporúčané, využijem 150/750..a uvidíme
sjk

Příspěvek od sjk »

sjk píše: 02. 06. 2024, 14:18
midars píše: 02. 06. 2024, 13:43 Bez korektoru funguje RC 8 jen do určité uhlopříčky chipu kamery ( tuším pod 19mm - našel jsem to někde na zahraničním fóru). Pro kameru ASI1600MM Pro ( uhlopříčka chipu 21,9mm) jsem korektor už potřeboval.
Potřeba korektoru pro FF se potvrzuje i na stránkách TS TS-Optics 10" f/6,4 RC Teleskop mit Korrektor . Většinu DSO s RC8 jsem fotil s OAG. Tím Ti nechci RC rozmlouvat ;)
Dik..no, mam obj zwo 585mc Pro..viem, sú aj lepšie, ale ... tak ja ak kúpim tak max RC8.. väčší momentálne neuvažujem...a určite ako mi bolo odporúčané, využijem 150/750..a uvidíme
Mo ta zwo ma tuším okolo 12 uhlopriečku, čiže tam by problém nemal byt a vďaka, nevedel som, že tým je to limitované
Odpovědět