Zasekávající se SynScan ručka

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
mikpp
Věk: 56

Re: Zasekávající se SynScan ručka

Příspěvek od mikpp »

Cztwerec mi svým posledním příspěvkem připomněl, že se mi tohle stává, když dělám alignment montáže EQ6-R. Někdy to nesmyslně prějede, když dojíždím na hvězdu. Montáž mám připojenou prostřednictvím wifi adaptéru do své domácí sítě a ovládám ji telefonem se SynScan Pro.
Lídlskopy Messier R102, Skylux 70/700
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Já vím, že to vypadá malicherně. Ale jak říkám, mám dvě ručky v tržní hodnotě v podstatě 10 tisíc, které nefungují se systémem Synscan idkyž by měli. A prostě jsou občas situace, kdy nechci ovládat montáž přes PC a nebo telefon.

Vypadá to, že SW od vývoje ruček upustil a přenáší to do prostředí WiFi, PC Direct, případně jiných platforem. Protože pokud se nepletu, nedodávají automaticky ručky ke všem svým montážím...

Pak tedy nechápu proč prodávají něco co nefunguje korektně. Už několik ruček jsem vyzkoušel a problém je stejný.
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Dostal jsem radu od elektrikáře (pozor, co mi dělal diagnostiku řídící jednotky na mém autě :lol: ) na jednu věc.

To co jsem mu řekl ohledně mého problému s přejížděním.

Říkal mi ať vyzkouším pořádný zdroj!

Montáž si údajně bere ve špičce více proudu, a pak vzniká šum a neexistuje korekce (tzv. Ghost buffering) takže:

Při stisku šipky (hlavně vyšší rychlosti 5–9)
si montáž vezme proudový špičky
napětí spadne → logika začne generovat nesmysly
vzniknou „ghost“ pulzy → montáž ujede o stupně a nerozlišuje ani rychlost ani pulz. Ujede jak debil...

Zkusím to otestovat, protože to nedělá jen jeden ovladač a jedna montáž. Propojení přes WiFi má stabilizaci a buffering elektronický.

Budu dál testovat a dám vědět. Ani přímo určeny zdroj nemusí být totiž správně stabilizovaný a já laboratorní nemám.
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

… pokračování boje?

Chování všech mých montáží bylo se všemi HC pořád stejné, přejíždění o pulz trvající několik vteřin při všech rychlostech stejný, i při zaplém trackingu i bez něj, na dvou montážích, se dvěma ručkami.

Takže, změnil jsem zdroj za laboratorní, změnil jsem kabel za stíněný, reset do továrních nastavení, přeinstalace všech FW na nejnovější verze. Výsledek?

Montáž začala zastavovat při přejíždění šipkami na místě mnohem dřív, dojezdy byly po puštění šipky téměr okamžitě vypnuté a signál se zkrátil, je vidět, že Skywatcher na tom v tichosti dělal, jako by se nic nestalo. Nicméně… Problém samotný se samovolným přejížděním pokračoval dál, jen se jinak chovají motory a přijde mi, že jsou i tižší na přejíždění na vyšších rychlostech.

Druhá věc, po najetí GOTO na daný objekt v montáží pořád slyším zvuk jako kdyby byl zaplý tracking (což by měl být), nicméně, ikdyž jsem nechal hodinu bez jakékoliv aktivity montáž „ladem“ nehla se v žádné ose ani o milimetr, respektive to samé se děje i při najetí do Home position. „Ševelení“ zmizí po ťuknutí do jakékoliv šipky pohybu na HC, v jakékoliv hodnotě.

Nic, nechal jsem si jeden HC a vše ostatní poslal do světa. Ztratil jsem trpělivost. HC na jiných než mých montážích původní příčinu problému nevykazoval. U mne šlo ovládat montáže bez samovolného přejíždění jen přes WIFI a ASI Air. Montáže jsou EQ6R a CQ350.

Prostě po vyloučení HC, podle mého nějaký zásadní konflikt s architekturou desek a HC.

Včera naprosto promrhaná noc. Vše podle plánu, test filtru, potvrzení toho že rovnač měl špatný backfocus. Šel jsem přímo na focení. Hlavní kamera OK, pointační kamera připojená, vše aktivní, tracking jede. Ale co čert nechtěl. Kalibrace pointace se nedokončila. Nepřešla přes west step dál.

Tak dál, kontrola ohniska, zaostření pointeru, pevnosti spojení, filtr uv/ir, změna kamery, binnig, expozice, baud, výměná kabelů, dark framy, aby se nechytal Hot Pixelů… zkoušel jsem i přímo zapojení přes protokol LX 200 Basic, LX 200, Skywatecher i přes betu a změny parametrů od calibration step po vše ostatní, vypnul jsem Dithering.

Nic, nic, třikrát nic.

Kalibrace jednou prošla. Jen po momentu když jsem přidal kalibraci DF. Ale, Deklinační osa projížděla s pointací parádně, RA absolutně do háje, třeba už po minutě. Zkusil jsem vyvážení – korektní, převáženo na východ, mírně na objektiv. Bez zaplé pointace montáž jede v pohodě. Mám propojeno na pulzy jen přes USB, vše je nastaveno. Kabel jsem zkusil také měnit. Restore minulé kalibrace vypnutý.

Pak už kalibrace, ikdyž jsem zkoušel oblasti kolem rovníku, automatický i ruční výběr hvězd neprošla. Guided Star has not moved far enough, RA calibration failed. Reset kalibrace, přeinstalování FW v ASI Air bez výsledku. Zapoměl jsem na něco?

Nevím...

Jediné co jsem se dočetl, bylo to, že po upgradu nad verzi 3.39 FW Motor Controllers, vznikají nelogismy mezi ovládáním z ASI Air a Motherbord SW.

Každopádně, celý proces pointace nefunguje dobře, ikdyž vidím že ručně na všechny rychlosti se montáž hýbe jak má. Za nakopnutí co mám dělat budu rád, ale už teď jsem si jistý, že downgrade a hledání verze 3.39 mě nemine.

Skywatcher se podle mého dostal do fáze kdy nový FW opraví dvě věci a jednu posere, důrazně varuji před upgradem, já ho dělal jako záplatu na můj problém a vše se změnilo k horšímu.

Zajímavá věc ještě ta, že po najetí do Home position dalekohled (montáž) čumí tak dva stupně směr na východ ikdyž po vypnutí montáž ručně srovnám...

Už je těch věcí nějak moc a frustrace narůstá. Vůbec nevím, kde už mám hledat. I ty hodnoty agrese berte s rezervou, zkoušel jsem různá nastvení podle doporučení.
Přílohy
IS.jpg
IS.jpg (200.95 KiB) Zobrazeno 389 x
Naposledy upravil(a) Cztwerec dne 20. 06. 2026, 10:26, celkem upraveno 1 x.
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

A co to jednou zkusit bez ASIair, normálně přes ručku, PHD-2 a ST4 ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No, ručka mi dělá úplný kraviny. Tu mám k třetí montáži. A hlavně když to doteď fungovalo bez problémů co se tedy mohlo stát? Asi Air vykopnout do koše i s montáží? Ke všemu jsem ten postup co navrhuješ úplně přestal dělat tak před 3 lety.
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

No, jde o to, odhalit příčinu. To znamená odpojit vše, kde mohou vznikat konflikty. Hlavně mezi softy, kde se stále něco "vylepšuje" a vzájemně budou chodit dobře jen některé verze mezi sebou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Presne tak, co se týče ovládání HC jsem vynechal a vše v pohodě. Možná bych to i považoval za vyřešené. Nicméně proč se takhle chová pointace nechápu. A je jasné, že ZWO a SW se spolu v nejnovějších verzích nekámoší. Takže teď jdu na downgrade a uvidím co to udělá s montáží.

To ševelení jak jsem psal, začala montáž dělat po upgrade FW kontroléru motoru v montáži. Takže HC mohu vyloučit, dělá to jak se Synscan přes WiFi, tak přes ASI Air...

Kdyby někoho snad napadlo instalovat ty nejnovější ovladače tak tady je archiv starších. Konkrétně fungující 3.39 a možná ještě 3.40, který si zálohuji, pozor na verzi 3.4.5 a dal! Nefunguje s ASI Air na jemných pohybech.

https://www.opticalvision.de/service/downloads/
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Předchozí problém s pointací vyřešen...

Zkusil jsem vyvolat na grafu funkci probíhající korekce a všiml jsem si, že na severní stranu je nulová. Takže ten North na snímku napravo od grafu je mód, který se tam sepnul po aktualizaci a nekorigoval chod montáže.

Takže stačilo sepnout na auto a vše šlape jak má (total 0.6").

Trošku OT pro tuhle diskuzi.

V současnosti zkouším propojit tablet a telefon přímo přes USB C/USB B v montáži přes aplikaci Synscan Pro a vše šlape jak má, problém s předjížděním není.

Takže tři ručky co jsem měl originál od SW prostě s třemi montážemi od SW nefungovali korektně!

WiFi dongle od SW je ke všemu s montáží CQ350 na vyšším Baud konfliktní. Opět jsem musel vše vyhackovat přes PC. Přes kabel USB jsem musel přehodit na montáži EQ6R Baud na vyšší protože z výroby je na 9600.

Vše ještě podrobím důkladným testům a dám vědět.
Lectorem iustus...
Odpovědět