Autoguider

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Vabra

Autoguider

Příspěvek od Vabra »

Froggy napsal:

Vabra ho koupil někde v zahraničí. Zkus se ho přímo zeptat, jak a kde to koupil. Já ho koupil od něj, když ho prodával a funguje zatím na 100%.
Koupil jsem jej primo u vyrobce na http://www.shoestringastronomy.com/ cena byla okolo 65$ plus cca 10$postovneho. Platil jsem myslim pres Paypal. Nasi celnici to nechali projit bez cla a DPH.

Pavel Vabrousek
milank

Autoguider

Příspěvek od milank »

Kdyz uz budes pripojovat montaz na PC a budes chtit casem delat pointaci na PC, ktere nema seriovy port, vrele ti doporucuji zakoupit prevodnik USB-RS232 a pouzit ASCOM drivery, ktere podporuje vetsina planetarii a programu, ktere umi pointaci (Guidemaster, Guidedog atd.). Ten samy kabel tak bude plnit 2 funkce a nebudes potrebovat autoguider port :D
ZWO AM5N, ASKAR APO 120, TS PhotoLine 80 triplet, Touptek ATR2600C
CSMON (Global Meteor Network) CZ0001-CZ0006
astropintr

Autoguider

Příspěvek od astropintr »

milank napsal: Kdyz uz budes pripojovat montaz na PC a budes chtit casem delat pointaci na PC, ktere nema seriovy port, vrele ti doporucuji zakoupit prevodnik USB-RS232 a pouzit ASCOM drivery, ktere podporuje vetsina planetarii a programu, ktere umi pointaci (Guidemaster, Guidedog atd.). Ten samy kabel tak bude plnit 2 funkce a nebudes potrebovat autoguider port  :DNašel jsem něco lepšího. Vyhledej si Pierro Astro, je tam interface, který Ti propojí přímo notebook s USB 2.0 a přímo vstup ovladače v Tvojí montáži. Pak můžeš s jedním kabelem pointovat i ovládat montáž přímo z počítače. Zatím je dělán pouze pro montáže EQ - 6 a HEQ - 5, ale pracuji na jeho nákupu. Problém je ten, že ho musíš koupit jen s PAYPAL nebo šekem, jsem už ve spojení s výrobcem a zkouším, zda by to nešlo zaplatit přímo na dobírku nebo převodem peněz na jejich účet.
http://www.pierro-astro.com/
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MP

Autoguider

Příspěvek od MP »

astropintr napsal:
Našel jsem něco lepšího. Vyhledej si Pierro Astro, je tam interface, který Ti propojí přímo notebook s USB 2.0 a přímo vstup ovladače v Tvojí montáži. Pak můžeš s jedním kabelem pointovat i ovládat montáž přímo z počítače.
1) je to to same ( jen prevodnik USB -> RS232, sezenes leckde za par stovek ). SynScan / SkyScan ma vstup RS232.

2) Jsi si jisty, ze tim pujde pointovat ? Nestudoval jsem protokol SkyScanu / SynScanu moc podrobne, ale zadne prikazy, vhodne pro pointaci, jsem tam nevidel a asi by ani nemely smysl, vzhledem k reakcni dobe retezce SW v PC -> driver pro kabel USB/RS232 -> driver a spooling USB -> prevodnik USB/RS232 -> ovladac montaze -> pohony. Proto ma SynScan samostatny AutoGuider port. Seriovy vstup rucniho ovladace je urceny k rizeni toho rucniho ovladace - zadavani souradnic, na jake ma montaz najet a zjistovani souradnic, na ktere miri. Jak najede na pozadovane misto, to uz je vec montaze.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
astropintr

Autoguider

MP napsal:

1) je to to same ( jen prevodnik USB -> RS232, sezenes leckde za par stovek ). SynScan / SkyScan ma vstup RS232.

2) Jsi si jisty, ze tim pujde pointovat ? Nestudoval jsem protokol SkyScanu / SynScanu moc podrobne, ale zadne prikazy, vhodne pro pointaci, jsem tam nevidel a asi by ani nemely smysl, vzhledem k reakcni dobe retezce SW v PC -> driver pro kabel USB/RS232 -> driver a spooling USB -> prevodnik USB/RS232 -> ovladac montaze -> pohony. Proto ma SynScan samostatny AutoGuider port. Seriovy vstup rucniho ovladace je urceny k rizeni toho rucniho ovladace - zadavani souradnic, na jake ma montaz najet a zjistovani souradnic, na ktere miri. Jak najede na pozadovane misto, to uz je vec montaze.
Půjde s tím nejen pointovat, ale i ovládat bez problémů montáž přes počítač. Podporuje ovládání třeba Starry Night Pro, nebo třeba freeware CDC...
Můžu Tě odkázat na jeden program - Masterguider - ten podporuje právě toto propojení. Prostě jen propojíš PC (USB) a místo standartního ovladače montáže, jaký máš, vložíš tenhle kabel. Tak budeš mít zajištěno ovládání přes PC (nahrazuje ovladač) i autopointaci.....
Všechno ověřuji u prodejce, jakmile mi dá více informací, můžu je i vám poskytnout....
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
astropintr

Autoguider

milank napsal: Kdyz uz budes pripojovat montaz na PC a budes chtit casem delat pointaci na PC, ktere nema seriovy port, vrele ti doporucuji zakoupit prevodnik USB-RS232 a pouzit ASCOM drivery, ktere podporuje vetsina planetarii a programu, ktere umi pointaci (Guidemaster, Guidedog atd.). Ten samy kabel tak bude plnit 2 funkce a nebudes potrebovat autoguider port  :D
Chceš říci, že jen propojím USB v notebooku a vstup montáže a můžu jak ovládat počítač přes PC, tak i pointovat přes PC? To by byla stejná situace a levnější, než jak jsem psal výše.....
Funguje to? Zkoušel jsi to?
milank

Autoguider

Příspěvek od milank »

astropintr napsal:

Chceš říci, že jen propojím USB v notebooku a vstup montáže a můžu jak ovládat počítač přes PC, tak i pointovat přes PC? To by byla stejná situace a levnější, než jak jsem psal výše.....
Funguje to? Zkoušel jsi to?
Ano, zcela bez problemu - zkousel jsem GuideDog, Guidemaster, MaximDL a par dalsich - na CG5-ASGT. U montazi vybavenych GoTo a podporovanych standardem ASCOM pak nema autoguider port prakticky smysl - tedy pokud se nepouziva autonomni autoguider, ktery ma sve vyhody.
ZWO AM5N, ASKAR APO 120, TS PhotoLine 80 triplet, Touptek ATR2600C
CSMON (Global Meteor Network) CZ0001-CZ0006
Alien_MasterMynd

Autoguider

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Nebo je mozne pouzit EQMOD - http://eq-mod.sourceforge.net/, http://eq-mod.sourceforge.net/testimages/. Staci prevodnik RS-232/TTL a pripojit seriovy port (pripadne pres USB/RS-232) do konektoru montaze pro rucni ovladac. EQMOD je i jako ASCOM ovladac.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
robert

Autoguider

Příspěvek od robert »

Chci si zjednodušit pointování.Se současnou WEB Philips se dostanu tak na 5,5 až 6 mag.Chci tak 8 až 8,5 mag.Pointuji pomocí refr 100/1000 a MMYS autopointeru.Uvažuji o deskové kameře 1043 z Elniky.Poraďte odzkoušenou konstelaci HW a SW pro připojení této kamery.
Dík
Hajs

Autoguider

Příspěvek od Hajs »

Nevíte náhodou nekdo, zda lze výše uvedené zařízení GPUSB nahradit klasickým převodníkem USB->RS232 + kabel do guide portu montáže ??
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Autoguider

Příspěvek od MMys »

To bohužel nejde. Guide port montáže je obvykle port, kde jsou 4 vstupní signály (obvykle na úrovni log. 1 tedy na napětí někde mezi 2.4-5V) a ty se spínají proti společné zemi. Každý ze signálů způsobí při spojení proti zemi pohyb ve směru východ, západ, sever nebo jih.

RS232 se používá pro komunikaci s pokročilejšími řídícími systémy montáží, obvykle pomocí nějakého protokolu (LX200, Celestron, či obecný protokol ASCOM + driver pro konkrétní montáž, pak může být protokol běžící na RS-232 úplně libovolný, unikátní pro danou motáž)

Samozřejmě některé montáže umožňují pointovat i pomocí příkazů přes RS232 port, ale budou to spíš ty z vyšší cenové třídy. Jediná low-cost vyjímka je Meade LXD75, kde naopak klasický Guide-port chybí, a má jen RS-232. Ta lze softwarově pointovat přes RS-232 (nebo převodník USB -> RS-232).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hajs

Autoguider

Příspěvek od Hajs »

Ja tušil že to nebude tak jednoduché. Zkusim se jeste podívat po netu. Hodlám časem pořídit pointační dalekohled s cctv kamerou a pointovat pres SW v PC, jen nevím jak přenášet nejlépe signály do montáže, HEQ5 s guide portem. Podle me by to melo jit přes serial, jen najit nejaký navod a podporujici SW..

Tak to vypadá že jediná cesta bude zbastlit adapter na seriový port, který by dekodoval protokol LX-200
MP

Autoguider

Příspěvek od MP »

Hajs napsal: jak přenášet nejlépe signály do montáže, HEQ5 s guide portem. Podle me by to melo jit přes serial V zadnem pripade to nezkousej primo ! Na vystupu RS232 mohou byt napeti +12V i -12V, to by mohlo autoguider port odpalit !

Udelat si vlastni prevodnik z protokolu LX200 na 4 vstupy AG portu by nemel byt problem, ale je to dalsi procesor v ceste. Nebude to zdrzovat ?

A potrebujes nutne pointovat pocitacem ? Treba k MMysove TV guideru nepotrebujes prevodnik z kamery do pocitace, z pocitace do montaze, ani ten pocitac.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
ivanmsk

Autoguider

Příspěvek od ivanmsk »

MP napsal:
A potrebujes nutne pointovat pocitacem ? Treba k MMysove TV guideru nepotrebujes prevodnik z kamery do pocitace, z pocitace do montaze, ani ten pocitac.
V tomto musim suhlasit s MP, nasa astropartia nosi kopec kufrikov so vselicim, notebooky a obcas aj PC-cka, z vselijakych kablov mam niekedy dost vaznu traumu. TVGuider je vyborne a hlavne autonomne zariadenie, malo kablov, jedna kompaktna krabicka prilepena suchym zipom k nohe montaze - ziadne problemy. Na prenosne zariadenie priam idealne. V spojeni s Watec-om uspokoji aj najnarocnejsich a co je dolezite vsetko funguje spolahlivo.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Hajs

Autoguider

Příspěvek od Hajs »

MP: toho nebezpečného napětí jsem si vedom, počítám s nejakým zpracováním a pak budit optočlen a tím spínat jednotlivé piny v montáži (zjednodušene řečeno )
No a přes PC bych to mel rád prože bych rovnou udelal i ovládání snímání pro canona. Zkusím najít nejakou dokumentaci k protokolum a jejich komunikaci.. A pokud bude v mých možnostech tak neco postavím, jinak zakoupím GPUSB .. Samozrejme se nebráním ani MMysove TV guideru, proste jen zkoumám ruzné varianty ..

Tak asi jako nejschůdnější řešení vidím v "emulátoru LX200" http://www.technoplus.nl/astro/lx200.htm
Odpovědět