Autoguider
Autoguider
Froggy napsal:
Vabra ho koupil někde v zahraničí. Zkus se ho přímo zeptat, jak a kde to koupil. Já ho koupil od něj, když ho prodával a funguje zatím na 100%.
Koupil jsem jej primo u vyrobce na http://www.shoestringastronomy.com/ cena byla okolo 65$ plus cca 10$postovneho. Platil jsem myslim pres Paypal. Nasi celnici to nechali projit bez cla a DPH.
Vabra ho koupil někde v zahraničí. Zkus se ho přímo zeptat, jak a kde to koupil. Já ho koupil od něj, když ho prodával a funguje zatím na 100%.
Koupil jsem jej primo u vyrobce na http://www.shoestringastronomy.com/ cena byla okolo 65$ plus cca 10$postovneho. Platil jsem myslim pres Paypal. Nasi celnici to nechali projit bez cla a DPH.
Pavel Vabrousek
Autoguider
Kdyz uz budes pripojovat montaz na PC a budes chtit casem delat pointaci na PC, ktere nema seriovy port, vrele ti doporucuji zakoupit prevodnik USB-RS232 a pouzit ASCOM drivery, ktere podporuje vetsina planetarii a programu, ktere umi pointaci (Guidemaster, Guidedog atd.). Ten samy kabel tak bude plnit 2 funkce a nebudes potrebovat autoguider port 
ZWO AM5N, ASKAR APO 120, TS PhotoLine 80 triplet, Touptek ATR2600C
CSMON (Global Meteor Network) CZ0001-CZ0006
- astropintr
Autoguider
milank napsal: Kdyz uz budes pripojovat montaz na PC a budes chtit casem delat pointaci na PC, ktere nema seriovy port, vrele ti doporucuji zakoupit prevodnik USB-RS232 a pouzit ASCOM drivery, ktere podporuje vetsina planetarii a programu, ktere umi pointaci (Guidemaster, Guidedog atd.). Ten samy kabel tak bude plnit 2 funkce a nebudes potrebovat autoguider port :DNašel jsem něco lepšího. Vyhledej si Pierro Astro, je tam interface, který Ti propojí přímo notebook s USB 2.0 a přímo vstup ovladače v Tvojí montáži. Pak můžeš s jedním kabelem pointovat i ovládat montáž přímo z počítače. Zatím je dělán pouze pro montáže EQ - 6 a HEQ - 5, ale pracuji na jeho nákupu. Problém je ten, že ho musíš koupit jen s PAYPAL nebo šekem, jsem už ve spojení s výrobcem a zkouším, zda by to nešlo zaplatit přímo na dobírku nebo převodem peněz na jejich účet.
http://www.pierro-astro.com/
http://www.pierro-astro.com/
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Autoguider
astropintr napsal:
Našel jsem něco lepšího. Vyhledej si Pierro Astro, je tam interface, který Ti propojí přímo notebook s USB 2.0 a přímo vstup ovladače v Tvojí montáži. Pak můžeš s jedním kabelem pointovat i ovládat montáž přímo z počítače.
1) je to to same ( jen prevodnik USB -> RS232, sezenes leckde za par stovek ). SynScan / SkyScan ma vstup RS232.
2) Jsi si jisty, ze tim pujde pointovat ? Nestudoval jsem protokol SkyScanu / SynScanu moc podrobne, ale zadne prikazy, vhodne pro pointaci, jsem tam nevidel a asi by ani nemely smysl, vzhledem k reakcni dobe retezce SW v PC -> driver pro kabel USB/RS232 -> driver a spooling USB -> prevodnik USB/RS232 -> ovladac montaze -> pohony. Proto ma SynScan samostatny AutoGuider port. Seriovy vstup rucniho ovladace je urceny k rizeni toho rucniho ovladace - zadavani souradnic, na jake ma montaz najet a zjistovani souradnic, na ktere miri. Jak najede na pozadovane misto, to uz je vec montaze.
Našel jsem něco lepšího. Vyhledej si Pierro Astro, je tam interface, který Ti propojí přímo notebook s USB 2.0 a přímo vstup ovladače v Tvojí montáži. Pak můžeš s jedním kabelem pointovat i ovládat montáž přímo z počítače.
1) je to to same ( jen prevodnik USB -> RS232, sezenes leckde za par stovek ). SynScan / SkyScan ma vstup RS232.
2) Jsi si jisty, ze tim pujde pointovat ? Nestudoval jsem protokol SkyScanu / SynScanu moc podrobne, ale zadne prikazy, vhodne pro pointaci, jsem tam nevidel a asi by ani nemely smysl, vzhledem k reakcni dobe retezce SW v PC -> driver pro kabel USB/RS232 -> driver a spooling USB -> prevodnik USB/RS232 -> ovladac montaze -> pohony. Proto ma SynScan samostatny AutoGuider port. Seriovy vstup rucniho ovladace je urceny k rizeni toho rucniho ovladace - zadavani souradnic, na jake ma montaz najet a zjistovani souradnic, na ktere miri. Jak najede na pozadovane misto, to uz je vec montaze.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
- astropintr
Autoguider
MP napsal:
Půjde s tím nejen pointovat, ale i ovládat bez problémů montáž přes počítač. Podporuje ovládání třeba Starry Night Pro, nebo třeba freeware CDC...
Můžu Tě odkázat na jeden program - Masterguider - ten podporuje právě toto propojení. Prostě jen propojíš PC (USB) a místo standartního ovladače montáže, jaký máš, vložíš tenhle kabel. Tak budeš mít zajištěno ovládání přes PC (nahrazuje ovladač) i autopointaci.....
Všechno ověřuji u prodejce, jakmile mi dá více informací, můžu je i vám poskytnout....
Půjde s tím nejen pointovat, ale i ovládat bez problémů montáž přes počítač. Podporuje ovládání třeba Starry Night Pro, nebo třeba freeware CDC...
Můžu Tě odkázat na jeden program - Masterguider - ten podporuje právě toto propojení. Prostě jen propojíš PC (USB) a místo standartního ovladače montáže, jaký máš, vložíš tenhle kabel. Tak budeš mít zajištěno ovládání přes PC (nahrazuje ovladač) i autopointaci.....
Všechno ověřuji u prodejce, jakmile mi dá více informací, můžu je i vám poskytnout....
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- astropintr
Autoguider
milank napsal: Kdyz uz budes pripojovat montaz na PC a budes chtit casem delat pointaci na PC, ktere nema seriovy port, vrele ti doporucuji zakoupit prevodnik USB-RS232 a pouzit ASCOM drivery, ktere podporuje vetsina planetarii a programu, ktere umi pointaci (Guidemaster, Guidedog atd.). Ten samy kabel tak bude plnit 2 funkce a nebudes potrebovat autoguider port :D
Chceš říci, že jen propojím USB v notebooku a vstup montáže a můžu jak ovládat počítač přes PC, tak i pointovat přes PC? To by byla stejná situace a levnější, než jak jsem psal výše.....
Funguje to? Zkoušel jsi to?
Chceš říci, že jen propojím USB v notebooku a vstup montáže a můžu jak ovládat počítač přes PC, tak i pointovat přes PC? To by byla stejná situace a levnější, než jak jsem psal výše.....
Autoguider
astropintr napsal:
Ano, zcela bez problemu - zkousel jsem GuideDog, Guidemaster, MaximDL a par dalsich - na CG5-ASGT. U montazi vybavenych GoTo a podporovanych standardem ASCOM pak nema autoguider port prakticky smysl - tedy pokud se nepouziva autonomni autoguider, ktery ma sve vyhody.
Ano, zcela bez problemu - zkousel jsem GuideDog, Guidemaster, MaximDL a par dalsich - na CG5-ASGT. U montazi vybavenych GoTo a podporovanych standardem ASCOM pak nema autoguider port prakticky smysl - tedy pokud se nepouziva autonomni autoguider, ktery ma sve vyhody.
ZWO AM5N, ASKAR APO 120, TS PhotoLine 80 triplet, Touptek ATR2600C
- Alien_MasterMynd
Autoguider
Nebo je mozne pouzit EQMOD - http://eq-mod.sourceforge.net/, http://eq-mod.sourceforge.net/testimages/. Staci prevodnik RS-232/TTL a pripojit seriovy port (pripadne pres USB/RS-232) do konektoru montaze pro rucni ovladac. EQMOD je i jako ASCOM ovladac.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Autoguider
Chci si zjednodušit pointování.Se současnou WEB Philips se dostanu tak na 5,5 až 6 mag.Chci tak 8 až 8,5 mag.Pointuji pomocí refr 100/1000 a MMYS autopointeru.Uvažuji o deskové kameře 1043 z Elniky.Poraďte odzkoušenou konstelaci HW a SW pro připojení této kamery.
Dík
Dík
Autoguider
Nevíte náhodou nekdo, zda lze výše uvedené zařízení GPUSB nahradit klasickým převodníkem USB->RS232 + kabel do guide portu montáže ??
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Autoguider
To bohužel nejde. Guide port montáže je obvykle port, kde jsou 4 vstupní signály (obvykle na úrovni log. 1 tedy na napětí někde mezi 2.4-5V) a ty se spínají proti společné zemi. Každý ze signálů způsobí při spojení proti zemi pohyb ve směru východ, západ, sever nebo jih.
RS232 se používá pro komunikaci s pokročilejšími řídícími systémy montáží, obvykle pomocí nějakého protokolu (LX200, Celestron, či obecný protokol ASCOM + driver pro konkrétní montáž, pak může být protokol běžící na RS-232 úplně libovolný, unikátní pro danou motáž)
Samozřejmě některé montáže umožňují pointovat i pomocí příkazů přes RS232 port, ale budou to spíš ty z vyšší cenové třídy. Jediná low-cost vyjímka je Meade LXD75, kde naopak klasický Guide-port chybí, a má jen RS-232. Ta lze softwarově pointovat přes RS-232 (nebo převodník USB -> RS-232).
RS232 se používá pro komunikaci s pokročilejšími řídícími systémy montáží, obvykle pomocí nějakého protokolu (LX200, Celestron, či obecný protokol ASCOM + driver pro konkrétní montáž, pak může být protokol běžící na RS-232 úplně libovolný, unikátní pro danou motáž)
Samozřejmě některé montáže umožňují pointovat i pomocí příkazů přes RS232 port, ale budou to spíš ty z vyšší cenové třídy. Jediná low-cost vyjímka je Meade LXD75, kde naopak klasický Guide-port chybí, a má jen RS-232. Ta lze softwarově pointovat přes RS-232 (nebo převodník USB -> RS-232).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Autoguider
Ja tušil že to nebude tak jednoduché. Zkusim se jeste podívat po netu. Hodlám časem pořídit pointační dalekohled s cctv kamerou a pointovat pres SW v PC, jen nevím jak přenášet nejlépe signály do montáže, HEQ5 s guide portem. Podle me by to melo jit přes serial, jen najit nejaký navod a podporujici SW..
Tak to vypadá že jediná cesta bude zbastlit adapter na seriový port, který by dekodoval protokol LX-200
Tak to vypadá že jediná cesta bude zbastlit adapter na seriový port, který by dekodoval protokol LX-200
Autoguider
Hajs napsal: jak přenášet nejlépe signály do montáže, HEQ5 s guide portem. Podle me by to melo jit přes serial V zadnem pripade to nezkousej primo ! Na vystupu RS232 mohou byt napeti +12V i -12V, to by mohlo autoguider port odpalit !
Udelat si vlastni prevodnik z protokolu LX200 na 4 vstupy AG portu by nemel byt problem, ale je to dalsi procesor v ceste. Nebude to zdrzovat ?
A potrebujes nutne pointovat pocitacem ? Treba k MMysove TV guideru nepotrebujes prevodnik z kamery do pocitace, z pocitace do montaze, ani ten pocitac.
Udelat si vlastni prevodnik z protokolu LX200 na 4 vstupy AG portu by nemel byt problem, ale je to dalsi procesor v ceste. Nebude to zdrzovat ?
A potrebujes nutne pointovat pocitacem ? Treba k MMysove TV guideru nepotrebujes prevodnik z kamery do pocitace, z pocitace do montaze, ani ten pocitac.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Autoguider
MP napsal:
V tomto musim suhlasit s MP, nasa astropartia nosi kopec kufrikov so vselicim, notebooky a obcas aj PC-cka, z vselijakych kablov mam niekedy dost vaznu traumu. TVGuider je vyborne a hlavne autonomne zariadenie, malo kablov, jedna kompaktna krabicka prilepena suchym zipom k nohe montaze - ziadne problemy. Na prenosne zariadenie priam idealne. V spojeni s Watec-om uspokoji aj najnarocnejsich a co je dolezite vsetko funguje spolahlivo.
V tomto musim suhlasit s MP, nasa astropartia nosi kopec kufrikov so vselicim, notebooky a obcas aj PC-cka, z vselijakych kablov mam niekedy dost vaznu traumu. TVGuider je vyborne a hlavne autonomne zariadenie, malo kablov, jedna kompaktna krabicka prilepena suchym zipom k nohe montaze - ziadne problemy. Na prenosne zariadenie priam idealne. V spojeni s Watec-om uspokoji aj najnarocnejsich a co je dolezite vsetko funguje spolahlivo.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Autoguider
MP: toho nebezpečného napětí jsem si vedom, počítám s nejakým zpracováním a pak budit optočlen a tím spínat jednotlivé piny v montáži (zjednodušene řečeno )
No a přes PC bych to mel rád prože bych rovnou udelal i ovládání snímání pro canona. Zkusím najít nejakou dokumentaci k protokolum a jejich komunikaci.. A pokud bude v mých možnostech tak neco postavím, jinak zakoupím GPUSB .. Samozrejme se nebráním ani MMysove TV guideru, proste jen zkoumám ruzné varianty ..
Tak asi jako nejschůdnější řešení vidím v "emulátoru LX200" http://www.technoplus.nl/astro/lx200.htm
No a přes PC bych to mel rád prože bych rovnou udelal i ovládání snímání pro canona. Zkusím najít nejakou dokumentaci k protokolum a jejich komunikaci.. A pokud bude v mých možnostech tak neco postavím, jinak zakoupím GPUSB .. Samozrejme se nebráním ani MMysove TV guideru, proste jen zkoumám ruzné varianty ..
Tak asi jako nejschůdnější řešení vidím v "emulátoru LX200" http://www.technoplus.nl/astro/lx200.htm