Ultralight Dobson
Ultralight Dobson
Na tech strankach na me vyskocil dialer...
Ultralight Dobson
A jeste jedna vec, podle fotek zrcadlo drzi jen za stred. Mozna to bude vadit deformacim
Ultralight Dobson
Je to běžný způsob uchycení zrcadla u SCT.
Jenom mi nesedí to oznašení Ultralight
Pro 10" to je skoro dost i při normální , klasické konstrukci
Jenom mi nesedí to oznašení Ultralight
Pro 10" to je skoro dost i při normální , klasické konstrukci
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ultralight Dobson
Jenom na vysvětlení:
přemýšlel jsem, kam původní příspěvek zařadit, nakonec jsem se rozhodl dát ho do tohoto vlákna, i když je každému jasné, že to není Dobson. Ale myslím, že váha 11 kg pro 10" OTA není až tak velká; pravda - jsou i lehčí konstrukce při tomto průměru. Asi si to uvědomuje i výrobce, protože od konce listopadu to chce konstruovat z uhlíkových vláken, čímž ještě váhu sníží.
Jenom k Milanově poznámce - jak jsem se dočetl při podrobnějším pročítání stránky, ono to není ani klasický Cassegrain, ale Dall-Kirkham s f/25, takže primár by neměla být parabola, ale elipsa. Pro případ focení je to tedy spíš planetární než DSO teleskop. Ale spíš než typ dalekohledu mě na první pohled zaujala ta konstrukce.
přemýšlel jsem, kam původní příspěvek zařadit, nakonec jsem se rozhodl dát ho do tohoto vlákna, i když je každému jasné, že to není Dobson. Ale myslím, že váha 11 kg pro 10" OTA není až tak velká; pravda - jsou i lehčí konstrukce při tomto průměru. Asi si to uvědomuje i výrobce, protože od konce listopadu to chce konstruovat z uhlíkových vláken, čímž ještě váhu sníží.
Jenom k Milanově poznámce - jak jsem se dočetl při podrobnějším pročítání stránky, ono to není ani klasický Cassegrain, ale Dall-Kirkham s f/25, takže primár by neměla být parabola, ale elipsa. Pro případ focení je to tedy spíš planetární než DSO teleskop. Ale spíš než typ dalekohledu mě na první pohled zaujala ta konstrukce.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Ultralight Dobson
Je to takovej minimalismus ;D
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- Gaszton_SK
Ultralight Dobson
jedno prevedenie dobssona nasiel tu
dotycny pan tam pouziva akysi mimoosy clona na pozorovanie planet
Ultralight Dobson
Gaszton_SK napsal: jedno prevedenie dobssona nasiel tu
To pouziva hromada lidi, vcetne "full tubus" newtonu. Tahle clona zeslabi jasnou planetu a zrusi difrakci od pavouka.
To pouziva hromada lidi, vcetne "full tubus" newtonu. Tahle clona zeslabi jasnou planetu a zrusi difrakci od pavouka.