Hypergraf vlastním už dávnejšie, len kolimáciu som nejak extra neriešil, kým som sa na výsledok nepozrel cez Astap.
Z akého dôvodu je to podľa mňa nepoužiteľné pro takto svetelný newton? Tie návody, ktoré som ku kolimácii newtona našiel, kopírujú výrobcov návod na kolimáciu cassegrainov. V postupe kolimácie sú dva kroky, ktorými sa snažia vycentrovať obrysy zrkadiel voči optickej osi. Konkrétne na tomto type ďalekohľadu je podľa mňa konštrukčne nedoriešené uchytenie sekundáru k pavúku a uloženie jeho geometrickej osi voči optickej osi ďalekohľadu je de facto náhodilé. Ak sa začne riešiť centrovanie okrajov sekundáru voči optickej osi, tak bude výsledok celej kolimácie dosť otázny. Pri menšej svetelnosti ďalekohľadov to asi až tak nevadí, ak sa týmto procesom vnesie do kolimácie nejaká chyba, ale tu to môže byť dosť závažný problém. Ja som celý postup zredukoval len na 3 kroky podobne, ako keď sa kolimuje laserom:
- vycentrovanie kamery voči OV
- nastavenie náklonu sekundáru voči primáru (aby optická os smerovala uprostred značky na primárnom zrkadle)
- nastavenie náklonu primáru (aby sa zosúladila optická os primáru s optickou osou ďalekohľadu)
Výťahom som neotáčal, len som robil jeden pokus o otočenie kamery o 90°, pretože mi tam vychádza, že sa v jednej diagonále vždy dopracujem k väčšiemu HFD, ako v druhej
(je takmer jedno, ako je skolimovaný ďalekohľad a ako je pootočená celá sústava od korektora po kameru, ten nesúlad je badateľný a prejavuje sa aj na tom mojom poslednom obrázku) a mám podozrenie na to, že to spôsobuje uloženie čipu v kamere. Po otočení kamery som sa dopracoval k podobnému rozloženiu HFD, čo môže potvrdzovať moju domnienku. Nechcel som otáčať OV hlavne kvôli tomu, aby som vylúčil možnosť, že to spôsobuje buď náklon OV, alebo korektor. Ak by som otáčal OV, tak by som nevedel, kde ten problém vzniká.
Mám aj tilt adaptér od ZWO pre ich kamery, len som ho zatiaľ nepoužil, pretože pred kamerou mám osadený UV/IR blok filter a jeho uloženie je v tom tilt adaptéri bez ďalších úprav problematické.