Jupiter 2006

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Cassi

Jupiter 2006

Příspěvek od Cassi »

voko napsal: Shodou okolností mám asi 5 snímků Jupitera zrovna z té doby (13. 5. 06 00:23 - 00:48 SELČ), tedy pokud ses upsal a místo SELČ napsal SEČ; pokud ses neupsal, pak mám snímky o cca hodinu starší. Jsou ale kvality nic moc, podmínky rozhodně u nás tehdy nebyly na hezké snímky, byl to jeden z pokusů, co z toho vyjde. Ale kupodivu se zdá, že jsou tam tytéž útvary, takže soudím, že ses upsal a nebo se Jupiter ještě nestačil o tolik pootočit, aby utekly za jeho horizont. Posuď konečně sám.
Posílám Ti je majlem (nejsou nijak upravované), mrkni na to a třeba to budou zrovna ty, co ti pomohou.Voko, děkuji ;)
Moje časy jsou v SEČ, takže moje kresba je pořízena o hodinu později, Jupiter je tedy o něco pootočen, ale nejvýraznější detaily mezi kresbou a tvojí fotkou jsou vidět.
Kometa C/2024 Y1
Miloš Žák
Věk: 46

Jupiter 2006

Příspěvek od Miloš Žák »

Take mam snimek z 13.5.06. Foceno mezi 22.30 a 00.30. Presny cas bohuzel nevim.
Neni to zadny zazrak, ale myslim ze s trochou fantazie tam je to same co na Tvych kresbach.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
SKYMASTER

Jupiter 2006

Příspěvek od SKYMASTER »

Psal jsem na jine forum tento prispevek jiz drive, ale protoze patri i sem, dam ho i sem. Snad to nikomu nebude vadit.

=====================================
Tak jsem zkusil udelat prvni fotku Jupitera. Nemam zatim zadne valne zkusenosti, ale snad Vas obrazek potesi stejne jako mne.

Foceno pomoci PHILIPS TOUCHCAM webkamery na TELEVUE 127 s Barlow 4x. Vysledek je zvetseni na 200%.

Samozrejme Barlow 4x je malo, potrebujeme se dostat aspon na 10x aby ten Jupiter vypadal skutecne hezky. Ale na prvni foto to neni asi spatne.

PS: Ta skvrna je prechazejici mesicek pred Jupiterem. Bylo moc hezke cely vecer koukat jakse priblizuje a pak zacina prechazet

=====================================

Jinak se budu snažii zkusit spojit dva barlowy do hromady, věřím, že se mi to podaří a pak teprve snímek bude lepší s tímto přístrojem.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

Byly aktualisovány stránky kreseb Jupitera http://www.astroklubpce.com/jupiter/jupiter.htm .

V. K.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2006

Příspěvek od MaG »

Velmi dobrý počin.

Koukám na ty kresby, je to velmi zajímavé srovnání.

Pokud si Vláďo kreslil přes Newton 85mm, myslím, že již chápu to malé množství detailů na kresbách. Nyní si naopal myslím, že je oměrně dobré. Bylo by fajn, kdybys to zkusil i dál ať už na papír nebo čip.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

MaG napsal: Velmi dobrý počin.

Koukám na ty kresby, je to velmi zajímavé srovnání.

Pokud si Vláďo kreslil přes Newton 85mm, myslím, že již chápu to malé množství detailů na kresbách. Nyní si naopal myslím, že je oměrně dobré. Bylo by fajn, kdybys to zkusil i dál ať už na papír nebo čip.
Jsem sice rád, že to považuješ za velmi dobrý počit, ale divím se, že tak najednou. Ty stránky existují už od r. 2001 a postupně se jednak rozšiřovaly, jednak prošly dost složitým vývojem, včetně několika přesunů. Teprve v květnu 2004 byla Východočeská skupina pozorovatelů planet spojena s Astronomickým klubem Pardubice. To jen tak z historie. Výhledově se chystám doplnit ji i o starší vlastní kresby až do r. 1993 (kresby je ovšem nutné překreslit na vůbec nějakou standardizovanou velikost; tak, jak jsou, nejdou rozumně nascannovat). Je to celé velmi pracné, což není vidět.

V. K.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2006

Příspěvek od MaG »

VK napsal: Výhledově se chystám doplnit ji i o starší vlastní kresby až do r. 1993 (kresby je ovšem nutné překreslit na vůbec nějakou standardizovanou velikost; tak, jak jsou, nejdou rozumně nascannovat). Je to celé velmi pracné, což není vidět.

V. K.Byla by to škoda práce to překreslovat dnes, kdy skenery zvládají velká rozlišení. Navíc je to svým způsobem autentická záležitost, která se může překreslováním pozměnit.

Jinak nyní na tom novém webu jsem se v tom teprv zorientoval, tak se omlouvám, detaily jsem předtím neznal. Tento způsob tvé invence je mi Vláďo velmi příjemný, jen tak dál.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Mates
Věk: 64

Jupiter 2006

Příspěvek od Mates »

Včera po 23 hod jsem kouknul před domem na Měsíc a Jupiter. Bohužel seeing byl jak za proudovým motorem, sotva byly vidět na Jupiteru dva hlavní pásy. Tak jsem to chtěl sbalit ale ještě jsem se podíval na M 57 přes UHC. Pak jsem se jen tak pokusně mrknul přes tenhle filtr na Jupitera. Překvapilo mně, že obraz byl o dost klidnější, kontrast pásů krásný a v jednom pásu jakoby díra. Myslel jsem si, že to bude GRS (a později ověřil v CdC). Bez toho filtru jsem ji včera neviděl ani náhodou. Může mi někdo polopaticky vysvětlit, jak v tomhle případě UHC funguje ?
MilAN
Věk: 77

Jupiter 2006

Příspěvek od MilAN »

UHC filtr funguje podobně jako modrý filtr. Pro pozorování detailů v Jupiterově atmosféře je modrý fitr běžně používaný .Tento filtr zvýrazní detaily v pásech. Z mlhovinových filtrů lze použít prakticky každý, záleží ale na tom , jak velký dalekohled použiješ, aby Ti zbylo ještě nějaké světlo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mates
Věk: 64

Jupiter 2006

Příspěvek od Mates »

MilAN napsal: UHC filtr funguje podobně jako modrý filtr. Pro pozorování detailů v Jupiterově atmosféře je modrý fitr běžně používaný .Tento filtr zvýrazní detaily v pásech. Z mlhovinových filtrů lze použít prakticky každý, záleží ale na tom , jak velký dalekohled použiješ, aby Ti zbylo ještě nějaké světlo.
Dík, těšil jsem se na Tvoji fundovanou odpověď. Já koukal 250-kou, takže světla jsem měl relativně dost. Ale opravdu jsem byl tím obrazem příjemně překvapený. :)
Janek8

Jupiter 2006

Příspěvek od Janek8 »

Prave jsem se dival na jupiter maksutovkou 90/1250, zvetseni 156x, seeing hrozny. Ale presto jsem videl hromadu detailu, tedy dva pasy. spojeni mezi nimi a nejake viry. Vzdy to ale na pul sekundy probliklo a pak se obraz zase rozvlnil. Takze malinkym newtonem za dobrych podminek by hromada detailu mohla byt take videt.

PS: za jupiterem prave vylezal jeden mesic.
VK

Jupiter 2006

Příspěvek od VK »

MaG napsal:
Byla by to škoda práce to překreslovat dnes, kdy skenery zvládají velká rozlišení. Navíc je to svým způsobem autentická záležitost, která se může překreslováním pozměnit.

Jinak nyní na tom novém webu jsem se v tom teprv zorientoval, tak se omlouvám, detaily jsem předtím neznal. Tento způsob tvé invence je mi Vláďo velmi příjemný, jen tak dál.

V roce 2001 jsem považoval takové stránky za dobrý nápad. Dnes bych s takovou činností nezačínal. A kdyby se našel někdo, kdo by to po mně převzal, byl bych jedině rád.

V. K.
M. Krupa

Jupiter 2006

Příspěvek od M. Krupa »

Ahoj.

Nesledovali jste někdo včera (24.6.2006) kolem 22:30 SELČ Jupiter?

Mě se podařilo na něm vyfotit takový divný přechod stínu.
Ten stín byl zvláštní v tom, že se pohyboval chvíli na jednu a pak na druhou stranu.

Nedokážu si to vysvětlit.

Stránka s fotografiemi a přesnými časy je tady:

http://www.astromik.org/fot/jupiter-stin/

Nevíte, co by to mohlo být?
Neviděl jste to ješte někdo další?

Přechod Jupiterova měsíce to není - ten by šel jen jedním směrem a o hodně pomaleji a navíc v té dobe k ničemu takovému dojít nemělo.

Kdyby to byl pták někde v dálce, tak by asi nevydržel kroužit na jednom místě 4 minuty.

Družice by profrčela taky strašně rychle jedním směrem.

(Čestně prohlašuji, že to není žádná fotomontáž.)

MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2006

Příspěvek od MMys »

;D
víš co to nejspíš je ? Smetí na optice nebo senzoru. Ten světlý kroužek okolo tmavšího středu je způsobený difrakcí světla na zrnku prachu. Na prostředním snímku jsou i dva další (slabší) skoro neviditelné, způsobené menším zrnkem. To větší vrhá plný stín (je větší než průměr světelného kužele), kdežto ta menší způsobují jen "polostín" neodstíní celý svazek. Na svých astrosnímcích to mívám také, ty větší fleky je třeba zlikvdovat vyčistěním, ty malé nechat, nebo použít flatfield.

U planet to máš jednodušší, můžeš se jim zkusit vyhnout. Hlavně při nízkých světelnostech soustavy je prach velký problém. To je právě případ snímání planet.
-------------
P.S. Při pozornem koukání ty tři smítka najdeš na všech snímcích, ve stále stejné konfiguraci, jenm Jupiter se promítal ve snímku pokaždé jinam.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
BOBIK
Věk: 45

Jupiter 2006

Příspěvek od BOBIK »

nepočujúci amaterský astronóm :) Súkromná astronomická pozorovateľňa KYSUCA
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
Odpovědět