Astrofoto stránky

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
ceres

Astrofoto stránky

Příspěvek od ceres »

TomasN napsal:
Ano, myslím, že se shodnem - je to v konstrukci stránek. A tedy JE to (také) v editoru. Některý editor se tváří jako WYSIWYG, ale HTML není WORD. Jak píšeš, prohlížeč dělá to, co po něm ta html stránka chce = tedy to, co tam ten editor napíše (pokud ho necháte). Pokud editor vloží obrázek a natvrdo vnutí jinou než přirozenou velikost a neupozorní na to, tak je to špatný editor. A mám tušení, že přesně TO M$ FronťPejdž dělá - a proto tam jsou kostičky.

Mylis sa, MS FP je objektovy program, teda vkladas objekty a priradujes im vlastnosti. Samozrejme, kod mozes upravovat a optimalizovat. Ked ale s tymto programom pracuje niekto, kto nema predstavu o tom, ako vyzera html a riadi sa len intuitivne tym, co mu program v prvom plane ponuka, potom moze nastat situacia, ze vysledok je mierne neprofesionalny. Vyhoda MS FP je ale v tom, ze s nim stranky dokaze urobit aj zaciatocnik so znalostami MSW. To by som ale za chybu MS FP nepovazoval, je to silny nastroj v rukach skuseneho a znaleho tvorcu www. Navyse, ovladanie tohto programu je pre zaciatkocnikov alebo prilezitostnych tvorcov stranok ovela jednoduchsie ako u konkurencie...

Kazdopadne treba povedat, ze ked niekto vytvara stranky, mal by sa aspon trochu poinformovat o principoch, ktore treba dodrziavat. Ziadny program za nas nic nespravi ;)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
TomasN

Astrofoto stránky

Příspěvek od TomasN »

ceres napsal: Mylis sa, MS FP je objektovy program, teda vkladas objekty a priradujes im vlastnosti. Ano, typický WORD, pak to taky tak vypadá.

ceres napsal: ... Ked ale s tymto programom pracuje niekto, kto nema predstavu o tom, ako vyzera html a riadi sa len intuitivne tym, co mu program v prvom plane ponuka, potom moze nastat situacia, ze vysledok je mierne neprofesionalny ... Ano, naprosto souhlasím - navíc když máš velmi dobrou představu, tak to taky nedopadne. Stránky, které si tady lidi běžně píšou, se dají napsat klidně v notepadu. A pro profi stránky, bych ho taky nepoužil.

Ale budiž. Uzavřel bych to: s obrázkama opatrně.
:D
astrofoto.unas.cz

Na každou otázku existuje jednoduchá snadno pochopitelná nesprávná odpověď.
MP

Astrofoto stránky

Příspěvek od MP »

Tedy, panove, kdyz se bavime o ASTROFOTO strankach, mel bych drobny dotaz :

Musi takove stranky byt plne menu, framu, CSS trid a tvarit se jako nabidka hypermarketu ?

Prosim, toto neni ironie, chtel bych znat Vase nazory. Ja jsem zakladal prvni WWW server v dobach, kdy v tomto state byly asi tri dalsi a na celem svete asi tak 500, vetsina uzivatelu pouzivala textove prohlizece ( bez jakekoliv grafiky, Windowsy jeste neexistovaly a ty, co se pak objevily, neumely TCP/IP, obrazky z webu se daly prohlizet jen na UNIXovych masinach pod X-Windows ). Ona ta grafika ani moc nemela smysl, kdyz napr. cele Ceskoslovensko bylo pripojene k Internetu pres jednu linku 64kb Principem HTML bylo, ze se jedna o hypertext - tedy ze je mozne se v textu pohybovat nelinearne pomoci odkazu.

Od tech dob technika trosku pokrocila, po internetu putuji gigabajty ( vetsinou zcela zbytecne ) a lide si zvykli, ze samotna webova stranka se chova jako ty Windowsy ( plna menu, grafiky, ruznych paradicek a pritom pomala a casto nefunkcni ). Mne tento trend nejak minul a me stranky vypadaji znacne primitivne. Jsou vsechny napsane v textovem programatorskem editoru - HTML je v ASCII, proto HTML editor je podle mne jakykoliv ASCII editor Stranky maji mnohem mensi velikost, nez byva dnes zvykem a nemuze se mi napr. stat, ze bych nevedel, jakou velikost bude mit jaky obrazek. Ale nevypadaji "hezky". Presto si myslim, ze splnuji zakladni ucel - dostat se k libovolne informaci, obsazene na serveru, bez nutnosti stahovat spousty kB zbytecne.

Neni problem stranky modifikovat do "uzivatelsky prijemnejsi" podoby, jen jsem k tomu zatim nevidel duvod. A prave proto se ptam Vas, jestli je to pro dnesniho uzivatele tak dulezite i u takoveho tematu, jako jsou informace o astrofotografickych experimentech. Predem dekuji za nazory.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Miloš Žák
Věk: 46

Astrofoto stránky

Příspěvek od Miloš Žák »

Ja vsechno pisu v notepadu Ale neni to tim ze by mi byla grafika protivna, ale (priznavam dobrovolne) jsem liny se ucit css, php apod. a HTML editorum jsem nejak neprisel na chut :)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
TomasN

Astrofoto stránky

Příspěvek od TomasN »

MP: co dodat? Odpověděl sis téměř sám. Já souhlasím. Jen bych dodal, že funkčnost, přívětivost a trocha estetiky neuškodí.

Zakov: já se nové věci učím právě proto, že jsem líný - php, css ušetří hodně. Ale jinak souhlasím, notepad úplně stačí.
astrofoto.unas.cz

alex.sky

Astrofoto stránky

Příspěvek od alex.sky »

MP napsal: Tedy, panove, kdyz se bavime o ASTROFOTO strankach, mel bych drobny dotaz :

Musi takove stranky byt plne menu, framu, CSS trid a tvarit se jako nabidka hypermarketu ?
Vďaka za povzbudenie ;)

Totiž po predchádzajúcich príspevkoch (aj podľa starších) som sa rozhodol, že svoje stránky nezverejním ešte pár rokov.
Mám pár stránok vytvorených FrontPage Expressom, používam framy, žiadne PHP ani iné technológie.
Pokiaľ by sa mi podarilo vytvoriť nejaké pekné fotky, možno sa odvážim, ale zatiaľ nemám ani to.
Proste tie názory človeka odrádzajú :(
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
FunTomas

Astrofoto stránky

Příspěvek od FunTomas »

Prečo hádžeš flintu do žita? Nenechaj sa odradiť poznámkami technológov. Nie je dôležitá technológia ale obsah. Veď to Ceres vysvetlil, že v pohode sa dá urobiť stránka aj pomocou MSFP. Je to o tvorcovi a nie o programe...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
3J

Astrofoto stránky

Příspěvek od 3J »

No trochu s Alexem souhlasím. Z mého pohledu nejde ani tak o vzhled, ale o obsah. Až budu mít informace o které se budu moct podělit tak o WWW začnu uvažovat. ( a bude mi pro začátek jedno jestli budou s PHP scs adg flash nebo budou vypadat jako stará BBSka ) Ale dělat stránky jen proto aby byly ?
Na to zatím nemám čas.
TomasN

Astrofoto stránky

Příspěvek od TomasN »

Alex:
Pokud si myslíš, že máš co sdělit ostatním, tak neváhej, otevři notepad či M$FronťPejdž a piš. Důležitý je obsah. A není špatné mrknout, co je to ten html vlastně zač.

Až zjistíš, že ti něco nevyhovuje (třeba kostičkovaná kometa), tak se poohlídneš po něčem jiném (třeba FirstPage).

Hlavně se nenech odradit - ani mi nepřijde, že bychom někoho odrazovali - my jenom radíme. :)
astrofoto.unas.cz

ladaS

Astrofoto stránky

Příspěvek od ladaS »

Ahoj, až budu mít více času, tak bych chtěl zkusit jiný Web nástroj.V MSFP mi přijdou některé věci jakoby pře ruku, ale taky se to teprve učím, tak uvidíme co mi sedne, nakonec to celé třeba předělám. ;D. Upřímně řečeno, ono vytvořit celé ty mé WWW stránky trvalo docela dlouho a kompletně to předělat bude chtít čas a hlavně chuť.

LadaS
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
MaG
Kontaktovat uživatele:

Astrofoto stránky

Příspěvek od MaG »

Já píšu weby také v text. editoru (PSPad). Podle mého názoru je opravdu důležité najít kompromis mezi vzhledem a obsahem, který by měl být ale důležitější. A nezapomeňme na dobrou navigaci.

Co se MS FrontPage týká, je to dobrý nástroj, hlavně od verze 2002. Nezapomínejte na to, co tu již bylo řečeno - záleží hodně na tom, zda již uživatel ví, co dělá. To se týká i těch obrázků. To že je obrázek na stránce interpolovaný do trochu větší velikosti není chyba editoru. Na FP je milé že umožňuje jednoduchou editaci stránek, které mohou i dobře vypadat, ale bohužel přináší i některé problémy, které při použití editoru se znalostí HTML nenastanou. Je to však první a pro laika vhodný krok, stejně jako jiný WYSIWYG editor (doplňte si sami..).

Výše uvedený web bych nezatracoval, je milé, když autor má snahu se zlepšit nejen na poli astrofotografie.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
VK

Astrofoto stránky

Příspěvek od VK »

Já jsem začal používat (a dodnes používám) Notepad, event. Wordpad (pro větší soubory). Všechno vytvářím ručně, a jak se to dělá, jsem zjistil metodou pokus-omyl provnáváním vzhledu stránek a jejich zdrojových kódů. Což je otřesná metoda - ale (hlavně zezačátku) jsem prostě neměl jinou. Cítil jsem potřebu udělat něco pro planetáře, aby nenastal "úplný konec", to byl zpočátku můj hlavní motiv.

V. K.
VK

Astrofoto stránky

Příspěvek od VK »

Zakov napsal: Ja vsechno pisu v notepadu  :) Ale neni to tim ze by mi byla grafika protivna, ale (priznavam dobrovolne) jsem liny se ucit css, php apod. a HTML editorum jsem nejak neprisel na chut  :)
Jenom bych dodal, že na to, že ses do učit takhle "spartánsky" - podobně jako já, tak ty stránky máš velmi pěkné. Střízlivé rozvržení i použité prostředky, jenom možná kontrast písmenem a pozadí by u těch tlačítek mohl být vyšší, ale není to kritické.

Já jsem v rámci "veverčí" metody pokus/omyl zvládl i základy css - vůbec to není složité ;)

V. K.
Miloš Žák
Věk: 46

Astrofoto stránky

Příspěvek od Miloš Žák »

Dik :)
Presunul jsem astro fotky na jiny web: astrosnimky.wz.cz Tak smele do me ;)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
TomasN

Astrofoto stránky

Příspěvek od TomasN »

Zakov napsal: Dik :)
Presunul jsem astro fotky na jiny web: astrosnimky.wz.cz Tak smele do me ;) Jo, pěkné, tak nějak to má asi vypadat - účelné, líbivé.

Jak vkládáš to menu vlevo? To je v každé stránce nebo php?
astrofoto.unas.cz

Odpovědět