Ale "g" to napsal moc hezky.
bylo to skutečně myšleno s nadsázkou, vzpomínaje kolik krásných teleskopů jsem za ta léta používal a přeci nakonec kvůli jiným se ztrátou prodal. Jistě si na jeden takový vzpomeneš, byli jsme u něj jednou společně. Snad mu Tvoje postřehy pomohou se v problematice orientovat, je to složité ...g píše:ad Beda: pokud myslíš nadneseně, tak ano ...ale kmental se po koupi ED120 s ním ani nepodíval a prodal (neříkám, že to dělá z obchodních důvodů, ale marně přešlapuje a tápe). Uvádím aby si dobře promyslel, popř. vyslechl i jiné názory
Já bych toho měl mít a nemámkmental@centrum.cz píše:Zkusil by som aj bino hlavu, ale neviem ci nebude u 120mm chýbať svetlo. Atraban by mal mať zkusenosti ako starý refraktorian
Jistě že to poznáš a hodně pak na DSO, kdy např. M13 bude v R72 vypadat jako nějaká mlhovina, ale v R120 to už bude objekt plný hvězd.kmental@centrum.cz píše:V ed 72 sa mi mesiac ľúbil, saturn aj Jupiter nebol zly tak 5cm navyse by malo ist poznať ci?
mám stejný názor ! Navíc je dnes díky konkurenci nabídka tak velká, že i v té kategorii 6" si lze vybrat. A nemusí to být triplet. I ED dublety mají velmi dobrý, na vizuál plně postačující obraz. Tady jeden ve slevě :MilAN píše:Já bych tu celou logiku nákupu všeho možného překopal.
Pokud by mělo být mým hlavním cílem pozorování planet a Měsíce, tak nebudu kupovat 120 mm dalekohled . Je to málo a vždy to bude málo, ale později už v tom menším bude dost peněz a nebude se chtít už nic měnit. Koupil bych největší refraktor 140-150 mm nebo MAKa 180 mm . A pak pod to pořádnou montáž .O ničem menším než alespoň AZ EQ6, (raději ale EQ8) bych na takový refraktor neuvažoval .
120 mm je hezký dalekohed, ale svým průměrem a výkonem je on tím omezením i na naší mizerné obloze . A na DSO je to hodně málo., pokud by to měl být jako hlavní dalekohled na DSO,