Co pro devítiletého kluka?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Když jsem začínal s astronomií začínal jsem pouze knížkami. Pak jsem si půjčil malý dalekohled achromát ruské výroby. V té době mě bavilo počítání, takže více než pozorování jsem se věnoval výpočtům v oblasti sférické astronomie. Ono malým dalekohledem se zvětšení 25x toho na planetách moc vidět není a Měsíc mě za čas omrzel. Z DSO objektů jsem toho taktéž moc neviděl, nebo to byly pro mě objekty velmi malé a nevýrazné. Kdybych měl tenkrát dalekohled alespoň 80mm s výměnými okuláry asi by to bylo jiné pokoukání. Takto jsem spíš hltal knížky. Pozorování mě začalo bavit až s příchodem větších dalekohledů a zajímavější techniky. Znám několik dětí v tomto věku, které se zajímali o astronomii, ovšem v tomto věku se zajímá dítě každý rok o něco jiného, takže bych z toho nedělal vědu. Já osobně bych koupil nějaký dalekohled refraktor kolem 80mm s výměnnými okuláry, nebo malý dobsonek 150mm a až ho to přestane bavit, tak ho prodám nebo někomu daruji. Dnes je jiná doba a kdysi stál dalekohled 200mm v průměru několik výplat, dnes je to otázka poloviny průměrné mzdy. Zbytečně bych tedy neomezoval průměr ani univerzálnost. Já to beru tak, že když chci aby syn lyžoval, nebo jezdil na kole, taky mu nekoupím lyže s vázáním "kandahár" nebo kolo bez "přehazovačky".
Dominik

Příspěvek od Dominik »

Ja mám 11 rokov a vesmír ma zaujal už veľmi dávno začalo to knihou s názvom Vesmír je to úžasná kniha a fascinuje ma do teraz. Keď som mal asi 7 rokov dostal som 60mm refraktor. Potom som zistil, že je to dosť zlý ďalekohľad a teraz by som chcel na vianoce mak127 Skywatcher. A neskvôr keď bude priestor budem chcieť nejaký dobson alebo 200mm na EQ.

To je myslenie 11 ročného chlapca.
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Já teda jsem taky úplný začátečník. Vím, zkušení v takových případech vždy doporučují triedr a literaturu, určitě vědí co říkají. MilAn radil ten pozorovací dalekohled Meopta Hermes 25x70 který je zrovna v akci http://www.celestron.cz/ (zlevněný z 6.450,- na 4.950,-) MilAn je možná nejzkušenější astronom pravidelně přispívající tady na fóru a nedovedu si představit, že by radil špatně.
Přes to přes všechno napíšu svůj názor možná poněkud odlišný. Myslím si, že devítiletému klukovi se zájmem o astronomii největší radost pod stromečkem udělá opravdový astronomický dalekohled a o radosti podle mě to celé je. Takže já bych to viděl na dvě možnosti.
1) Levná varianta Lidlteleskop, před vánoci, myslím že ještě v listopadu zaplní Lidli. Stojí cca 2.200,- je tu o něm napsáno opravdu hodně tak to nebudu opakovat.
Třeba tady stručný popis http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... tart=13#13
Tady zbytek http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1104512261
V případě pozdějšího nezájmu o astronomii není problém prodat za podobnou cenu co stál nový, pokud se prodává zvlášť montáž a zvlášť dalekohled.
2) Dražší varianta, ale podle mě mnohem větší radost a mnohem mnohem lepší pokoukání. TSC/CEL #10600 STAR HOPPER 6” DOBSON je taky momentálně v akci na http://www.celestron.cz/ zlevněný z 9.490,- na 7.900,- což je ještě v limitu těch 8k,-. Je to newton který se pro začátečníky moc nedoporučuje už kvůli seřizování (kolimaci) a taky zorné pole bude o dost menší než takový triedr a nebo ten Hermes1. Což znamená, že bude složitější orientace na obloze.
Ale myslím, že s tou kolimací to nebude tak žhavé 150/1200mm, f/8 nebude náchylná na kolimaci jako newtony které používá většina lidí tady (f4 až f6) už ten f6 (znamená to že má ohniskovou vzdálenost 6x delší než je průměr objektivu) je bez větších problémů, navíc f8 bude mít pravděpodobně kulové zrcadlo (při f8 u průměru 150mm se kulové zrcadlo vyrovná parabole, protože rozdíl mezi kolovím a parabolickým není ani 1/4 lambda). Nejsem si tím zcela jist a budu rád když mi to někdo potvrdí nebo vyvrátí, ale myslím že kolimace u kulových zrcadel není zdaleka tak důležitá jako u parabolických. Takže s kolimací bych si tady hlavu nelámal. Ten druhý problém, složitější orientace na obloze. Děti se hrozně rychle učí, někdy se nestačím divit když malé děti hrají počítačové hry, za jak krátký čas jim to úplně neuvěřitelně jde. Myslím, že se s ním rychle naučí zacházet (rychleji než my).
A to co se dá takovýmto dalekohledem vidět je zcela nesrovnatelné s výše uvedenými dalekohledy.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Rudy

Příspěvek od Rudy »

Moj nazor je zhodny s MilANom. Tato tema sa tu preberala nedavno a aby som sa neopakoval pozri tu: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2;start=30
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Dominik

Příspěvek od Dominik »

To čo hovorí Listy je úplná pravda nech sa nneď naučí narábať s dobrým teleskopom kľudne by som mu hneď kúpil dobson 250 od Skywatcher alebo ED80, ale je pravda je že je to trochu riskantné ale myslím, že to chytí každého.
Standa

Příspěvek od Standa »

No, zacinam byt rozpacity... Z uvodniho dotazu se mi zda, ze se tatik onoho kluciny astronomii nevenuje. Takze s koupi dalekohledu bych byl opatrny. 9-ti lety klucina bude potrebovat se s dalekohledem naucit zachazet, orientovat se na obloze... Nevim, jestli uz na to bude mit dost trpelivosti naucit se to sam a jen z knizek.
Bude potrebovat nekoho, kdo by se mu alespon v zacatcich venoval, poeticky receno "rozdmychaval v nem astronomicky plaminek".

Ja jsem si svuj prvni dalekohled koupil asi az po 10 letech venovani se astronomii (nepocitam v to dalekohled ze stavebnice Optik, se kterym byly videt "smouhy"). Zacal jsem chodit do astronomickeho krouzku a na hvezdarnu. Tam jsme se s astronomii seznamil mnohem dukladneji a take jsem potkal skupinu stejne "postizenych" lidi. (Pokud to cte nekdo z hvezdarny v K.Varech tak zdravim! ;D ) Myslim, ze to bylo to, co me u astronomie pridrzelo.

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

Standa napsal:
Ja jsem si svuj prvni dalekohled koupil asi az po 10 letech venovani se astronomii (nepocitam v to dalekohled ze stavebnice Optik, se kterym byly videt "smouhy"). Zacal jsem chodit do astronomickeho krouzku a na hvezdarnu. Tam jsme se s astronomii seznamil mnohem dukladneji a take jsem potkal skupinu stejne "postizenych" lidi. (Pokud to cte nekdo z hvezdarny v K.Varech tak zdravim! ;D ) Myslim, ze to bylo to, co me u astronomie pridrzelo.

S.
Podle toho co jsem tu četl, většina lidí tady začínala podobně. Dlouho bez dalekohledu, maximálně nějaká plastová stavebnice, později něco malého v čem toho stejně moc vidět nebylo a k tomu literatura. Je třeba si ovšem uvědomit, že tehdy byla jiná doba, tehdy si těžko mohli naši rodiče dovolit koupit nějaký větší dalekohled. Mě bylo devět v roce 1983, v té době asi na trhu nebyl dalekohled průměru 150mm za ani ne polovinu měsíční mzdy. Tehdy by na to potřebovali hypotéku na dům.
Nechci tím říct, že by se začátečník neměl nejdřív naučit orientovat na obloze, ale nesrovnával bych, jak se začínalo kdysi a jak začít dnes.
Taky nevím jestli je tatínek tohoto kluka dobře finančně situován a jestli, když mu dneska koupí malí dalekohled, kterým se synek naučí orientovat na obloze, tak jestli za rok uvolní dalších min. 8.000,- na něco většího. Pokud ano tak ať rozhodně koupí nějaký triedr nebo Hermes. Pokud ovšem nechce do astronomie investovat v blízké budoucnosti dalších minimálně 8.000,- tak bych zvažoval koupi většího dalekohledu (se kterým se dá už něco vidět) zrovna teď. Samozřejmě astrokroužek je asi nejlepší cesta jak se něco naučit.

Taky jsem si všiml, že tu nikdo neodpovídá na poslední otázku onoho prvního dotazu.
RomanK napsal: A co může pozorovat s dalekohledem v této kategorii? DíkyTak já se to pokusím napravit.
Lidlskopem se dají pozorovat nejbližší planety (Mars, Jupiter, Saturn a Venuše), Měsíc, s vhodnou folií Slunce. To vše jsou jasné objekty a potřebují co největší zvětší . Lidlskop umožní max. zvětšení 140x (maximální zvětšení bývá dvounásobek průměru objektivu v mm 70x2=140), ovšem bude to chtít dokoupit vhodné okuláry. Potom tu máme DSO (galaxie, mlhoviny, hvězdokupy) Na to má lidlskop hodně malý pruměr (tedy plochu 35 2x3.14=3846,5mm 2) objektivu a moc světla neposbírá. Půjdou pozorovat jen ty nejjasnější a budou vidět jako šmouha nebo světlejší flek.
STAR HOPPER 6” DOBSON co se týče planet, Měsíce a Slunce, při průměru objektivu 150mm umožní zvětšení 300x (což je hodně dobré, větší zvětšení v našich atmosférických podmínkách většinou stejně není možné) a co se týče DSO (plocha objektivu 75 2x3.14=17662,5mm 2) má více než 4,5x větší plochu než lidlskop a tak soustředí víc něž 4,5x více světla, takže jasné DSO půjdou lépe pozorovat. Budou to pořád šmouhy a fleky, ale jasnější s některými detaily.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Dominik

Příspěvek od Dominik »

Ale ak sa v astronomii a v teleskopoch RomanK moc nevyzná asi by som sa do takých vecí ako som pred tým napísal nepúšťal. Možno by celkom šiel ED80 od Skywatcheru. Ak by sa dalo mohol by chodiť so svojim
chlapcom ne nejakú hvezdáreň tam by niečo o teleskopoch mohli vedieť. A ak by to naozaj chlapca zaujalo tak by sa o tom mohol niečo naučiť aj RomanK.
Potom by ste sa mohli stretnúť s niekým kto je na tomto fore. A potom by sa dalo ísť aj do väčších teleskopov (teda ak to priestor a peniaze dovolia).
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Asi by bylo vhodne, aby se vyjadril autor dotazu a napsal, jestli mu dosavadni rady byly nejak uzitecne, pripadne polozil doplnujici otazky.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to Dominik:
ED 80 je špičkový refraktor. k jeho adekvátnímu použití je třeba zenitový hranol, kvalitní okuláry a montáž. Takže jseš cenově někde na 25.000Kč. to by snad nebyl přístroj pro začínajícího kluka.

to : Listy :
Dobson je sice ideální přístroj pro vizuální pozorování, ale pro začátek bych dal opravdu přednost refraktoru. A co nejkratšímu, aby  nebylo třeba  paralaktické montáže  a přístroj měl co největší zorné pole
Dobson Star Hopper - pokud je ze stejné stáje jako S-W 150/1200,  má parabolické zrcadlo
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dominik

Příspěvek od Dominik »

MilAN napsal: to Dominik:
ED 80 je špičkový refraktor. k jeho adekvátnímu použití je třeba zenitový hranol, kvalitní okuláry a montáž. Takže jseš cenově někde na 25.000Kč. to by snad nebyl přístroj pro začínajícího kluka.

Máš pravdu, ale keď dostane ten chlapec nejaký šrot alebo niečo na hranici kvality aby s toho potom nebol znechutený.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Dominik napsal:

Máš pravdu, ale keď dostane ten chlapec nejaký šrot alebo niečo na hranici kvality aby s toho potom nebol znechutený.Můžeš si být jistý, že to, co je momentálně  v prodeji u našich prodejců astrotechniky, je bohatě  použitelné nejen pro 9-ti letého kluka.
Jen na okraj - co považuješ za šrot ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já bych se držel toho daného rozpočtu a nekombinoval to. Každopádně bych doporučoval něco s výměnými okuláry, kde mohu dosahovat větších zvětšení a v případě zájmu jít do kvalitnějších okulárů. Ten Dobson 6" se mi zdá dobrá volba (cena je výborná) a navíc může začít pozorovat klidně hledáčkem :)
Dominik

Příspěvek od Dominik »

MilAN napsal:
Můžeš si být jistý, že to, co je momentálně v prodeji u našich prodejců astrotechniky, je bohatě použitelné nejen pro 9-ti letého kluka.
Jen na okraj - co považuješ za šrot ?

Za šrot považujem nejaký supermarketový teleskop, ale trochu som to prehnal.
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Já bych možná zauvažoval o jednoduchém přístroji s funkcí GO-TO. Sice v této cenové kategorii nebude montáž vhodná pro focení ani přesná, ale pro jednoduché nalezení objektu a jeho sledování by to mohlo stačit. Obvzlášť, pokud nebude nikdo zkušenější, kdo by mohl ze začátku poradit.
Odpovědět