Star Trails

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
HonzaS

Star Trails

Příspěvek od HonzaS »

TS:

Problem je v tom, ze pokud se ti zoom krouzek zastavi, tak to na fotce udela nepekny bod a vlnovku na draze hvezdy, kdyz se krouzek zase rozjede a mechanicky propruzi cela soustava (fotak, stativ) . Ja jsem se znazil tocit co nejpomaleji, mam asi 3 fotografie timto zpusobem - takovy skutecne rozumny kompromis je cca 30 sekund otaceni, i tak jsou silnejsi hvezdy ruzne kontrastni po zoom-draze, jako by byly namalovany fixou.

Standa:

Pokud nemas zaostreno porad stejne pro zmene zoomu, bude to asi problem to kompenzovat, pripadne to vytvori zajimavy efekt rozmazani ke konci expozice. To, ze pri expozici neni videt "skrz objektiv" je vlastnost vsech zrcadlovek, nikoli jen tech starych.

[hr][hr]
Sam jsem to fotil ze stativu, ktery jiz nespada do kategorie "hama za 600,-", ale stejne byl fotak labilni - chtelo by to napr. montaz k dalekohledu, ktera je v tomto smeru mnohem pevnejsi.

Urcite se to da trenovat i doma v obyvaku (lampicka, akvarko), nebo venku i kdyz je zatazeno: lampy, blizke budovy.

Star-Trails by se take daly udelat podvodem tak, ze si dam fotak na montaz, kde zacnu exponovat a soucasne pohybovat montazi napriklad 32x rychlosti v protismeru RA osy, takze "hodinovou" fotku mam za 2 minuty , problem bude se sirokym ohniskem a horizontem okoli, ktery z pochopitelnych duvodu nesmi byt zachycen.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
vasek

Star Trails

Příspěvek od vasek »

V noci 9./10.září se mi podařilo udělat jeden snímek zapadající mléčné dráhy(Labuť je těsně nad horizontem) z balkóna jedné chatky v Beskydech. Ke konci expozice se rozsvítila pouliční lampa, která byla od půlnoci zhaslá a vytvořila na fotce zajímavý efekt. :)

Foceno EOS350D, cl.8, ISO100, obj.17mm(28mm). Začátek asi 02:30, exp.70minut.
HonzaS

Star Trails

Příspěvek od HonzaS »

Jak jsem psal, tak jsem i testoval - star trails pomoci montaze (FAKE) s rychlosti posuvu 8x a 16x. Fotografie porizeny na ISO1600, delka odou expozic je 120sekund, ohnisko 70mm.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
A.K.

Star Trails

Příspěvek od A.K. »

Opět po čase oživuji toto téma.

V zimě jsem provedl další pokus o fotografii na způsob, co jsem uvedl na začátku tématu. Tedy kombinace krátké a dlouhé expozice. Nejedná se o jeden snímek, ale dva různé, následně pomocí PS spojené prolnutím vrstev. Jiné úpravy jsem nepoužil.

Fotil jsem 24. února, tedy nic aktuálního. Klasicky jsem opět zachytil posed, už bych si měl vymyslet jiný objekt kompozice Foceno směrem na město, což je vidět, navíc na obloze opar, viditelný až na snímcích. Hlavní cíl nad posedem - Sirius ...

Praktica MTL5 + Pentacon 50/1.8 + Konica Centuria 400

22:25, 20s - f/1.8 + 21min - f/5.6
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Krupp

Star Trails

Příspěvek od Krupp »

Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jak přesně se dělá ten efekt s dlouhou a krátkou expozicí, příp. nějaký link. Díky
PS: Fotky fakt úžasné :o
A.K.

Star Trails

Příspěvek od A.K. »

Krupp napsal: Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jak přesně se dělá ten efekt s dlouhou a krátkou expozicí, příp. nějaký link. Díky
PS: Fotky fakt úžasné :o
Provedeš nejdřív krátkou expozici pro zachycení hvězd - bodů, zakryješ objektiv a počkáš, pak ho odkryješ a udeláš dlouhou expozici pro hvězdy - čárky. Jak jednoduché ... ;)
A.K.

Star Trails

Příspěvek od A.K. »

Tak přidávám ještě jeden snímek, ale slibuju, že bude na nějaký čas poslední, ať sem nedávám každý svůj nový snímek.

V úterý 15. srpna se nečekaně vyjasnila obloha po dlouhé době, kdy bylo jen zataženo. Chtěl jsem vyzkoušet nový stativ, konečně jsem ho nemusel opírat o strom nebo foťák pokládat na zem, abych zachytil okolí Polárky ;)

Tedy, fotil jsem známou scénu - Polárka nad lesem.

23:23 - 23:53 SELČ, f/5.6, Praktica MTL5 + 50mm + Konica Centuria 400

vyšší rozlišení

Snímků bylo sice tu noc více, ale jak jsem zjistil, zkondenzovaná vlhkost ze vzduchu na skle objektivu není to pravé pro snímky :-/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od MMys »

Když jsem byl včera venku fotit IC 1396, tak jsem také zkoušel nový objektiv Canon EF-S 10-22mm. Chtěl jsem zachytit nějaké meteory a tak jsem přes hodinu a půl cvakal pole se středem trochu východně od Polárky. Expozice byly 2minuty na 800ASA pomocí Canon EOS 20D. Fotil jsem až do východu Měsíce.

Meteor se jako na potvoru nechytil ani jediný (ani jsem žádný neviděl) Pouze jedno Iridium, a to skoro celé za stromem, jen kousek stopy vykukuje. Zkuste hledat :-)

Tak jsem alespoň udělal hezkou náladovku. Doma jsem docvakal temné snímky, odečetl, a seskládal pomocí funkce add_max2 v IRISu.

Větší snímek na kliknutí...

Osvětlený okraj lesa mají nasvědomí dvě auta, která projela po blízké cestě a na les posvítila. V průběhu Expozice občas přecházely nějaké cirry, takže stopy zvláště slabších hvězd jsou nerovnoměrné. Mezírky ve stopách má nasvědomí prodleva pro ukládání snímků. Musím nastavit menší. Nikdy bych neřekl, že nějakých maximálně 10sec. bude poznat u ohniska 10mm.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ceres

Star Trails

Příspěvek od ceres »

MMys napsal: Nikdy bych neřekl, že nějakých maximálně 10sec. bude poznat u ohniska 10mm.
Toto som si tiez myslel, ved pri takom ohnisku snima jeden pixel pole 2’x2’... To je ale klam, pretoze cim dalej sme od Polarky, tym su drahy hviezd dlhsie a medzery medzi expoziciami vacsie. Aj by sa to malo dat spocitat, len sa mi nechce 8)

Pekna fotka, aj ten malinky kusok Iridia :D
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
MMys
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od MMys »

Zamyslel jsem se nad tím, a je to bohužel tak. Hvězda se pohne na rovníku o 15"/sec. Ty 2' jí trvají 8 sekund. Navíc je objektiv rektilineární, a v krajích záběru není určitě zobrazováno ohniskem 10mm, ale znatelně delším, což se podepíše na vyšším úhlovém rozlišení v kraji záběru, právě tam, kde je pohyb rychlejší. Tyto dva jevy se tak při takovémto záběru vzájemně umocňují.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ski

Star Trails

Příspěvek od ski »

A já si vždyckjy myslel že je to úhlovým pohybem. Čím dal od středu tím větší úhel a i ta úsečka - tedy stopa pohybu hvězdy. Jsem blbej .
MMys
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od MMys »

Teď jaksi nechápu...

Star-trails samozřejmě vznikají úhlovým pohybem. Ale čím dál od středu, tím větší úhel, to jaksi neplatí. Obloha přeci rotuje jako celek, úhel je stále stejný, a úhlová rychlost rotace je konstatntní.

Se vzdáleností od pólu roste zorný úhel na sféře, pod kterým je vidět uběhnutá vzdálenost. Dále od pólu tedy obraz hvězdy "cestuje" po filmu (senzoru) rychleji, a mezera se stihne projevit.

A stopa v každé expozici není úsečka, ale část kružnice (při použití rektilineárního objektivu navíc zdeformované kružnice, dobře to je vidět u opravdu krátkých ohnisek, což je tento případ)

A.K.

Star Trails

Příspěvek od A.K. »

A.K. napsal: Tak přidávám ještě jeden snímek, ale slibuju, že bude na nějaký čas poslední, ať sem nedávám každý svůj nový snímek.
Tak jsem to moc dlouho nevydržel O tři dny později byly podmínky u nás opravdu výborné. Rušení Měsícem oproti předešlému focení nižší.

Jako před třemi dny (15. srpna) jsem si zkombinoval Polárku a stromy. Tentokrát jsem expozici provedl časem 40min, clona už klasicky f/5.6, 22:53.

vyšší rozlišení

Chvíli po půlnoci (00:10) jsem provedl dvojexpozici výcházejících Plejád. Neprve delší 20min s clonou f/4.0 a po 5ti minutách se zakrytým objektivem ještě krátkou expozice 20s s clonou f/2.8.

vyšší rozlišení

Snímky jsem pouze ztmavil, aby odpovídaly vyvolaným fotografiím. Ale i tak, v "papírové" podobě jsou kvalitnější.

Doplněno : výřez samotné hvězdokupy Plejády
MaG
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od MaG »

Ta spodní je skvělá, podobnou jsem už kdysi plánoval a zatím se k tomu nedostal. Nicméně škoda, že si ji necentroval více doprava. Klidně zas něco přidej, má to smysl.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Star Trails

Příspěvek od Bíba75 »

Taky mám jeden takovej snímek!Je to focený ještě Praktikou na film,doba expozice je 10.min,objektiv Pancolar 1.8/50
http://biba75.webgarden.cz/image/544126
To byl vůbec můj první snímek a vlastně můj začátek s astrofoto. :D
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Odpovědět