Spirit

Rakety, sondy, mise....zkrátka dobývání vesmíru a vše kolem!
Odpovědět
osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

Západ (nebo východ?) Slunce na Marsu, to je taková nádhera, až se mi tajíí dech, když si představim, co všechno stojí za tím, že se na to můžeme podívat

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... l-A1R1.jpg
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Spirit

Příspěvek od PavelM »

Poslali jste taky svoje jméno na Mars?
http://spacekids.hq.nasa.gov/2003/namequery.htm

Já jo.
A.K.

Spirit

Příspěvek od A.K. »

Já mam jméno tady :

http://deepimpact.jpl.nasa.gov/sendyourname/

Na Marsu bohužel ne :'(
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

Prvni trojrozmerne panorama:
http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/ ... A04993.jpg
Je to sice jenom anaglyph, ale funguje moc pekne. Jeste tip, pokud nemate 3D bryle (tedy bryle s barevnym filtrem cervena/cyan) tak ted jde v kinech priserna kravina, film SpyKids 3D: Game over, kde bryle dostanete ke vstupence. S temihle brylemi obrazky od NASA funguji skvele, urcite ukecate v kine pokladni, aby vam bryle prodala (nebo dala) bez toho, abyste museli videt ten film.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Spirit

Příspěvek od MaG »

Na filmu v kině sem naštěstí teda nebyl, takže to asi nevadilo, jak vidím.

Brýle mám červenozelené z knihy o Marsu co vyšla před pár lety a funguje skvěle.

Jinak já to teda nevydržel a díval se na snímky stereo ještě ten den co dorazily na zem. Z té galerie RAW images šlo vytáhnout vždy levý a pravý snímek téhož a tak sem si je dal vedle sebe a dívám se na ně tak jak to je známo z těch knih o skrytých 3D obrazech. Tuto techniku dívání také ovládám, takže sem si to mohl vychutnat už dříve. Koukání na anaglyph je ale mnohem pohodlnější :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
peta

Spirit

Příspěvek od peta »

eMartin napsal: Tuto techniku dívání také ovládám, takže sem si to mohl vychutnat už dříve. Koukání na anaglyph je ale mnohem pohodlnější :-) vyhoda tohoto prohlizeni 3D obrazku (tedy dvojic) je jejich nezmenena barevnost, coz je u anaglyphu nemozne... naopak se takhle tezko prohlizeji vetsi obrazky: vic nez cca 8cm siroke obrazky z cca 50cm pozorovaci vzdalenosti nezvladnu... osobne mam radsi to "prekrizovani" oci, prijde mne to realistictejsi, ale nesmi se to prehanet...

btw. shledli jste nektery z 3D filmu v prazskem ci bratislavskem IMAXU? tady je iluze prostoru dokonala, obraz ostry (filmove policko 5x7cm)... pry snad existuje nebo bude se natacet 3D film z ISS??
petr(zavinac)fajkos.com
osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

Jinak já to teda nevydržel a díval se na snímky stereo ještě ten den co dorazily na zem. Z té galerie RAW images šlo vytáhnout vždy levý a pravý snímek téhož a tak sem si je dal vedle sebe a dívám se na ně tak jak to je známo z těch knih o skrytých 3D obrazech. Tuto techniku dívání také ovládám, takže sem si to mohl vychutnat už dříve. Koukání na anaglyph je ale mnohem pohodlnější
Takze par rad pro ty, co maji jinak barevne bryle, nez jsou barvy na strankach NASA (treba prohozenou cervenou a tu druhou barvu) a pro nedockavce ;D.
Existuje vynikajici freewarovy program, ktery umoznuje tvorbu anaglyphu ze zdrojovych fotografii. Vyhodou je moznost vytvorit anaglyph, ktery presne odpovida vasim brylim, vyhodou je moznost zameny barevnych slozek, nebo (a u barevnych fotografii funguje tohle naprosto uzasne) vypusteni cervene slozky a jeji nahrazeni stupni sede. Program je velice jednoduchy a da se nalezt tady:
http://www.callipygian.com

osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

http://mars.telascience.org/
pokud vim, nikdo to tu zatim nelinkoval, na vyse uvedenem linku je mozne si stahnout programek (ma to cca 38,5MB) ktery udajne pouzivaji v ridicim stredisku NASA pro rizeni Spiritu a Opportunity. Byt se obavam, ze roboty nebude asi mozno ovladat  ;D je to velice zajimave. Od zitrka by mela byt na tomtez linku data, kterymi bude mozno program krmit
A.K.

Spirit

Příspěvek od A.K. »

No to jsem zvědavý. Hodil jsem to do PC, zatim je tam databáze a data z testů na Zemi. Uvidíme až budou přístupná data z reálu. Asi bude možná navigace a ovládání roveru, ale na Marsu to podle nás vážně nebude Určitě budou k dispozici i snímky.
A.K.

Spirit

Příspěvek od A.K. »

Tak už jsou volná první data k tomu programu. K dispozici je hromada snímků z přistání (navcam, pancam ....). Docela zajímavá záležitost ;)
osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

jo taky uz jsem na to koukal, bohuzel jsem to nemohl prolezt zatim v klidu cele. Jinak musim rict, ze je uzasny, jakou obrovskou podporu NASA venuje prezentaci vysledku nejsirsi verejnosti. To povazuju za skvele. Mimochodem docela pekna hracka je i Mars24 http://www.giss.nasa.gov/tools/mars24/
osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

Tak, a mame po legraci pristup do sekce all raw images uz je jen na heslo :banghead:
ach jo ....
A.K.

Spirit

Příspěvek od A.K. »

No na IAN psali, že jen během úterý prošlo sítí z JPL 15 terabajtů dat, takže možná to byla otázka času kdy to částečně omezej. Nějak ale nechápu proč je to zaheslovaný nebo spíš pro koho to už jenom je. I když ostatní zveřejněný data jsou přístupný, stejně na těch neupravených bylo dost pěkných věcí. Možná budou časem něco pouštět, kdo ví.
osvold

Spirit

Příspěvek od osvold »

no jo no, ten traffic asi je problem, jenze timhle ho sotva nejak vyraznejc omezej :((

Je to strasna skoda, protoze treba to dnesni 3D je blbe udelany, a z tech raw obrazku slo udelat daleko lip

Treba to zas otevrou, psal jsem jim maila, jak je mozny ziskat registraci ::) tak uvidime
A.K.

Spirit

Příspěvek od A.K. »

osvold napsal:
.......Treba to zas otevrou, psal jsem jim maila, jak je mozny ziskat registraci ::) tak uvidime
Tak dej pak vědět ;)
Odpovědět