V tématu o kometě 15P/Finlay jsem si stěžoval na to, že se na 1. svátek vánoční zatáhlo, kvůli čemuž jsem nemohl kometu spatřit. Včera to vypadalo na podobný scénář, ale po sněhové přeháňce kolem osmé hodiny večerní se vyjasnilo na hodně dlouhou dobu. Na družicových snímcích jsem však viděl další oblačnost, tak jsem nechtěl čekat na to, až kometa vyleze co nejvýše (přeci jen, rozdíl mezi 9 a 12 stupni nad obzorem není až tak velký, kometa je zatím prostě nízko). Právě výška nad obzorem hodně ovlivnila mé první pozorování komety, které jsem provedl vypůjčeným triedrem 8x30. Kometa se v tu dobu nacházela jenom 8,5 stupňů nad obzorem, takže byla v tomto přístroji na hranici viditelnosti i při jasnosti 5,7 mag. Provedl jsem ještě druhý odhad jasnosti, a to klasicky binokulárem 20x80. To mi vyšla jasnost na 5,5 mag, koma komety přitom byla větší a kondenzovanější. Zatímco malým triedrem byla kometa sotva viditelná, v obřím binokuláru už to bylo o něčem jiném. Ale že by nějak hodně vypalovala, to se taky říct nedá. Ještě štěstí, že bude postupně stále výše nad obzorem, podle všeho navíc ještě o minimálně 1 mag zjasní. Ještě k doplňujícím údajům - ohon komety viditelný nebyl a zkusit ji pouhým okem jsem si ani netroufl. Vím, jak by to dopadlo, když byla sotva viditelná i v triedru 8x30. Jinak jsem ale spokojený, jedná se o mou 16. kometu a když vidím předpověď počasí, tak si myslím, že nás čeká minimálně do konce Vánočních prázdnin ještě spoustu příležitostí se na kometu podívat. Sice začne rušit Měsíc, ale kometa bude tak jasná, že bude nejspíše i přes tento negativní vliv viditelná i v triedrech.
2014 Dec. 26.86 UT: m1=5.7:, Dia.=&8', DC=3/, 8x30 binoculars (8x)
2014 Dec. 26.87 UT: m1=5.5, Dia.=10.5', DC=5, 20x80 binoculars (20x)