Problem pri kolimaci - Newton

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

MP napsal: Kazdopadne to vypada, ze nemas senzor fotaku kolmy na optickou osu - to muze byt chybou v kolimaci i v upevneni fotaku. A v tom upevneni fotaku je nekolik kandidatu na deformaci - vule vytahu, viklavy T-krouzek apod. Proste jen z obrazu to nepozname, chce to nejdriv zkontrolovat kolimaci okularem na nejake hvezde a pokud je v poradku, badat nad mechanickym upevnenim fotaku.

Proto jsem psal o te redukci na fotak - mam vysoustruzenou redukci, kter ma M42x1 zavit a na te mam M42-EOS redukci. Doma jsem pak zkousel, jestli je vubec mozne mit ji ve vytahu sikmo, ale nedarilo se (da se trosku sikmo vlozit, ale po utazeni sroubku sedi, vcera jsem ji upnul co nejrovneji a poradne dotahnul a dneska vecer zkusim neco pokusne vyfotit). Kazdopadne mi prijde jeste ta vylepsena a uvidim. Okularem to doma bohuzel moc neotestuju, se soucasnou okularovou vybavou udelam max. 200x zvetseni.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
astropintr

Příspěvek od astropintr »

Alien_MasterMynd napsal:

Proto jsem psal o te redukci na fotak - mam vysoustruzenou redukci, kter ma M42x1 zavit a na te mam M42-EOS redukci. Doma jsem pak zkousel, jestli je vubec mozne mit ji ve vytahu sikmo, ale nedarilo se (da se trosku sikmo vlozit, ale po utazeni sroubku sedi, vcera jsem ji upnul co nejrovneji a poradne dotahnul a dneska vecer zkusim neco pokusne vyfotit). Kazdopadne mi prijde jeste ta vylepsena a uvidim. Okularem to doma bohuzel moc neotestuju, se soucasnou okularovou vybavou udelam max. 200x zvetseni.
Ahoj kolegáčku! Podívej se, zda máš celý okulárový výtah v optické ose. Viděl jsem výrobky nakoupené, včetně mého dalekohledu, kde nebyl dobře umístěn okulárový výtah. Museli jsme to s kolegou horalem řešit na základě jeho zkušeností přidáním malých podložek, abychom ho dostali do správné pozice.
;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Alien_MasterMynd

astropintr napsal:

Ahoj kolegáčku! Podívej se, zda máš celý okulárový výtah v optické ose. Viděl jsem výrobky nakoupené, včetně mého dalekohledu, kde nebyl dobře umístěn okulárový výtah. Museli jsme to s kolegou horalem řešit na základě jeho zkušeností přidáním malých podložek, abychom ho dostali do správné pozice.
;)
Ahoj, diky za info, zkusim udelat zkusebni foto vecer a pak kouknu na vytah.
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

Alien_MasterMynd

Tak to fakt vypada na tu redukci, ted je snimek prakticky stejny ve vsech rozich, kdyz jsem ji poradne srovnal a pevne upnul do vytahu. Zitra si na poste vyzvednu vylepsenou redukci a otestuju jeji citlivost pri pouziti v "polnich podminkach".
Ale porad bojuju s problemem rozdvojeneho difrakcniho krize (viz. obr - vyrez 1:1), pavouka mam utazeneho a presto to tam porad je :-(

---------
Ted me napadla moznost nerovnobeznosti pavouka s dopadajicimi paprsky, kdy svetlo nedopada jen na horni hranu noh pavouka, ale i na cast jejich boku. Muze to zpusobit to rozdvojeni?
Tr. 8x30,10x50,20x50

MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Alien_MasterMynd napsal: Ale porad bojuju s problemem rozdvojeneho difrakcniho krize (viz. obr - vyrez 1:1), pavouka mam utazeneho a presto to tam porad je :-(

Ten dvojitý obraz Ti dělá to, že protilehlé paprsky kříže ( držáku sekundáru) netvoří přímku. V důsledku toho nebude z 90% ležet ani osa sekundáru na ose tubusu ( důsledkem bude i malá rozkolimovanost, ale ta nebude tak markantně viditelná jako ty paprsky.)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Alien_MasterMynd

MilAN napsal:
Ten dvojitý obraz Ti dělá to, že protilehlé paprsky kříže ( držáku sekundáru) netvoří přímku. V důsledku toho nebude z 90% ležet ani osa sekundáru na ose tubusu ( důsledkem bude i malá rozkolimovanost, ale ta nebude tak markantně viditelná jako ty paprsky.)
Diky za nasmerovani, to jsem potreboval Trochu to rozkolimovane sekundarem je, jak jsme zjistili laserovym kolimatorem, takze to bude ono.
Tr. 8x30,10x50,20x50

Odpovědět