Cistenie okularov
Cistenie okularov
Radim_OV napsal: Stano, a to i toho Ethose smydlis vatou? :oNo.. Ale klidně si nechám poradit, jak ho čistit...
:-[
Sám nevím...
Jsem zelené čistil zatím snad 3 x...
:-[
Sám nevím...
Jsem zelené čistil zatím snad 3 x...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- marshalx
- Věk: 44
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Přesně tak, takže čím čistiti?
1) jemný prach = štetečkem
2) prskance = jemně mikrovlaknem
3) mastnotu, upatlání = ? ? ?
1 a 2 kdyztak poraďte taky.
Dík
Dík
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr
Cistenie okularov
marshalx napsal: Přesně tak, takže čím čistiti?
DíkNechají nás asi zkušení matadoři umřít v nevědomosti...
:'( ;D
Osobně se mi ježí vlasy, když zkouším ten konec Lens -Penu..Připadá mi to jak šmirgl tím jezdit po těch AR vrstvách...
DíkNechají nás asi zkušení matadoři umřít v nevědomosti...
Osobně se mi ježí vlasy, když zkouším ten konec Lens -Penu..Připadá mi to jak šmirgl tím jezdit po těch AR vrstvách...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- marshalx
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
stana napsal:
Nechají nás asi zkušení matadoři umřít v nevědomosti...
Myslím ze mikrovlakno je urcite lepsi nez ta houbicka lens penu
Nechají nás asi zkušení matadoři umřít v nevědomosti...
Myslím ze mikrovlakno je urcite lepsi nez ta houbicka lens penu
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr
Cistenie okularov
Nejsem matador, ale něco si přihodit dovolím
. Antireflexní vrstvy jsou obecně výrazně odolnější, než například pokovení na zrcadlech, a tak okuláry snesou bez újmy častější a i na pohled "méně šetrné" čištění (tj. takové, které by pokovení na zrcadle spolehlivě narušilo).
Osobně za nejlepší považuji speciální pomůcky a přípravky, které jsou přímo za účelem čištění okulárů a objektivů vyvinuté. Laik nevymyslí nic lepšího, i když třeba takový lenspen na pohled vypadá dost drsně... Zdání klame, jednou tu myslím byl odkaz na mikro snímky povrchů ošetřené různými technikami a povrch ošetřený lenspenem vycházel jednoznačně nejlíp.
Proto bych výběr osobně zůžil na něco z následující nabídky. Zvláště pak bych doporučil lenspen, přece není drahý...
A jinak si dovolím myslím si klasickou poznámku
, čistit opravdu jen když už není zbytu... Pokud člověk opravdu vizuálně nevidí zhoršení kvality obrazu (tj. kolem planet nejsou několikastupňová hala či MHV se nezmenšila o půl magnitudy), povrch nečistit. Samozřejmě pohled na zamaštěné okuláry psychicky nepřidává, ale pro čištění spousty věcí není důvod... A navíc zejména okuláry s kratší oční vzdáleností by člověk nedělal nic jiného, než čistil.
Doplnění: Tady je to srovnání povrchů ošetřených různými způsoby. U lenspenu opravdu zdání klame, na pohled vypadá skutečně drsně, ale jedná se opravdu o kvalitní pomůcku.

Osobně za nejlepší považuji speciální pomůcky a přípravky, které jsou přímo za účelem čištění okulárů a objektivů vyvinuté. Laik nevymyslí nic lepšího, i když třeba takový lenspen na pohled vypadá dost drsně... Zdání klame, jednou tu myslím byl odkaz na mikro snímky povrchů ošetřené různými technikami a povrch ošetřený lenspenem vycházel jednoznačně nejlíp.
Proto bych výběr osobně zůžil na něco z následující nabídky. Zvláště pak bych doporučil lenspen, přece není drahý...
A jinak si dovolím myslím si klasickou poznámku

Doplnění: Tady je to srovnání povrchů ošetřených různými způsoby. U lenspenu opravdu zdání klame, na pohled vypadá skutečně drsně, ale jedná se opravdu o kvalitní pomůcku.
Cistenie okularov
Mám utěrku z mikrovlákna od Televue a běžně ji používám na Naglery ( samozřejmě ne na polní čočku , na tu myslím lépe nesahat ničím ) a pan Matoušek mě ujistil že to je úplně v pohodě . Utěrky z mikrovlákna na čištení brýlí jsou velmi podobné asi by to taky šlo ale nezkoušel jsem .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Cistenie okularov
Dík za reakci! Jen jsem někde tu četl, že ty rezidua z řas a nevím co, jsou jakési agresivní a žerou z čočky AR vrstvy...Takže zase dilema..Čistit nečistit... ???
Kolikrát mám oční čočku na Ethosu tak opatlanou od řas, že fakt nevím..
Jako že budu po oční čočce šmejdit Lens -Penem a do tej hubičky se mi připlete nějaký malý šutřík a budu ho vláčet po jemné optické ploše, tak se asi picnu..
Kolikrát mám oční čočku na Ethosu tak opatlanou od řas, že fakt nevím..
Jako že budu po oční čočce šmejdit Lens -Penem a do tej hubičky se mi připlete nějaký malý šutřík a budu ho vláčet po jemné optické ploše, tak se asi picnu..

- marshalx
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Tharos: Takže doporučuješ zakoupit LensPen, dale třeba tu uterku z mikrovlakna a i treba ten sprej na cisteni ? (http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... steni.html)
ACC/CEL #93575 ČIŠTĚNÍ LENSPEN
ACC/BDP ČIŠTĚNÍ 2905007 CLEANING FLUID
ACC/BDP 2905000 ÚTĚRKA NA ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Nebo jjen něco. Dík za cenné rady
ACC/CEL #93575 ČIŠTĚNÍ LENSPEN
ACC/BDP ČIŠTĚNÍ 2905007 CLEANING FLUID
ACC/BDP 2905000 ÚTĚRKA NA ČIŠTĚNÍ OPTIKY
Nebo jjen něco. Dík za cenné rady
Cistenie okularov
No, to by chtělo i názor nějakýho medika, co že člověk z těch řas vylučuje
, ale osobně si myslím, že nic až tak agresivního to není... Kdyby to byla nějaká silná kyselina, tak by ti to beztak nejdřív sežralo řasy samotné ;D.
Jednou jsem lenspenem čistil jednoho postaršího 25mm plössla, který už byl opravdu špatný (x let se vůbec nečistil) a opravdu už v obraze byly vidět nežádané reflexy. Po vyleštění byl jako nový a když jsem ho detailně zkoumal, antireflexní vrstva vypadala úplně jako nová, naprosto rovnoměrně nanesená, od pohledu nijak nenarušená. To znamená, že jí nic nesežralo
. Ani nevím, jak by to mělo vypadat, kdyby se do ní nějaká kyselina pustila... Nikdy jsem nic podobného neviděl.
S tím zrnkem písku nebo tak to skutečně riziko je, ale i to se dá eliminovat na nulu správným postupem. Nejprve je třeba povrch samozřejmě ofouknout, pak omést tím štětečkem na jednom konci a pak teprve by se měl povrch leštit tou houbičkou.
Zeptej se třeba dvadera, ten myslím lenspenem ošetřuje své okuláry opravdu pravidelně (alespoň co jsem měl možnost vidět
) a myslím si, že se mu ještě nestalo, že by nějaký jakýmkoliv způsobem poškodil.

Jednou jsem lenspenem čistil jednoho postaršího 25mm plössla, který už byl opravdu špatný (x let se vůbec nečistil) a opravdu už v obraze byly vidět nežádané reflexy. Po vyleštění byl jako nový a když jsem ho detailně zkoumal, antireflexní vrstva vypadala úplně jako nová, naprosto rovnoměrně nanesená, od pohledu nijak nenarušená. To znamená, že jí nic nesežralo

S tím zrnkem písku nebo tak to skutečně riziko je, ale i to se dá eliminovat na nulu správným postupem. Nejprve je třeba povrch samozřejmě ofouknout, pak omést tím štětečkem na jednom konci a pak teprve by se měl povrch leštit tou houbičkou.
Zeptej se třeba dvadera, ten myslím lenspenem ošetřuje své okuláry opravdu pravidelně (alespoň co jsem měl možnost vidět

Cistenie okularov
Asi zůstanu u těch tampónků na čištění uší dětí + lékarenský líh...
Cistenie okularov
marshalx: Já bych koupil lenspen a zkusil to nejdřív s ním. Zvládá i mastné nečistoty, třeba v tom testu s ním čistí otisk prstu. A kdyby po jeho použití na okuláru skutečně něco závažného zůstalo (třeba nějaký "zažraný" rozpuštěný prach), tak bych pořídil a aplikoval ten cleaning fluid. Ale s tím přímé zkušenosti nemám
, i když... Má mou plnou důvěru
.

- marshalx
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Tharos: Tak dík moc za rady. A hlavně to s tím čištěním nepřehánět 

- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Cistenie okularov
Všechny okuláry a interferenční filtry čistím lenspenem. Funguje to výborně. Když je tam toho moc, tak utěrkou na optiku + izpopropylalkoholem (jde to i normálním lihem, ale ten izopropanol mám čistý ve spreji) a pak ještě lenspenem. Takhle jde vyčistit i opravdu zapatlané okuláry že jsou jako nové. Nikdy jsem nic nepoškrábal.
V terénu v nouzi dýchnutím a čistým z obalu vytaženým papírovým kapesníčkem Taky vždy bez následků. Současné AR vrstvy jsou dost tvrdé. Naprosto stejně čistím i fotoobjektivy, a zrovna předevčírem jsem utěrkou a izopropanolem po 3 letech vyčistil i objektiv Borga 77ED. Je jako nový.
A nepřehánět s čištením každé mastnosty. Omrkané od řas je to stejně hned po prvním kouknutí ;)
V terénu v nouzi dýchnutím a čistým z obalu vytaženým papírovým kapesníčkem Taky vždy bez následků. Současné AR vrstvy jsou dost tvrdé. Naprosto stejně čistím i fotoobjektivy, a zrovna předevčírem jsem utěrkou a izopropanolem po 3 letech vyčistil i objektiv Borga 77ED. Je jako nový.
A nepřehánět s čištením každé mastnosty. Omrkané od řas je to stejně hned po prvním kouknutí ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cistenie okularov
marshalx napsal: Tharos: Tak dík moc za rady. A hlavně to s tím čištěním nepřehánět :)Tak co jsi se vlastně dozvěděl??? Jsem z toho chytrý jak předtím..
???
P.S. Vidím příspěvek od MMyse, takže asi to bude O.K.

Lens-pen jsem zakoupil, ale nějak to brutální šmrdlání tím černým koncem ..no nevím..
Asi fakt ten líh a vatová tampónek se mi zdá míň "agresiv"...
???
P.S. Vidím příspěvek od MMyse, takže asi to bude O.K.

Lens-pen jsem zakoupil, ale nějak to brutální šmrdlání tím černým koncem ..no nevím..
Asi fakt ten líh a vatová tampónek se mi zdá míň "agresiv"...
Cistenie okularov
To "zašpinění optiky" je stejně takový dost psychologický problém
. Je to jako u prachu na zrcadlech... Člověku zrcadlo s tunou nalepeného prachu tak nějak nedá spát, nicméně kdyby to opravdu změřil, zjistil by, že ztráta ve světelném zisku je třeba 0.1 mag
.
Kdysi jsem četl myslím na CN podobnou diskusi a zapojoval se do ní člověk, který svůj intenzivně používaný refraktor nečistil údajně snad dvacet let (!). A ztrátu světelného zisku dle svých pozorování odhadoval právě na zhruba 0.1 mag. Rád bych sem dal odkaz, ale už se mi to bohužel nedaří najít
...

Kdysi jsem četl myslím na CN podobnou diskusi a zapojoval se do ní člověk, který svůj intenzivně používaný refraktor nečistil údajně snad dvacet let (!). A ztrátu světelného zisku dle svých pozorování odhadoval právě na zhruba 0.1 mag. Rád bych sem dal odkaz, ale už se mi to bohužel nedaří najít