Cistenie okularov

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
stana

Cistenie okularov

Příspěvek od stana »

Radim_OV napsal: Stano, a to i toho Ethose smydlis vatou? :oNo.. Ale klidně si nechám poradit, jak ho čistit...
:-[
Sám nevím...
Jsem zelené čistil zatím snad 3 x...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
marshalx
Věk: 44
Kontaktovat uživatele:

Cistenie okularov

Příspěvek od marshalx »

Přesně tak, takže čím čistiti?

1) jemný prach = štetečkem
2) prskance = jemně mikrovlaknem
3) mastnotu, upatlání = ? ? ?

1 a 2 kdyztak poraďte taky.
Dík
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr
stana

Cistenie okularov

Příspěvek od stana »

marshalx napsal: Přesně tak, takže čím čistiti?

1) jemný prach = štetečkem
2) prskance = jemně mikrovlaknem
3) mastnotu, upatlání = ? ? ?

1 a 2 kdyztak poraďte taky.
DíkNechají nás asi zkušení matadoři umřít v nevědomosti...
:'( ;D
Osobně se mi ježí vlasy, když zkouším ten konec Lens -Penu..Připadá mi to jak šmirgl tím jezdit po těch AR vrstvách...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
marshalx
Kontaktovat uživatele:

Cistenie okularov

Příspěvek od marshalx »

stana napsal:
Nechají nás asi zkušení matadoři umřít v nevědomosti...
:'( ;D
Osobně se mi ježí vlasy, když zkouším ten konec Lens -Penu..Připadá mi to jak šmirgl tím jezdit po těch AR vrstvách...
Myslím ze mikrovlakno je urcite lepsi nez ta houbicka lens penu
Celestron XLT Newton 150/750mm / CG-4 s pohonem / Hyperion 25, 17, 8, 5 / UHC profi Astronomik / GSO moon filtr / Solar filtr
Tharos

Cistenie okularov

Příspěvek od Tharos »

Nejsem matador, ale něco si přihodit dovolím :). Antireflexní vrstvy jsou obecně výrazně odolnější, než například pokovení na zrcadlech, a tak okuláry snesou bez újmy častější a i na pohled "méně šetrné" čištění (tj. takové, které by pokovení na zrcadle spolehlivě narušilo).

Osobně za nejlepší považuji speciální pomůcky a přípravky, které jsou přímo za účelem čištění okulárů a objektivů vyvinuté. Laik nevymyslí nic lepšího, i když třeba takový lenspen na pohled vypadá dost drsně... Zdání klame, jednou tu myslím byl odkaz na mikro snímky povrchů ošetřené různými technikami a povrch ošetřený lenspenem vycházel jednoznačně nejlíp.

Proto bych výběr osobně zůžil na něco z následující nabídky. Zvláště pak bych doporučil lenspen, přece není drahý...

A jinak si dovolím myslím si klasickou poznámku :), čistit opravdu jen když už není zbytu... Pokud člověk opravdu vizuálně nevidí zhoršení kvality obrazu (tj. kolem planet nejsou několikastupňová hala či MHV se nezmenšila o půl magnitudy), povrch nečistit. Samozřejmě pohled na zamaštěné okuláry psychicky nepřidává, ale pro čištění spousty věcí není důvod... A navíc zejména okuláry s kratší oční vzdáleností by člověk nedělal nic jiného, než čistil.

Doplnění: Tady je to srovnání povrchů ošetřených různými způsoby. U lenspenu opravdu zdání klame, na pohled vypadá skutečně drsně, ale jedná se opravdu o kvalitní pomůcku.
yamaha
Věk: 68

Cistenie okularov

Příspěvek od yamaha »

Mám utěrku z mikrovlákna od Televue a běžně ji používám na Naglery ( samozřejmě ne na polní čočku , na tu myslím lépe nesahat ničím ) a pan Matoušek mě ujistil že to je úplně v pohodě . Utěrky z mikrovlákna na čištení brýlí jsou velmi podobné asi by to taky šlo ale nezkoušel jsem .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
stana

Cistenie okularov

Příspěvek od stana »

Dík za reakci! Jen jsem někde tu četl, že ty rezidua z řas a nevím co, jsou jakési agresivní a žerou z čočky AR vrstvy...Takže zase dilema..Čistit nečistit... ???
Kolikrát mám oční čočku na Ethosu tak opatlanou od řas, že fakt nevím..
Jako že budu po oční čočce šmejdit Lens -Penem a do tej hubičky se mi připlete nějaký malý šutřík a budu ho vláčet po jemné optické ploše, tak se asi picnu.. ;)
marshalx
Kontaktovat uživatele:

Cistenie okularov

Příspěvek od marshalx »

Tharos: Takže doporučuješ zakoupit LensPen, dale třeba tu uterku z mikrovlakna a i treba ten sprej na cisteni ? (http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... steni.html)

ACC/CEL #93575 ČIŠTĚNÍ LENSPEN
ACC/BDP ČIŠTĚNÍ 2905007 CLEANING FLUID
ACC/BDP 2905000 ÚTĚRKA NA ČIŠTĚNÍ OPTIKY

Nebo jjen něco. Dík za cenné rady
Tharos

Cistenie okularov

Příspěvek od Tharos »

No, to by chtělo i názor nějakýho medika, co že člověk z těch řas vylučuje :), ale osobně si myslím, že nic až tak agresivního to není... Kdyby to byla nějaká silná kyselina, tak by ti to beztak nejdřív sežralo řasy samotné ;D.

Jednou jsem lenspenem čistil jednoho postaršího 25mm plössla, který už byl opravdu špatný (x let se vůbec nečistil) a opravdu už v obraze byly vidět nežádané reflexy. Po vyleštění byl jako nový a když jsem ho detailně zkoumal, antireflexní vrstva vypadala úplně jako nová, naprosto rovnoměrně nanesená, od pohledu nijak nenarušená. To znamená, že jí nic nesežralo :). Ani nevím, jak by to mělo vypadat, kdyby se do ní nějaká kyselina pustila... Nikdy jsem nic podobného neviděl.

S tím zrnkem písku nebo tak to skutečně riziko je, ale i to se dá eliminovat na nulu správným postupem. Nejprve je třeba povrch samozřejmě ofouknout, pak omést tím štětečkem na jednom konci a pak teprve by se měl povrch leštit tou houbičkou.

Zeptej se třeba dvadera, ten myslím lenspenem ošetřuje své okuláry opravdu pravidelně (alespoň co jsem měl možnost vidět :)) a myslím si, že se mu ještě nestalo, že by nějaký jakýmkoliv způsobem poškodil.
stana

Cistenie okularov

Příspěvek od stana »

Asi zůstanu u těch tampónků na čištění uší dětí + lékarenský líh...
Tharos

Cistenie okularov

Příspěvek od Tharos »

marshalx: Já bych koupil lenspen a zkusil to nejdřív s ním. Zvládá i mastné nečistoty, třeba v tom testu s ním čistí otisk prstu. A kdyby po jeho použití na okuláru skutečně něco závažného zůstalo (třeba nějaký "zažraný" rozpuštěný prach), tak bych pořídil a aplikoval ten cleaning fluid. Ale s tím přímé zkušenosti nemám :(, i když... Má mou plnou důvěru :).
marshalx
Kontaktovat uživatele:

Cistenie okularov

Příspěvek od marshalx »

Tharos: Tak dík moc za rady. A hlavně to s tím čištěním nepřehánět :)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Cistenie okularov

Příspěvek od MMys »

Všechny okuláry a interferenční filtry čistím lenspenem. Funguje to výborně. Když je tam toho moc, tak utěrkou na optiku + izpopropylalkoholem (jde to i normálním lihem, ale ten izopropanol mám čistý ve spreji) a pak ještě lenspenem. Takhle jde vyčistit i opravdu zapatlané okuláry že jsou jako nové. Nikdy jsem nic nepoškrábal.

V terénu v nouzi dýchnutím a čistým z obalu vytaženým papírovým kapesníčkem Taky vždy bez následků. Současné AR vrstvy jsou dost tvrdé. Naprosto stejně čistím i fotoobjektivy, a zrovna předevčírem jsem utěrkou a izopropanolem po 3 letech vyčistil i objektiv Borga 77ED. Je jako nový.

A nepřehánět s čištením každé mastnosty. Omrkané od řas je to stejně hned po prvním kouknutí  ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
stana

Cistenie okularov

Příspěvek od stana »

marshalx napsal: Tharos: Tak dík moc za rady. A hlavně to s tím čištěním nepřehánět :)Tak co jsi se vlastně dozvěděl??? Jsem z toho chytrý jak předtím..
???
P.S. Vidím příspěvek od MMyse, takže asi to bude O.K.
;)
Lens-pen jsem zakoupil, ale nějak to brutální šmrdlání tím černým koncem ..no nevím..
Asi fakt ten líh a vatová tampónek se mi zdá míň "agresiv"...
Tharos

Cistenie okularov

Příspěvek od Tharos »

To "zašpinění optiky" je stejně takový dost psychologický problém :). Je to jako u prachu na zrcadlech... Člověku zrcadlo s tunou nalepeného prachu tak nějak nedá spát, nicméně kdyby to opravdu změřil, zjistil by, že ztráta ve světelném zisku je třeba 0.1 mag :).

Kdysi jsem četl myslím na CN podobnou diskusi a zapojoval se do ní člověk, který svůj intenzivně používaný refraktor nečistil údajně snad dvacet let (!). A ztrátu světelného zisku dle svých pozorování odhadoval právě na zhruba 0.1 mag. Rád bych sem dal odkaz, ale už se mi to bohužel nedaří najít :(...
Odpovědět