Tak po dlouhé době jsem se vrátil k tomuto zajímavému objektu. Oproti prvnímu snímku, myslím, že došlo k velkému posunu.
Expozice: 9 x 5 min, ISO: 800
Zpracováno v Subraw, Adobe Photoshop 7.0 CE
Tak si dovoluji ukazat muj uplne prvni DSO.
Foceno docela komickou sestavou:
EOS400D v primarnim ohnisku pointaku 70/500, pointovano nwt 130/900+vixen 12,5mm.
Po testu pripravku pro uchyceni EOSe v primarnim ohnisku, jsem zjistil, ze ani to o par milimetru nestaci a nezbyva nic jineho, nez zkratit vytah :[ Mozna se k tomu odhodlam :]
7x180sec, ISO 1600, na dvorku RD uprostred vesnice, nejslabsi hvezda, co jsem videl okem byla 4,1mag.
Slozeno, odecteno 6x DF a upraveno v DSS a PS.
Na testy zpracovani subrawem se teprve chystam.
Prosim o kritiku :]
NWT SW Quattro-250P, SW HelioStar 100 H-alpha
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 294 MM Pro, ZWO ASI 585 MC, ZWO ASI 174 MM mini
Hele, to vubec neni spatny 8) Vypada trochu hnuta pointace, ale jen malo.
Nez budes zkracovat vytah - u me pomohlo vyndat 2" cast (130mm asi bude mit jen 1,25") a redukci strcit primo do vlastniho vytahu - ale nevim, jak vypada ten tvuj, jestli to pujde. Kazdopadne zkus oddelat tu cast, co se do ni strka okular a pokud se ti to povede, tak nemusis nic rezat
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
Diky :] Pointace sem si vsim, ze mi to parkrat lehce ujelo a taky se mi zda, ze neni uplne presne zaostreno.
Co se tyka vytahu, tak ta cast, co se do ni strka okular uz je pryc a nahradil jsem ji delanou vlozkou do krouzku k EOSu, takze ted mam cip uz uplne nejbliz, co to jde :[ zejtra hodim na AF fotku, jak to mam pripevneny.
SW CQ350-PRO
vlastofka napsal: EOS400D v primarnim ohnisku pointaku 70/500, pointovano nwt 130/900+vixen 12,5mm.V casti o 400D: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1177934233
som sa vypytoval na nejake detaily, mozes mi to, prosim Ta upresnit, ci si to fotil bez filtra, s pridavnym filtrom - akym, len so zabudovanym filtrom fotaku, alebo s tym neutralnym, alebo nejako inak?
Zda sa mi ze je tam malo cervenej oblasti. Fotak je tak malo citlivy na tu oblast? Ako to korigovat?
Napr. moja fotka s kompaktom Kodak, 12x64sec:
nema z cerveneho rozsahu nic, ale cakal som od 400D trosku viac.
Vdaka
alex napsal: mozes mi to, prosim Ta upresnit, ci si to fotil bez filtra, s pridavnym filtrom - akym, len so zabudovanym filtrom fotaku, alebo s tym neutralnym, alebo nejako inak?
Fotil jsem s absolutne neupravenym EOSem, bez pouziti jakyhokoliv pridavnyho filtru, proste tak, jak ho Canon stvoril :]
alex napsal:
Zda sa mi ze je tam malo cervenej oblasti. Fotak je tak malo citlivy na tu oblast? Ako to korigovat?
Mne tam ta cervena taky chybi, ale mozna to bude i chybka pri zpracovani. Snimky jsem narychlo skladal pomoci DSS v defaultnim nastaveni a v PS uz jen hnul s urovnema.
Nekde jsem cetl, ze EOS400D je lehce citlivejsi prave na cervenou barvu a tohle tomu moc neodpovida.
SW CQ350-PRO
Je to foceno neupraveným 300D přes Newton 1000, f/5 s koma korektorem MPCC a filtrem Lumicon DeepSky.
16x 320s, ISO 800 (dark, flat, bias). Zpracování DeepSkyStacker a Photoshop.
Uvedený obrázek je výřez středové části snímku, 2x2 binning (ona to byla teprve má druhá noc s digitálem a zaostření nebylo úplně perfektní).
Tak jsem jeste malinko muj snimek poupravil.
Ted uz to (aspon podle mne) vypada trosku lip s tou cervenou. Ale porad to je jen pres pointak a ISO1600.
D.
SW CQ350-PRO
Zda sa mi ze je tam malo cervenej oblasti. Fotak je tak malo citlivy na tu oblast?
Napr. moja fotka s kompaktom Kodak, 12x64sec:
nema z cerveneho rozsahu nic, ale cakal som od 400D trosku viac.
Ono to není tak složité. Čím lepší foťák, tím tam té červené bude méně.
Je to foťák na poloprofi focení. A snahou výrobců jsou co nejvěrnější barvy - samozřejmě, že pod tím věrné si je nutno představit to, že se mají co nejvíce podobat pohledu člověka. A lidské oku není prakticky citlivé na oblast H _alfa, a tak to nelze čekat ani od komerčního přístroje.
O výměně filtrů tu jsou jinak obsáhlé kapitoly.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN napsal:
O výměně filtrů tu jsou jinak obsáhlé kapitoly
OK, ved som to vyssie spomenul:
alex napsal:
V casti o 400D: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4233...Ale ked si pytam podrobnosti k pouzitym filtrom - hlavne ak to mam v plane cosi take si kupit a chcem posudit kvalitu vysledku - to este nie je off-topic, ze?
Inak s tym upravenym vysledkom by som bol spokojny :D
Ahoj na foru.
Tak jsem včera testoval můj zgenerálkovanej dalekohled ( vlepení sametky do tubusu, čištění zrcadla a dvourychlostní výtah)A zde je testovací snímek.
Canon 350D N-203/900 10x180s. iso 800.Pointace ruční.
Jěště ale budu muset sundat sametku kterou jsem nalepil na držák sekundáru difrakční křízě jsou sice kratší ale o to silnější a z hvězd to dělá takové jako by čtverečky.Ale se snímkem jsem spokojen je to asi to nejlepší co jsem kdy spáchal. ;D
To: Maser.
Díky za hodnocení snímku
Koma korektor ještě nepoužívám ale plánuji jeho nákup protože je to asi nezbytnost pro kvalitní snímky s newtonem s velkou světelností.
Biba75 napsal: Ahoj na foru.
Tak jsem včera testoval můj zgenerálkovanej dalekohled ( vlepení sametky do tubusu, čištění zrcadla a dvourychlostní výtah)A zde je testovací snímek.
Jěště ale budu muset sundat sametku kterou jsem nalepil na držák sekundáru difrakční křízě jsou sice kratší ale o to silnější a z hvězd to dělá takové jako by čtverečky.Ale se snímkem jsem spokojen je to asi to nejlepší co jsem kdy spáchal. ;D
Když si vzpomenu na tvoje první snímky na tomto fóru, tak je to myslím pokrok o několik řádů. Moc pěkný snímek, gratuluju!