V októbri a začiatkom novembra tohto roku som dosť často pozoroval triédrom 8x(60 a menej) z lidlu (ktorý som si kúpil teraz v septembri) v Bratislave v tmavých húštinách medzi Karlovou Vsou a Mlynskou dolinou s mhv určite horšou než 5, sem tam možno lepšou, neviem to presne, lebo som si všímal iné. Pozoroval som len tak voľno z ruky ako poľovník.
Pozoroval som tieto objekty.
Od Perzea ku Kasiopei to bola exhibícia otvorených hviezdokôp:
TR2, H-CHI, STOCK2, NGC 743, 663, 457, 129 a m52.
Možno ešte m103 podľa toho, či trojicu jasných hviezd možno považovať za jej súčasť - v triedri sa zlievali a mohli pôsobiť hviezdokopovým dojmom. STOCK2 len za lepších podmienok ale mám skúsenosť, že na príliš dobrej oblohe (mimo mesto) sa už stráca v záplave mračna hviezd. Teda nie, že by sa na príliš dobrej oblohe nedala vidieť, ale na trochu horšej oblohe o niečo lepšie vynikne a keď sa podmienky ešte trochu zhoršia, tak už začne miznúť, aspoň taký je môj dojem. NGC 457 sa dala vidieť ako niečo zahmlené, čo pri bočnom pohľade vyskakovalo popri jasnej hviezde (oko sovy). Ostatné spomínané hviezdokopy boli rozlične výrazné a rozmerné fliačiky.
V 6° zornom poli nebolo na zahodenia ani okolie alfa Persei.
Ďalej z posledných momentov letnej oblohy som si ešte vychutnal m27 - tú som videl vždy, keď bola dostatočne vysoko a bola výrazná, ďalej oblasť strelca, kde to však už nebolo ono, lebo bol už veľmi nízko a navyše mesto spravilo svoje. Tam som rozoznal iba lagúnu a m22. Potom vyššie m11 v štíte(?), spomínaná m27 a ďalej guľové hviezdokopy m71, m13, m92 - posledné dve už dosť odchádzali na západ a m71 tiež nie je v triédri žiadna vypaľovačka. Prekvapilo ma, že pri troche koncentrácie som našiel aj m56 v lýre. Z letnejších objektov som ešte pozoroval hviezdokopy m39 a mrňavú m29.
Ďalšie trochu jesennejšie guľové hviezdokopy boli m15 a m3 (nie oprava m2 vo vodnárovi, prepáčte zmýlil som si to, ostatné by malo sedieť, prekontroloval som ešte raz).
Z jesennej sekcie oblohy to boli najmä m31 so satelitnými galaxiami. m32 sa dala rozoznať ako rozmazaná hviezda a m110 si vyžadovala dosť koncentrácie a lepšie podmienky, ale tiež som ju z mesta dal. m33 sa sa dala vidieť tiež a pri dobrých podmienkach aj priamym videním. Zaujímavým objektom bola otvorená hviezdokopa NGC 752 v trojuholníku, ktorá na mestskej oblohe predstavuje výzvu, lebo je plošne veľká, ale tiež sa dala.
Peknou sériou už zimnejších otvorených hviezdokôp boli m34, m35, m36, m37, m38, plejády a samozrejme aj hyády. Na niektoré z posledne spomínaných objektov som si však musel počakť až do asi tretej hodiny po polnoci. Medzi také objekty patrila aj m42 u ktorej sa dala rozlíšiť štruktúra aj s náznakom tmavého zárezu. Pri dobrých podmienkach a s trochou koncentrácie sa na mieste, kde je podľa atlasu m78, objavil nejaký nezreteľný fliačik. Taktiež nesmiem zabudnúť na vianočný stromček v jednorožcovi (NGC 2246?)
Z galaxií som pozoroval ešte m81 a m82. m81 nebol ťažký objekt, hoci pri horších podmienkach úplne mizol. m82 sa dala vypozorovať o niečo ťažšie ale často sa dala zahliadnuť tiež. Potom som ešte skúsil galaxiu NGC 2403, ktorú som našiel podľa triatlasu za veľmi dobrých podmienok. Bola rozhodne výraznejšia ako m82, ale ďaleko nie tak ako m81.
Potom sa už zatiahlo a odvtedy je zamračené
A ešte aby som nezabudol, nadránom sa ukázali aj m44 a m67 v rakovi.
(Na viac hriechov si už nepamätám )
Pozoroval som väčšinou len rekreačne tak, že som vyšiel von a hral takú hru, že koľko najviac objektov len tak po pamäti odpozorujem za tú hodinku, čo som pozoroval. Moje maximum bolo 27 pri vhodnej konštelácii, keď sa dala pozorovať väčšina objektov, ktoré som vyššie vymenoval. Niekedy som siahol aj po triatlase B - je to celkom dobrá vec a oplatilo sa mi vytlačiť si ho aj pre triéder, hoci pôvodne som ho tlačil pre môj SW 80/400, ktorým pozorujem cez víkendy doma.
Ah áno, doma. Tam mám z času na čas aj trochu lepšiu oblohu a mal som tam raz aj ten triéder. To bolo ešte v septembri - spomínam si na jednu výnimočnú noc, keď mhv bolo snáď lepšie ako 6,5 (ale neviem presne, opäť som si všímal iné ).
m33 rezala oči a m31 so satelitnými galaxiami bola veľmi mohutná. Asi najkrajší pohľad na túto skupinu galaxií, čo si pamätám. Dokonca aj satelitná m110 bola krásna plošne veľká a výrazná. Taktiež východný oblúk rias bol celkom zreteľný. m27 tiež rezala oči. Myslím, že aj NGC 7000 sa dala vidieť, teda mexický záliv bol zreteľný, len neviem, či je ten mexický záliv spôsobený hmlovinou, alebo len mračnom hviezd

Vtedy som sa však len tak kochal a nesnažil som sa vyhľadať čo najviac objektov 8-)