tento dalekohled jsem si před několika dny pořídil, zatím jsem ho vyzkoušel převážně na Měsíc, Saturn a některé jasnější deep sky (M42, M45 ale na pořádné pozorování budu muset počkat až z noční oblohy zmizí ta zářívá koule co furt mění fáze ;D) Takže zatím nemůžu soudit ale myslím, že pro mléčnou dráhu a deep sky to bude paráda.
Je mi jasné, že to není planetární dalekohled a že třeba 200mm Dobson který stojí zhruba stejně, nebo jiné dalekohledy (např. refra s delším ohniskem) by je asi ukázaly ještě lépe. Nicméně po prvních pozorování nesouhlasím s tím, že by byl na planety a Měsíc vyloženě špatný (tento pocit jsem získal po přečtení vlákna) a to i přes to, že nemám moc s čím srovnávat. Ano, barevná vada tam je, ale není to tak hrozné. Při pozorování Saturnu byla skoro neznatelná, více se projevila až u Měsíce, ale s použitím měsíčního filtru (bez kterého to stejně nejde) se redukovala na minimum (vím že to není selektivní filtr pro odstranění barevné vady ale subjektivně to funguje a navíc je to zdarma - podomácku vyroben ze starých slunečních brýlí

Kromě toho se dá bar. vada redukovat i stíněním (na inetu jsem četl že něco mezi 80 a 100 mm by mělo být ok), což je prakticky taky zdarma. A to ještě upozorňuji, že používám snad ty nejlevnější okuláry a barlow... s kvalitnějším příslušenstvím by to bylo určitě ještě lepší.
Tak to jen abych vyjádřil svůj názor a aby to začátečníci vybírající si nový dalekohled neměli tak snadné
Achjo, stal se ze mě asi zatvrzelý lomič ;D (=refraktorista ;D)
Přeji všem hodně jasných nocí