Jak rychle jste s dalekohledem venku ?
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
kptnemo napsal: Myslim ze som tu asi zjavne najpomalsi:
1. Pocas studenych zimnych noci (-25 a nizsie) zoberiem synov 50 mm detsky dalekohlad do 5 sekund ma 1/4 oblohy pod kontrolou.
2.Pri teplotach nad -10C rozoberiem newtona, polozim tubus s doplnkami do dcerinho detskeho kocika a stativ pod kocik.
Vynesiem to vsetko von a potom sa asi 10 minut tvarim, ze som s babatkom na neskorej nocnej vychadzke az kym nepridem na miestny stadion. Tam mi to trva este dalsich 10-15 minut kym dam vsetko dokopy (to je bez fotaku). Hlavne musim zabrzdit kocik aby som mal dopravu aj naspat.
3. Tesne pred vykendom rozoberiem newtona a na tri krat ulozim do auta. Pokial idem sam tak asi 15 minut na prenos techniky plus 15 minut lucenie s manzelkou. Pokial ideme cela rodina tak 15 minut na prenos techniky a dalsich 45 na prenos rodinnych prislusnikov do auta aj s vymenou plienok.
Dalej zhruba hodina na cestu autom na najbilzsi dark sky.
Na mieste as 5 minut na postavenie techniky, 15 minut na zakladnu pointaciu, 5-30 na nastavenie fotaku (podla stastia) a hlavne 15-45 minut na prehovaranie rodiny ze zavyjanie je strasne daleko a ziadni kojoti nas nedostanu.
A potom uz si len uzivat radosti z nocnej oblohy pokial uz nesvieti slnko!.
And the winner is... naprosto dokonalé! Dávám link k sobě na web ;D
1. Pocas studenych zimnych noci (-25 a nizsie) zoberiem synov 50 mm detsky dalekohlad do 5 sekund ma 1/4 oblohy pod kontrolou.
2.Pri teplotach nad -10C rozoberiem newtona, polozim tubus s doplnkami do dcerinho detskeho kocika a stativ pod kocik.
Vynesiem to vsetko von a potom sa asi 10 minut tvarim, ze som s babatkom na neskorej nocnej vychadzke az kym nepridem na miestny stadion. Tam mi to trva este dalsich 10-15 minut kym dam vsetko dokopy (to je bez fotaku). Hlavne musim zabrzdit kocik aby som mal dopravu aj naspat.
3. Tesne pred vykendom rozoberiem newtona a na tri krat ulozim do auta. Pokial idem sam tak asi 15 minut na prenos techniky plus 15 minut lucenie s manzelkou. Pokial ideme cela rodina tak 15 minut na prenos techniky a dalsich 45 na prenos rodinnych prislusnikov do auta aj s vymenou plienok.
Dalej zhruba hodina na cestu autom na najbilzsi dark sky.
Na mieste as 5 minut na postavenie techniky, 15 minut na zakladnu pointaciu, 5-30 na nastavenie fotaku (podla stastia) a hlavne 15-45 minut na prehovaranie rodiny ze zavyjanie je strasne daleko a ziadni kojoti nas nedostanu.
A potom uz si len uzivat radosti z nocnej oblohy pokial uz nesvieti slnko!.
And the winner is... naprosto dokonalé! Dávám link k sobě na web ;D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Mě by zajímalo jak rychle jste zpátky:-). Již dvakrát v průběhu srpna jsem vyrazil na pozorovací místo za nadějného počasí a při příchodu (ca 15min.) jsem zjistil, že mohu jít zpátky, pokud nechci v tubusu měřit hojnost srážky.
-
Moj posledny navrat z DSO stanoviska:
1.Som na deep sky (bod tri s mojho predchadzajuceho prispevku). Je asi okolo tretej rano a zacina padat rosa na teleskop (miestni to volaju dew)...
2. Rodina spi v aute a dcera by uz mala dostat dalsiu davku materinskeho mlieka. Takze je cas zbalit techniku, Zobudim manzelku nech da dcere zatial najest. Hlavne aby sme sa nemuseli zastavovat po ceste kvoli krmeniu. Predsa len soferovat o stvrtej rano asi 80km nie je ziaden spas.
3.Balim techniku narychlo do auta (15min). Kontrolujem s mobilnym telefonom, ktoreho zelene svetlo mi sluzilo ako lampas, ci som nieco nezabudol na zemi (5 min) a pokladam telefon na strechu auta.
4. Syn sa prave zobudil a chce cikat, takze mu to umoznujem a ukladam obidve deti do autosedaciek. Posledna kontrola stanoviska a startujem auto.
Zbalenie na stanovisku teda trvalo asi 20-25 min. Cesta naspat by mala trvat asi 50 min.
5. V polovici cesty zistujem ze nemam mobil. Asi som ho zabudol na stanovisku, takze sa vraciam na stanovisko (+40 minut) a kompletne ho prezeram. Jasne, ze tam nic nie je. Vtedy si uvedomujem, ze (vid bod 3) mobil zostal na streche auta a po zhruba 40 km cesty tam uz nie je.
6. rychlostou pod 40km/h sa vraciam domov a kontrolujem krajnicu vozovky, predsa len to je mobil, plus maznelkin diar, plus moj astro-lampas. Hura nasiel som ho asi po 15 km a cely (god bless NOKIA - on prezil pad zo strechy pri 90km/h). Tak som to rozbehol a co najrychlejsie domou (+1h 30 Min aj s vybalenim)
7. Takze od momentu, ked som zacal balit do momentu ked som stastne vylozil techniku doma preslo nieco cez 2.5 hod.
P.S. Telefon sice nadalej svietil aj diar siel, lenze uz sa z neho neda telefonovat.
1.Som na deep sky (bod tri s mojho predchadzajuceho prispevku). Je asi okolo tretej rano a zacina padat rosa na teleskop (miestni to volaju dew)...
2. Rodina spi v aute a dcera by uz mala dostat dalsiu davku materinskeho mlieka. Takze je cas zbalit techniku, Zobudim manzelku nech da dcere zatial najest. Hlavne aby sme sa nemuseli zastavovat po ceste kvoli krmeniu. Predsa len soferovat o stvrtej rano asi 80km nie je ziaden spas.
3.Balim techniku narychlo do auta (15min). Kontrolujem s mobilnym telefonom, ktoreho zelene svetlo mi sluzilo ako lampas, ci som nieco nezabudol na zemi (5 min) a pokladam telefon na strechu auta.
4. Syn sa prave zobudil a chce cikat, takze mu to umoznujem a ukladam obidve deti do autosedaciek. Posledna kontrola stanoviska a startujem auto.
Zbalenie na stanovisku teda trvalo asi 20-25 min. Cesta naspat by mala trvat asi 50 min.
5. V polovici cesty zistujem ze nemam mobil. Asi som ho zabudol na stanovisku, takze sa vraciam na stanovisko (+40 minut) a kompletne ho prezeram. Jasne, ze tam nic nie je. Vtedy si uvedomujem, ze (vid bod 3) mobil zostal na streche auta a po zhruba 40 km cesty tam uz nie je.
6. rychlostou pod 40km/h sa vraciam domov a kontrolujem krajnicu vozovky, predsa len to je mobil, plus maznelkin diar, plus moj astro-lampas. Hura nasiel som ho asi po 15 km a cely (god bless NOKIA - on prezil pad zo strechy pri 90km/h). Tak som to rozbehol a co najrychlejsie domou (+1h 30 Min aj s vybalenim)
7. Takze od momentu, ked som zacal balit do momentu ked som stastne vylozil techniku doma preslo nieco cez 2.5 hod.
P.S. Telefon sice nadalej svietil aj diar siel, lenze uz sa z neho neda telefonovat.
Takže se taky podělím o zkušenosti s přípravou.
-naložit dobsna do auta i s podstavou - 3 min
-dojet na stanoviště -20-50 min dle lokality
-vyložit dobsna -2 min
-rozložit dobsna 5 min
Časy při balení a odjezdu jsou podobné, v zimě však i dvojnásobně delší dle míry vymrzlosti
-naložit dobsna do auta i s podstavou - 3 min
-dojet na stanoviště -20-50 min dle lokality
-vyložit dobsna -2 min
-rozložit dobsna 5 min
Časy při balení a odjezdu jsou podobné, v zimě však i dvojnásobně delší dle míry vymrzlosti
no ja som vonku asi tak za 5 az 10 min. ako kedy
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Ja to mám so svojim 60mm refra na azimuntalnej montazi najľahšie. Uchopím ďalekohľad a za minútu som
vonku.
vonku.
ja mam Newton na paralaktickej montazi. ja ho tiez iba uchopim a idem. ale pokym zbehnem dole po schodoch . potom zase vezmem fotak a neaky ten notes. tak mi to trosku dlhsie trva ;D
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
A este som zabudol ze ak robim celonocne pozorovania tak vzdi si vezmem neake radio so sebou. a pokym najdem predlzovak tak ubehne okolo 10min. nechce sa mi stale kupovat baterky
;D
;D
Kde pozoruješ keď hovoríš o predlžováku a o schodoch?
Kde skladuješ ďelekohľad?
S tym 114mm newtonom to mas podobne ako ja. Akurát,
že mne sa ešte pri vynasani ďalekohĺadu niečo rozpadne. ;D
Kde skladuješ ďelekohľad?
S tym 114mm newtonom to mas podobne ako ja. Akurát,
že mne sa ešte pri vynasani ďalekohĺadu niečo rozpadne. ;D
;D. no mislim to tak ze idem z poschodia nasho rodinneho domu. vies ja mam dalekohlad v izbe. potom pozorujem na zahrade. kde na mna priamo nesvietia poulicne svetla. a predlzovak natahujem z blizkej pivnice. ale chistam sa urobit si pozorovatelnu s odsuvnou strechou alebo tak neako. tam bude aj dalekohlad aj elektrika 

Hm...u mňa to závisí od toho, ako dlho budem prehovárať príbuzných, alebo priateľov, aby mi pomohli vyniesť ďalekohľad
. Ale skôr ako za polhodinu to nebýva...

To závisí na nárocích. Dalekohled mám na verandě, takže na zahradu je to asi 2 minuty, pak temperace asi 15 minut, ale stalo se nejednou že za půl hodiny jsem byl se zaroseným přístrojem zpátky. Pokud jedu za větší tmou tak je to přes půl hodiny. 

Pokud jsem na zahradě, tak cca 2 minuty (odtahnu střechu a zaaretuji dalekohled, spustím pohon v RA), ale s přípravou a dopravou to bývá až jednu hodinu.Limitní pro mne bylo, když se náhle objevila šlíra mezi mraky při
pozorování přechodu Venuše přes sluneční disk v roce 2004. Jelikož bylo totálně zataženo, tak jsem vše nechal
v původním stavu a popíjel si kávu.
Habl
pozorování přechodu Venuše přes sluneční disk v roce 2004. Jelikož bylo totálně zataženo, tak jsem vše nechal
v původním stavu a popíjel si kávu.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Ja tatim pozoruji ze balkonu takze vyndam bednicku pro dobsona nasadim tubus nasroubuju 2 srouby a hotovo necham vytemperovat tak 30 minut.Uz sem si udelal prepravu autem do Mimone do vojenskeho prostoru je tam cista obloha ale jeste sem nemel prilezitost jet tam s novim dalekohledem mam ho tyden snad dneska ale sou mraky tak nevim.
Zatím mi trvá na ALTAN.Observatory (http://pod.snezkou.cz/altan) rozběhnutí pozorování poměrně dlouho - 30 až 40 minut. Vylezu s notebookem z domu, vyšplhám se na pozorovatelnu, zapojím CCD kameru do notebooku a začnu chladit. Pak vyndám dalekohled (Vixen VML200 + EQ-6 PRO + CCD ST-8), ustavím na polárku, provedu aligment, napojím montáž na notebook. Poteď tak 30 minut.
Naleznu vhodné kandidáty (proměnné hvězdy) k pozorování (na http://nyx.asu.cas.cz/~lenka/dbvar), najedu na objekt, zkoriguji nájezd na CCD snímku, spustím autoguiding a měřím. Dalších 10 minut.
Takže než udělám první měření, tak 40 minut. A to když jde vše dobře. Někdy to je i hodina a půl
Další pozorování již je velmi pohodlné - přes vzdálenou plochu v XP ovládám dalekohled i CCD z obyváku, neboť mám do pozorovatelny dotaženou síť
Co jsem pořídil montáž EQ-6 PRO SS, tak jsem začal uvažovat, že postavím mini pozorovací domeček s odsuvnou střechou. Precizní ustavení montáže, které vyžaduji totiž není tak snadné a navíc je montáž s dalekohledem nemožně těžká. A záda mám jen jedny!
Až bude dalekohled pěkně v domečku, tak jen odsunu střechu, zapnu montáž a provedu aligment. To je otázka maximálně 5ti minut. I se šplháním k pozorovatelně se tedy dostanu na 10 minut.
Domek budu stavět jen co sleze sníh (čili v květnu).
Čau Luboš
Naleznu vhodné kandidáty (proměnné hvězdy) k pozorování (na http://nyx.asu.cas.cz/~lenka/dbvar), najedu na objekt, zkoriguji nájezd na CCD snímku, spustím autoguiding a měřím. Dalších 10 minut.
Takže než udělám první měření, tak 40 minut. A to když jde vše dobře. Někdy to je i hodina a půl

Další pozorování již je velmi pohodlné - přes vzdálenou plochu v XP ovládám dalekohled i CCD z obyváku, neboť mám do pozorovatelny dotaženou síť

Co jsem pořídil montáž EQ-6 PRO SS, tak jsem začal uvažovat, že postavím mini pozorovací domeček s odsuvnou střechou. Precizní ustavení montáže, které vyžaduji totiž není tak snadné a navíc je montáž s dalekohledem nemožně těžká. A záda mám jen jedny!
Až bude dalekohled pěkně v domečku, tak jen odsunu střechu, zapnu montáž a provedu aligment. To je otázka maximálně 5ti minut. I se šplháním k pozorovatelně se tedy dostanu na 10 minut.
Domek budu stavět jen co sleze sníh (čili v květnu).
Čau Luboš
Bc. Luboš Brát