Amatér

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

MilAN napsal:
Tomu moc nerozumím, můžeš tu myšlenku trochu rozvést
( tedy kromě toho konce věty ).
Přiznám se , že takhle jsem to napsal dost nešťastně, protože vytrženo z kontextu to vyzní všeobecně, přestože se to týká SCT C8 a podobných typů, určených pro pozorování a SW ED 80, takže to opravím v příspěvku. Praktická srovnání jsme dělali na DsD2004 jak s dobrými refraktory tak s Newtonem, na které SCT prostě v kvalitě zobrazení neměl.

Některé srovnání SCT a kvalitních refraktorů jsou na cloudynights např. :

http://www.cloudynights.com/reviews4/sct2.htm
MilAN
Věk: 76

Amatér

Příspěvek od MilAN »

Tomu rozumím  a nelze s tím než souhlasit. Srovnáíní SCT s ED-kem  vyznívá jednoznačně pro ED.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

Psion napísal:Nechci ti brát iluze o focení, ale C8 SGT není zrovna dobrý dalekohled na focení
Viem, že to nie prístroj zrovna vhodný na foto, ale uvedomil som si, že o fotení sa mi môže v skutočnosti len snívať.
Našiel som, ale túto stránku a ak to nie je reklama, tak ja by som bol asi spokojný, keby som dokázal po zvládnutí ovládania prístroja a rôznej teórie spraviť také foto..
Pozrite sem -http://astrosurf.com/peron/Page1Cadre.html

Když už utrácet, tak za kvalitní věci, které lze upgradovat, ale ne zase bez rozmyslu.

Tak ja neviem. Myslíš si, že ten C8 CG5 GOTO je až taká šunka? Fakt som zvažoval niekoľko možností, ale toto mi príde ako taký slušný kompromis. Ako som už povedal s fotením sa až tak neponáhĺam - to som si už uvedomil...ale netrvalo i to až tak dlho..nie? 8)
Takže aj podĺa teba je to na pozorovanie celkom dobrý prístroj.
Chcem začať skoro od začiatku..teda pozorovaním a teóriou. Takže podľa teba by som mohol do toho skočiť napríklad aj s týmto modelom?

----------------------------------------------------

MaG napísal:Máš jako úplný začátečník obavu, že nezvládneš dva dalekohledy. Jak chceš potom zvládat focení?
čau....jasné že mám obavy. Veď som sa ešte poriadne ani cez hv.teleskop nepozeral :(
...teda ak nerátam pohĺad na mesiac, cez dosť rozhádzaný a na kolene vyhotovený Newton.-som nerobil ja samozrejme :)
Ale vlastne aj kôli tomuto prístroju som sa konečne po dlllhom čase rozhodol čomu chcem venovať svoj voľný čas.

Určite že pri pozorovaní hrá veĺkú úlohu priemer a iné parametre prístroja, ale snažím sa zvoliť také optimum. Hm,..bože ono je toto viacmenej ako bludný kruh :(. Vyberám, vymýšlam a na koniec určite šliapnem vedĺa...keby bolo viac zlaťákov, tak by som asi tak dlho neváhal. Už kôli tomuto začínam doma cítiť také zvláštne fluidum, ale ja im vravím..na nové auto nemám, na dom nemám, počítač nepotrebujem, lebo ho už mám...a tak. :)
Inak je zaujímavé, že tak málo žien sa venuje tejto krásnej záĺube. ???

Najrozumnejšie by asi bolo, keby som sa ocitol na nejakom astropozorovaní amatérov.

O fotení už nemám ilúzie, ale akonáhle príde tá chvíĺa, tak hneď prvú, alebo radšej stoprvú určite zverejním :)

-------------------------------------------------------

MMys napísal:
Jako celkem skladný dalekohled na pokoukání to beru (na druhou starnu, stejného pokoukání dosáhneš 200-kou dobsonem za nějakých 11-12 000), kolik toho je s ním vidět se takhle dá těžko popsat, velmi to záleží na podmínkách, a nejlepší by bylo, kdybyses mohl s někým spojit nebo vyrazit na nějakou společnou akci, a tam si to vyzkoušet.

Neviem, či som sa nechal zatiahnuť do reklamy, ale mám ten pocit, že bez toho aby pri mne niekto sedel a nastavil mi prístroj na tú, alebo tú časť oblohy sa nepohnem...hovorím, možno...sa nesmej, alebo neplač prosím...Skrátka som začal až teraz a možno si/ste to už zistil/li, že moje mozgové bunky pomaly odumierajú :)
Preto si možno naivne myslím, že GOTO spraví trošku práce za mńa ::)

Uvedená montáž je EQ6.....cena někde mezi 150-200 000 je asi tak reálná.
....to už je iná suma ;)

Dúfam, že ešte môžeme pokračovať v diskusii...ak budem písať v budúctnosti nejaké nezmysly, tak ma prosím upozornite..

čaute, díky

Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od Psion »

celdan napsal:
Viem, že to nie prístroj zrovna vhodný na foto, ale uvedomil som si, že o fotení sa mi môže v skutočnosti len snívať.
Našiel som, ale túto stránku a ak to nie je reklama, tak ja by som bol asi spokojný, keby som dokázal po zvládnutí ovládania prístroja a rôznej teórie spraviť také foto..
Pozrite sem -http://astrosurf.com/peron/Page1Cadre.html

Tak ja neviem. Myslíš si, že ten C8 CG5 GOTO je až taká šunka? Fakt som zvažoval niekoľko možností, ale toto mi príde ako taký slušný kompromis. Ako som už povedal s fotením sa až tak neponáhĺam - to som si už uvedomil...ale netrvalo i to až tak dlho..nie? 8)
Takže aj podĺa teba je to na pozorovanie celkom dobrý prístroj.
Chcem začať skoro od začiatku..teda pozorovaním a teóriou. Takže podľa teba by som mohol do toho skočiť napríklad aj s týmto modelom?

POZOR! C8 a CG5 Goto není žádná šunka, to přece nikdo neřekl. Právě naopak - CG5 Goto je myslím výborná montáž (sám ji budu kupovat pro její přesnost a vlastnosti) a C8 SCT je dobrý pozorovací dalekohled. Ovšem na začátek, je to velké sousto a nemáš šanci využít všech možností, co tahle sestava skýtá a zvládnout vše co nabízí. Nevím, jak dlouho se zabýváš astronomií, ale jestli hodně let, pak tomu rozumím, jestli rok, pak máš minimální zkušenosti a nevíš, jak Tě dlouho bude astro bavit. Co se týká ceny - je velmi dobrá a pokud máš peněz dost, pak si tuhle sestavu klidně kup. Na C8 časem šoupneš menší refraktor a máš vystaráno Na začátku nemáš stejně šanci udělat solidní foto bez zkušeností, tak to spíš bude pozorovací dalekohled.

Co se týká GOTO je to sice výborná věc, ale pro začátečníka tragedie - ani nebudeš vědět co je na obloze za hvězdy. Celestron totiž začal používat systém CPC, což je novinka v pointaci dalekohledu. Prostě vidíš na obloze nějaké tři hvězdy, tak na ně postupně namíříš dalekohled a on už si zjistí co jsou zač a dalekohled ustaví. Pokud si je nespleteš s planetami ( ) tak máš ustaveno a jenom mačkáš tlačítka a dalekohled ukazuje postupně objekty na obloze. V podstatě z toho máš takový "diaprojektor s obrázky". Nevím, jestli tohle je přesně to co chceš, ale většina z nás si tady prošla kdysi celou oblohu triedrem, pak malým dalekohledem, pak Newtonem nebo nějakým větším dalekohledem. Je to takové postupné objevování vesmíru a má to svouje kouzlo.

Na stránce, kterou ukazuješ je vidět, že autor používá reduktor na f/6.3 - taky něco stojí, obzvláště když kvalitní.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Amatér

Příspěvek od MaG »

Celdan: zvolil si dobrá slova: nejlépe bude sejít se s někým, kdo ti vše ukáže a dá tipy.

Vzhledem k tomu, že si z Bratislavy (namátkou mně napadá Maroš Rusnák a Fun Tomáš), není co řešit. Kontaktuj kamarády tady z fóra, kontakty nahoře v seznamu členů.

Ať se daří a nespěchej.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

Cau..

Psion napísal: Na C8 časem šoupneš menší refraktor a máš vystaráno....

Toto je pre mňa veľmi dôležitá informácia. Díky.
No s tými peniazmi to nie až také ružové, ale čo by človek neobetoval pre pohĺad do neznáma :)
Som si vedomý problémov, ktoré ma s tým čakajú, aj keď určite nie celkom. Určite budem v začiatkoch potrebovať niekoho pri sebe, kto poradí čo a ako.

V astronómii som nováčik ak nespomínam občasné pozorovanie triedrom.
Ozaj včera som len tak pozoroval nočnú oblohu a uvidel som veľmi rýchlo sa pohybujúce teleso. Rýchlosť bola podĺa mojich odhadov obrovská.
Zhruba trojnásobná oproti lietadlu, ktoré som pozoroval krátko pred tým.
Neviem, asi to bol bolid. Ale aj toto bol pre mňa pekný pohĺad. Škoda, že neviem presnejšie opísať jasnosť a rýchlosť pohybu.

si napísal:
Prostě vidíš na obloze nějaké tři hvězdy, tak na ně postupně namíříš dalekohled a on už si zjistí co jsou zač a dalekohled ustaví. Pokud si je nespleteš s planetami ( ) tak máš ustaveno a jenom mačkáš tlačítka a dalekohled ukazuje postupně objekty na obloze. V podstatě z toho máš takový "diaprojektor s obrázky". Nevím, jestli tohle je přesně to co chceš, ale většina z nás si tady prošla kdysi celou oblohu triedrem, pak malým dalekohledem, pak Newtonem nebo nějakým větším dalekohledem. Je to takové postupné objevování vesmíru a má to svouje kouzlo.

Tu ti nemôžem ani v jednej veci protirečiť. to všetko je pravda.
Viem, že to možno bude pre mńa veĺké sústo, ale budem sa snažiť. To s tými tlačítkami a automatickým navádzaním za objektami by mi asi až tak moc neprekážalo ;D, ale chcel by som sa ešte spýtať : ten systém sa dá aj deaktivovať ..nie?
Myslím tým, že je možné natáčať dalekohlad kam budem chcieť. hm? Lebo inak by to bola dosť katastrofa ???

si napísal: ...reduktor na f/6.3 - taky něco stojí,
obzvláště když kvalitní.

Koĺko môže takýto reduktor stáť? :-X

P.S.: Som rád, že si sa rozhodol pre tento prístroj.
to mi dáva určitý pocit istoty. Díky
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

ahoj...

MaG napísal:
..nejlépe bude sejít se s někým, kdo ti vše ukáže a dá tipy.

Skúsim to...dúfam, že budú mať na mńa náladu ;D

---------------------------------------------------

Zatiaĺ chcem poďakovať všetkým, ktorí prejavili záujem poradiť a podeliť sa zo svojimi skúsenosťami.

čaute
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

Čaute!

...už som si vybral.
here is it - http://www.ursa.fi/~koski/cygnus/c03/100_0179.jpg

Začiatky sú ťažké ..poznáte to :)
vla

Amatér

Příspěvek od vla »

Už to tady padlo doporučení sejít se s nějakým astronomem z okolí a trochu si zapozorovat a dostat se do obrazu co vlastně chcete. Vaše poslední volba svědčí o tom, že zatím naprosto tápete. Samozřejmě, velký binokulár je dobrá volba, ale pohybovat se mezi ním a dobsonem 300 mm, případně C8 GO-TO mi připadá dost velký rozptyl, který svědčí, že opravdu nevíte co Vám nejlépe vyhoví. Většinou každému radím radši malý dalekohled než žádný, ale Vy zřejmě máte financování na solidní dalekohled, tak to opravdu dobře rozmyslete, ale to asi bez minimální praktické zkušenosti nepůjde.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pavuk_

Amatér

Příspěvek od Pavuk_ »

vla napsal: Už to tady padlo doporučení sejít se s nějakým astronomem z okolí a trochu si zapozorovat a dostat se do obrazu co vlastně chcete. Vaše poslední volba svědčí o tom, že zatím naprosto tápete. Samozřejmě, velký binokulár je dobrá volba, ale pohybovat se mezi ním a dobsonem 300 mm, případně C8 GO-TO mi připadá dost velký rozptyl, který svědčí, že opravdu nevíte co Vám nejlépe vyhoví. Většinou každému radím radši malý dalekohled než žádný, ale Vy zřejmě máte financování na solidní dalekohled, tak to opravdu dobře rozmyslete, ale to asi bez minimální praktické zkušenosti nepůjde. Nezobav ;)
Zoberiem(e) ho na pivo a prebereme to (ved sme obaja z BA).
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

Zdravím Vás.

vla napísal:Vaše poslední volba svědčí o tom, že zatím naprosto tápete.
To je pravda. Tápal som, nakoľko som sa rozhodoval akým smerom sa budem uberať,..skrátka som v mnohom nemal jasno  ::). Najskôr som chcel len pozorovať oblohu..neskôr keď som videl čo všetko sa dá zachytiť fotografovaním, tak som chcel aj fotiť.
Najlepšie Deep Sky. Tie foto na nete a aj fotografie niektorých členov fóra sú krásne a keby som bol schopný ja takého husárskeho kúsku, tak sa len a len poteším.
Ale zistil som, že to nie je v mojich možnostiach urtobiť foto, ktoré by stálo za povšimnutie.
Skúsenosti, vedomosti, čas atď..to ja nemám.
Spomenul som medzi čím som sa rozhodoval a možno konečná voĺba je fakt divná, ale zdá sa mi najlepšia.

si napísal:Samozřejmě, velký binokulár je dobrá volba, ale pohybovat se mezi ním a dobsonem 300 mm, případně C8 GO-TO mi připadá dost velký rozptyl, který svědčí, že opravdu nevíte co Vám nejlépe vyhoví.

Je to možné....preto som chcel poradiť...pomohlo mi to v mojom rozhodnutí.

si napísal:Většinou každému radím radši malý dalekohled než žádný, ale Vy zřejmě máte financování na solidní dalekohled, tak to opravdu dobře rozmyslete, ale to asi bez minimální praktické zkušenosti nepůjde.

Ja si myslím, že Binokulár 25x100 nie je až tak veľký. Je podobné, ale neporovnateĺné s monokulárom tej istej veĺkosti..Dve oči vidia viac.
Samozrejme môj prístroj nemá možnosť meniť okluláre. Je to taký kompromis.
A cenovo nie sme moc ďaleko od monokulára.
S tým financovaním asi došlo k nedorozumeniu ???
Si myslím, že nie je hanba ak má niekto dosť financií, ale to nie je môj prípad. Skrátka som bol ochotný investovať do niečoho po čom som túžil, ale ako som zistil, tak by to bolo viacmenej pre mńa neúnosné. Ale fandím tým, ktorí na to majú :)
Ja nemám a preto som volil takto.
Pohoda, len som to chcel vysvetliť,..každý sa môže pomýliť. ;)

-----------------------------

Pavuk_ napísal:Zoberiem(e) ho na pivo a prebereme to (ved sme obaja z BA).
NA TO SA SPOLIEHAM  ;D
SKYMASTER

Amatér

Příspěvek od SKYMASTER »

Je otazka o jakem BINOKULARU se zda bavime, zda o SOMETU BINARu nebo necem levnejsim  ;D protoze i mezi 25x100 jsou takove rozdily, ze se budes asi divit. Proste tim jak jdou ceny dolu, tak zrovna u refraktoru a triedru to ma vliv na kvalitu vyrazny.

Pokud porovnavas cenu dobre 100mm mono s horsi 100mm bino, pak to mozna vychazi ;D
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MilAN
Věk: 76

Amatér

Příspěvek od MilAN »

celdan napsal:

Ja si myslím, že Binokulár 25x100 nie je až tak veľký. Je podobné, ale neporovnateĺné s monokulárom tej istej veĺkosti..Dve oči vidia viac.
Budeš mít pravdu , pokud budeme porovnávat přístroje se stejnou optikou.Pokud bude cena binokuláru podobná monokuláru, již bych si tak jistý nebyl a čekal bych asi někde zradu.
Kdysi jsem porovnával Somet Binar 25 x 100 s dalekohledem s objektivem Zeiss AS 63/840, při zvětšení21x, a dosah menšího monokuláru byl 0,4 mag vyšší. Přitom bych měl u monaru 25 x 100 očekávat zisk + 1 mag, u binaru ještě trochu více
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavuk_

Amatér

Příspěvek od Pavuk_ »

MHV nie je vsetko, mne sa na Somete Binar "rata" najviac ten bino "space-walk" pohlad cez 90st. okulare. (ktore somet ma). Ktory z dnesnych vyrobkov 25x100 ma taky uhol ?
celdan

Amatér

Příspěvek od celdan »

to all:

Vybral som si Celestron 25x100 Skymaster. Viem, že svojou kvalitou sa nevyrovná prístrojom podobných parametrov napr. Fijinon, alebo Miyauchi, ktoré sú ale cenovo niekde inde. :o
Napriek tomu som sa rozhodol pre tento model. Neočakávam od neho žiadne zázraky. Vlastním dva binokuláre 8x30 a 7x50.

Keď sa s ním dostanem pod oblohu, tak napíšem aký mám z neho dojem. :)

Ešte musím objednať statív a "montáž"...takto by to malo vyzerať - http://bigbinoculars.com/tmount.htm

Dôvody prečo som sa tak rozhodol sú zrejmé.
Od fotenia vesmírnych objektov som bol nútený upustiť pre moju neskúsenosť a hlavne finančnú a časovú náročnosť. Zistil som, že sa mi celkom zapáčilo bino pozorovanie a aj mnohí z Vás budú súhlasiť, že binokulár/trieder je na úplný začiatok najlepší. Takže uvidíme až to dám dokopy ::)

Čaute zatiaľ ...
Odpovědět