CG-5 Advanced - problém
CG-5 Advanced - problém
Okem neni nic barevné, jen černobílé!
CG-5 Advanced - problém
ahoj,
barevnou ji urcite neuvidis.ja mam stejne dalekohled jako ty a prave jsem ji taky pozoroval.S okularem 25mm (zvetseni 26x) je proste nadherna,zadna nevyrazna mlzinka ale krasne ohranicena.Dnes jsou dobre podminky a pekne se da vykoukat prachova struktura.S okularem 10mm je pres cele zorne pole a je krasne videt trapez.
barevnou ji urcite neuvidis.ja mam stejne dalekohled jako ty a prave jsem ji taky pozoroval.S okularem 25mm (zvetseni 26x) je proste nadherna,zadna nevyrazna mlzinka ale krasne ohranicena.Dnes jsou dobre podminky a pekne se da vykoukat prachova struktura.S okularem 10mm je pres cele zorne pole a je krasne videt trapez.
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
CG-5 Advanced - problém
a s tim 25 mm je takova mala ne ?
SW Heritage 130/650mm + SW SWA Plossl 4mm + triedr 10x50
CG-5 Advanced - problém
zalezi jakou mas tmu,ja sem na konci vesnice a obloha je pekne vyfoukana takze i s 25mm okularem zabira odhadem pul zorneho pole,protoze krome nejvyraznejsiho stredu jsou videt i vybihajici ramena.
Tak jako dneska jsem ji jeste nevidel.
Tak jako dneska jsem ji jeste nevidel.
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
CG-5 Advanced - problém
Ta mlhovina má skoro 1°! Je fakt, že ty okrajové části jsou většinou nevýrazné, ale ta jasnější část okolo trapézu by měla být přes podstatnou část zor. pole (pokud nepozoruješ někde na přesvětlené obloze)
CG-5 Advanced - problém
jdu se kouknout jeste ven ja ji proste musim najit 

CG-5 Advanced - problém
hovorite ze volnim okom cize aj triedrom 7x50, bo po dnesnom neuspechu rozbehat CG-5 som uz dalekohlad zbalil, ale zato som dnes nadherne pozoroval Jupiter aj s jeho mesiacmi, chvilu som si myslel ze tie bodky su chyba optiky 

C8-NGT 200/1000
CG-5 Advanced - problém
jdu se kouknout jeste ven ja ji proste musim najit 
Odkud pozoruješ? Jestli z města/dědiny tak to uvidíš dobře jen tu nejjasnější část...

Odkud pozoruješ? Jestli z města/dědiny tak to uvidíš dobře jen tu nejjasnější část...
CG-5 Advanced - problém
jeste jedna vec,mas dobre serizenej hledacek ? abys nekoukal nekam jinam 

CG-5 Advanced - problém
Odkud pozoruješ? Jestli z města/dědiny tak to uvidíš dobře jen tu nejjasnější část...šebestěnice ores čáslav je to pobliž ledče nad sázavou a žďáru nad sázavou
CG-5 Advanced - problém
jeste jedna vec,mas dobre serizenej hledacek ? abys nekoukal nekam jinam 
koukám na meč doprostřed ale stále vidim jen hvězdu a okolo asi tu mlhovinu jenze je to strasne male

koukám na meč doprostřed ale stále vidim jen hvězdu a okolo asi tu mlhovinu jenze je to strasne male
CG-5 Advanced - problém
Použij větší zv., pokud si správně tak bys měl vidět Trapéz - to je takový malý lichoběžník přímo u nejjasnější části mlhoviny (míří na něj takový sloup)
Autor: Jan Plachý
Autor: Jan Plachý
CG-5 Advanced - problém
ok jdu ven dik za rady
CG-5 Advanced - problém
nejradsi bych sel na nejaky sraz aby mi to nekdo predvedl v praxi 

CG-5 Advanced - problém
Pokud si nejsi jistý vyhledáváním, natrénuj to na něčem jasném (hvězdy, Jupiter, Plejády...). A potom zkus najít M 42, alenení na tom nic těžkého, už v hledáčku je vidět jako mlhavý flek