Stavba montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
vla

stavba montaze

Příspěvek od vla »

Ona totiž zde prosazovaná teorie o nutné téměř absolutní přesnosti výroby montáže nebude dle mého tak zcela pravda, komerčně prodávané montáže jsou vyráběny s minimálními nároky na přesnost, rozebral jsem jich několik (CG5, Astro 3=EQ3-2, Losmandy GM 8 ) a musím říci, že si s výrobou a přesností nikdo moc hlavu nelámal. U některých jsou ložiska os pouze přesné tlakové odlitky natřené barvou a ejhle ono to funguje, uložení šneků je mnohdy podobné. Takže přestože jsem neměl rozebranou EQ6 jsem přesvědčen, že šnek a šnekové kolo jsou udělány nejjednodušší možnou metodou a nejlevnější obráběcí technologií, rozhodně žádné lapování, nitridování několikeré broušení atd.. Tímto jen chci naznačit těm, kteří se zde radí o možnosti výroby montáže vlastními silami a dozví se, že vyrobit takový zázrak jako je šnekový převod je téměř nadlidský čin a proto od svého úmyslu upustí, nevěřte všemu co se zde píše a pokud máte možnost prostě to zkuste a uvidíte co se Vám povede. Samozřejmě chce to určité zkušenosti a výrobní možnosti, ale s absolutní přesností výroby to asi tak zlé zase nebude.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Kami
Věk: 48

stavba montaze

Příspěvek od Kami »

No zbastlit se dá lecos.Záleží jaké si dáte hranice přesnosti.Na občasné posunování objektu na kraj zorného pole vám stačí i táhlo.Na klidnější pozorování i obyčejné převody sestavené do sebe.Tu nitridaci šneku jsem uváděl jako nejlepší a nejkvalitnější řešení.Na šnekové kolo se nejlíp používají slitiny brozu.Můžete použít klidně litinu,ale ta má moc náchylnost k trhavému chodu.Nebo obyčejnou ocel,tam vám však po čase bude trpět šnek.Pro jednoduchost: šnekové kolo musí být měkčí než šnek,pro jeho větší oděr.Je pravdou,že zátěž převodovky u montáže dalekohledu nebude tak vysoká, jako u běžných převodovek v provozech.
Přesnost výroby se jednala jen u primárního převodu,jaké-koliv další převody vám do celkového převodu vloží další chyby.

Libor napsal: Spis pro pobaveni strojaru doplnim, ze snek je vytocen zavitnikem a snekove kolo ma zuby odlite z epoxidu.

No, nevím jak jsi dělal šnek závitníkem?Normálně se dělá na soustruhu jedním nožem,vybroušeným dle tvaru zubu a úhlu náklonu.Odlité zuby šnekového kola z epoxidu? Rád bych viděl ten špičkový model na odlévání. Nic ve zlém,důležité, je zda to maká k plné spokojenosti.
:D

Kola - převody můžete nechat brousit,když máte kde.Jednoduší je ,nechat to zaběhnout s přídavkem jemného smirku a oleje.Smirek postupně dávat jemnější a jemnější.Proto to kalení,nebo nitridace šneku.

Ať se vám daří. :)
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Libor

stavba montaze

Příspěvek od Libor »

Kami napsal: No, nevím jak jsi dělal šnek závitníkem?Normálně se dělá na soustruhu jedním nožem,vybroušeným dle tvaru zubu a úhlu náklonu.Odlité zuby šnekového kola z epoxidu? Rád bych viděl ten špičkový model na odlévání. Nic ve zlém,důležité, je zda to maká k plné spokojenosti.No jasne, ze je lepsi udelat zavit na soustruhu, ale kazdy tu moznost nema. V mem pripade je snek normalni metricky zavit M6 vytoceny zavitnikem na mosazne tycce. A snekove kolo je z duraloveho plechu, z epoxidu je odlity jen ten okraj s ozubenim a to tak, ze jsem do nej obtisknul ohnutou zavitovou tyc. Je to trochu videt na fotkach, co mam na strance s pristroji, napr. fotka Maks. fotokomory nebo mala fotograficka montaz, viz http://home.zcu.cz/~smid/stroje/stroje.htm
romi

stavba montaze

Příspěvek od romi »

Libor napsal:
No jasne, ze je lepsi udelat zavit na soustruhu, ale kazdy tu moznost nema. V mem pripade je snek normalni metricky zavit M6 vytoceny zavitnikem na mosazne tycce. A snekove kolo je z duraloveho plechu, z epoxidu je odlity jen ten okraj s ozubenim a to tak, ze jsem do nej obtisknul ohnutou zavitovou tyc. Je to trochu videt na fotkach, co mam na strance s pristroji, napr. fotka Maks. fotokomory nebo mala fotograficka montaz, viz http://home.zcu.cz/~smid/stroje/stroje.htmNebylo to zavitove ocko ??
RoMi
Libor

stavba montaze

Příspěvek od Libor »

romi napsal:
Nebylo to zavitove ocko ??Samozrejme, omlouvam se, opravdu nejsem strojar a casto pouziji spatny pojem i kdyz vim, jaky je rozdil mezi zavitovym ockem a zavitniky.
BiF
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

stavba montaze

Příspěvek od BiF »

Libor napsal:
Spis pro pobaveni strojaru doplnim, ze snek je vytocen zavitnikem a snekove kolo ma zuby odlite z epoxidu. ;D

Já mám šneková kola (bronzová, průměr 170 mm) dělaná na soustruhu závitníkem, k tomu (snad) kvalitní cementovaný, kalený, broušený, ..., šnek a po několika úpravách jsem se dostal na PE necelých 40". Myslím si, že jsem se s touto sestavou (kolo + šnek) hodně přiblížil maximu, co se z toho dá dostat.
Původně jsem měl šneka vyrobeného na soustruhu (pouze nožem), bez kalení, bez broušení a s touto sestavou jsem měl PE kolem 100"-120"

Fra
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
Kami
Věk: 48

stavba montaze

Příspěvek od Kami »

Libor:>>,,No jasne, ze je lepsi udelat zavit na soustruhu, ale kazdy tu moznost nema. V mem pripade je snek normalni metricky zavit M6 vytoceny zavitnikem na mosazne tycce. A snekove kolo je z duraloveho plechu, z epoxidu je odlity jen ten okraj s ozubenim a to tak, ze jsem do nej obtisknul ohnutou zavitovou tyc. Je to trochu videt na fotkach, co mam na strance s pristroji, napr. fotka Maks. fotokomory nebo mala fotograficka montaz.´´
Tak to klobouk dolů,jestli to maká uspokojivě.Mě právě vrtalo hlavou ta výseč se zuby.
No,strojařsky to moc není,ale co na tom může být,když je majitel spokojen.Nedrolí se ten epoxid?
Očko se vyjasnilo - jen si neplést názvy,odborník je pak zmaten ;D
Jen tvořte,je to pro vaši zábavu.

Před půl hodinou jsem přišel z pozorování a dost rozladěn prastarou montážičkou.Už aby byla dodělaná nová :'(

ahoj
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Libor

stavba montaze

Příspěvek od Libor »

Kami napsal: No,strojařsky to moc není,ale co na tom může být,když je majitel spokojen.Nedrolí se ten epoxid?No měl jsem z toho taky strach, ale ten epoxid kupodivu vydrží hodně. I po nekolika letech používání je to úplně v pohodě.
Jinak ta montáž má samozřejmě k přesné strojařině hodně daleko, ale vcelku vyhovuje a já se na to dívám tak, že kdybych se snažil o dokonalé provedení, tak budu stále ještě vymýšlet, schánět materiál, někoho, kdo to vyrobí a pod. , kdežto takhle už několik let pozoruji a fotím, i když za cenu urcitých kompromisů.
vilohre1

stavba montaze

Příspěvek od vilohre1 »

Ahoj 3PO
Neviem, ako si na tom s tou montazou . Pred podobnu dilemu som bol postavey aj ja asi pred pol rokom.O foteni som neuvazoval len som sa rozhodoval medzi Dosonom a paralaktikou. Mam trocha napozerane newtonom 120 /1200 a zacal som stavat vacsi dalekohlad . Dost mi vadi nahananie hviezd po oblohe tak so sa rozhodol pre vidlicovu montaz . Prakticky ju mam hotovu vcitane dalekohladu .Pod pojmom hotovu myslim hlavnu mechanicku cast vcitane pohonu oci . Ak si sa rozhodol pre vlastnorucnu konstrukciu posli info .Poslal som by som Ti foto a ak by sa ti to pozdavalo popozeral by som sa po nejakych vykresoch co so po nociach produkoval .Osobne som to dimenzovav na spolahlivu nosnosť 150 kg Tomu zodpoveda aj cela konstrukcia . Mozes si to umerne upravit Tvojim poziadavkam alebo to pouzit len ako ideu .
Niesom astronom. Montaz je pre dceru. Ja len obcas popozeram vecerne nebo.Pred navrhom a vyrobou som ziadnu montaz nevidel . Jedine som vedel potrebny sklon osi pre nasu polohu.

pozdravuje OLIV
newtony 317 / 1500 , 120 /1180 , trieder
VK

stavba montaze

Příspěvek od VK »

To Libor:

Technologie výroby těch zubů šnekového kola mě zajímá. Můžeš k tomu říci něco bližšího?

V. K.
Libor

stavba montaze

Příspěvek od Libor »

Je to trochu videt na fotkach mych montazi, kde je take videt, ze vlastne nevyrabim cele snekove kolo, ale jen segment, takze po 2 - 3 hod chodu montaze musim kolo vracet zpet. Odpadne mi ale starost s tim, aby se mi sesly zuby po obvodu. Segment kola je vyroben z duraloveho plechu. Okraj je dvojity a ta mezera je prave vylita epoxidem. Pred vylevanim okolo toho okraje ohnu zavitivou tycku a ten zavit se do epoxidu obtiskne. Pokud je tycka silnejsi nebo kolo mensi je vhodne zavitovou tycku podelne rozriznout, aby se lepe ohnula. U me vetsi montaze je polomer kola 14cm a snek ma prumer 6mm.
Medved

stavba montaze

Příspěvek od Medved »

Chystám se na něco podobného a mám drobný dotaz. Nezmění - nezmenší se ohnutím závitové tyče stoupání závitu? Ale vzhledem k tomu, že Vám to zjevně dobře funguje tak to asi bude v rozumné míře.
Toš tak na světě...
Pavuk_

stavba montaze

Příspěvek od Pavuk_ »

Medved napsal: Chystám se na něco podobného a mám drobný dotaz. Nezmění - nezmenší se ohnutím závitové tyče stoupání závitu? Ale vzhledem k tomu, že Vám to zjevně dobře funguje tak to asi bude v rozumné míře. Kedysi som si vyrobil prototyp robotizovanej ALTAZ montaze. Taky azimutalny stolcek, ktory bol hnany krokovymi motormi (v azimute aj vyske) a cez remen otacal koliesko s nalisovanou maticou. Ta bola naskrutkovana na zavitovej tyci s polomerom 30cm priemeru 6mm a na vyske bola ta ista srobovica ale polomer bol 15cm. Boli ohnute do polkruhu (180st.).
Matica sa odvalovala bez zadrhania.
Libor

stavba montaze

Příspěvek od Libor »

To Medved:
Z toho jsem mel take obavy a proto jsem radeji tu tycku rozrizl podelne, aby se pri ohybani tolik nedeformovala. Zalezi na tom prumeru tycky a polomeru kola, ale asi to nebude kriticke. Alespon ja s tim problemy nemel.
Musim ale znovu upozornit, ze je to nouzova metoda, ktera nema s presnou strojarinou nic spolecneho. Take je vhodne navrhnout ulozeni sneku tak, aby byl pruzne dotlacovan do snek. kola, aby vyrovnaval pripadne nepresnosti a posun byl bez vule.
Listy3

stavba montaze

Příspěvek od Listy3 »

Asi plácnu blbost, ale proč otiskávat tu tyč do epoxidu a nepoužít přímo tu ohnutou závitovou tyč.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
Odpovědět