Ale jo, určitě se vyrábí. Pěkné a podrobné porovnání okulárů na planety je na http://www.cloudynights.com/lab/eyepieces/planetary.pdf
Okulár typu reversed kelner skončil jako jeden z nejlepších a zároveň nejlevnějších.
Sláva, tak jsem se zase tak moc nepletl
Což takhle přenést tuto část diskuse do tématu, který je určen pro okuláry? Tyto informace za chvíli prakticky zmizí, protože je asi nikdo v tématu s konkrétním názvem dalekohledu hledat nebude.
Ahoj,
Mám dalekohled Bresser Galaxia na montáži EQ-SKY dalekohled asi budu prodávat, a rád bych si pořídil Skywatcher 150/750. Chtěl jsem se zptat zdali si myslíte, že by ho ta montáž unesla? Protože jinak to nemá cenu kupovat, a chce to rovnou dobsona, ale nevim jak to udělam s přepravou...
Newton 150/750 je sice kratší, ale zase má větší průměr. Asi to bude stejné, nebo spíš odhaduju trochu horší. Na vizuál není EQ u Newtona moc praktická a kor bez pohonu. Já bych šel do Dobsona.
Dobson se s ohniskem 1200mm do auta dobře vejde.
No... Já ten pohon právě mám Ale auto ne, zatim mi je jenom 15 a rodice nejsou tak zapaleni jako ja do astronomie...
Jo a k tomu kolik váží... Vážil jsem muj tubus, a ten má 3kg a na webu u toho dalekohledu udávají že má 4,7 i s okulárem a hledáčkem. Přeci jen rozdíl to je...
No... Bydlím na severu Prahy, bohužel obvykle to je z jižního balkonu, ale občas si můžu zajít do Šárky (asi 500m) A tam je pěkný výhled na sever od Prahy, ale i tak to není ono. No a potom, když jedem k babičce na Vysočinu nebo do Třeboně na kola... Taky mám babičku ve francouzských alpách... Ale to rozhodně nechci riskovat to, že se mi to poškodí v letadle. Rodiče, by teda se mnou někam určitě zajeli, ale naprosto chápu, že se jim tam nebude chtít trávit celá noc.