Já jsem takto svého času pozoroval netopýry přelétávající před Měsícem. Ze zdánlivých rozměrů netopýra zjištěného porovnáním s krátery jsem počítal, jak je netopýr vysoko nad zemí. Dělal jsem to ale vizuálně. Netopýři se dosti lišili úhlovou velikostí. To ale mohlo být způsobeno také různou fyzikou velikostí netopýrů.
V. K.
P. S.: když jsou to fotografie, šlo by z nich zjistit, jak byla letadla daleko v okamžiku fotografování. Při známé výšce nad obzorem (pomocí Měsíce to jde velmi dobře) se dá zjistit, i jak vysoko letadlo letělo. A to může být zajímavý údaj. I ten výpočet není zas tak úplně nudný.
Aquarius: S piloty jsem nekomunikoval, spis jsem mel nehoraznou kliku. Jestli bude zitra hezky budu na ne cekat zase a tentokrat to zkusim pres Dobsona
V.K: Mno, s matematikou ani fyzikou jsem moc kamos nebyl, takze nic pro me
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Zakov napsal: Aquarius: S piloty jsem nekomunikoval, spis jsem mel nehoraznou kliku. Jestli bude zitra hezky budu na ne cekat zase a tentokrat to zkusim pres Dobsona
V.K: Mno, s matematikou ani fyzikou jsem moc kamos nebyl, takze nic pro me
Já jsem tam udělal překlep: místo "různou fyzikou velikostí netopýrů" tam mělo být "různou fyzickou velikostí netopýrů". ;D Ne, není to otázka fyziky
Po odfoceni snimku na detaily Mesice jsem si zkusil pockat na letadlo. Uz jsem se zmrzly jako rampouch chystal balit, kdyz se na me konecne po dvou tesnych priblizenich usmalo stesti:
3.11.2006 v 20:39 SEČ.
Canon A700, afokalne za 25mm okularem pres dobson 200/1200. Cas 1/500s, clona f/2,8, iso 80.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke