Budoucnost ATM

Otázky, rady, tipy, návody...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Budoucnost ATM

Příspěvek od MMys »

Jsem rád, že jsme si to vyjasnili, dál už to rozpitvávat nebudeme a ty koukej honem rychle dostavět ten dalekohled. Jsem zvědavý, jak bude pohon s montáží fungovat :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
VK

Budoucnost ATM

Příspěvek od VK »

To MMys:

Bohužel ještě nevyřešili.

Omlouvám se, že píšu takhle nadvakrát, ale je tady ještě jedna věc, na kterou jsem dostatečně neodpověděl. Napsal jsi Ale mě prostě z principu nějak vadí, že poučuješ ostatní o tom, jak to má být, a sám jsi to ještě nedokázal ani z části toho, co jsi použil za příklad.

Podle Tebe, resp. podle principu, který zmiňuješ, někdo, kdo ještě neudělal určitou fotku (nebo s ní srovnatelnou) vlastně nesmí o té fotce mluvit. Možná, že kdyby ji chválil, bylo by to přijatelné, ale jakmile o ní mluví analyticky, už "kritizuje a nic nedělá". Toto téma se jmenuje Budoucnost ATM. Do důsledku vzato by podle Tebe nebo zmíněného principu směli na toto téma zcela svobodně diskutovat jen ti nejlepší z nejlepších. Přičemž by asi někdo měl stanovit, kdo je nejlepší z nejlepších. Tvrdíš dále, že některé moje příspěvky jsou filosofické. Ano, jsou filosofické. Ale to je téma Budoucnost ATM také.

K pohonu mé montáže: ten funguje (fungoval už od začátku, jestli si vzpomínáš, není s ním žádný problém).

Pro ostatní:

Znovu jsem si přečetl příspěvky v tomto tématu. Na jednu stranu bych mohl být rád, že všechny příspěvky, napsané chronologicky po těch mých, jsou vlastně reakcemi na moje příspěvky. Horší už je to, že to jsou většinou reakce alergické. Někteří jako by chápali moje slova, ale ne celé věty. Že bych psal tak složitě? Pak jsou i reakce "uražené", jako bych někomu ublížil - zajímavé je, že jsem nikoho, (kromě Martina Myslivce) nejmenoval.

Pochopil jsem, že účastníci diskuse mě patrně považují za nezpůsobilého se k tématu Budoucnost ATM vyjadřovat. Moc se mi to nelíbí, ale myslet si to samozřejmě můžete. Těžko vás přesvědčím o opaku a ani to nemám zapotřebí. Nepošlu už do tohoto tématu žádný další příspěvek.

Uvidím, co vy ostatní vydiskutujete, a k jakému závěru dojdete. A jestli se pak splní.

V. K.
Mates
Věk: 63

Budoucnost ATM

Příspěvek od Mates »

Achernar napsal: Musim rict, ze u dalekohledu, respektive jeho konstrukce, jsem nikdz neporovnaval, kolik bach za nej dal v obchode a kolik me stojiá jeho vzroba. Je mi to totiz jedno. Ne snad proto, ze bych byl bohatz clovek a mohl si dovolit velke investice, jen pro me ma uplne jinz vnitrni smysl si ten dalekohled udelat sam. Nejsem pritom ani zadny konstrukter, ktery by rad resil technicke zapeklitosti, ani precisni astronom, ktery chce profesionalne pracovat a umi si vsechno vzpocitat. Delam zkratka to, co me bavi a delam to jen a pouze tak, jak me to bavi. Jinak to pro me zcela ztraci smysl a myslim, ze treba z te druhe stranz jsme na tom vsichni podobne, nebot to, co nas tu vsechny spojuje, vzdor vsem rozdilum, je prave to, ze nas to bavi. Cimz je toto pro mne uzavreno.
Naprosto souhlasím s tímto příspěvkem, Achernar je asi "stejná krevní skupina" jako já. Negativem je, že člověk většinou nedosáhne žádného výrazného úspěchu kromě vlastního uspokojení. Ale myslím si že každý koníček je pro radost. Samozřejmě pokud někdo nemá možnost sám si něco vyrobit nebo ho zajímá "jen" pozorování, nebude nic stavět. Občas se vyskytující argument že stavba vlastního přístroje je práce za cca 10kč /hod. je však trochu zcestný. V takovém případě je nejlevnější ležet na zádech a spát.
MilAN
Věk: 77

Budoucnost ATM

Příspěvek od MilAN »

VK napsal: To MMys:

Uvidím, co vy ostatní vydiskutujete, a k jakému závěru dojdete. A jestli se pak splní.

V. K.
Co dodat?
Tohle to řeší?
Tak nic.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Budoucnost ATM

Příspěvek od MMys »

VK napsal: To MMys:

Omlouvám se, že píšu takhle nadvakrát, ale je tady ještě jedna věc, na kterou jsem dostatečně neodpověděl. Napsal jsi Ale mě prostě z principu nějak vadí, že poučuješ ostatní o tom, jak to má být, a sám jsi to ještě nedokázal ani z části toho, co jsi použil za příklad.

Podle Tebe, resp. podle principu, který zmiňuješ, někdo, kdo ještě neudělal určitou fotku (nebo s ní srovnatelnou) vlastně nesmí o té fotce mluvit. Možná, že kdyby ji chválil, bylo by to přijatelné, ale jakmile o ní mluví analyticky, už "kritizuje a nic nedělá". Toto téma se jmenuje Budoucnost ATM. Do důsledku vzato by podle Tebe nebo zmíněného principu směli na toto téma zcela svobodně diskutovat jen ti nejlepší z nejlepších. Přičemž by asi někdo měl stanovit, kdo je nejlepší z nejlepších. Tvrdíš dále, že některé moje příspěvky jsou filosofické. Ano, jsou filosofické. Ale to je téma Budoucnost ATM také.

K pohonu mé montáže: ten funguje (fungoval už od začátku, jestli si vzpomínáš, není s ním žádný problém).

Nemůžu si pomoc, ale asi jsi ještě pořád nepochopil, co tím chci říci. Já se na Tebe nezlobím za vyjádření k mé fotce, takových hodnocení dostávám spoustu (a je to dobře, protože aspoň mám představu, jak na tom jsem) a na nikoho se nezlobím a vím, že pořád je co zlepšovat. Já jsme Ti prostě jenom chtěl sdělit svůj pocit, že mi připadá (i z několika rozhovorů, kdy jsem Ti to osobně říkal) že prostě děláš až příliš velkou vědu a teoretizuješ kolem něčeho, co zase až tak velká věda není. A že kdybys tak nečinil, tak už jsi mohl mít dalekohled hotový a pozorovat s ním... Co je prosímtě tak složitého na výrobě tubusu, objímky, držáku... To jsou věci dávno známé a ozkoušené, tak už to přeci udělej. A pokud nyní zjišťuješ, že to začíná vycházet dražší, než koupený dalekohled, máš jen dvě možnosti. Buď se s tím smířit a dodělat to, a nebo prodat optiku někomu, kdo o ni má zájem, a koupit si hotový dalekohled...

To že motor točí montáží a rychlost je správná ještě neznamená, že bude vše naprosto OK, až na to pověsíš dvacítku dalekohled a pokusíš se třeba o nějaké foto planet a podobně. Tam mě pak bude zajímat přesnost té montáže, jak dlouho ti to udrží planetu v zorném poli kamery při projekci, kde je zorné pole třeba jenom 1' další věci. Proto jsem zvědavý, a rejpu do Tebe. Pro mě je ta zpětná vazba na to, co někomu postavím, dost důležitá, pro účely dalšího vyvíjení a zlepšování. Prakticky všichni, kdo ode mne něco mají, to vyzkoušeli co nejdříve, jak to šlo, dali vědět a rozhodně to netrvalo rok. To je to, co mne zaráží. Zvláště když už téměř všecko máš.

Ten deklinační pohon zatím nezapojuj, když nemáš to soukolí. Při dobrém ustavení nebudeš korekce v DE na snímání planet potřebovatm, planeta ti bude cestovat jen ve směru V-Z kvůli periodické chybě montáže.

Myslím, že tohle do tématu Budoucnost ATM rozhodně patří, protože je to typická ukázka toho, jak to mnohdy se stavbou dalekohledu vypadá.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kami
Věk: 48

Budoucnost ATM

Příspěvek od Kami »

Hmm,jak tak pročítám diskusi s VK a MMys.Docela jsem se utvrdil v pár věcech.
Promiň VK,ale něco k tomu napíšu: Někomu bylo kdysi vyčítáno,že tvoření přestavby Stolíku a dalších věcí,trvalo moc dlouho.Neslyším to teď z druhé strany? Nebo,že by Hradečtí strojaři natolik zdražili výrobu,že už se to nevyplatí dokončit?
Nevím,já měl ke zpožďování pádné důvody.Hradec Králové je velké město,tam je přece šikovných lidí na postavení dalekohledu spousta.Nebo se mýlím?

???
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
VK

Budoucnost ATM

Příspěvek od VK »

Kami napsal: Hmm,jak tak pročítám diskusi s VK a MMys.Docela jsem se utvrdil v pár věcech.
Promiň VK,ale něco k tomu napíšu: Někomu bylo kdysi vyčítáno,že tvoření přestavby Stolíku a dalších věcí,trvalo moc dlouho.Neslyším to teď z druhé strany? Nebo,že by Hradečtí strojaři natolik zdražili výrobu,že už se to nevyplatí dokončit?
 Nevím,já měl ke zpožďování pádné důvody.Hradec Králové je velké město,tam je přece šikovných lidí na postavení dalekohledu spousta.Nebo se mýlím?

???Za položení otázky se nemusíš omlouvat. Odpovím. Moje odpověď zní takto:

Dostal jsi ode mě za tzv. přestavbu paralaktického stolku (lépe řečeno adaptaci) velmi slušně zaplaceno. Ten stolek nepoužívám, protože je prakticky nepoužitelný. Vrať mi peníze, které jsi ode mě dostal - stolek Ti milerád přenechám - a já si za ně potom u "hradeckých strojařů" nechám udělat něco jiného.

V. K.

P. S.: Proč říkáš "pádné důvody" a neřekneš jasně, že jsi chodil s holkou a tomu jsi věnoval 90% svého volného času (jak jsi mi dokonce tenkrát ve slabé chvilce napsal)?
VK

Budoucnost ATM

Příspěvek od VK »

To MMys:

Dobrá, věřím Ti, že opravdu chceš vědět, jak jsem úspěšný/spokojený s pohonem od Tebe a jestli s ním něco dělám a co.

Nemám v tomto směru co skrývat. Navrhuji ale bavit se o tom mimo téma Budoucnost ATM buď v samostatném tématu zaměřeném jen na to nebo soukromě (po e-mailu, osobně apod.).

Určitě ne každého zajímá, co mám doma, jak to dělám atd., ať neotravujeme ty, kteří se chtějí bavit o budoucnosti ATM v obecné rovině. Myslím, že to je fér návrh.

V. K.
Rambo

Budoucnost ATM

Příspěvek od Rambo »

Nemám nic osobně proti aktérům této „diskuze“, ale nemyslíte, že si zde vyřizujete osobní věci, které ostatní moc nezajímají a ani sem nepatří.... (maximálně se nad tím můžou pousmát jak se stále hašteříte....). Nechcete se zde rač víc věnovat skutečnostem, které hovoří pro a proti amatérské stavě dalekohledů.
vla

Budoucnost ATM

Příspěvek od vla »

Rambo napsal: Nemám nic osobně proti aktérům této „diskuze“, ale nemyslíte, že si zde vyřizujete osobní věci, které ostatní moc nezajímají a ani sem nepatří.... (maximálně se nad tím můžou pousmát jak se stále hašteříte....). Nechcete se zde rač víc věnovat skutečnostem, které hovoří pro a proti amatérské stavě dalekohledů.Souhlasím, hádejte se soukromě!!!
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
VK

Budoucnost ATM

Příspěvek od VK »

Já také souhlasím. (Ale když už jsem dostal otázku, odpověděl jsem.)

V. K.
VK

Budoucnost ATM

Příspěvek od VK »

Moje odpovědi na otázky M. Myslivce z příspěvku č. 34 (7. dubna 2005) jsou v tématu Myslivcův pohon paralaktické montáže, aby se tady nepletly.

V. K.
Odpovědět