Koupě prvního dalekohledu + jak začít cestu...
V tomto pripade by bylo nejlepsi, kdyby dotycny prijel na jakykoliv sraz ci minisrazek, az bude jasno...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
to : adis_benji
Ten šroub nebudeš dotahovat, a pokud by se ti zdálo, že to jede lehce, trochu ho přitáhneš. Ten šroub nemá žádnou jinou funkci - je to osa otáčení, a tak, jestli nevyndáš matku, nic se nerozpadne. Pozorují s tím všichni, tak neběduj a naučíš se to také.
Ten šroub nebudeš dotahovat, a pokud by se ti zdálo, že to jede lehce, trochu ho přitáhneš. Ten šroub nemá žádnou jinou funkci - je to osa otáčení, a tak, jestli nevyndáš matku, nic se nerozpadne. Pozorují s tím všichni, tak neběduj a naučíš se to také.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
No mě ta typová 250ka kolem svislé osy taky moc neběhala. Od začátku tam mám kolečka a nějak extra si nestěžuju. Docela bombu jsem viděl u takových stolních dřevěných táců na jídlo, maj tam takový kuličkový ložisko. Máme ho doma, ale "manželka mi ho zakázala zlikvidovat". Ne to je sranda, možná by to bylo taky řešení, ale já jsem zatím spokojen a dál jsem neexperimentoval. Taky jsem ještě pokukoval po "tvistru", to je takový strojek na hubnutí, dvě ocelové desky o průměru asi 35cm, co se točí po kuličkovém ložisku, to se ale asi už nevyrábí (taky mám doma), třeba někdy do rezervy
.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- adis_benji
OK OK....
skusim povolit srob
ale ...pri prenose kedze tam vznikne urcita vacsia vola bude cela montaz drkotat.....a cim viac s nou budem manipulovat matka sa bude viac a viac uvolnovat.....
neni na skodu porozmyslat o nejakom novom sposobe pohybu...vsak kto to kedy videl mat treci pohyb po laminatovych stvorcovych ploskach...kebyze to je po celom obvode s jednej aj druhej strany nepoviem nic ale toto...
A jasne - odpoved: dobson nie je moc vhodny na prenasanie tak ho nehaj na mieste a matka sa ti neuvolni netreba pisat
Ja len spekulujem
skusim povolit srob

ale ...pri prenose kedze tam vznikne urcita vacsia vola bude cela montaz drkotat.....a cim viac s nou budem manipulovat matka sa bude viac a viac uvolnovat.....
neni na skodu porozmyslat o nejakom novom sposobe pohybu...vsak kto to kedy videl mat treci pohyb po laminatovych stvorcovych ploskach...kebyze to je po celom obvode s jednej aj druhej strany nepoviem nic ale toto...
A jasne - odpoved: dobson nie je moc vhodny na prenasanie tak ho nehaj na mieste a matka sa ti neuvolni netreba pisat

Ja len spekulujem

alien hunter
&&Dobson 203/1200 - NAV 1, Plössl 20 mm, Plössl 10 mm,Barlow

adis_benji napsal: ale ...pri prenose kedze tam vznikne urcita vacsia vola bude cela montaz drkotat.....a cim viac s nou budem manipulovat matka sa bude viac a viac uvolnovat.....
Jo, už jsi tu napsal dost nesmyslů - přečti si to ještě jednou po sobě. Ani jedna z tvých vět si nezaslouží pozornost a reakci.

Jo, už jsi tu napsal dost nesmyslů - přečti si to ještě jednou po sobě. Ani jedna z tvých vět si nezaslouží pozornost a reakci.
lepší rada žádná než špatná
To Hamr: Člověče krásná malba!!! Trochu odbočím, ale ze zajímavosti se chci zeptat jak dlouho takovýto obrázek vytváříš?
Díky Kuba
Díky Kuba
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Treni se da jednoduse snizit tim, ze to navoskujes.Nekdo tu radil jeleni luj, ale ten v zime drhne. Vosk se zda byt dobry i do teplot pod nulou, klouze to vyborne.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- adis_benji
Namazat som uz namazal...no nepomohlo...povolim ten srob ale aj tak sa mi to nelubi...
a radsej uz nebudem pisat lebo budem zas "zje,,,ny" od ludi co tu maju napisane God pod nickom
a radsej uz nebudem pisat lebo budem zas "zje,,,ny" od ludi co tu maju napisane God pod nickom
alien hunter
&&Dobson 203/1200 - NAV 1, Plössl 20 mm, Plössl 10 mm,Barlow

adis_benji napsal: OK OK....
a cim viac s nou budem manipulovat matka sa bude viac a viac uvolnovat.....
Na matke (zvnutra) musis mat taku umelinu, ona je tam asi z toho dovodu aby sa pri toceni celom sroubu (lebo sa trocha toci) netocila, resp. nepovolila.
Uz aspon viem naco tam bola
Ak ju tam nemas tak mozno by si tam mohol dat novy sroub s dvomi matkami? jedna poistna aby sa ta druha nepovolila?
a cim viac s nou budem manipulovat matka sa bude viac a viac uvolnovat.....
Na matke (zvnutra) musis mat taku umelinu, ona je tam asi z toho dovodu aby sa pri toceni celom sroubu (lebo sa trocha toci) netocila, resp. nepovolila.
Uz aspon viem naco tam bola

Ak ju tam nemas tak mozno by si tam mohol dat novy sroub s dvomi matkami? jedna poistna aby sa ta druha nepovolila?
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
To adis_benji:
Vydrž, nic se přece neděje. Jde jen o to, že řešíš všechno najednou a ještě jsi - podle vlastních slov - ten dalekohled ani nevyzkoušel.
Možná se ta dobsonova montáž nehýbe úplně hladce, ale seřídit ji vyhovujícím způsobem musí jít - dovedeš si představit, kolik podobných dalekohledů se už se stejným třecím ložiskem prodalo a kolik lidí je běžně a spokojeně používá?
Začni od pozorování. Teprve u něj si vyzkoušej vedení dobsona na objekt a závěry udělej až po několika nocích strávených s dalekohledem - ne hned v prvních minutách, kdy jsi dalekohled sotva sestavil.
Chce to trochu trpělivosti - když ji budeš mít, uvidíš, že výsledky se dostaví... ;)
Vydrž, nic se přece neděje. Jde jen o to, že řešíš všechno najednou a ještě jsi - podle vlastních slov - ten dalekohled ani nevyzkoušel.
Možná se ta dobsonova montáž nehýbe úplně hladce, ale seřídit ji vyhovujícím způsobem musí jít - dovedeš si představit, kolik podobných dalekohledů se už se stejným třecím ložiskem prodalo a kolik lidí je běžně a spokojeně používá?
Začni od pozorování. Teprve u něj si vyzkoušej vedení dobsona na objekt a závěry udělej až po několika nocích strávených s dalekohledem - ne hned v prvních minutách, kdy jsi dalekohled sotva sestavil.
Chce to trochu trpělivosti - když ji budeš mít, uvidíš, že výsledky se dostaví... ;)
Pro Caribic,
už si to moc nepamatuju, ale do 2h to bylo určitě. Kreslil jsem tužkou na bílý papír a pak ve fotoeditoru udělal negativ a ty jednotlivé hvězdy ještě "vybodoval" na počítači.
už si to moc nepamatuju, ale do 2h to bylo určitě. Kreslil jsem tužkou na bílý papír a pak ve fotoeditoru udělal negativ a ty jednotlivé hvězdy ještě "vybodoval" na počítači.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Koupil jsem 22.12., jako naprost novacek, ktery pouze nekolik noci pozoroval nebe triedrem, Meade refraktor 80/480. 23.12. jsem odjel na Vysocinu na svatky, sestavil montaz a za krasneho jasneho nebe jsem jeste tu noc poprve v zivote pozoroval oblohu "poradnym" dalekohledem. Nemam na dalekohledu hledáček, takze jsem docela bloudil po obloze. Az mne v triedru upoutala pod Orionovym pasem prave M42 a byl jsem sokovan, ze neco vidim (spis tusim) i pouhym triedrem.
Pozoroval jsem ji potom pri 120x zvetseni a bylo to neco uzasneho!! Tmava noc, obraz se ani nezachvel. Byl jsem fakt prekvapen, jak fascinujici to je pohled i v tomto refraktoru. Souhlasim s nazorem, ze cast toho pocitu (a ne nepodstatna) je zpusobena i tim, ze vim na co se koukam. Mel jsem trochu strach, kdyz jsem na foru cetl varovani nam, zacatecnikum, ze to co uvidime budou jen "mlhave oblacky". Mozna to prijde pozdeji, s vetsim prumerem a vzdalenymi DSO, ale ja jsem zatim spokojen. Co spokojen, nadsen!!
Pozoroval jsem ji potom pri 120x zvetseni a bylo to neco uzasneho!! Tmava noc, obraz se ani nezachvel. Byl jsem fakt prekvapen, jak fascinujici to je pohled i v tomto refraktoru. Souhlasim s nazorem, ze cast toho pocitu (a ne nepodstatna) je zpusobena i tim, ze vim na co se koukam. Mel jsem trochu strach, kdyz jsem na foru cetl varovani nam, zacatecnikum, ze to co uvidime budou jen "mlhave oblacky". Mozna to prijde pozdeji, s vetsim prumerem a vzdalenymi DSO, ale ja jsem zatim spokojen. Co spokojen, nadsen!!
No, a teď si přeber, jak je M42 vidět ve velkokuku, kterým objekt vidíš oproti osmičce ..Pardon...300/8 je něco kolem 4 x..Takže 4 x blíž a líp...To fakt chce tu stoličku pod zadek a s UHC to ještě "vyleze".. 
P.S. a v zeleném granátu je to pohled přímo na posr..ání!!
Jsem zrušil zapalovač, tak chodím k plamínku karmy do koupelny..No, aspoň se projdu.. ;D

P.S. a v zeleném granátu je to pohled přímo na posr..ání!!
Jsem zrušil zapalovač, tak chodím k plamínku karmy do koupelny..No, aspoň se projdu.. ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Vcera bolo u nas -6 tak som vybehol na balkon a pozrel na M42, videl som tam konecne uz aj nejake farby konkretne zelenu, tak neviem ci to bolo tym ze nebol dalekohlad vytemperovany.
No po par minutach sa prejavilo ze primar bol nevychladeny takze sa nedalo zaostrit tak som to zbalil, ale ako ste vraveli ta M42 ma bavi cim dalej tym viac a zbadam ju uz aj bez problemov volnym okom ;D
No po par minutach sa prejavilo ze primar bol nevychladeny takze sa nedalo zaostrit tak som to zbalil, ale ako ste vraveli ta M42 ma bavi cim dalej tym viac a zbadam ju uz aj bez problemov volnym okom ;D
SkyWatcher 254/1200
JJ včera byla krásná noc, a M42 prostě bomba, a řadu dalších, krom toho jsem se mohl trochu dřív dočíst o jelením luji , doopravdy drhne.
A doufám, že pidirefraktůrek 80/400 je vyprodanej, pač bych rád zase něco viděl...
PS: Ať žijou dobsonisti!!!
A doufám, že pidirefraktůrek 80/400 je vyprodanej, pač bych rád zase něco viděl...

PS: Ať žijou dobsonisti!!!
Neuvěřím, dokud neuvidím...