mino07 píše: 24ka nic to iste som skusil stym achromatom 120/600.to iste som videl len kopu krasnych hviezd...tak sa mi vidi ze neni medzi nimi rozdiel!!!a ze vacsi Hladacik.dnes budem opat lovit ale ako nato?nechapem.
Máš skoro nulové zkušenosti a už říkaš, který dalekohled je horší. Já myslím, že problém bude někde v místech mezi okem a okulárem

M101 je sice jasná, ale taky hodně plošná a ve velkém dalekohledu se snadno přehlédne. Lépe se hladá triedrem s širokým polem.
Zrovna není moc vysoko a tak se přehlédne ještě snadněji. Klidně jí zatím nech plavat.
M109 sice je na mapě kousek od jasné hvězdy, ale v dalekohledu to zase tak blízko není.
Musíš malinko dál od hvězdy. No a jak jsi jí u té hvězdy hledal, tak tě asi hvězda oslňovala a taky se pak snadno přehládne. M81 a M82 se zase tak moc dobře začínajícímu nehledá, ikdyž to jsou celkem dost jasné galaxie. Tady jsou ty hodně jasné hvězdy zase daleko.
Nemáš ještě odhad a co ti připadá na mapě kousek vlevo, tak to je v dalekohledu spíš větší kousek.
Něco jsi snad našel né? Co M42, nebo M44? Zkus M 36, M37 a M38. Jsou v jednom souhvězdí a určitě je najdeš. Pak M35 a později v noci velkou kulovku M3.
Nech tam hlavně okulár 24mm a tím hledej. Jestli to je seťák, tak má asi menší zorné pole a časem si pořídíš lepší, ale zatím postačí.
A ten refrák 120mm je spíš hledáček, protože neunese velká zvětšení, ale to jsem ti už přeci jednou psal.