Venuše 2012
Venuše 2012
Zřejmě jo. Dá se říct že v současné době je fáze někde v polovině mezi první čtvrtí a úplňkem.No, ona je tedy mezi úplňkem a poslední čtvrtí ( pokud chceme analogii s fázemi Měsíce) a jde do východní elongace a fáze se tedy zmenšuje
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Venuše 2012
Aha, pravda, já to bral podle vzhledu ne podle průběhu.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Venuše 2012
Včera večer jsme se zase vydal lovit Venuši (a taky nakreslit) ...
Oproti minulu jsem začal pozorovat později, tudíž už Venuše byla o hodně jasnější ...
Seeing se dal, odhadem 8/10 max. Foukal slabší vítr, teplota kolem -12°C, a bohužel i smog. Po patnácti minutách pak dokonce přišla i mlha (nebyla to hrůza, ale bylo to znát). Taky to byla zkouška kolimace, kterou jsem před pár dny provedl. Suma sumárum: průměr, někdy až podprůměr.
Začal jsem na 150x bez filtru. Venuše byla dost jasná, tak tak jsem rozpoznal fázi. V té chvíli ani seeing celkovému obrazu nepřidal, takže to celkově bylo o ničem ...
Pak jsem k Hyperionu přidal i mou oblíbenou O3 ... hned to bylo o něčem jiném. Zase krásně vytáhla atmosférické struktury, takže mě opět přesvědčila o svém využití jako planetární filtr. Velice zajímavé výběžky z terminátoru, které vedly skoro až ke kraji samotného kotoučku. Jak na severu, tak i na jihu. Dále už jen jedna skvrna zhruba uprostřed …
Pak už jsem jenom nasadil O3 a Omegon (200x). Potvrdil jsem si většinu struktur, dokreslil, co přibylo a přesunul se na Měsíc.
Celkově jsem pozoroval a kreslil asi 45 minut Venuši. Byla to prostě nádhera a těším se na ni zase. Zase mne nezklamala OIII, když opět vytáhla mraky mraků ...
Sečteno a podtrženo to bylo doopravdy vydařené pozorování. Náčrtky mám, ale nevím, kdy je to všechno budu schopen zpracovat. Určitě se ale máte na co těšit.
Doufám, že se včera nevyjasnilo jen u mě a že se na Venuši koukli i další pozorovatelé či kreslíři. Toš bych je tímhle rád vyzval k tomu, aby se podělili o své zážitky (a doufám, že aji kresby) ...
Kolimace je vydařená, jen jsem se lekl, když jsem to zprvu hodil na Jupiter a viděl ho rozmazaný (to ve mně doopravdy zatlo). Pak ale přišla na řadu Venuše a to byla jedna báseň
P.S.: doufám, že tu kresbu stihnu do pondělka ...
Oproti minulu jsem začal pozorovat později, tudíž už Venuše byla o hodně jasnější ...
Seeing se dal, odhadem 8/10 max. Foukal slabší vítr, teplota kolem -12°C, a bohužel i smog. Po patnácti minutách pak dokonce přišla i mlha (nebyla to hrůza, ale bylo to znát). Taky to byla zkouška kolimace, kterou jsem před pár dny provedl. Suma sumárum: průměr, někdy až podprůměr.
Začal jsem na 150x bez filtru. Venuše byla dost jasná, tak tak jsem rozpoznal fázi. V té chvíli ani seeing celkovému obrazu nepřidal, takže to celkově bylo o ničem ...
Pak jsem k Hyperionu přidal i mou oblíbenou O3 ... hned to bylo o něčem jiném. Zase krásně vytáhla atmosférické struktury, takže mě opět přesvědčila o svém využití jako planetární filtr. Velice zajímavé výběžky z terminátoru, které vedly skoro až ke kraji samotného kotoučku. Jak na severu, tak i na jihu. Dále už jen jedna skvrna zhruba uprostřed …
Pak už jsem jenom nasadil O3 a Omegon (200x). Potvrdil jsem si většinu struktur, dokreslil, co přibylo a přesunul se na Měsíc.
Celkově jsem pozoroval a kreslil asi 45 minut Venuši. Byla to prostě nádhera a těším se na ni zase. Zase mne nezklamala OIII, když opět vytáhla mraky mraků ...
Sečteno a podtrženo to bylo doopravdy vydařené pozorování. Náčrtky mám, ale nevím, kdy je to všechno budu schopen zpracovat. Určitě se ale máte na co těšit.
Doufám, že se včera nevyjasnilo jen u mě a že se na Venuši koukli i další pozorovatelé či kreslíři. Toš bych je tímhle rád vyzval k tomu, aby se podělili o své zážitky (a doufám, že aji kresby) ...
Kolimace je vydařená, jen jsem se lekl, když jsem to zprvu hodil na Jupiter a viděl ho rozmazaný (to ve mně doopravdy zatlo). Pak ale přišla na řadu Venuše a to byla jedna báseň
P.S.: doufám, že tu kresbu stihnu do pondělka ...

SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Venuše 2012
TomTom. Ja som taktiež pozoroval Venušu a stihol som ju dokonca aj odfotiť. Hneď ju tu šupnem ako ju spracujem. Asi ju budem musieť nechať bez farieb aby nebolo vidieť okolo kotúčka také deformačne tvary lebo som ju pozoroval keď ďalekohľad bol vonku zhruba 5 min (vonku bolo - 12 a miestnosť pre ďalekohľad tak tam bolo okolo 15 stupňov..)Takže bol nevytemperovaný. Ja som ale na Venuši pri 200x videl maximálne fázu. Ešte že som ju stihol keď bola dosť vysoko nad obzorom, lebo či išla nižšie tak to bolo oničom. Idem sa teda pustiť do spracovania.
EDIT:
Fotka s nevytemperovaným ďalekohľadom. Trochu sa mi to podarilo zmierniť.
Tu už je vytemperovaný ďalekohľad. Je to vlastne to isté.
EDIT:
Fotka s nevytemperovaným ďalekohľadom. Trochu sa mi to podarilo zmierniť.
Tu už je vytemperovaný ďalekohľad. Je to vlastne to isté.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Venuše 2012
Dnes jsem Venuši okukoval vším možným a nic víc než fázi jsem nerozpoznal. Seeing ale zlobil...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Venuše 2012
Venuši jsem pozoroval včera, dnes. Dnes jsem podobně jako TomTom použil filtr na Mlhoviny, sice ne OIII, ale UHC, taky polarizační filtr, ale nic víc než fázi jsem neviděl. Možná jsem něco tušil, ale uvidím co dá Tom za kresbu a možná potvrdí moje tušení.
Ovšem musím dodat, že po oba dny byla zemská atmosféra zakalená.
Ovšem musím dodat, že po oba dny byla zemská atmosféra zakalená.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Venuše 2012
Kolimace je vydařená, jen jsem se lekl, když jsem to zprvu hodil na Jupiter a viděl ho rozmazaný (to ve mně doopravdy zatlo). Pak ale přišla na řadu Venuše a to byla jedna báseňSpíš bych to čekal obráceně, když Venuše je mnohem níž, blíže k obzoru.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Venuše 2012
Dnes som popozeral Venušu. Pridávam fotky :
LRGB:
Bez Farieb :
RGB :
EDIT : LRGB sa mi asi najviac vydarilo ale asi to chcelo trochu tej modrej v pravo dole trocha ubrať.
LRGB:
Bez Farieb :
RGB :
EDIT : LRGB sa mi asi najviac vydarilo ale asi to chcelo trochu tej modrej v pravo dole trocha ubrať.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Venuše 2012
Freex: mohl bys vkládat fotky do příslušného vlákna? Do sekce pozorování patří maximálně kresby, nebo fotka výjmečně a ne 6 kousků za jede den ::) [smiley=dankk2.gif]
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1325441722
Jinak já zkoušel UHC, polarizák, Baader Moon&Sky a taky nic, OIII mám v plánu ale, tak uvidím, jestli s ním něco uvidím :) Je to ale asi i dost o podmínkách, zatím jsem neměl klidný obraz...
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1325441722
Jinak já zkoušel UHC, polarizák, Baader Moon&Sky a taky nic, OIII mám v plánu ale, tak uvidím, jestli s ním něco uvidím :) Je to ale asi i dost o podmínkách, zatím jsem neměl klidný obraz...
Venuše 2012
freex:Do výsledků pozorování i fotografování dávají lidé své výsledky, ne různé pokusy a nepovedené fotky. Dej sem tu nejlepší z dneška a bude to OK.
Není potřeba psát, co budeš někdy dělat , zkoušet, co se ti chce a co ne .....
Není potřeba psát, co budeš někdy dělat , zkoušet, co se ti chce a co ne .....
lepší rada žádná než špatná
Venuše 2012
Tak jsem opět zde ... 
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 845150.jpg
http://planety.g6.cz/?p=282
Esteticky nic moc, pro mě je na téhle kresbě cennější informační obsah ...
EDIT: na ALPU je fotka ze zhruba stejného času ... http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/v120127z.htm ... toš můžete porovnávat

http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 845150.jpg
http://planety.g6.cz/?p=282
Esteticky nic moc, pro mě je na téhle kresbě cennější informační obsah ...
EDIT: na ALPU je fotka ze zhruba stejného času ... http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/v120127z.htm ... toš můžete porovnávat
Venuše 2012
Po tom minulém koukání jsem měl strach, že to nebude jak minule, že jsem měl jen štěstí. Naštěstí to bylo naopak. Ono to pozorování a kreslení je i subjektivním pocitu ...
Jinak já zkoušel UHC, polarizák, Baader Moon&Sky a taky nic, OIII mám v plánu ale, tak uvidím, jestli s ním něco uvidímSmiley Je to ale asi i dost o podmínkách, zatím jsem neměl klidný obraz..
Asi je to o křivce ... samoténmu mi to není úplně jasné. Podmínky musí být, to je neoddiskutovatelné
Jinak já zkoušel UHC, polarizák, Baader Moon&Sky a taky nic, OIII mám v plánu ale, tak uvidím, jestli s ním něco uvidímSmiley Je to ale asi i dost o podmínkách, zatím jsem neměl klidný obraz..
Asi je to o křivce ... samoténmu mi to není úplně jasné. Podmínky musí být, to je neoddiskutovatelné
Venuše 2012
Tome, pokud si to nekrelil podle fotek
, tak klobouk dolů a je vidět, že jsi to opravdu viděl.
Včera jsem viděl, ne moc dobře jen tu světlou část mezi těmi fleky, ty fleky jsem neviděl nebo spíše splívaly se zbytkem atmosféry, ale ruku do ohně bych za to nedal.
Kresba je pěkná.

Včera jsem viděl, ne moc dobře jen tu světlou část mezi těmi fleky, ty fleky jsem neviděl nebo spíše splívaly se zbytkem atmosféry, ale ruku do ohně bych za to nedal.
Kresba je pěkná.
Venuše 2012
Tome, pokud si to nekrelil podle fotek Smiley
Právě, že ne ... sám jsem byl velice překvapen, jak se mé náčrtky shodují s fotkou. Jde mi o tu radost, když vidím, že se mi ty obrysy docela shodují. Kdybych to jednodušše obkreslil, tak bych si tím všechno zkazil. Je škoda, že jsem tu kresbu nestačil udělat do doby, než ta fotka vyšla. Příště asi vezmu své zápisky a náčrtky a vrazím je zde ihned po pozorování, později pak dodám kresbu, aby se pak nedalo polemizovat nad ničím ...
Nikdy jsem nad obkreslováním nepřemýšlel a nikdy bych se k tomu nesnížil, protože mám astronomii rád. Je strašně jednoduché něco obkreslit a právě o to více si svého pozorování a taky vašich kreseb, reportů a pozorování cením. A ani vůči vám bych si to nedovolil ...
P.S: omlouvám se za OT, ale myslím, že to stojí za odpověď
Právě, že ne ... sám jsem byl velice překvapen, jak se mé náčrtky shodují s fotkou. Jde mi o tu radost, když vidím, že se mi ty obrysy docela shodují. Kdybych to jednodušše obkreslil, tak bych si tím všechno zkazil. Je škoda, že jsem tu kresbu nestačil udělat do doby, než ta fotka vyšla. Příště asi vezmu své zápisky a náčrtky a vrazím je zde ihned po pozorování, později pak dodám kresbu, aby se pak nedalo polemizovat nad ničím ...
Nikdy jsem nad obkreslováním nepřemýšlel a nikdy bych se k tomu nesnížil, protože mám astronomii rád. Je strašně jednoduché něco obkreslit a právě o to více si svého pozorování a taky vašich kreseb, reportů a pozorování cením. A ani vůči vám bych si to nedovolil ...
P.S: omlouvám se za OT, ale myslím, že to stojí za odpověď