FREEX: vlákno pro stálé otázky kolegy Freex
neviem, či už 300ka Newton nebude moc na tu eq6. O menšom APO refráku ste nepremýšľali? To by sa vám aj ľahšie nieslo... Ten možno aj za lepšiu cenu zoženiete tu v bazáre, občas sa tu objavujú pekné "mašinky" za dobrú cenu...
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Neviem, neviem, pretože dobsona by sme predali, a mali refráčik by bol ta na DSO dosť málo. Teraz práve uvažujem o sw 80/400 na eq-1 table. Chcem ho kôli tomu že je maličký a môžem si s nim niekam výjsť. A na dovolenku nebudem brať nejakú 200vku alebo 300vku tak aspoň 80tku. A teraz k tomu astrovybaveniu. Ja sa skôr nakláňam k 300vke alebo 250tke. Bude to veľký rozdiel ? 5cm je celkom dosť.
EDIT: Je tu tá možnosť, že dobson si aj necháme.... Ale aj tak by som radšej bral vačší priemer...
EDIT: pozeral som, a mitovka má tiež 300vku na eq-6tke. Poslal som mu SZ ako je s tým spokojný.
EDIT: Je tu tá možnosť, že dobson si aj necháme.... Ale aj tak by som radšej bral vačší priemer...
EDIT: pozeral som, a mitovka má tiež 300vku na eq-6tke. Poslal som mu SZ ako je s tým spokojný.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NEQ6 s tímto dalekohledem používá s úspěchem Karell (viz. Astrofotky.cz), ale obávám se, že lepší volba je mít jeden menší fotopřístroj a k němu jeden velký koukací dalekohled..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
A čo takto mať veľký teleskop na astrografiu a malý na pozorovanie. AJ tak budme len fotiť keď budem chodiť na pozemok kde je tma. Ja by som skôr kúpil 300vku a stým fotil a napr sw 80/400 na eq-1 table by som zatial pozoroval. Keď budem mať 300vku doma tak si pofotim planéty a potom pozorujem.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Freexi, tak nějak nechápu, jestli skutečně to, co tady píšeš, myslíš taky vážně. Ještě zcela nedávno jsi tady řešil rozdíly u dobsonů ve výši 10-20 Euro, psal jsi něco o problémech s bratrem, že ti to musí zaplatit a že se mu nechce a teď máš pár týdnů svůj první dalekohled, ještě jsi jím nic neviděl a už řešíš nákupy 300 a k tomu refraktoru...drž se trochu při zemi.
Tak ale teraz máme dosť penazí a prečo to neviužiť ? Je pravda že s dobsonom som tom moc nevidel, lebo u mňa nieje dostatočná tma. Videl som s tým galaxie hviezdokopy, a hmloviny ale všetko nič moc, vďakaapouličným lampám.
300vku ale riešim do budúcnosti čo si mám kúpiť. Zistil som že ma baví astrografia a s dobsonom moc toho nenafotím.Mám aj super pozemok kde je tma. A úprimne, viac sa mi páči eq montáž s teleskopom ako dobson
300vku ale riešim do budúcnosti čo si mám kúpiť. Zistil som že ma baví astrografia a s dobsonom moc toho nenafotím.Mám aj super pozemok kde je tma. A úprimne, viac sa mi páči eq montáž s teleskopom ako dobson
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně jsem zvědav, co budeš při tom focení dělat, až tam někde v relaitvní tmě s malým dalekohledem neuvidíš ani to co s dobsonem u lamp. A vůbec, je to prostě další praštěný nápad. Tvé zkušenosti pozorovatelské a astrofoto jsou nesrovnatelné v porovnání s úrovní, na kterou se chceš dostat koupí techniky. Zde víc než kde jinde platí, že peníze a technika kvalitní výsledky nedělají.
Martin Gembec, Astronomické události
Tak to máš pravdu. Ale i tak by som bol radšej keby som mal doma 300vku ako malý refraktorček. 300vka bude hlavne na vizuálne pozorovanie a sem tam astrofoto.
No tak to necham tak. Rozhodol som sa pre 300vku.
Chcem sa spítať, či je pri eq montážach vždy potrebná Driftová metoda ustavení polární osy. Ak áno, čo sa stane keď to neurobím ?
Je právda že eq ešte nemám ale tak nezaškodí keď budem vedieť.
Ďakujem.
Chcem sa spítať, či je pri eq montážach vždy potrebná Driftová metoda ustavení polární osy. Ak áno, čo sa stane keď to neurobím ?
Je právda že eq ešte nemám ale tak nezaškodí keď budem vedieť.
Ďakujem.
To chceš provozovat 30 cm na eq? Vím, že tady někteří mají na EQ 6. Já mám 10" na EQ 6 a víc bych si tam osobně netroufl dát.
Polární osa pro focení u delších ohnisek, pro delší expo, musí být ustavena přesně. Na vizuál stačí polární hledáček. Když to neuděláš pro foto, tak se ti bude stáčet pole.
Polární osa pro focení u delších ohnisek, pro delší expo, musí být ustavena přesně. Na vizuál stačí polární hledáček. Když to neuděláš pro foto, tak se ti bude stáčet pole.
- Honza Ebr (honza42)
Toto vlákno je určené pro otázky kolegy freexe, nikoliv pro posmívání se jmenovanému. Příspěvky snažící se o to druhé byly tedy odstraněny. Pěknou neděli.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Tak teda rozhodujem sa medzi 254 na eq-6
alebo sw ED 80 alebo 100 (montáž si ale kúpim osobitne, lebo na taký malý ďalekohľad nemusí byť heq-5. Pohode by mala stačiť aj eq-5 ).
Čo myslíte ?
alebo sw ED 80 alebo 100 (montáž si ale kúpim osobitne, lebo na taký malý ďalekohľad nemusí byť heq-5. Pohode by mala stačiť aj eq-5 ).
Čo myslíte ?
EQ-5 nemá motorky - pokud budeš chtít úplnou montáž s motorky a asi i s GoTo, tak máš na výběr:
HEQ5 SynScan, EQ-6 Skyscan, CG-5 Advanced
HEQ5 SynScan, EQ-6 Skyscan, CG-5 Advanced
Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
HEQ-5 není pro ED80 + pointer nijak předimenzovaná (pro účely astrofoto). Mám tuto sestavu a nohy montáže zkráceny o cca 10 cm. Přesto stačí i slabší nárazy větru a velice ochotně přeparkovávám auto tak, aby dělalo závětří.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Tiež si treba uvedomiť že N/254 + EQ6 váži okolo 45Kg, a vyniesť toto von a rozložiť dá celkom zabrať a chvýlku trvá kým to zriadiš a keď som si len tak chcel juknúť na jupika tak to tak jednoducho ako s dobsonom nešlo.
N200/f5,malokuk,bino 7*50, bino 20 & 32*88